maanantai 14. syyskuuta 2020

Testauskokemus

 Oletko käynyt korona -testissä? Mitkä olivat sinun kokemuksesi? 

Minulla tuli kurkku kipeäksi, kuten usein syksyisin tulee, kun ilmat viilenevät.  Näin korona-aikana se tarkoitti kuitenkin paljon tarkempaa seulaa töihin menon suhteen, kuin muutoin. Maskithan meillä on kotihoidossa asiakaskäynneillä ollut käytössä jo maaliskuulta asti, mutta lisävarmistus on tarpeen oireiden ilmaantuessa. 

Sain ajan työterveydestä.  Puhelimeen tuli sen jälkeen viesti ja ohjeistus, miten menetellä.  Piti ajaa rakennuksen taakse ja näyttää ikkunan läpi henkilöllisyystodistus. Tämän jälkeen auton ikkuna avattiin ja suojautunut hoitaja kertoi mitä tapahtuu. Sain ohjepaperin, jossa kerrotaan, miten näytteen käsittely ja vastaus etenevät. Sain myös nenäliinan, joka piti laittaa suun eteen näytteenoton ajaksi. 

 • Kallista potilaan päätä taaksepäin
 • Työnnä nukkatikku reippaasti sieraimeen kitalaen kanssa yhdensuuntaisesti, lapsilla syvyytenä vähintään 4–8 cm ja aikuisilla 8–12 cm
 • Hankaa nukkatikkua limakalvoa vasten pyörittämällä näytteenottosyvyydessä useasti ja poista tikku
 • (Teksti ja kuva https://www.arcdia.com/fi/maripoc/naytteenotto/ )

 •  Kokemus näytteenotosta oli seuraavanlainen: 
 • Näytteenotto sujui nopeasti. Näyte otettiin molemmista sieraimista.  Tikku työntyi nenään siedettävällä tasolla ja siitä vielä hieman eteenpäin, aiheuttaen pienen, pistoksenomaisen tunteen, joka kuitenkin nopeasti loppui.  Vedet tulivat silmiin kuitenkin. Positiivisena seikkana mainittakoon, että tukkoinen nenä aukesi 😁
Vastaus luvattiin 72 tunnin kuluessa.  Negatiivinen vastaus tekstiviestillä. Mikäli vastaus on positiivinen, niin lääkäri soittaa karanteenissa olevalle tutkittavalle ja antaa jatkohoito-ohjeet. 

Vaikka tiesin, että tulos kestää noin kauan, havahduin silti jokaiseen puhelimen piippaukseen 😆. Kyllä niitä viestejä tulikin! Mitä kummallisimpia mainoksia autohuollosta alkaen.
  Kotona piti tietysti pysytellä, mikä ei normaalisti ole yhtään vaikeaa. Nyt tuli kuitenkin kaikenlaisia asioita mieleen, jotka olisi pitänyt toimittaa. 

Aamulla heräsin normaalisti, kuin aamuvuoroon lähdössä, ja tein kaikki töihinlähtörituaalini. Ei viestiä. Asia oli toki jo edellisenä päivänä esimiehen kanssa sovittu, mutta silti odotin viestiä tulevan ennen töihin lähtöä. 

Lopulta sain vastauksen; negatiivinen tulos. Vastausaika 32 tuntia. 

Nyt täytyy vaan toivoa, että muita oireita ei näin korona-aikana enää tule, sillä testiin ei viitsisi  kovin usein mennä. 😏

Kurkkukipukin alkaa jo hiljalleen hellittää. Olen pitänyt villasukkia yötä päivää. Onneksi olen omavarainen niiden suhteen.  😁

Tästä nyt sitten taas eteenpäin, sano mummo lumihangessa!

Reipasta viikon aloitusta ja pytytelkäähän terveinä 😊

8 kommenttia:

 1. Näyttää niin ikävältä, että empä toivo joutuvani koronatestiin. Onneksi meidän kylällä ei kovin montaa tapausta ole ollutkaan ja kaupungissa käyntiä olen välttänyt koko kevään. Netistä saa onneksi tilattua kaiken mitä ei omalta kylältä saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo näytteenottotikkuhan on joustava, eli ei ole niin ikävä, kuin kuvassa näyttää. Eipä ole ollut paljon täälläkään, enkä olisi mitään testiä edes harkinnut, jos en olisi työn puolesta riskiryhmässä.

   Poista
 2. Hyvä, että tulos on negatiivinen. Sivusta katsottuna tikun työntäminen nenään näyttää ikävältä. Kiva kuulla, ettei se olekaan niin epämiellyttävää. Toivottavasti flunssasi paranee. Julkisilla paikoilla ei kohta uskalla aivastaa tai yskähtää, kun heti ympärillä kohahtaa. Ilman flunssaa tai koronaakin välillä nenässä kutisee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen oppinut aivastamaan sisään päin, kun on maski kasvoilla 🤣
   Joustava on siis tämä testitikku.

   Poista
 3. En ole käynyt testissä, kun ei ole aihetta, en ole myös käyttänyt suun suojaa, eipä näytä täällä turus olevan oikein kellään, ei terkkarilla, eikä sairaalassakaan, kun olin suonikohju leikkauksessa, yksi hoitaja yski aika kovin, ei silläkään ollut suun suojaa, ei paljon kukaan käytä, virukset tulee silmien kauttakin, joten suun suojuksesta ei paljon hyötyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika oudolta kuulostaa, jos ei hoitotyöntekijöilläkään ole maskeja.

   Poista
 4. Toivottavasti pikatesteillä saisi luotettavan tuloksen. Ajatuskin tuosta tikusta...kääk! Tai ettei tulisi tarvetta käydä testeissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se mikään kammotus ollut. Voisin kuvitella, että nenän oma rakenne saattaa vaikuttaa kokemukseen.
   Paras vaihtoehto on tietysti pysyä terveenä :)

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!