keskiviikko 6. syyskuuta 2023

Urheilukyynärpää

 Merrin parasta hupia omassa pihassa on kytätä naapurin aidan alustaa.  Sieltä se on napannut useamman hiiren tänä kesänä.   Merri on  muutenkin paljon enemmän  ulkoilmakissa, kuin Frodo.  Merri ei myöskään koskaan yritä irrotella valjaitaan, vaikka se onnistuisikin. Se jää mieluummin istuskelemaan, tai makaamaan siihen, mihin se jäi jumiin.  Ainoa hetki, milloin Merrillä palaa hihat (voiko näin sanoa kissasta?) on silloin, kun se tajuaa, että sen on mentävä autoon tai kuljetuskoppaan. Tämä miljoonakello on ollut jo parina vuonna todella hyvä valinta amppeliin. Se jaksaa kukkia koko kesän, eikä loppua näy, ennen kuin ilma muuttuu liian kylmäksi. Pitää vain muistaa nyppiä ne kuolleet kukat pois, kuten muistakin kukkivista kukista. 


Olikohan tämä marketta?  Joka tapauksessa sekin on noussut suosikikseni, vaikka näyttää ajoittain aivan rääpäleeltä. Näistäkin kuolleet kukat pois, niin virkistyy aina ihan silmissä. Ostin keväällä mökillekin näitä muutaman. Ne olivat aika nuupahtaneen näköisiä, mutta valitsin ne könttätarjouksesta.  Nekin virkistyivät ensimmäisen välikuoleman jälkeen hienosti. 


Alla jälleen kuva leijonankidoistani. Ruukkuun istutin keväällä 3 eriväristä, hyvin kapoista kasvia. Tämä on jo kolmas kerta tänä kesänä, kun pehko alkaa kukkia voimakkaasti. Olen nyppinyt näistäkin pois ne pallomaiset nupot, jotka jäävät jäljelle kukan kuoltua. 

Nämä kolme lajiketta löytävät varmasti ensi kesänäkin meille 💚


Pitkästä aikaa valmistui jokin neuletyö kotona.  Näitä aloittaessani selasin ensin vaikka mitä mallilehtiä, mutta mikään ei oikein napannut. Tämä malli löytyi Dropsin sivuilta.  Sen nimi on September Socks (kuinka täydellinen nimi tähän valmistumisaikaan!?! ).  
Neuloin sukat 7 -veljestä langasta, jota kului 145 grammaa, puikoilla 3½. Oikeastaan vain varsi on ohjeen mukainen, loput oman maun mukaan.   Aluksi tein vaan ihan tekemisen ilosta.  Ajattelin  neulovani vaihteeksi sellaiset reilun kokoiset sukat, kun niitäkin välillä  tarvitaan, vaikka lahjana.   Sovittaessani sukkaa jossain vaiheessa, tajusin, että nämähän ovat minun uudet maihari -kenkä -sukkani!  Viime talvena ajattelin monta kertaa, että pitäisi tehdä uudet, mutta ei tullut tehtyä. Tässähän ne ovat! Riittävä pituus ja mieluisa väri. Kokoa 38.  
Näitä katsellessa alkoi herätä ajatus, josko tekisi samoilla väreillä peputtimen. Tarvitsin myös vähän erikoisemman kortin syntymäpäiväsankarille. Olin joskus jo aloitellut tätä, ja nyt tein sen loppuun.  Tämä taitaa olla askartelunimellä pocketcard , jos en nyt ihan väärin muista... 
Vessapaperirullat litistetään, päälystetään koristepaperilla tms. Jokainen koristellaan molemmin puolin.  Päätyihin jääviin taskuihin tehdään vielä irtonainen kortti samaan tyyliin.  
Kortit voi yhdistää toisiinsa esim. alla näkyvään tapaan.  Tyyli on vapaa! 


Alla nuo rullat molemmin puolin. 


Alla 3 puolta noista sisäkorteista. Osa oli henkilökohtaisia, ei kuvia 😄)


Frodolle riittää lyhyempi ulkoilu. Paras paikka löytyy keittiön penkiltä, jonka se on pitänyt pennusta asti lempipaikkanaan. 


5 aamuvuoroa on nyt tehty ja enää kaksi iltavuoroa ennen vapaita. On se merkillistä, että nuo aamuvuorot ovat minulle niin ankeita. Menee aina muutama tunti aamusta, että saa muututtua muumiosta ihmiseksi. Onhan se tietysti mukavaa, kun pääsee iltapäivällä jo kotiin.  Iltavuoro tuntuu usein lähes vapaapäivältä, kun ei tarvitse aamulla herätä kellonsoittoon, ja saa toimitella aamutoimiaan ilman aikataulua.  Iltavuoro alkaa muutenkin vasta 14 korvilla (usein klo 14.06, eli tarkkaa on 😂), jolloin aamupäivä on mukavan pituinen, ehtii tehdäkin jotain.  

Oikea kyynärpää on kipuillut jo lopputalvelta asti. Hierojaa opastin "laittamaan sen kuntoon".  Hän totesi, että siinä onkin tenniskyynärpää. Jahas! Minähän se vasta urheilulliseksi olen muuttunut, kun on kyynärpäälläkin oikein urheilulajikkeinen nimi!  
Sitten vaan selvittelemään, miten sitä hoidetaan ja miten siitä pääsee eroon, vai pääseekö ollenkaan??  Kylmähoito on hyväksi, samoin jonkinlaiset fysioterapiaharjoitteet (netistä löytyy hyviä videoita). Kyynärpäätukikin olisi ok. Sellaisen jopa löysin kotoa lääkekaapista!  Lääkäriin en nyt vielä ole aikeissa mennä, kun käsi kuitenkin jollain lailla toimii.  "Sillä se lähtee, millä se on tullutkin" -periaate ei ehkä kuitenkaan ihan toimi?  Kipu säteilee  naurettavan pienissäkin tilanteissa, kuten pinsettiotteella toimiessa, sekä esim. puristavissa liikkeissä.  Minulla on  aika korkea kipukynnys, kuten hierojalla käydessäni olen tullut huomaamaan 😉 Ilme ei ihan herkästi värähdä 😄. Öinen kipuilu on kuitenkin aika ärsyttävää. Kylmägeeli ja kipugeeli ovat jonkin verran helpottavia juttuja. 
Onko kokemusta tällaisesta "urheilukyynärpäästä"? 31 kommenttia:

 1. Mitä ihmettä - sinä olet jo neljäs, jolle konservatiivista hoitoa lähettelen tenniskyynärpäähän, täähän käy työstä!!
  heh heh, no - työkseni mä niitä muutenkin jakelen... laitan sulle sähköpostilla tulemaan. Ensimmäinen sai ohjeet 3 viikkoa sitten ja vaikka aluksi kipeytyi kovin venyttelyhoidosta, niin nyt jo kuulemma homma hoidossa... no, ei sen niin nopsaan pitäisi häippästä, mutta hyvä tietenkin... säiden muuttuminen ja sulla kyllä tuota rasitustakin - onko tarpeeksi monipuolista "kuntouttamista"? Kutoessa staattinen pito aika samassa asennossa kyynärpäällä, vaikka ranne ja sormet vipeltää...
  Upean ja isotöisen taskukortin olet loihtinut mielettömän hienojen sukkien kera!! Kyllä kelpaa...
  ja pakko vielä mainita, että hauskaa tuo kukkien välikuolema.... mun tykönä ja hoivissa ne tekee lopullisen kupsahtamisen... jaksuja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin, että nappaat aiheesta kiinni, jos satut näkemään ;D Pitää lähteä katsastamaan ohjeesi! Toivoa ei siis ole vielä menetetty?
   En tiedä mistä tuo välikuolema -sana napsahti tuohon kukka-asiaan liittyen, mutta varsin kuvaava se on. Minulla on myös näitä lopullisia kohtaloita sisäkukissani. Toiseksi viimeisen vihertäjän(osittain jo ruskehtajan) vein yhdelle asiakkaalle ensiapuun ja muutenkin omaksi. Nauratti, kun hän yritti kysellä siihen raatoon vielä hoito-ohjeita, ettei hän vaan tapa sitä ja minä loukkaantuisin ;D ;D Vakuutin, että ihan saa hoitaa ja pitää omanaan.

   Poista
 2. Pyykkärin kyynärpääksikin sitä voi kutsua. Hyvä, että Repolainen laittaa sinulle kunnon ohjeet. Somessa monesti vannotaan johonkin kortisonipiikitykseen, jota mummokin sai jo 80-luvulla. Ei kipulääkekuurikaan auta yksinään. Merri tietää parhaat hiiriapajat, hienoa, että kissa saa toteuttaa luontaista vaistoaan. Toki syyskuussa pitää tehdä syyskuun sukat, ovat kivan väriset. t Saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kyllä tykkään pyykinpesusta ;)
   Juon täällä just aamukahvia. Äsken hölväsin kylmägeeliä käsivarteen ja nyt oikein silmiä kirvelee ;D Kiva kahvihetki ;D Kaikki kotikonstit käyttöön! Ja Repolaisen ohjeet !

   Poista
 3. Tenniskyynärpäästä ei minulla ole tietoa enkä siis osaa antaa mitään hyvää ohjetta. Sen vain tiedän kokemuksesta , että ohje kuin ohje niin sitä tekee justiinsa niin kauan , että vaiva häviää (toivon mukaan) ja saman tien kuntoutus loppuu vaikka monesti olisi hyvä jatkaa tiettyjä liikkeitä hamaan tulevaan asti.Näin se toimii ainakin minulla.Toivottavasti saat apua vaivaasi !
  Ihanat sukat, kauniit värit, syksyyn sopivat.
  Tsemppiä töihin; eteenkin aamuvuoroihin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa tuon vaivan katoamisen suhteen. Luulen, että tällainenkin kyynärpääjuttu tulee helposti uudelleen, joten homma pitäisi tosiaan jatkua aina vaan.
   1 iltavuoro enää! Eilinen ilta meni jo ihan "leikiten", kun pääsin niistä aamuista ;)

   Poista
 4. No voihan! Itsellä ei ole tenniskyynärpäätä ollut, mutta seurannut läheltä toisen kipuilua. Varmaan siinä olisi tärkein saada selville se aiheuttaja, jotta olis mahdollisuus parantuakin, mutta monesti voi olla monenkin tekijän summa. Tulehdushan siinä on, joten tulehduksen hoidon periaatteet. Älä kysy mitä ne oli😅😅Onneksi tiedät kyllä itse👍Ja kortisonipiikille, jos oikein pahenee.
  Tulis kyllä tosi hieno peputinkin noiden sukkien ohjeella ja värityksellä👌🤗 t. Irkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän tässä ole rasitusta tullut monella tavalla. Neulontakyynärpää ei kestänyt kuntosalin ja hiekan lapioinnin yhdistelmää ;) Se mökin terassin pohjien teko oli kädelle aika rankka, vaikka mies tekikin melkein koko terassin yksin. Tehohoitoa on nyt käsi saava jonkin aikaa. Just kirjotin äsken, että kiva kahvihetki, kun silmiä kirvelee kylmägeelin hajuinen käsivarsi ;D Tällä hetkellä kylmägeeli tuntuu aivan mahtavalta avulta. Väliin vedän Voltarenia, niin ei ala liikaa tottumaan tuohon hajuun ;) Hoitsuna tietää kaikenlaiset keinot ja niitä pitää kokeilla moninkertaisina ;) Siksipä juuri hoitajat onkin niin hankalia asiakkaita sitten joskus aikanaan ;D

   Poista
 5. Onpa kauniit sukat, heti omaan käyttöön. Tänä aamuna olisi saanut olla jo villaa yllä, niin oli holtna +3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neuloessa ei vielä tuntuneet omilta, mutta jalassa olikin toinen mieli ;) Vahingossa nappasi just sellaiset sukat, kuin oli aiemmin aikomus.
   Teillä on jo tosi kylmä! Eilen iltavuoron lopuilla oli tosiaan täälläkin aika viileä. Huomasi, kun hiippailen edelleen ilman takkia noita asiakaskäyntien välejä. Autolla liikkuessa ei tarvi pitkään olla ulkona. Joskus harmittaa, kun ei ole asiakkaalle avainta ja oven avaaminen kestää ja kestää. Siinä sitten seisot kylmässä tai vesisateessa ;)

   Poista
 6. On tämä mahtavaa, kun blogien parista löytyy ammattilaiselta neuvoja tenniskyynärpäähän. Se on ehkä ainoa yläraaja-hartiaseudun ongelma, jota en ole vielä kokenut. Pikaista parenemista sinulle!

  Hieno ja hauska tuo vessapaperihylsykortti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta! Aloitin tämän blogin kauan sitten nk. kässäpäiväkirjaksi, mutta olenkin saanut blogin myötä paljon uusia, samanhenkisiä ystäviä. Sanon ystäviä, vaikka ei olla koskaan nähtykään, koska sananvaihtelu puolin ja toisin lähentää paljon. Ihan kuin olisi joskus nähty :)
   Elämää rajoittavat kropan vaivat on ikäviä. Ne haluaisi sivuuttaa vaan olemalla ajattelematta niitä, mutta eiväthän ne siihen anna mahdollisuutta. Olisi kiva, jos joku vaiva korjaantuisikin, kun jotkut tuppaavat tulemaan jäädäkseen.

   Poista
 7. Ai pitääkö tässä nyt kaiken muun lisäksi alkaa vielä säästämään tyhjät vessapaperirullatkin askartelumateriaaleiksi, koska kyllähän tuota nyt pitää edes yhden kerran kokeilla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai täytyy! ;D Tein kerran yhden megaison talouspaperitullista, kun naapurin isännällä oli isommat synttärit. Siinä kortissa oli vaan huomattavasti enemmän pinnan peittoamista ;) Enkulin käsitöistä löytyy paljon enemmän mahdollisuuksia ja ideoita tähänkin korttimuotoon.

   Poista
  2. Täytyypä käydä kurkkaamassa tuolta Enkulin käsitöistä lisävinkkejä, kun on seuraavan kerran kortintarpeessa. :)

   Poista
 8. Kauniit sukat ja kivat kortit! Hauska kommentti tuo Merrin hihojen polttaminen. 😂 Minä välillä käsken meidän koiraa olemaan ihmisiksi, en sitten tiedä onko se oikein sanottu. Toivottavasti saat kyynärpääsi kuntoon. Olkapääni on joskus jäätynyt (keskellä kesää, höh), mutta tenniskyynärpäästä en ole joutunut kärsimään. Onneksi hiirikäsi ei ole vaivoinasi, voisit olla kissataloudessa helisemässä sen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäätynyt olkapää on tosi ankea vaiva ja ilmeisen hankala parantumaan. Hiirikättä tässä olen itsekin miettinyt, että mahdollisuudet siihen tässä nettimaailmassa ovat erittäin vahvat!
   Ihmismäisyyttä tässä on tullut itsekin välillä toivottua kissoilta 😂 Onneksi ovat niin omapäisiä, että ei ole toteutunut. T. Sartsa

   Poista
 9. Suloinen keltainen marketta 💛 Kävelin äsken yhden pihan ohi jossa oli päivänkakkaraa ja ajattelin että taidanpa ostaa siemeniä ensi kesäksi, mutta tuo marketta on vielä ihanampi 💛

  Mielettömän hauska ajatus että kissoilta palaa hihat, hah haha 😀🙃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlaisia outoja sanontoja tulee mieleen mitä oudoimmissa tilanteissa. Töissä välillä asiakkaiden kanssa mietitään, että mistähän se tämäkin sanonta on tullut 😊 Lukemisinnon kautta olen törmännyt moneen vanhanajan sanontaan, joilla on kiva yllättää itseään vanhempia ihmisiä.
   Marketta on yllättävän sitkeä. Tänään mökillä totesin, että nämäkin yksilöt täällä, ovat edelleen sitkeästi kukassa. T. Sartsa

   Poista
 10. Ihanat sukat!
  Mäkin olen viimein kaivanut sukkapuikot kesälomilta ja neulonut jo kahdet sukat tässä reilun viikon aikana - aloittelin jämälangoista, tai no melkein jämälangoista.
  Mä olen hölvännyt kipugeeliä polviin ja selkään ja olkapäähän niskaan. Alkaa taas mennä hermo, siis pinna palaa, mutta korvien väliin ei auta kipugeeli 😊 No, sais ees muun lääkityksen kohdalleen... 😂😂
  Polviin auttais liikunta, mutta "mutta" - selityksiä löytyy. Niin ja kyynärpääkin varmaan haluais, sillä on varmaan sama vaiva kuin muillakin neulojilla... Selkä päätti ruveta kiukuttelemaan ihan yhtäkkiä - väitän syylliseksi sänkyä, mutta Mursu on sitä mieltä, että sängyt on ihan kelvolliseksi *huokaus*
  Mutta kyllä tää tästä, periks ei anneta!
  Rapsutuksia ihanille kissoille ja terveisiä Juustolta - Pojan anoppilassa asustaa ihana, musta, arvonsa tunteva Juusto, joka rakastaa maata Pojan vatsalla 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juusto-kissaa en olekaan nimenä kuullut. Ihanaa, kun eläinten nimet voi olla vaikka miten erikoisia 🐱
   Yksi paikka kun remppaa, niin jo toinen seuraa perässä. Sitten niihin jo tottuu, että jatkuvasti on jotain kolotusta. Ei kiva.
   Puikot suihkii syksyllä tiuhemmin kylmän lähestyessä. T. Sartsa

   Poista
 11. Kivoja kissakuulumisia ja ihanat sukat. Minä en ole kevään jälkeen tehnyt mitään puikoilla ja nyt olen yrittänyt verhoja ommella mökille . Nekään ei ole vielä valmistunut . Minulla on muutamia ruukkuja myös mökillä missä on kukkia ja altakasteluruukut on kyllä hyviä ja niitäkin kun saa isomman kokoisia .
  Katselin aikaisempia postauksia ja ihanan terassin olette tehneet. Ja tosta iltaisesta vessahommasta tulee mieleen kuinka ikävää se todellakin on lähteä pimeellä sinne tai aamulla kun on vielä pimeetä . Me ostimme tänne pakastavan vessan ja kohta se otetaankin taas käyttöön . Kesällä sitä ei tarvita ollenkaan .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä vielä ei ole se oikea hetki käsitöille. Muut asiat vievät enemmän kiinnostusta ja huomiota :)
   Pakastava veski on varmaan hyvä, jos on talvellakin mökillä ja sille on tilaa. En halua edes kuvitella meidän mökkivessaa talvisaikaan ;D

   Poista
 12. Hauskoja kortteja ja nätit sukat. Sävy-sävyyn peputin olisi kyllä poikaa. Maiharit ja sukat jalkaan, peputin päälle, kissat hihnaan ja kylille!
  Lähi-ihmisillä on ollut kuvaamasi vaivaa. Jos siinä on oikein tulehdus, niin eiköhän siihen saisi oikein lääkekuurin ja vasta sen jälkeen jumppaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin tuo harmaasävyisyys houkuttelee. Aiempi peputtimeni on tumman harmaa pohjaväritykseltään.
   Merri lähtisi mielellään vähän lenkille narussa, mutta Frodo ei ole oikein kiinnostunut ;)
   En usko, että kyynärpäässä on nyt tulehdusta. Hölvin siihen Votlarenia jo aika pitkään. Se on itse asiassa tällä hetkellä aika tasaisessa tilassa. Yökivut on vähentyneet. Päivällä se toimii, paitsi jotkut asennot tuntuvat heti.
   Sen sijaan seuraava vaivani on punkin jäljiltä :( Eilen löytyi punkki kyljestä, eikä se tullut kokonaisuudessaan pois. Yksi jalka taisi jäädä.

   Poista
  2. Näkyykö rengasta punkin pureman ympärillä? Kysyy täällä yksi neuroborrelioosin sairastanut.

   Poista
  3. Ei onneksi ole rengasta, hyvin vaalealta näyttää. Se musta piste siinä keskellä. Netissä luki, että sen saa myöhemmin kaivettua paremminkin pois. Ongelma on vaan hankala sijainti. En itse kunnolla yletä sorkkimaan. Ehkäpä iho jopa sylkäisee sen ulos itsekseen?
   Tuo borrelioosi on tosiaan inhottava väijy sienestäjille ja metsissä kulkijoille. Toki punkki voi tulla ihan pihapiirissäkin, jos on tullakseen. Hirvikärpänenkään ei ole niin inhottava, kuin punkki. Sen tuntee, missä se menee ja saa nyppäistyä pois.

   Poista
 13. Merri....naapurikyttääjä.😸 Meilläkin Ahududu istuu pitkiä aikoja liikkumatta narunpäässä kyttäämässä naapurin puolelle. Onkohan elämä jännempää aidan toisella puolella. 😸

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain hohtoa siinä naapureiden elämässä täytyy olla, verrattuna kotioloihin ;D Ainakin paremmat ja runsaammat hiirisaaliit ;D

   Poista
 14. Kauniit sukat olet neulonut ja hauskoja nuo kortit!
  Tsemppiä kyynärpään kanssa, samoin aamuvuoroihin. 🥰

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, täytyy yrittää tuon kyynärpään kanssa, että pääsisi siitä ehkä joskus eroon saamillani ohjeilla :)

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!