lauantai 24. elokuuta 2019

Puutarhanhoitoa

Minulla tuppaa tuo puutarhapuoli jäädä joka kesä vähän huonolle hoidolle.  Alkukesästä vielä jaksaa vähän aikaa myllätä, mutta innostus katoaa aika äkkiä. Kukkien kastelukin keskittyy lähinnä terassilla oleviin ruukkukasveihin.
  Yksi syy on varmasti laiskuus, toinen ovat raskaat työpäivät, joiden jälkeen ei edes huvita katsoa kukkapenkkeihin päin.  Jokaiselle ovat tärkeitä ne asiat joita arvostaa eniten ja joiden parissa viihtyy. Joskus jopa toivon, että puutarhanhoitokin kiinnostaisi, mutta kun ei, niin ei.  Nurmikon leikkaus on ainoa säännöllinen, läpi kesän toistuva toimenpide.

Tänään voin sanoa hoitaneeni puutarhaa näin:

Puutarha - villasukat.  Ohje Novita 1/2019.
Lanka Nallea, puikot kokoa 3. Langankulutus 105g.
 Tein molempia rinnakkain, niin sukkapari valmistui yhtäaikaa.

Kai tätä voisi jonkinlaiseksi jämälankatyöksikin sanoa. Vain pohjaväriä oli enemmän, muut värit ovat kaikki jotain pieniä eriä, joista ei yksinään saa mitään neulottua.

Puutarhastani löytyy näkemykseni mukaan jotain lehtiä, kirsikoita, perhosia, voikukkia, tulppaaneita,  jotain vieraslajiketta (en tunnista nimeltä), porkkanoita ja punaisia viinimarjoja.

 

Ainakin kahdessa Facebookin villasukkaryhmässä olen nähnyt ihmettelyä sen suhteen, miten langanpäät pitäisi päätellä. Joku oli solminut päät yhteen ja jättänyt loppulangat roikkumaan sukan sisälle.  Tähän en nyt kommentoi sen enempää, kun en tiedä, mitkä ovat tekijän taustat. Voihan olla, että neula ei vain pysy käsissä tms. 

Oma kirjoneulesukkani näyttää valmiina nurjalta puolelta tämän näköiseltä.  Langanjuoksutukset teen aina maksimissaan 2 silmukan välein, että ei jäisi pitkiä lankalenkkejä. Jos joudun vaihtamaan värejä sukan teräosassa, pidän aina kerroksen vaihtumiskohtana sukan sivua. Toisin sanoen, jos perussukassa kerroksen vaihtumiskohta on kantapään keskellä takana, niin minulla se on 1 ja 2 puikon välissä.  Näin vältän langan päättelykohtien jäämisen jalkapohjan alle painamaan.  Monissa ohjeissahan määritellään kerroksen vaihtumiskohta ohjekohtaisesti.  Mikäli sauma kuitenkin määritellään pohjaan, niin vaihdan sen tuohon sivulle. 
Jätän päättelyvaraa  vaihtelevasti, kuitenkin niin, että saan langan ujutettua neulansilmään ja pujoteltua neulokseen. 


Merri hoitaa pihaa omalla tavallaan....


Mamma katso miten surkeasti minulle on käynyt. Tule pian auttamaan minut pois tästä ansasta. Tuo lintu sen aloitti, en minä. Ja vannon, että en käynyt pisulla tuossa kukkapenkissäsi....

26 kommenttia:

 1. Moi. Aivan ihanaa puutarhailua ☺ Kristiina

  VastaaPoista
 2. Ihanat jämistelyt. Taidat hienosti värien käytön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Yritin suht samoja, kun ohjeessa, mut kun ei ollu, niin päädyin näihin. Toisaalta en halunnutkaan taas niin mahottoman värillisiä.
   Toi jämäjuttu on nyt niin pinnalla, että se on pistänyt minutkin miettimään, mikä se jämä loppujen lopuksi on. Minulla on monta laatikkoa jämiä yläkerrassa... osaa on enemmän, osaa vähemmän. Missä kohtaa lanka muuttuu jämäksi? Jos siitä ei saa tehtyä villapaitaa? Sukkaa? Lapasta? Patalappua? No joo. Raja on varmaan aika suhteellinen. Ehkä paras jämä on ihan pieni nöttönen, jolla saa raidan aikaseksi kahteen sukkaan ;)

   Poista
 3. Lintu hyökännyt sun kimppuun!!! Pääsitkö karkuun sen nokkaa? - Max

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsin karkuun! Se vaan uhkaili, mut kun sen jalat ei onneksi taipunu ollenkaan!

   Poista
 4. Hitsi!!!
  miten upeat "jämäskät",värit niin kohillaan....ihanat:))))
  joo,auttakaa nyt Merriä:Palvelija!!!
  (eikä kaikkien tartte ollakkaan puutahureita,minunkin piha ,huh´´´,omanlaiseni;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Merri on ihan jatkuvasti pulassa, eikä vähiten siksi, että miä jahtaan sitä pois kukkapenkistä kaivamasta ;D Ei se opi ikinä ja miäkin alan jo luovuttaa. Housuunko sen pitäis pissata?? Lanka on jatkuvasti jossain kierteellä, vaikka se muuten osaakin ihmeen hyvin olla narun perässä. Se ujuttautuu irti löysistä valjaistaan vain, jos se oikeasti jää pahasti loukkuun. Useimmiten se jää siihen jumikohdan viereen vaan maate ja odottelee pelastajaa. Toi ilme on aina niin hyvä, kun se näkee, että nyt joku tulee ovelle kurkistamaan; se tuijottaa ensin ja odottaa katsekontaktia, sitten se maukuu ;D

   Poista
 5. Parhainta puutarhailua, kauniit satosukat :)
  Myönnän joskus sortuvani solmuihin, päättelen kuitenki langanpäät.
  Voi Merriä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Jokainen tekee just sillä omalla tyylillään niin puutarhat, kun sukan päättelytkin :) Tuola ryhmissä puhuttiin lähinnä myytävistä sukista. Voihan se olla vähän yllätys jos ostamissaan sukissa langanpäät roikkuu.
   Merri on jatkuvassa pulassa naruineen, mutta pysyy kuitenkn valjaissa ja naruissa, jos ei tule pahimmanlaatuinen jumitustilanne. Silloinkin se jää yleensä hyvin lähelle ja olen saanut sen aina kiinni. Tässä yhtenä päivänä en heti huomannut ja se ehti hetken seikkailla naapureiden pihoilla. Menin lähemmäs huutelemaan ja se tuli ikään kuin katsomaan minua, että ai, sinäkin tulit tänne naapuriin ;D

   Poista
 6. Voi pikkuista Merriä, hoitaa puutarhaa hyvällä lannoitteella ja joutuu ahdistelun kohteeksi. Minä kieputan langanpäät langan ympäri ja neulon muutaman silmukan kahdella langalla. Lopuksi virkkuukokulla pujottelen langanpäitä ja hyvin on toiminut. Lämmöksi jätetyt langanpäät kuulostavat oudolta, sopivat vain tumppuihin joihin ne on tehty tarkoituksella vuoriksi sellaisiin perinnelapsiin. Niihin muuten jämälangat olisivat omiaan. Minulle jämä ei ole mikään negatiivinen ilmaisu, vaan hyvän langan loppu, vielä käyttökelpoinen. Jämälangaksi katson kainen mitä kerästä jää jäljelle. Minulle jämät ovat aina mahdollisuus, myös parsimiseen, kuten Äitini usein tekee. Muuten, suosittelen lämpimästi niitä silmukanlepuuttajia, toimivat todella hyvin! Voisinkin lähettää Äitini puutarhaasi hoitamaan. Hän rakastaa sitä puuhaa ja se pitää hänet iloisena. Nuo sukkasi ovat niin ihanat, eli olet hyvä Neulepuutarhuri! Merri tietysti Laadunvalvoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne saa Äidit tulla mielellään pihanhoitoon! Korvaan siitä aiheutuneen vaivan paitsi sillä ilolla, niin myös jollain muulla :)
   Uusia päättelytapoja on kiva kuulla. Itse on jumittunut johonkin vanhaan, totuttuun. Muistan kouluaikana laittaneeni langan solmuun ja jatkaneeni sillä neuletyötä. Opettaja meinasi pyörtyä ;D
   Meiän äiti on tehny niitä langanpätkälapasia, mut miä en oo kokeillu. Parsimisesta en innostu yhtään, jos ei ole pakko.
   Minulla on päässy lankavarasto luvattoman suureksi, ja jämiä tulee harvoin käytettyä, jos ei sitten just jotain yksivärisiä saa raidoiksi tms. En silti koskaan heitä niitä poiskaan, koska ne ovat lankaa nekin. Hankaluus on oikeastaan se, että ei koskaan tiedä, riittääkö se jämälankakeränloppu johonkin kuvioon vai ei, jos kuviota riittää vielä sukan loppupäähänkin. Sukkien kokonaispaino tulee punnittua, mut se ei kerro sitä, kuinka paljon meni mitäkin lankaa, jos haluis tehä toiset samanmoiset.
   Yhessä vaiheessa keräsin jopa päättelylanganpätkät, kun ajattelin, että käytän niitä jonkun jutun sisuspehmusteena. Ehkä jossain käytinkin. Varastossa löytyy varmaan edelleenkin joku pussukka moisia aarteita ;D

   Poista
 7. Kaunis puutarha, kerrassaan. Ja niin montaa eri sorttia kasvaa, että noilla kyllä pärjää talven yli. Merri sen sijaan näyttää niin surkealta pitkäjäykkäkoipisen takia. Surkeuksien surkeus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merri näyttää tuolta monta kertaa päivässä ;D Jatkuvasti solmussa joka paikassa.
   Tällainen puutarha sopii minulle oikein hyvin ja satoakin tulee!

   Poista
 8. Voi että sinun neulomasi sukat ovat aina niin kauniita,niinkuin nämäkin. Merri parka on nyt äitin avun tarpeessa ja pitäiskö vielä saada palkaksi jotain hyvää ja rapsutuksia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Itse olen aina paljon kriittisempi lopputulokseen. ;)
   Merri on aina niin kituvan kärsivällinen, kun se jää kiinni narustaan. Siinä se sitten kököttää tai joskus jopa makaa ja odottaa, milloin joku huomaa ;D Rapsutuksia tulee varmasti.

   Poista
 9. Puutarhan hoitoa parhaimmillaan, hyvin passaa jämälangat sukkiien. Voi että Merrillä on surkea ilme, kun ei ole kukaan heti pelastamassa. Meilläkin on taas Maisa hoidossa ja pari päivää menee aina totutellessa, mutta eilen illalla jo kun olin menossa nukkumaan, niin Maisa oli pitkin pituuttaan mun jalkopäässä nukkumassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ookkin helppo nukkua kun pitää jakaa sänky kissan kanssa ;D
   Vaan eihän sitä raaski poiskaan häätää :)

   Poista
 10. Hyvin on puutarhan hoito sulla näköjään sujunut, monenlaiset kasvit on kasvaneet ja kukoistavat täydessä loistossaan! Linnut on kamalia! Kiusaavat pientä kissaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pitää olla iloinen näin ihanasta puutarhakesästä. Ilmat on olleet sattumanvaraiset, mutta kasvit on vaan kasvaneet ;D

   Poista
 11. Voi juku, miten kauniit puutarhasukat syntyikin!
  Mulla on ollut tänä kesänä pikkasen samaa, kuin sussa, eli en niin kauheasti jaksa tota pientä puutarhaani koko ajan hoidella, vaan ne käsityöt ovat vieneet mun aikani eniten.
  Olen neulahuovutuksesta tosi innostunut nykyään, mutta kudon myös siinä rinnalla.,
  Laitan joskus kuvia blogiini, niistä neulahuovutuksistani.
  Kivaa syksyn odotusta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan ja kiitos kommentista :)
   Minulle noi huovutusjutu on aina olleet vähän vaikeita ja siksi en niitä ole ihmeemmin yrittänytkään. Ihailen vaan toisten luomuksia :)

   Poista
 12. Kauniit sukat olet neulonut💚💚

  VastaaPoista
 13. Ihanat sukat, oikeat karkit, vaikka puutarhateemaa ovatkin.
  Minuakaan ei oikein innosta pihahommat. Olisi siellä tekemistä vaikka kuinka, mutta saapi olla tuollee luonnontilassa ihan rauhassa. Mies meillä nurmikonkin ajaa, onneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämmästyttävän paljon saaneet kehuja nämä sukat. Tein nää vähän niinkun välityönä vaan, ohjekin Novitan lehestä. En ite pitäny näitä mitenkään erikoisina, mut värit minuakin lehen kuvassa pisti silmään. Ei sitä kovin ihmeellistä kuviota tarvii olla, kun lopputulos on tosi kiva.

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!