keskiviikko 10. marraskuuta 2021

Tulkaa mukaan lomakierrokselle!

Mikä voisi olla mukavampaa, kuin käynti linnassa???  No ehkä jonkun mielestä monikin asia 😁

"Hämeen linna  rakennettiin todennäköisesti 1200 -luvun lopulla sotilastukikohdaksi Ruotsin ja Novgorodin rajalle. Keskiajan lopulla se oli Ruotsin merkittävimpien sukujen, Tott-, Sture- ja Posse -sukujen, hallussa. Nykyisen ulkoasunsa linna sai n.1520. 
Hämeenlinna sai kaupunkioikeudet 1639.  Suuren Pohjan sodan aikana linna oli venäläisten hallussa, mutta palasi Ruotsin kuninkaan hallintaan 1713-1721. Kustaa III:n määräyksestä sen ympärille rakennettiin bastionit ja vallihauta 1770 -luvulla.
1837 päälinna muutettiin vankilaksi arkkitehti C.L.Engelin suunnitelman mukaisesti. Linna avattiin yleisölle 1979 parikymmentä vuotta kestäneiden restaurointitöiden jälkeen." (esitteestä)

Linnaa voidaan käyttää tilauksesta erilaisiin tilaisuuksiin. Nytkin sisemmällä linnanpihalla oli hääkuvaus meneillään, kun meillä oli opaskierros... Toivottavasti ei päädytty kuviin 😆 

Linnoissa vieraillessa jännittävintä on antaa valta mielikuvitukselle.  Ketä linnassa on kulkenut, milloin ja minkälaisilla asioilla? Millaista elämä on ollut ja miten maaima on noina vuosisatoina muuttunut? 
Millaisessa vaatetuksessa on tarennut kulkea? Linna ei ole mikään lämmin paikka oleskella muulloinkaan, talvesta puhumattakaan!  Pimeitä käytäviä, savuisia keittiöitä. Mistä ruoka tuli ja miten se laitettiin? Keittiöapulaiset kantoivat painavia ruoka-astioita paremmalle väelle ja alempi työläisluokka sai olutta ja leipää, harvemmin lihaa tms.  Mitä kaikkea käsityöläiset tekivät ja millä menetelmillä?  Mistä linnan rakennustarvikkeet on paikalle tuotu ja miten ne on saatu hankaliinkin paikkoihin? Onko rakentajilla ollut kylmä, onko tapaturmia sattunut?
Minä olen ainakin yhtenä kysymysmerkkinä, kun katselen linnaa nykypäivänä 😊


Ulkoapäin Hämeen linna ei ole mielestäni niin linnamainen, kuin Turun- tai Olavinlinna.  Outoja ajatuksia herättää myös se, että linnaa on käytetty naisvankilana ja viereisessä rakennuksessa on ollut vielä aika pitkään miesvankila.  Vankilamuseo oli vierailumme aikana suljettu. 


Erikoisen ympäristön linna antoi Nick Ervinckin nykytaidenäyttelylle.  Teoksia oli aseteltuina eri tiloihin, osa ulkonakin.  
Ervinck on belgialainen nykytaiteilija, joka tunnetaan suurista värikkäistä 3D -veistoksista ja 3D -printeistä. Hän hyödyntää teoksissaan kuvia, muotoja ja tekstuureja, jotka ovat peräisin esim. koralleista, dinosauruksista, musteläiskistä, mangasta ja anatomisista rakenteista. Kyborgimaiset veistokset yhdistävät historiallisen kuvakielen nykyteknologian kanssa. Näyttelyssä on lähes 50 teosta. (esitteestä) 
 Näyttely on auki vielä 28.11. asti, kannattaa käydä! 


 Toisenlaisessa ympäristössä teokset olisivat olleet aivan erilaisia. Historiaa huokuva linna oli oivallinen tausta teoksille.  Vierekkäisissä vitriineissä, sulassa sovussa, haarniskaa ja miekkaa, toisessa mielikuvituksellinen kyborgi mutterimaisine aivorunkoineen. 

Linnan historiassa kulkeneiden käsityöläisten, linnanherrojen, ritareiden, hovineitojen... haamut näkevät tulevaisuudessa linnan uudet asukkaat: kyborgit avaruudesta?? Sakarapäiset ja mekaanisen oloiset otukset kulkevat linnan pihoilla ja kapeissa rappusissa ihmetellen ihmisten outoja tekosia.  


Linnan vieressä on Militaria -museo, jonne pääsi yhteislipulla.  Sieltä löytyi Suomen sotiin liittyvää materiaalia ja tietoa.  Pihalla oli vieretysten armeijan  moottoriajoneuvoja. 

Erilaiset käyntikohteet kotimaassa ovat varmasti monelle hyvin tuttuja.  Merkillepantavaa on minusta se, mitä kukakin samoissa kohteissa näkee.   Minä näin alla olevia asioita, miestä kiinnostivat varmasti monet muut asiat. 

Tykkejä oli eri aikakausilta.  Minä en niistä mitään ymmärrä, mutta mieleen tulee, miltä tuntui olla tykinkantaman päässä?  Tärkeä yksityiskohta on myös ollut se, kummalla puolella tykkiä seisot. 



Alla oleva soitin kiinnitti tietysti heti mielenkiintoni!


Millä keinoilla sotasaalis on kulkenut ylikersantin säilytykseen? Kantoiko sen kenties joku hartioillaan puhallellen matkalla vähän kannustavia marsseja muille? 


Rumpu on tainnut kuulua aikojen alusta asti sotivien kansojen varustukseen.  Tämä näyttää hyvinkin kuluneelta ja käytetyltä, erinäisetkin hälytykset ja marssit rytmitelty?


Jääkärimarssi on yksi tunnetuimmista marsseista Suomen maassa. 


Näistä komistuksista tuli heti mieleen Tauno Tukevan Sulotar, sarjassa, jota äskettäin esitettiin uusintana televisiossakin. Lieneekö jompikumpi näistä uljaista yksilöistä puunpurija?  
Hevoset tuskin olivat sotajalalla rajan takaisten sukulaistensa kanssa, mutta päätyivät silti liiankin usein menettämään henkensä käsittämättömissä paikoissa, jonne ihmiset heitä veivät.


Seuraavat kuvat ovat Aulangolta, jossa tulijan vastaanottaa rauniolinna. Me päätimme lähestyä näkötornia kävellen ja kuljimme tämän linnan sisäänkulkutunnelin läpi metsäiselle polulle. Näiden linnaraunioiden alkuperää ja rakentamisvuotta en löytänyt mistään tiedoista (ehkä 1200 -1400 välisenä aikana?). Nykyisin tätä käytetään kesäteatterinakin. 



Aulangon luonnonsuojelualueella sijaitseva kukkula on ensimmäisiä alueita, jotka Suomen maaperästä tulivat esiin jääkauden jälkeen. 

Polulla ensimmäisenä vastaantuleva  Ruusutemppeli, jonka ympärille on ollut tarkoitus rakentaa ruusupuisto.  Näin syksyllä on vaikea sanoa, mitä ympärillä kasvaa ja mitä ei 😆


Aulangon alueella sijaitsi ensin maatalo, mutta alue siirtyi lopulta useiden omistusten jälkeen eversti Hugo Standertskjöldille. Hän kehitti aluetta laajasti kohentamalla rakennuksia, louhituttamalla aitoja, teetättämällä tekojärviä ja niihin saaria, kasvatuttamalla hedelmätarhoja, kasvihuoneita ja lopulta 1907 rakennutti  33 metriä korkean näkötornin.  Alueelle on rakennutettu myös useita huvimajoja ja temppeleitä. 
(Torniin ei muuten päässyt, ja kahvilakin oli suljettu)


Maisema kukkulan laelta aukeaa kauas Vanajavedelle ja ympäröivä metsä on nimeltään Sibeliuksen metsä. Säveltäjä asui paikkakunnalla nuoruusvuotensa ja kertoo tämän näkymän innoittaneen häntä myös Finlandiaa säveltäessä.  Kerrotaan myös Eino Leinon saaneen Aulangolta inspiraatioita runoihinsa. 

"Oi Suomi katso, sinun päiväs´koittaa..."  


Kävelyreittejä on merkitty karhunkierros -merkillä.  Luulen, että alueella kukee oikea karhu, koska kyltti on selvästi karhun kynsien raapima! 


Tornin alta lähtee pitkä ja kiemurainen laskeutuminen rappuja pitkin alemman tason karhuluolaan. 




Kuvanveistäjä Robert Stigell veisti vuolukivisen patsaan verstaallaan Helsingissä. Huvittavaa on, että infotaulussa olevan tiedon mukaan hän lainasi Korkeasaaresta karhunpennun mallikseen. Hoitaminen ei ilmeisesti kuitenkaan sujunut, joten hän joutui palauttamaan pennun ja hakemaan mallinnusta eläinmuseosta. 

Meidän käyntimme aikana patsas oli ainakin kovasti lasten suosiossa. 


Tämän "pömpelin" tietoja en nähnyt, kun oli joku auto parkkeerannut infotaulun eteen. Varmaan sitten joku näistä mainituista huvimajoista tai temppeleistä.  Erikoista on tuo kivikasa ja sen päälle johtavat raput.  Leveähelmaisten rouvien ei ainakaan ole helppoa ollut kulkea huvimajaan. 
(tietoja tähän juttuun olen napsinut infotauluista, sekä wikipediasta).


Kaikki loppuu aikanaan, myös kuvausinto 😂 Iittalan lasikylästä jäi mukaan vain tämä kuva!  Lasimyymälän lisäksi lähellä oli aivan ihana keramiikkapaja, käsityömyymälä, suklaamyymälä. 



Konkreettisesti mukaan lähti kukka-ja lahjapajasta tämä ihanuus!  Siellä oli monta hykerryttävän ihanaa asiaa, eikä valinta ollut helppo. Näin ollen helppo ei ollut myöskään odottelevan osapuolen tilanne 😂


Merrin ihmeteltäväksi päätyivät myös nämä hyönteishotellit, jotka lähtivät mukaan, kotimatkan varrelta, koska niissä oli -70 prosentin hintalappu.
Olen haaveillut itse tekeväni jotain tällaisia, mutta nyt piti ostaa, kun  halavalla sai, kuten Sulo Vileeni aikoinaan.


Loma  on niin sanotusti lusittu ja töissä lähti heti luulot pois. Onneksi loma alkoi alusta lähtien jotenkin hyvällä fiiliksellä ja sain "akkuja ladattua" uusia koitoksia ajatellen. 

 Sain loman aikana tehtyä monta kivaa juttua kotona. Tein useampana päivänä kierroksen luontopoluille, neuloin puikot sauhuten, aloitin joulukorttien tekemisen. Sain vihdoinkin hankittua nojatuolin olohuoneeseen! Sellaisen, jossa on tukeva istua (selkänoja suora ja selkää tukeva) ja kädet mahtuvat neulomaan (käsinojat ei liian lähellä).  Rahikin on.  En ole vielä ehtinyt testailemaan tosi toimissa.  Pääsen vihdoinkin tuolta upottavasta sohvan nurkasta, jonne olen tukenut itseni tyynyjen avulla mukamas hyvään asentoon.  Eipä liene tuo istuminen kaiken kaikkiaan kovin terveellistä, mutta noin huonossa asennossa oleminen ei etenkään sitä ole. Nyt on suuret odotukset! 

Annoin itselleni luvan käydä kangaskaupassakin, eikä ostoksena ollut kuin yksi kangas.  Vilautan sitä myöhemmin, jos siitä lähtee tulemaan sitä, mitä suunnittelen.  Etukäteen esittelyllä on vain huono karma. Tilasin myös ompelujoulukalenterin... Minulla on jo jonkin aikaa ollut ompeluinspiraatio, mutta ei kohdetta.  Saa nähdä, mitä oikein on tulossa! Ainakin saa jännittää mitä kalenterista tulee.  Tilaus on tehty TÄÄLTÄ.    Luultavasti olen vielä helisemässä noiden ompeluasioiden kanssa, intoa on, mutta taitoa ei aina niinkään 😂

Tällä erää toivottelen teille kaikille mukavaa päivän jatkoa! 

31 kommenttia:

  1. Monipuolinen loma vähän kauempana kotoa. Kotimaassa on niin kivoja kohteita ja kiitos älylaitteen, puuttuvat tiedot voi heti tarkistaa paikanpäällä.
    Onko liikuntasuoritus ottanut nyt harppauksen eteenpäin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Totta tosiaan, tässä kuussa on tullut muutama kävelykilometrikin kerättyä! Aulangolla lenkkeilystä otin kilsat, mutta linnassa haahoilua en hyväsynyt lenkkeilyksi :)

      Poista
  2. Olipa mielenkiintoinen retki. Kotimaan linnoja on tullut koluttua, vaan ei Hämeenlinnaa. Ehdottomasti sinnekin kannattaa mennä, kuten Aulangollekin. Iittalan lasikylä on kiva paikka. Tapaan käydä katsomassa Naivisti-näyttelyn, mutta viime kesänä sekin jäi tekemättä.
    Kun halvalla saa, ei sovi tarjousta ohittaa. Hyönteishotellissakin on väkerrettävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monta museota jäi vieläkin katsastamatta, eli näiden lisäksi löytyy varmasti vielä nähtävää.
      Muistan hämärästi, että ollaan ennenkin käyty tuolla Iittalassa, mutta jostain syystä ei osattu käydä kuin siinä etummaisessa talossa. tosin aikaa on kulunut, enkä tiedä, oliko siellä silloin edes mitään muita myymälöitä.
      Niin kauan olen tuota hyönteishotelliasiaakin jo haudutellut ilman tulosta, että tämä oli paras ratkaisu. Saahan näitä sitten tehdä lisää, jos vielä innostuu. Nyt on mallikin :)

      Poista
  3. Kiinnostava kirjoitus! Suomesta löytyy kyllä paljon kiinnostavia ja kauniita paikkoja. Hämeenlinnaan pitäisi ehdottomasti käydä tutustumassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Nähtävää löytyy vielä näidenkin lisäksi. Minulla nämä linnat ovat aina pääkohteita, vaikka niistä usein erimielisyyksiä toisen osapuolen kanssa tuleekin ;D
      Kannattaa käydä, jos on sellaista aikaa ja sopivan matkan päässä.

      Poista
  4. Onpaz siellä ehditty! Kiitos kiinnostavien paikkojen esittelystä! Minuakin mietityttää entisajan elämä kaikissa vanhoissa paikoissa, ja linnat nyt ovat ihan superkiehtovia, siellä on ollut vaikka minkälaista elämää ja tilanteita. Joskus aika pienenä sain kuvakirjan, jossa selvitettiin keskiajan elämää, olisipa se minulla vielä, se oli hyvin mielenkiintoinen. Muistan vain pieniä yksityiskohtia, kuten että miehet ajoivat partansa hohkakivellä ja että rahvas siellä linnan alakerroksissa joutui jakamaan lautasen ja ehkä tuopinkin vierustoverin kanssa.
    Ihana tutkiskeleva Merri ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin juuri! Että miten on asiat hoidettu? Kaikki arkiset askareet ja pukeutuminen ja asuminen. Kylmältä vaikutti linna ja vetoiselta. ei varmasti ollut kovin kummoisia nuo muutkaan mökkiasumukset. No ehkä sellaisen mökin sai helpommin pysymään lämpimänä tulia polttamalla. Turvattomuutta on varmasti ollut kaikenlaista.

      Poista
  5. Käymättä on tämä upea historiallinen linna vielä.
    Kiehtovaa on ajatella miten aikoinaan linnassa arkea elettiin. Sinne mahtui paljon eri ammattilaisia.
    Minkälainen koulutus ollut siihen aikaan. Valittiinko työväki ns. pystymetsästä..ainakin osa.:)

    Kiehtova nykytaiteen näyttely.
    Upea karhu patsas.

    Merri sai uutta tuoksua nuuskittavaksi.

    Kiitos antoisasta postauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on kai vanhemmatkin olleet kiinnostuneita linnoista, tai ainakin reissaamisesta, koska olen käynyt nämä kaikki isoimmat linnat jo lapsena ensimmäisen kerran ;)
      Ihmiselämän pituus tai lyhyys oli varmasti myös tuolla kauempana historiassa kovin arvaamaton. Koska tahansa saattoi iskeä jokin sairaus, jolle ei vielä ollut parannuskeinoa, tai sota, tai muu selkkaus. Ei ollut kelan korvauksia tiedossa, jos perheen pää sairastui tai kuoli. Silti on aina ollut myös väkeä, joiden elämän taso on aivan eri luokkaa ja moni toisille saavuttamaton asia ollut itsestään selvää.
      Näyttely kiehtoi minua fantasiamaailman kautta. Tykkään lukeakin fantasiaa.

      Poista
  6. Hieno kierros! Kylläpä on tehnyt mieli käydä Hämeenlinnassakin...pitkään ohikulkiessa tiirailin että missä se on. Välillä näkee sen kulkiessa jollain ohi. Eikä ois täältä pitkä matka. Jotenkin vaan on sellainen saamattomuus ollut tässä pari vuotta...
    Tuo Aulankokin ois hieno nähdä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni paikka täällä kotimaassakin jää sille asteelle, että ohi on menty, mutta ei olla maltettu pyssähtyä :) Aulanko kokonaisuudessaan on jotenkin hämmentävän iso juttu. Minkähänlainen on elämä ollut sen ympäristössä? Miten ihmiset asustelleet ja leipänsä ansainneet, jos nyt puhutaan muista, kuin itse herra kenraalista. Taiteilijoitakin se on ilmeisesti vetänyt puoleensa, koska ainakin nuo 2 oli mainittu.

      Poista
  7. Kiitos mielenkiintoisesta kierroksesta. Linnat ovat kiehtovia vierailukohtia, ja jos niissä taidettakin,niin vieläkin mielenkiintoisempia. Aulanko on minulle jonkin verran tuttu lapsuudesta, ja viime vuosikymmenellä kävimme myös eksän kanssa siellä ihailemassa noita huikean upeita maisemia korkealta.
    Hienot ötökkähotellit, siinä riittää Merrillä ihmettelemistä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua jäi kovasti kiinnostamaan ne teidän vedenalaiset linnoitukset, joihin ette päässeet. Menkää joskus toiste uudelleen? :) Että nähdään kuvia :)
      Vaikka olen lapsuudessa käynyt tuolla Aulangolla, en muistanut ympäristöä tuollaiseksi, tai sitten ei jostain syystä käyty kuin tornilla. Tuo alue on varmasti kesällä upea kaikessa vihreydessään.
      Ötökkähotellit eivät vielä tiedä missä niiden lopullinen sijoitus on, enkä tiedä minäkään ;D Varmaan joidenkin kasvien lähellä?

      Poista
  8. Ihana arjesta ja varsinkin työstä irrotteleva ihana loma sinulla on ollutkin.
    Kiitos ihanasta kuva kierroksesta.
    Linnoista huokuu joku ihmeen mielenkiintoinen salaperäisyys.
    Itse olen myös vuosia sitten käynyt Hämeenlinnassa.
    Tsemppiä työviikkoosi🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tuli mieleen, että millaista olisi linnassa öiseen aikaan ;) Onko linnan henget ja haamut vielä aistittavissa? Entä silloin joskus? Onko ollut yöllä täysi pimeys, vai onko tulia palanut läpi yön? Riippuu varmaan mistä linnan tilasta on ollut kyse. Aikalailla on mennyt kynttilöitä, päreitä,soihtuja, tai mitä lie ovatkaan poltelleet.
      Kiitos! Nyt onkin pehmeä lasku, kun parin työpäivän jälkeen pari vapaata ja sitten taas hypätään oravanpyörään :) Ei muuta kun eteenpäin, sano mummo lumessa!

      Poista
  9. Olipa mahtavaa päästä postauksesi myötä reissuun! Oli paljon mielenkiintoista luettavaa ja katsottavaa. Mukavaa viikon jatkoa sinulle ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on aina kiva nähdä, miten kukakin näkee kohteet, joissa käy. Ihmisiä kiinnostaa niin erilaiset asiat. Aina tulee uusia kulmia, vaikka aihe olisikin tuttu :)
      Reipasta torstaita sinulle!

      Poista
  10. Onpas aktiviteettia kerrakseen :) Linnat on varmaan ollu kosteita ja kylmiä, niinku mökkien maalattiatki entisaikaan. Modernia taidetta ja hienoja maisemia. Minua viehätti T.Tukevan sarjoissa se, miten huumorimiehet osaa näytellä totisiakin poikia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huoneissahan oli tosiaan maalattia tuolla linnassakin hyvin monessa. Nyttemmin ovat vaan restauroidessa suurimman osan päälystäneet jollain.
      Minä mietin ihan samaa tuota telkkusarjaa katsellessa. Etenkin Saariluoman kohdalla tuli mieleen, että osaahan se näköjään olla vakuuttavakin. Olen monesti miettinyt, että pitäisi noita Hietamiehen/Hirvisaaren kirjoja lukea uudelleen, kun olivat niin mieleenpainuvia ja niistä on tehty hyviä elokuvia ja sarjoja.

      Poista
  11. Jään kovasti odottelemaan lisää juttuja ompelujoulukalenterista! Tekisi mieli tilata se itsekin, vaikka tiedän, että joulukuussa ei kyllä ole aikaa ompeluun. Kauhuissani ajattelin, että enhän osaa enää edes langoittaa saumurianikaan. Olisi kyllä kiva ommella jotain pitkästä aikaa!

    Minusta linnat ovat niin mielenkiintoisia kohteita. Hämeen linnastakin tykkään valtavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä pädyin tilaamaan tuon joulukalenterin ihan facen mainoksen perusteella. Menin sivuille katsomaan, mitä muuta siellä on ja tilasin myös Satu -paitakaavat! En ole pitkään aikaan ommellut mitään isompaa ja ne edellisetkään ei ole aina onnistuneet. Nyt kuitenkin kova inspiraatio ja halu ajoivat tilaamaan...
      TÄNÄÄN tuli postilaatikkoon jo nuo paitakaavat! Tosin en taida ehtiä niitä käyttää ennen joulua, mutta katsellaan, katsellaan! Joulukalenteri tulee ilmeisesti päivittäin aina sähköpostiin (tai sitten joulukuun alussa, en ole varma), kun otin PDF -version. Paperinen olisi ollut huimasti kalliimpi.

      Poista
  12. Ihan ihmettelin miten upea paikka tuo Hämeenlinna onkaan. En olekkaan koskaan päässyt käymään. Samoin Aulanko pitäisi joskus käydä katsomassa. Kiitos upeita kuvistasi. Oli virkistävä lomakierros.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesällä näkymät kukkulalla ovat varmasti vielä kauniimmat. Ruusulaaksokin jäi nyt vähän epäselväksi, että olisiko siellä ollut ruusuja, vai ei :)

      Poista
  13. Kiitos kuvista Hämeenlinna ja Aulanko on tuttuja paikkoja on tullut käytyä monta kertaa. Mutta oli kivaa saada näin hyvää tietoa kaikesta🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokainen näkee asioita vähän eri kulmasta ja useammallakin kerralla voi nähdä jotain, mitä ei ole ennen nähnyt tai ajatellut :)

      Poista
  14. Paljon on ollut näkemistä Hämeenlinnassa ja lähistöllä. Aulanko on minulle tutumpi. Olen ollut noiden kuvissa näkyvien linnoitusten keskellä kesäteatterissa, muistaakseni Peppi Pitkätossu taisi olla esityksen nimi.
    Voi kun minuakin inspiroisi ompeleminen, mutta nyt en malta, kun pitää saada joulujuttuja valmiiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulujuttuja on minullakin vielä kesken ja niihin täytyy ensin panostaa. Innostuksissani vaan tilailin ja toivon, että intoa on vielä sittenkin, kun on myös sitä aikaa ;)
      Tuollaisissa erikoisissa puitteissa on varmaan kiva olla esitystäkin katsomassa.

      Poista
  15. Hämeenlinnasta piti tulla kotikaupunkini. Olin jo puhunut itselleni asuntolainan ja löytänyt passelin asunnon. Mutta sitten tuli työkomennus naapurimaahan ja sieltä löytyi mies, joka kuskasi minut kotikaupunkiinsa Ouluun. Mutta Hämeenlinna on must-kohde joka Häme-reissulla. Ihana, ihana kaupunki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkälle olit jo päässyt muuttosuunnitelmissa :) Onko Oulu milloinkaan päässyt samalle viivalle?

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!