torstai 19. tammikuuta 2023

Painettua sanaa selailemaan

 Lehtikatsaus... 

Uusi vuosi ja uusia lehtiä julkaistaan.  Tässä on yksi niistä. Lehden päätoimittaja aloittaa tunnelmoimalla vanhoista ajoista ja niiden jatkumosta nykyaikaan, kuten tässä tapauksessa  neulominen ja langat.   Novita täyttää tänä vuonna 95 vuotta.  Ihan kunnioitettava ikä, johon lienee mahtunut paljon kaikenlaista. 

Alkuvuotta on juhlistanut uusi Fazer -Novita -sukkalehti, joka on mallien runsauden takia jo toinen pipari- ja karamelliaiheinen Fazer -lehti (siitä minulla ei ole vielä mitään kertomista...). 

Sukkabokseista kiinnostuneet saavat tänäkin vuonna jatkoa nimellä Sukkamestarin boksit. Niistä löytyy lehden mukaan tunnetun suunnittelijan ohje, langat, sekä yllätyslahja.   Itse en ole näitä kokeillut, vaikka ovatkin kiinnostavia. Minulla on aika monta "sukka- tai ainakin lankaboksia" jo ennestään 😂

Satumetsä -KAL on varsin mielenkiintoisesti kuvailtu: "Mukaan pääset ostamalla tammikuun aikana Runo -lankaa... ja syöttämällä vyötteestä löytyvän eränumeron Satumetsä -KAL -kampanjasivulle".  Ohje löytyy koodilla helmikuussa Novitaknitsin sivuilta, suunnittelija Minna Metsänen. 

Alle olen kerännyt itseäni kiinnostaneet neuleet lehden sivuilta.   Silmää miellytti hämmentävän monta kirjoneulepuseroa, vaikka en niitä edes neulo. Mieli tekisi kuitenkin neuloa, jos joku sitten vaan käyttäisi niitä 😊

Eri langat ja suunnittelijat luovat lehden sivuille hienoa katsottavaa.  Tuo mustaharmaa on kaikkein mieluisimman näköinen.  Kuvioita voisi tietysti käyttää jossain muussakin yhteydessä, esim. peputtimessa (= pieni hamonen). 

Tuo alarivin poncho on sellainen, jota en varmasti pitäisi, mutta siinä on todella upea kuviointi! 


Pitkä tunikamekko on myös kaunis. 


Lehdestä löytyy  ohje Kevätkarkelo -sukkiin (vasen) ja Tuike -sukkiin. Palmikko jatkuu kivasti kantapään alaosaan asti. Lehdessä on usean sivun verran somevaikuttaja Sofia Ruudun ja neulesuunnittelija Lea Petäjän  yhteistyössä luotuja malleja.  Niistä mukavimman näköinen on mielestäni alakuvan yhdistelmä.  Käyttäisin, jos joku neuloisi tämän minulle 😏 Tästä tulee mieleen äitini neulekoneella neulomat housut ja tunika, joita käytin ensimmäisen kerran ehkä 1. tai 2. luokan joulujuhlassa.  Minut oli valittu lukemaan evankeliumia näytelmän yhteydessä. Muistan vielä sen pojankin, joka piti kynttilää vieressä, että näin lukea 😃 Pukuni oli tumman oranssi, jossa oli ruskeita kuvioita hihoissa ja puntinsuissa.  Yläosa oli tunikamallinen.  Se oli hieno puku! 


Lehden neulekoulu - osiossa esitellään Minttu Wikbergin opastusta taideparsinnan maailmaan. Reiät, tahrat, kulumat yms. eivät ole hävitystuomio mieluisille neuleille. 
Ainakin lehden parsintamallit ovat minulle ihan uusia ja mielenkiintoisia.  Harvoin viitsin alkaa korjailemaan, mutta näin siitä voisi tehdä ihan uudenlaista käsityötä. 


Uusia värejä ja lankoja on taas ilmestynyt.  Minä olen mennyt jo aikoja sitten sekaisin näissä uusissa ja vanhoissa langoissa, kun ne vaihtuvat vähän väliä.    Mieluisimman värimaailman löysin näistä kahdesta kuvasta. 


Olen ollut tämän viikon lomalla. Ompelukin on ollut aiheena, kuten Merri aiemmin muistutti. 


Käsitöitä on tehty jopa siinä määrin, että virallinen valvoja on alkanut väsymään. 


Luovuttaa ei saa!  Yhdessä ollaan paikalla, kävi miten kävi! 


Vetoketjukorissa on kuitenkin vastustamattoman pehmeää lepuuttaa päätä, kun mamma suunnittelee, ompelee, neuloo, kuuntelee unettavia äänikirjojaan.....  Lunta sataa ja keli on suojainen.  Merri halusi äsken ulos hetkeksi. Siellä seisoskellessani tuli mieleen, että olisi kiva tehdä lumiukko....   Tekemättä jäi.   Lapsena juuri tuollainen keli olisi ollut täydellinen lumiukkojen, lumihevosten, lumilinnojen ja ties minkä tekemiseen 😍

Mukavaa päivää juuri Sinulle! Muovaa päivästä juuri omannäköisesi 💖

41 kommenttia:

 1. Mikäs on käsitöitä tehdessä, kun on oma ihana valvoja koko ajan läsnä.
  Mukavaa loppuviikoa ja loman jatkoa. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä juuri! Eihän tästä oikein muuten mitään tulisikaan :) Tarvitaan kannustusta ja tarkastuksia.

   Poista
 2. Kummaksi on mennyt tämä kommentointi taas, saa nähä onnistuuko!
  Onpa hienoja neuleita lehdissä. Ei vaan tulisi pidettyä nykyjään, joskus käy mielessä, että pitäisköhän kokeilla vaikka sukan neulomista joskus...Aivan vastustamattoman suloinen virallinen valvoja sulla on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ollaan kommentointien kera :) Tänne päin ei näy muutosta. Minulla on aina tuo kommenttien tarkistus päällä ennen julkaisua. Ihan oli oikein. Välillä käyn tsekkaamassa roskapostinkin, kun sinne silloin tällöin joitain tavallisia kommentteja tipahtelee :) Kiitos vaan sinnikkyydestäsi kommentointiin!
   Ei minullakaan mikään malli heti napannut, ihailun puolelle vaan meni nämäkin. Villapaitoja ei tule pidettyä, vaikka kaapissa olisi kuinka monta tyrkyllä.

   Poista
 3. Kommentointiin liittyen, niin mullekin tyrkytti kahteen kertaan anonyymiä. Vasta kolmannen kerran vaihdettuani, tuli stansta (Google). Ennen ei tarvinnut vaihdella.
  Hih, mulla on niin paljon sukkalehtiä, jotka ovat jääneet vähälle selailuille, saati, että olisin niistä sukkia tehnyt, ettei tarvitse vilkuilla uusiin lehtiin. Toisaalta olen muutenkin sellainen, etten halua tehdä samoja, mitä kaikki muut juuri tekee. Lue: niitä Fazer'in sukkamalleja tällä hetkellä. Koitin illalla kutoa - sain sukkaan resorin plus kolme kierrosta. Ei vaan taas nappaa.
  Mieluisaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö langan liukukminen sormien lävitse sukkasi resoriin muka ollut mukavaa? ;)
   Minulla on meneillään peputin, eka laatuaan. Saa nähdä millainen tulee, kun valmistuu. Tuleeko sutta vai sekundaa ;D Ompelin äskettäin yhden kassin ja siitä tuli noista molempia ;D
   Ehkä siellä sitten kommentointi takkuaa. Toivottavasti menee ohi. Itse en ole huomannut muiden blogeihin kommentoidessani.

   Poista
  2. No nyt tuli heti 'stansta' kommentoijaksi - hyvin manattu, kiitos! ;)
   Niin TOIVON, että se sama tunne kutomiseen palaisi, joka ennen oli!!! Peputin on käynyt mielessä itselläkin, kun on niiiin paljon pieniä jämälankakeriä. Ehkä joku päivä sitten...

   Poista
 4. Oi tuota kissan söpöläistä 💕 Käsityölehdet ovat upeita. Olen joskus ostanut tuliaisiksi käsitöitä tekeville ystäville kun olen mennyt kylään. Kalliita ovat, mutta onhan niiden julkaisemiseen kulunut lankaa ja työtunteja 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsityövieminen onkin mukava juttu sellaisesta tykkkäävälle. Lehdet ovat kuitenkin lähestulkoon ikuisia ohjeineen. Katsellessa tuntuu, että kaikki kiertää vuosikymmenten kehää.

   Poista
 5. Kylläpä on kirjoneuleita ihan silmissä vilisemään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt minäkin tajusin, miksi noita villapaitoja tuli kuvattua noin monta! Melkein kaikki suosikkikuvani lehdestä ovat kirjoneuletta, josta tykkään itse eniten ;) Ei tarvi kovin kauas miettiä taaksepäin, mitä on tullut eniten neulottua viime vuodenkin aikana.

   Poista
 6. Käsityölehdet on houkuttelevia, niitä on kiva selata. Yritän nykyään olla järkevä, etten haalisi lisää lehtiä, kun tekeminen jää sitten siihen lehden selailun tasolle, mutta aina välillä sorrun. Törmäsin hiljattain jossain mainoksessa tuohon taideparsintaan. Se on mainio tapa antaa vaatteelle lisää käyttöaikaa paikkaamalla se omaperäisesti. Kuljet selvästi äitisi jalanjäljissä, hänkin on harrastanut käsitöitä. Toivottavasti Merri ei ylirasitu valvontahommissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merri on sitä mieltä, että työmäärän takia sen kuuluisi saada ruokaa paljon useammin, kuin nykyisin ;D
   Äitini on tehnyt ja tekee edelleen paljon käsitöitä. Tällä hetkellä lempihommaa taitaa olla pääasiassa kirjontatyöt ja jossain määrin askartelu, virkkaus ja neulominen.
   Taideparsinta olisi mielenkiintoista, mutta vaatinee hieman perehtymistä ensin.

   Poista
 7. Kiitos lehtikatsauksesta, minä ostin toisen lehden, kun siinä oli niin hienot autolapaset. Jos nyt aloitan, niin saanee kummipoika ensi jouluna lapaset joululahjaksi. Käsityöloma kuulostaa tosi kivalta! T Saukkis, jolle tämä tarjoaa kotilaitteilla aina anonyymiä kommentointia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt onkin hyvä aika aloitella joululahjoja :) Niin minä olen ajatellut joka vuosi, mutta syksyllä tulee kuitenkin aina se "hätätila". Nyt on ollut ihanan rauhallinen viikko. En ole tehnyt juuri mitään erityistä, ihan tavallisia juttuja vaan. Työasiatkin on unohtuneet melko hyvin.

   Poista
 8. Ai kuinka suloinen Merri onkaan tarkkaa työtä tehdessään ja siitä palautuessaan!💗💗Ihan samat mallit minustakin ovat mieluisimpia ja tosiaan tuo harmaa/mustan puseron kuvio sopisi varmastikin hyvin peputtimeen. Ja että himoitsen tuon tunikamekon perään, että jaksaisin sellaisen tehdä! En tiedä pitäisinkö vai ihastelisinko vain valmista tuotosta😅t. Irkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat osaavat tosiaan palautua ;D
   Se kirjoneuletyön tekeminen olisi minustakin se paras juttu. Aloitin peputinta ja ah miten ihanaa nähdä värien vaihtelu kuvioiden mukaan. Ehdin tosin aloitella jo ennen tuota lehteä, joten kuvio on muualta.

   Poista
 9. Mulla on vielä Novitan lehti avaamatta, ja ehkä sitä ei tartte enää avatakaan, kun tässä tuli jo parhaat palat. :-)

  Meillä oli muuten joskus tuollainen samanlainen kori lehtikorina kuin sinulla on vetoketjukorina. Siis onko sinulla tuossa ihan vaan vetoketjuja... jos on, niin sulla on sitten kyllä aika hyvä kokoelma. ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa säästää sitä omaa lehteä juuri sitä oikeaa hetkeä varten ;)
   Joku lehtikorihan tääkin taitaa olla, mutta olen käyttänyt sitä vetoketjukorina ;) Ei se ole kuin max puolillaan, Merri täyttää lopun osan. Minä olen keräillyt vetskareita kirppareilta, jos on ollut halpoja, sekä ratkonut vanhoista vaatteista tai laukuista. Sieltä on sitten kiva kaivella, josko löytyisi sopivaa, kun tarvii. Olen vasta nyttemmin oppinut, että vetoketju voi olla liian pitkäkin ja sen voi katkaista haluamaansa pituuteen, ainakin ohuissa ketjuissa.
   Minulla on kuule kaikenlaisia kokoelmia!

   Poista
 10. Beautiful patterns!I wish you could knitt some of those sveathers!i really like the dress and rest of the stuff.Thank you for tip on the socks.So many times I have throw it away bec of holes on the heel!
  I think Merri looks happy!Wish all happiness and good things to you too :))))Happy weekend!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I wish that too :) My fingers are allready waiting, but the last one I`ve knitted stays still in my wardrobe...
   I think that kind of repairing could be nice in other clothes, too. Not only with the knitted ones.
   Merri is so happy, while I`ve been on my hollidays :) We have been allmost all days together ;D (and nights..).
   Have a nice day you, too!

   Poista
 11. Minäkin selasin lehden läpi. Vähän ihmettelin miten paljon oli kaarrokeneuleita. Tunikamekkoon kiinnitin huomiota. Jos 1) minulla olisi samanlainen vartalo kuin kuvan mallilla ja jos 2) villalanka ei kutiaisi niin kauheasti, niin saattaisin harkita mekkoa - pidin kokonaisuudesta. Kevätkarkelo-lapaset saatan toteuttaa, kun minulla on tämän vuoden tavoitteena harjoitella kirjoneuletta. Hyvä Merri, olet hyvää ompeluseuraa. Vahdi, ettei Mamma ompele vinoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan pakko hymyillä kommenttia lukiessa ;) Just noin! Lehdessä näyttää hyvältä, mut itsellä ei sitten niinkään :) Ja tuo kutiavuus... pitäisi löytää sellainen lankavalinta, että ei olisi villaa. Varmaan sellainenkin löytyisi, kun langan paksuus täsmäisi. Siitä päästään jälleen kohtaan 1. ;D
   Ompelin yhden kassin, eikä Merrikään huomannut ajoissa sanoa, että ei, ei, ei! Ei tuollaisella kassilla tee mitään! Nyt se seisoo melkein valmiina yläkerrassa...

   Poista
 12. voi tuota suloista Merriä !.Muuten mahtava vetoketjujen?säilytyskori.Onko oma tekemä?👍
  ..Käväseppä lukemassa "Suden silmukat",kommentoin sinne ,,,jotain 😊🐕🌹🌹🧡🤗
  t.Liisa 👩‍🦳🙃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen löytänyt tämän nk. lehtikori-pussi-lokerikon joskus kirpputorilta :)
   Mietin, että minähän olen eilen kurkistellut Suden koiruussukkia, mutta siellähän olikin sitten lisäkommenttia tullut :)

   Poista
 13. No nyt oli kyllä nostalginen neulematka; minunkin äidillä oli vastaava "housupuku" neulekoneella kudottu.
  Tuollaisen kirjoneulemekon huolisin... vaan huh mikä homma. Kivoja ideoita sukkiin - mutta pidän nyt mielessä ne tipusukkani... jos ne jo tälle pääsiäiselle saisin valmiiksi... edelliselle en!! Ja hih... minäkin kaivelin juuri vetoketju varaintojani... niitä kun alettiin nyt yks-kaks toivoa kortteihin, hih....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä ihmettä! ? Onko sinulta toivottu vetoketjukortteja?? Mitähän niistä lieneekään syntymässä :O
   Kohta onkin jo tarvetta sille ekalle lähettämällesi kortille :)
   Neulekoneella sai niin ohuita ja sileitä neuleita, laskeutuviakin. Meillä oli paljon neulekoneella neulottuja juttuja. Sellaisia tossujakin, joissa oli ristikko edessä, pipoja, villapaitoja.. Minäkin kokeilin vähän isompana äidin opastuksella ja tein yhden villapaidan. Muistan vieläkin, millainen siitä tuli, sellainen kellertävän kirjava. Wroom, wroom, wroom... kun sillä kelalle surrutteli puolelta toiselle ;)

   Poista
  2. Hih... juu - vetoketjukortteja... aikoihin on elelty, kaikki käy kaikkeen...
   Mutta OIH - H-hetkeä odotellessa, niin jännää.... niin jännää...

   Poista
 14. Kaarrokeneuleet on hienoja. Merri on kyllä hienoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä :) Hieno poika, vai pitäisikö sanoa jo kissamies, kun on ikää 5 vuotta. Frodolla on vielä poikasen elkeet, mutta Merri on tasaisen arvokas touhuissaan. Ei turhia venkoile. Paitsi ruuan perään ;D

   Poista
 15. Upeat kirjoneulemallit. En ole enää Novitan tilaaja, joten usein lehti jää ostamatta. Myöhemmin sitten harmittaa, kun vanhempia numeroita on vaikea löytää. Jonkun olen onnistunut tilaamaan mm. Lankatalo Tapion kaupasta. Ostin Fazer II:n. Siellä on muutama aika kiva malli, eikä ne muutkaan siellä kansien välissä happane. Jos vaikka joskus myöhemmin innostuu tekemään. Lankavärien suhteen toivoisin, että Novita säilyttäisi perusvärit vuodesta toiseen. Niiden lomaan voi sitten mielin määrin tuoda markkinoilla trendivärejä. Tällä hetkellä värejä tulee ja poistuu vähän liiankin tiuhaan tahtiin.
  Ihana Merri - nyt ja aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä saan lehden aina lahjana :) Ei varmaan muuten tulisi aina osteltua. Tuota II -lehteä ei minulla vielä ole. En myöskään ostanut sitä Kalevala -lehteä. Mallit ei tosiaan happane. Joskus voi taas tarvita jotain ihan muuta, kuin tällä hetkellä ja sitten se ohje löytyy vanhasta lehdestä.
   Nuo värit ja lankamerkitkin vaihtelee aika usein. Sitten on vielä eri värjäyseriä, joiden sävyero näkyy jos vierekkäin katsoo. Ei voi jatkaa samaa työtä toisella erällä. Nyt ei ehdi millään tutustua kaikkiin uutuuksiin, kun pitää kulutella vanhoja pois :)

   Poista
 16. Pitkä ikå lehdellä🎉Kivat värit langoissa. Asuinkaupunkini keskustassa on aican ihana lankakauppa, ja on ollut tarkoitus kutoa, mutta talvi täällä tänä vuonna niin lämmin, etten oijein innostunutkaan.
  Ihana Merri, ja rapsutuksia molemmille kissoille 🐱🐱ja sinulle hyvää viikonloppua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtikin lienee aika vanhaa tuotantoa, mutta 95 vuotta täyttää langanvalmistaja. Kyllähän tuota lehteäkin on ollut olemassa tosi kauan, vaikka onkin muuttanut muotoaan aina välillä.
   Lankakaupan tarjontaa katsoessa tulee aina tunne, että saispa ne kaikki :) Sielläpäin tuo lämpö on varmasti tasaava tekijä innostuksen suhteen.

   Poista
 17. Vähän outoa kylläkin, mutta en ole vuosiin ostanut tai edes katsellut sillä silmällä käsityölehtiä kaupan hyllyssä. Mitä nyt yksi lahjalehti vasta tipahti kotiluukusta. Ja kivahan sitä oli selata. Yllätyin myös lehden keskellä olevasta kaava-arkista ja jopa hetkeksi intouduin ajatuksesta kaivaa ompelukone esiin. Jatkossa pitänee siis pysähtyä lehtihyllyn kohdalla :-).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innostuminen lehdistä on niin hetkittäistä. Välillä se johtaa toimenpiteisiin, useimmiten ei :) Niitä toimekkaita hetkiä kannattaa kuitenkin odotella.

   Poista
 18. Kauniita neulemalleja. Minä yritin joskus aloitella neulontaharrastusta, mutta tietokonetyöläisen hartiat eivät kestäneet sitä lainkaan. Tyydyn vaan ihailemaan muiden aikaansaannoksia.

  t: Rva Kepponen, joka ei tänään pysty kirjautumaan mihinkään blogiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama muukin on valitellut kommentoinnin hankaluutta satunnaisesti.
   Minun neulontalihakset jumiutuvat, jos teen jotain muuta poikkeavaa, kuten haravoin :)

   Poista
 19. Olipa taas kiva postaus! Nuo Novitan sukkaboxit kiinnostavat, mutta analyyttisen tutkimukseni mukaan niissä tuntuu olevan kovin paljon polvisukkia, ja sellaisia en käytä. Houkutus tilaamiseen on kuitenkin suuri...
  Kauppareissulla bongasin Novitan uuden Fazer-sukkalehden, ei vielä päätynyt ostoskoriin. Kannen suklaalevykuviointi on kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvin houkutteleva, sellaiset teen ainakin Anopille.
  Ihanaa tehdä käsitöitä hyvässä seurassa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole noihin laatikoihin niin perehtynyt, mutta kai niitä voi tilata ihan yksittäinkin? Vai onko se joku kestotilaus? Ei varmaan.
   Minä olen ollut karkki- ja suklaalakossa koko alkuvuoden. Ehkä sekin vaikuttaa siihen, että suklaasukat ei nyt ole hyväksi ;)

   Poista
  2. Juu, olen erittäin asiantunteva nyt tässä boxi-asiassa! 😉
   Voi olla kestotilaaja ja valita ne bixit, jotka haluaa (eli perua ne, joita ei halua, oletan) tai 3 boxin tai 6 boxin määräaikaistilaaja.
   Jos ottaisin tuon kestotilauksen, kävisi takuulla samoin kuin Fazerin Musiikkikerhossa aikoinaan, mitään muista perua...

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!