keskiviikko 15. syyskuuta 2021

Vihreää ja värikästä syksyä!

 Reisun aikana tuli toisella meistä asiaa Biltemaan. Mikä on oivallisempi ratkaisu, kuin rakentaa sen viereen Plantagen (en tiedä kumpi oli ensin...).  Minä suuntasin siis sillä aikaa naapurikauppaan.  Kukkasipuleita on kotona jo 4 pussia, mutta kaupassa oli paljon erilaisuuksia, joten 1 pussi (huom, vain 1!)lähti mukaan siitä huolimatta. Kukat ja kasvit ovat ihanaa silmänruokaa, vaikka ei kaupasta mitään ostaisikaan. Nappasin kuitenkin mukaan nämä 3 pikkuista. Elän toivossa, että kasveja syövä kissavieraamme ei löydä näitä...  Merri ei kasviksista perusta. 


Takana olevissa purkeissa on tämä kiinanruusu kukassaan.  Piti oikein ottaa todistusaineistoa, että kukkiihan se! Sain juurrutetun oksan yhdeltä asiakkaalta töissä. Hän on jakanut oksia monelle, ja usein on keskustelun aiheena se, kenellä kukka on hyvin kasvanut ja onko kukkinut.  Nyt voin näyttää todisteen. Tosin kukka putosi pian tämän kuvan ottamisen jälkeen, vaikka yritin pitää sen  mahdollisimman vakaasti paikoillaan. Ilmeisesti puhdas ikkuna ja siitä suodattuva ylimääräinen valo ei ollut sille mieleen. 


Pikkuisille kasveille suunnittelin tällaista kohtaloa. En tiedä, onko tässä mahdollista elää ja muistanko kastella kasvin. Ainakin luukun saa kissan nenän edestä kiinni 😁


Yksi kasvi pääsi hyllykköön. Olisi saanut olla hieman isompi purkki. Voi olla, että sellainen löytyy vielä myöhemmin kellaria penkoessa.  Yhdelle kasville en vielä löytänyt paikkaa. Ajattelin hakea ulkoa jonkun kynttilälyhdyistä sisälle.  Viime talvena tuli muutenkin poltettua erittäin vähän kynttilöitä lyhdyissä.  Voihan lyhdyille keksiä muutakin käyttöä. 


Mieli alkaa olla syksyyn kallellaan ja on jotenkin hämmentävää, että ulkona on vielä niin vihreää.  Väripilkkujakin löytyy vielä paljon. 
Tämä kaunokainen löysi tiensä uuteen kukkapenkkiini, kun hävitin yhden vanhan.  Perkasin vanhasta juurakot pois ja löysin ilokseni vielä 2 kitukasvuista kärhöä. Laitoin ne nyt ainakin väliaikaisesti uuteen penkkiin ja molemmat ovat kasvaneet hienosti. Tukia ei vielä tänä kesänä ollut, mutta ensi kesänä täytyy sellaiset hankkia. En ole vielä muutenkaan varma, jätänkö nämä edes uuteen penkkiin, vai teenkö jonkun kärhöille varatun penkin. 


3 atsaleaa ja norjan angervo ovat kasvaneet hyvin uudessa penkissä. Saa nähdä miten ensi kesänä, ovatko kestäneet talven yli. Siirretyt liljatkin tuolla päässä juurtuivat hyvin ja osa jopa kukkikin. Ruoho pitäisi kai vielä leikata ainakin kertaalleen. 


Muitakin väripilkkuja löytyy. Lobelia viihtyi lasivitriinin kupeessa koko kesän.  Sen alla vasemmalla näkyy kirjava amppelikukka (en muista mikä), jota taatusti ostan ensi vuonnakin. On kukkinut koko kesän ja levinnytkin hyvin.  Keskellä kasvaa tuolla ruukussa vaaleansinistä pikkukukkaa, johon ihastuin kaupassa. Se lakkasi kukkimasta aika nopeasti. Harmissani yritin vielä saksia siitä kukinnot pois ja kas! Siinähän se taas sinertää 😍
Arovuokko ja orvokit ovat kukkineet jollain tasolla koko kesän.  Ne eivät pelästy edes kuopivaa kissaa. 


Toinen värikäs amppeli on uppoutunut ruusupavun suojiin. 
Törmäsin alla olevaan kuvaan etsiessäni yhtä vanhaa blogijuttuani.  Kuva on niin mainio!  Iso kissa Knut oli meillä hoidossa kun Merri oli pieni. Kokoero on huikea!  Siitä huolimatta  iso kissa oli pienempi, kuin Merri nykyään 😆
Että tuo pieni rääpäle tuossa vieressä voi olla meidän roteva poikakissamme Merri!  Kissa, joka valtaa sänkyni alaosan helposti kokonaan.  Voi sanoa, että olen näiden vajaan neljän vuoden aikana oppinut taitavaksi kääntyilemään yöllä, vaikka se ei ole millään muotoa helppoa 😂
Haluan kiittää teitä kaikkia lukijoita siitä, että olette!  Kiitos kivoista kommenteista, joita on aina kiva saada ja lukea 💝
Kovasti yritän käydä teidän blogeissanne ainakin lukemassa. Minulla on sellainen tapa, että luen aina vanhimmasta päästä päivittyneet ensin. Siksi en aina ehdi nopeammin päivittyvien juttujen pariin heti. Blogin pitäminen on ollut minulle erittäin mukava harrastus  jo 2007 vuodesta alkaen (vaihdoin jossain vaiheessa Vuodatuksen puolelta tänne).  On mukava, kun on saanut paljon uusia tuttavuuksia, vaikka ei olla fyysisesti nähtykään.  
Erittäin mukavaa päivää teille kaikille! Ja kiitos! 

26 kommenttia:

 1. No olet kyllä varsinainen viherpeukalokin - wau!! Mun peukalot on kyllä aina värissä - mutta ei tämänlaatuista vihreää taitoa lainkaan, kekseliäisyyttä löytyy myös kasvien sijoitteluun! Ja hienoa, että nappasit sen todistusaineisto kuvan nopeasti....
  Onnea ja menestykästä jatkoa jo nytkin pitkälle blogitaipaleelle... minäkin tykkään tämänmuotoisesta "hitaasta somemaailmasta" - blogi on mulle oma päiväkirja... instat/facet ja mitä niitä liekään liian nopeita meikäläiselle, katoaa ja tulee ns. päälle paljon uusia postauksia, ettei löydä eneää uudelleen...
  Ja kuten sanoit, kommentit on ihania... piristävät päivää...
  Iloa ja energiaa syksyisiin päiviisi, "luonasi" on kiva käydä silloin tällöin aamukaffen kera ja muutoinkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kyllä enimmäkseen ruskeapeukalo, mutta aluksi kaikki kasvit on ihan vihreitä ;)
   Tuo nopeus on ihan totta. En olekaan sitä ajatellut noin. Blogiin jää kaikki ikään kuin muistiin pitkäksi aikaa. Minulla onkin tapana laittaa neuletietoja vähän tarkemmin, koska saatan vuosienkin päästä käydä kurkkaamassa joidenkin juttujen kokoja ja silmukkamääriä, sekä käytetyn langan määrää.
   Kahvi-/ ruokapöydän ääressä minäkin usein blogeja luen, en niinkään usein puhelimella.

   Poista
 2. Kiito, kiitos :)
  Oi pikku Merri ja valpas Knut! Minua kiinnostaa tuo yksi ostamasi "harsokukka", onko Asparagus? Meillä lapsuudenkodissa oli tuollainen iso, jota sanottiin morsiushunnuksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaappa tuliko edes katsottua mitään kukkien nimiä ;D Äsken katsoin myymälän sivustolta minikasveja ja siellä oli tuo sama nimellä Unelma (asparagus plumosus), eli oikeassa olit.
   Meidän äidillä oli (ja onhan sillä vieläkin kukkia ;D) iso kiinanruusu, anopinkieliä, kahvipuu, pelakuita, kaktuksia, ahkeraliisaa.. jotain tuollaisia muistan lapsuudesta.

   Poista
 3. Mikä pieni kissanpoikanen tuolla makoileekaan, voih. Vai ei Merri syö kasviksia. Paras kuitenkin piilottaa kasvisvauvat lyhytyihin sun muihin pyttyihin. Sitä paitsi ne ovat kauniita noin. Taitaisin matkia, jos olisi kasvisvauvoja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanki hyvä ihminen kasvisvauvoja! Tai kasvata itse jotain pikkuisia :)
   Yhdessä kissanruuassa on jotain herneitäkin seassa ja se kelpaa kyllä Merrillekin, eli onhan se vähän kasvissyöjä, vaikka ei olekaan kasvinsyöjä.

   Poista
 4. Kukkasipuleita ei vielä ole kuin yksi pussi odottamassa; syyhyttäisi lähteä ostelemaan lisää. Onpa Merri pieni tai sitten toinen iso :D Blogiasi on kiva lukea, koska se yhdistää mielenkiintoni; kissat, kodin kasvillisuus, matkat ja käsityötkin osin (vaikka en ole saanut viimeaikoina mitään tehtyä). - emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on mennyt monta vuotta ilman yhtään sipulia. Ehkä tänä vuonna piti tasata?
   Merri näyttää ihan kääpiökissalta ;D
   Alunperin ajattelin, että tämä on käsityöblogi (ja niin tämä on mielessäni vieläkin). Jossain vaiheessa alkoi vaan tulla muitakin juttuja. Minustakin on kiva lukea erilaisia juttuja muualta.

   Poista
 5. Ai, onpa ihana kissakuva...Niin tulee kissaa ikävä..ei voi mitään.
  Pakko sanoa, että viime vuonna ostin Plantagenista tuollaiset pikku kasvit, asparagus ja tuo saniainen. Istutin ehkä 3:n litran lasipurkkiin kolme kasvia, noiden lisäksi joku punalehtinen, en muista nimeä, se katosi sieltä purkista. Mutta asparagus on kasvanut hienosti purkista ylös asti ja tuo saniainen siellä kyllä on hengissä, mutta pienenä.
  Aika monta pienenä Plantagenista ostettua "poikasta" on kasvanut hienosti. Eikä niin hirveästi harmita rahanmeno, vaikka eivät viihtyisikään. Tänä vuonna onkin jäänyt siellä käymättä, ehkä pitäisi käydä ennen talvea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mihin se katosi?? Johan oli outoa ;D
   Minusta olis kiva, jos nää pysyiskin näin pieninä. Myyjä kyllä sanoi, että ne kasvaa isoiksi aikanaan. Olin oikeastaan päättänyt, että en ostele kukkia, vaikka ne onkin kivoja. En saa niitä kaikkia suojaan kuitenkaan, kun hoitokissat tulee. Nyt kekkasin kuitenkin tän lyhtyidean, niin päädyin ostamaan.

   Poista
 6. Olen vakaasti vannonut, että tänä syksynä istutan kukkasipuleita. Pitäisi liikahtaa ostoksille, niin mahdollisuudet nauttia kukista ensi keväänä nousisivat ;) En tiedä mikä siinä on, mutta minulla kuolee joka talvi perennoista osa pois. Olen syyttänyt sitä, että suurin osa taimista tulee Keski-Euroopasta ja eivät kestä Suomen talvea, vaikka pakkaukset muuta väittävät.

  Kyllä Merri näyttää pieneltä tuossa kuvassa. Voi söpöläistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyllä ei millään viitsisi ja keväällä harmittaa, kun ei tullut laitettua. Tänä vuonna olen panostanut ihan kunnolla, tai oikeastaan jonkinlainen panostus alkoi jo kesällä, kun aloin perata kukkapenkkejä ja puskanalusia ihan urakalla. Ensin en tee mitään ja sitten huhkin 30 asteen paahteessa marjapuskan alusia niin, että naapuritkin luulee (tajuaa) minun lopullisesti menneen sekaisin ;D Nyt on ajatuksena työnnellä sipuleita noiden puskien alle.
   Merri on niin iso kissa, että toi vertailukuva on ihan mainio noin päin ;D

   Poista
 7. Viherkasvit ovat ihania, ja tuovat kotiin väriä, eloa ja kodikkuutta. Lehdessä oli kuva Rosa Liksomin haastattelusta, ja mitä upeita kukkia hänellä onkaan! Merri on viisas kissa, eikä syö kukkia, mitä nyt kuopsuttaa kukkapenkkejä - pöyheässä maassahan kukat kasvavat. Suloisesta kissanpennusta kasvoi suloinen aikuuskissa. T Saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäisin kyllä viherkasveista, mutta en jaksaisi siirrellä niitä kasvissyöjäkissojen tieltä. Tällainen piilottelu ehkä toimii?
   Tuohon yhteen kukkapenkkiin olen kaatanut 3 pussia kesäkukan siemeniä, eikä mikään lähtenyt edes alulle ;D Taitaa maaperä olla aika vahvaa kissan jäljiltä. Ensi kesänä lisään pussien määrää ... pakkohan niistä jonkun on lähteä edes vähän.

   Poista
 8. Kauniita kukkia ja kasveja. Tykkään tosi paljon katsella kasvien kehitystä, mutta koska ei parveketta, niin esim. paprikaani tuli vain yksi hedelmä kun kasvoi sisällä, tosin ikkunapaneelien nurkassa joka aina auki. Joskus kerään puiden siemeniä ja laitan ruukkuun, ja nyt minulla kasvaa pari pientä bauhiniaa, mutta tuskin ne puiksi kasvavat, mutta muuten mielenkiintoistga seurata niiden kasvua.Kaunis tuo kiinanruususi, täällä meidän kaudulla niitä on pensasaitoina, eri värisinä. Voi että Merri oli suloinen pentuna, mutta niin on edelleenkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenistä on kiva seurata, mitä niistä kasvaa. Piti netistä kattoa, mikä on bauhinia. Nyt tiedän senkin :) Pensasaita kiinanruusuista! Wau! Täällä taitaa olla paljon muitakin kasveja, jotka etelämmässä kasvavat ihan ulkosalla valtoimenaan.
   Kaikki pennut on aina erityisen söpöjä :)

   Poista
 9. Onpa ihana ja energiaa antava väri tuossa kiinanruusussa. Kivasti sijoitetut myös nuo viherkasvit.
  Söpö kuva kisuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun pienessä kiinanruusussa on 1 kukka ja Jael tuossa juuri sanoi, että siellä kasvaa pensasaitoina ;D
   Saa nähdä miten nuo pikkuiset viihtyvät noin "kahlittuina". Tuollainen saniainen minulla on joskus nuorena ollut koulupöydän yläpuolella. Se tiputti hirveät määrät roskaa pöydälle ja sai lopulta lähtöpassit ;)

   Poista
 10. Voi miten suloinen Merri-vauva. <3 Vaikea tosiaan uskoa, että tuossa on sama kissa. ;-)

  Espoossakin on muuten Bauhaus ja Plantagen vierekkäin! Mahtaakohan näin olla monessakin paikassa - ja mikä mahtaa olla syynä. :-D

  Komeat kukkaset sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on nyt tullut kokoa ja näköä tuon kuvan ottamisen jälkeen ;)
   Varmaan noiden kauppojen asettelulla on jotain tekemistä mies-nais -näkökulman kanssa? Toinen hyötyy toisen läsnäolosta ;D

   Poista
 11. IIIKS miten ihana Merri palleroisena.
  Sinä olet näköjään viherpeukalo. Ihanat kissaturvalliset kodit olet kasveillesi löytänyt.
  Mukavaa päivää sinulle ja Merrille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En koe olevani mikään viherpeukalo. Joskus on kiva panostaa, mutta lopputulos ei aina ole niin hyvä :)
   Merri tuossa juuri puskee ja kiehnää iloisena, kun tulin kotiin. Se on ollut koko päivän yksin.
   Kiitos kommentista sinullekin!

   Poista
 12. Oi,miten ihania kuvia paljon. Nyt sinulla onkin hyvät kukka viritykset.
  Tuo lyhty kuva on niiin kaunis. Upea lyhty ja kiva jemma kukalle. Viihtyy kukka lyhdyssä
  itselläkin on ollut. Ja sama ,kun vaan muistaa kastella.
  Ja voi sentää kuvassa pikku Merri,niin söpö.
  Kivoja syys puuhia sinullakin,syksy saa jotenkin ajatukset sykkimään ja kivoja ideoita välähtämään.
  Pidän syksystä!
  On ollut todellakin ihanaa tutustua moniin blogi tuttaviin,kuin myös sinuun.
  Itse olen aikoinaan ollut myös vuodatuksen puolella ja sen jälkeen täällä bloggerissa. Mutta 8 vuotta sitten ,kun opiskelin niin ja tein samalla vuorotyötä,niin aika ei riittänyt enään kaikkeen. Niin stoppasin blogin.
  Mutta nyt ihanaa olla täällä!
  Kaikkea hyvää sinun loppuviikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä on monella tapaa niin paljon vapaampaa aikaa, että syksyn tulo on kuin vetäisi jonkin raskaamman takin taas päälleen. Tykkään kyllä tavallaan syksystä, mutta se vie kevään ja kesän koko ajan kauemmas. Kesän ajan tauolla olleet harrastukset pyörähtävät taas käyntiin ja elämästä tulee säännöllisempää, ennakoitavampaa.
   Mukavaa viikonloppua sinulle taas kerran! Kiitos kommentista :)

   Poista
 13. Kaunista kukintaa teillä edelleen 🤍 Ja hienoja ideoita lyhtyjen hyötykäyttöön! Ja aivain ihana Merri, niin suloinen tuo pikkukatin kuva 🤍 Mukavaa alkanutta viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, minulla on jäänyt vastaamatta sinulle,pahoittelut!
   Lyhdyt on kivat, jos vaan tykkäävät niissä kasvaa ja muistan kastella :)
   Kivaa viikkoa sinullekin!

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!