Mikä voisi olla mukavampaa, kuin käynti linnassa??? No ehkä jonkun mielestä monikin asia 😁
"Hämeen linna rakennettiin todennäköisesti 1200 -luvun lopulla sotilastukikohdaksi Ruotsin ja Novgorodin rajalle. Keskiajan lopulla se oli Ruotsin merkittävimpien sukujen, Tott-, Sture- ja Posse -sukujen, hallussa. Nykyisen ulkoasunsa linna sai n.1520.
Hämeenlinna sai kaupunkioikeudet 1639. Suuren Pohjan sodan aikana linna oli venäläisten hallussa, mutta palasi Ruotsin kuninkaan hallintaan 1713-1721. Kustaa III:n määräyksestä sen ympärille rakennettiin bastionit ja vallihauta 1770 -luvulla.
1837 päälinna muutettiin vankilaksi arkkitehti C.L.Engelin suunnitelman mukaisesti. Linna avattiin yleisölle 1979 parikymmentä vuotta kestäneiden restaurointitöiden jälkeen." (esitteestä)
Linnaa voidaan käyttää tilauksesta erilaisiin tilaisuuksiin. Nytkin sisemmällä linnanpihalla oli hääkuvaus meneillään, kun meillä oli opaskierros... Toivottavasti ei päädytty kuviin 😆
Linnoissa vieraillessa jännittävintä on antaa valta mielikuvitukselle. Ketä linnassa on kulkenut, milloin ja minkälaisilla asioilla? Millaista elämä on ollut ja miten maaima on noina vuosisatoina muuttunut?
Millaisessa vaatetuksessa on tarennut kulkea? Linna ei ole mikään lämmin paikka oleskella muulloinkaan, talvesta puhumattakaan! Pimeitä käytäviä, savuisia keittiöitä. Mistä ruoka tuli ja miten se laitettiin? Keittiöapulaiset kantoivat painavia ruoka-astioita paremmalle väelle ja alempi työläisluokka sai olutta ja leipää, harvemmin lihaa tms. Mitä kaikkea käsityöläiset tekivät ja millä menetelmillä? Mistä linnan rakennustarvikkeet on paikalle tuotu ja miten ne on saatu hankaliinkin paikkoihin? Onko rakentajilla ollut kylmä, onko tapaturmia sattunut?
Minä olen ainakin yhtenä kysymysmerkkinä, kun katselen linnaa nykypäivänä 😊
Ulkoapäin Hämeen linna ei ole mielestäni niin linnamainen, kuin Turun- tai Olavinlinna. Outoja ajatuksia herättää myös se, että linnaa on käytetty naisvankilana ja viereisessä rakennuksessa on ollut vielä aika pitkään miesvankila. Vankilamuseo oli vierailumme aikana suljettu.
Erikoisen ympäristön linna antoi Nick Ervinckin nykytaidenäyttelylle. Teoksia oli aseteltuina eri tiloihin, osa ulkonakin.
Ervinck on belgialainen nykytaiteilija, joka tunnetaan suurista värikkäistä 3D -veistoksista ja 3D -printeistä. Hän hyödyntää teoksissaan kuvia, muotoja ja tekstuureja, jotka ovat peräisin esim. koralleista, dinosauruksista, musteläiskistä, mangasta ja anatomisista rakenteista. Kyborgimaiset veistokset yhdistävät historiallisen kuvakielen nykyteknologian kanssa. Näyttelyssä on lähes 50 teosta. (esitteestä)
Näyttely on auki vielä 28.11. asti, kannattaa käydä!
Toisenlaisessa ympäristössä teokset olisivat olleet aivan erilaisia. Historiaa huokuva linna oli oivallinen tausta teoksille. Vierekkäisissä vitriineissä, sulassa sovussa, haarniskaa ja miekkaa, toisessa mielikuvituksellinen kyborgi mutterimaisine aivorunkoineen.
Linnan historiassa kulkeneiden käsityöläisten, linnanherrojen, ritareiden, hovineitojen... haamut näkevät tulevaisuudessa linnan uudet asukkaat: kyborgit avaruudesta?? Sakarapäiset ja mekaanisen oloiset otukset kulkevat linnan pihoilla ja kapeissa rappusissa ihmetellen ihmisten outoja tekosia.
Linnan vieressä on Militaria -museo, jonne pääsi yhteislipulla. Sieltä löytyi Suomen sotiin liittyvää materiaalia ja tietoa. Pihalla oli vieretysten armeijan moottoriajoneuvoja.
Erilaiset käyntikohteet kotimaassa ovat varmasti monelle hyvin tuttuja. Merkillepantavaa on minusta se, mitä kukakin samoissa kohteissa näkee. Minä näin alla olevia asioita, miestä kiinnostivat varmasti monet muut asiat.
Tykkejä oli eri aikakausilta. Minä en niistä mitään ymmärrä, mutta mieleen tulee, miltä tuntui olla tykinkantaman päässä? Tärkeä yksityiskohta on myös ollut se, kummalla puolella tykkiä seisot.
Alla oleva soitin kiinnitti tietysti heti mielenkiintoni!
Millä keinoilla sotasaalis on kulkenut ylikersantin säilytykseen? Kantoiko sen kenties joku hartioillaan puhallellen matkalla vähän kannustavia marsseja muille?
Rumpu on tainnut kuulua aikojen alusta asti sotivien kansojen varustukseen. Tämä näyttää hyvinkin kuluneelta ja käytetyltä, erinäisetkin hälytykset ja marssit rytmitelty?
Jääkärimarssi on yksi tunnetuimmista marsseista Suomen maassa.
Näistä komistuksista tuli heti mieleen Tauno Tukevan Sulotar, sarjassa, jota äskettäin esitettiin uusintana televisiossakin. Lieneekö jompikumpi näistä uljaista yksilöistä puunpurija?
Hevoset tuskin olivat sotajalalla rajan takaisten sukulaistensa kanssa, mutta päätyivät silti liiankin usein menettämään henkensä käsittämättömissä paikoissa, jonne ihmiset heitä veivät.
Seuraavat kuvat ovat Aulangolta, jossa tulijan vastaanottaa rauniolinna. Me päätimme lähestyä näkötornia kävellen ja kuljimme tämän linnan sisäänkulkutunnelin läpi metsäiselle polulle. Näiden linnaraunioiden alkuperää ja rakentamisvuotta en löytänyt mistään tiedoista (ehkä 1200 -1400 välisenä aikana?). Nykyisin tätä käytetään kesäteatterinakin.
Aulangon luonnonsuojelualueella sijaitseva kukkula on ensimmäisiä alueita, jotka Suomen maaperästä tulivat esiin jääkauden jälkeen.
Polulla ensimmäisenä vastaantuleva Ruusutemppeli, jonka ympärille on ollut tarkoitus rakentaa ruusupuisto. Näin syksyllä on vaikea sanoa, mitä ympärillä kasvaa ja mitä ei 😆
Aulangon alueella sijaitsi ensin maatalo, mutta alue siirtyi lopulta useiden omistusten jälkeen eversti Hugo Standertskjöldille. Hän kehitti aluetta laajasti kohentamalla rakennuksia, louhituttamalla aitoja, teetättämällä tekojärviä ja niihin saaria, kasvatuttamalla hedelmätarhoja, kasvihuoneita ja lopulta 1907 rakennutti 33 metriä korkean näkötornin. Alueelle on rakennutettu myös useita huvimajoja ja temppeleitä.
(Torniin ei muuten päässyt, ja kahvilakin oli suljettu)
Maisema kukkulan laelta aukeaa kauas Vanajavedelle ja ympäröivä metsä on nimeltään Sibeliuksen metsä. Säveltäjä asui paikkakunnalla nuoruusvuotensa ja kertoo tämän näkymän innoittaneen häntä myös Finlandiaa säveltäessä. Kerrotaan myös Eino Leinon saaneen Aulangolta inspiraatioita runoihinsa.
"Oi Suomi katso, sinun päiväs´koittaa..."
Kävelyreittejä on merkitty karhunkierros -merkillä. Luulen, että alueella kukee oikea karhu, koska kyltti on selvästi karhun kynsien raapima!
Tornin alta lähtee pitkä ja kiemurainen laskeutuminen rappuja pitkin alemman tason karhuluolaan.
Kuvanveistäjä Robert Stigell veisti vuolukivisen patsaan verstaallaan Helsingissä. Huvittavaa on, että infotaulussa olevan tiedon mukaan hän lainasi Korkeasaaresta karhunpennun mallikseen. Hoitaminen ei ilmeisesti kuitenkaan sujunut, joten hän joutui palauttamaan pennun ja hakemaan mallinnusta eläinmuseosta.
Meidän käyntimme aikana patsas oli ainakin kovasti lasten suosiossa.
Tämän "pömpelin" tietoja en nähnyt, kun oli joku auto parkkeerannut infotaulun eteen. Varmaan sitten joku näistä mainituista huvimajoista tai temppeleistä. Erikoista on tuo kivikasa ja sen päälle johtavat raput. Leveähelmaisten rouvien ei ainakaan ole helppoa ollut kulkea huvimajaan.
(tietoja tähän juttuun olen napsinut infotauluista, sekä wikipediasta).
Kaikki loppuu aikanaan, myös kuvausinto 😂 Iittalan lasikylästä jäi mukaan vain tämä kuva! Lasimyymälän lisäksi lähellä oli aivan ihana keramiikkapaja, käsityömyymälä, suklaamyymälä.
Konkreettisesti mukaan lähti kukka-ja lahjapajasta tämä ihanuus! Siellä oli monta hykerryttävän ihanaa asiaa, eikä valinta ollut helppo. Näin ollen helppo ei ollut myöskään odottelevan osapuolen tilanne 😂
Merrin ihmeteltäväksi päätyivät myös nämä hyönteishotellit, jotka lähtivät mukaan, kotimatkan varrelta, koska niissä oli -70 prosentin hintalappu.
Olen haaveillut itse tekeväni jotain tällaisia, mutta nyt piti ostaa, kun halavalla sai, kuten Sulo Vileeni aikoinaan.
Loma on niin sanotusti lusittu ja töissä lähti heti luulot pois. Onneksi loma alkoi alusta lähtien jotenkin hyvällä fiiliksellä ja sain "akkuja ladattua" uusia koitoksia ajatellen.
Sain loman aikana tehtyä monta kivaa juttua kotona. Tein useampana päivänä kierroksen luontopoluille, neuloin puikot sauhuten, aloitin joulukorttien tekemisen. Sain vihdoinkin hankittua nojatuolin olohuoneeseen! Sellaisen, jossa on tukeva istua (selkänoja suora ja selkää tukeva) ja kädet mahtuvat neulomaan (käsinojat ei liian lähellä). Rahikin on. En ole vielä ehtinyt testailemaan tosi toimissa. Pääsen vihdoinkin tuolta upottavasta sohvan nurkasta, jonne olen tukenut itseni tyynyjen avulla mukamas hyvään asentoon. Eipä liene tuo istuminen kaiken kaikkiaan kovin terveellistä, mutta noin huonossa asennossa oleminen ei etenkään sitä ole. Nyt on suuret odotukset!
Annoin itselleni luvan käydä kangaskaupassakin, eikä ostoksena ollut kuin yksi kangas. Vilautan sitä myöhemmin, jos siitä lähtee tulemaan sitä, mitä suunnittelen. Etukäteen esittelyllä on vain huono karma. Tilasin myös ompelujoulukalenterin... Minulla on jo jonkin aikaa ollut ompeluinspiraatio, mutta ei kohdetta. Saa nähdä, mitä oikein on tulossa! Ainakin saa jännittää mitä kalenterista tulee. Tilaus on tehty
TÄÄLTÄ. Luultavasti olen vielä helisemässä noiden ompeluasioiden kanssa, intoa on, mutta taitoa ei aina niinkään 😂
Tällä erää toivottelen teille kaikille mukavaa päivän jatkoa!