lauantai 31. elokuuta 2019

Lähtikö mopo käsistä?

Työasiat unohtuvat parhaiten, kun lähtee kotoa pois lomalla. 
Me seikkailimme Pärnussa 5 päivää. Kerta oli molemmilla ensimmäinen, joten ihmeteltävää riitti. Suomalaisia oli paikoitellen ruuhkaksi asti, mikä ei luo parhaimpia kokemuksia ulkomailla oleskeluun. 
Pärnu on Viron kesäkaupunki, joka kerää turisteja upealla hiekkarannallaan ja useilla kylpylöillään. Sen historia juontaa jopa 1200 -luvulle, jolloin sen nimi löytyy ensimmäisen kerran kirjotettuna. 
1918 se liittyi Viroon ja itsenäistyi. Tämän jälkeen historia onkin kaikkien tiedossa ja uusi itsenäistyminen tapahtui 1991. Hiekkarannalla ihmisiä liikkuu aamusta iltamyöhään ja varmaan yölläkin. 


Hotellissamme oli yhteys Estonia -kylpylään, jossa kävimme lillumassa kertaalleen. Se oli elämäni ensimmäinen kylpyläkokemus, eikä suinkaan aluksi mitenkään houkutteleva. Kävellään kylpytakeissa pitkin hotellin käytäviä! 😂 Ensimmäistä kertaa kylpylään menijä kaipaisi lisäksi hieman tarkempaa ohjeistusta siitä, mihin on nenänsä pistämässä. Varvastossut tms. olisivat aika kivat...
Hengissä kuitenkin selvittiin ja kokemus oli lopulta ihan mukava. Kylpylä oli erittäin siisti. Erilaiset saunat olivat kokeilemisen arvoisia. Oli höyrysaunaa, kuumaa saunaa, aromasaunaa, infrapunasaunaa, suolasaunaa ja lapsillekin oli oma sauna. Viskisauna oli poissa käytöstä. 

Yksi hierontakin käytiin kokeilemassa.  Hintaluokka on samaa kuin kotimaassakin. 


Viikon aikana tuli tietysti syötyä hyvin...


Ihania jälkiruokia ja ...hmmm...  ei niin kovin tuoreen näköistä hampurilaista 😂 Oli kyllä ihan hyvä ruoka. Jollain vihreällä värjätty tuo sämpylä. 


Viron kieli on erittäin hauskan kuuloista. Nauratti useampaankin otteeseen kuunnellessa. Pärnussa tosin hyvin moni osaa myös Suomea, ainakin palveluammateissa. Kaikissa ruokapaikoissakin oli ruokalistat monella kielellä. 


Pärnun turistikaupunginosa on paljolti tämän näköistä. Paljon puurakenteita.  Tuli aluksi mieleen ihan Lännen kaupunki elokuvista. 


Joukkoon mahtuu myös paljon hienoja, linnamaisia taloja, joista osa uusia, osa tosi vanhan näköisiä. Remonttia ja entisöintiä tehtiin monissa rakennuksissa.


Kaupungilla oli hienoja, värikkäitä muraaleja. 


Pärnu -museossa kävimme ihailemassa mm. näitä pyöreitä kiviä, tykinkuuliksikin mainittuja. Tuli heti mieleen, kun vuosia sitten etsimme kiviä kukkapenkkiin. Löysimme niitä erään maatalon pihasta. Isäntä sanoi niiden olevan kaupan, mutta ei mainnnut hintaa. Vasta kun kivet olivat peräkärrillä alkoi hinta valjeta. Isäntä silitteli kiviään ja sanoi niille hinnan. Oli muuten aika kallis kivikuorma. Olivat niin painavia, että ei niitä voinut enää takaisinkaan viskellä. 😁


Museon yläkerrassa oli valokuvanäyttely. Se käsitteli Euroopan kaupungeissa tapahtuvaa rakennusten rappeumaa. 


Ja hupsista, mitä muuta sieltä löytyi, useita hämähäkkipersoonia!


Olemme liikkuvaista sorttia. Vuosia sitten reissasimme asuntovaunun kanssa ympäri Suomea ja liikkuminen oli asiaan kuuluvaa. Päätimme nytkin lähteä Latvian puolelle Riikaan, kun kerran omalla autolla olimme liikenteessä. Riikan vanhakaupunki oli omalla tavallaan kiehtova. Liikenne oli aika vauhdikasta, mutta mies selvisi siitä hyvin. Itse en olisi uskaltautunut ratin taakse. 
Kuuluisin rakennus tuolla on varmaan tuo kissojen talo, eli Mustapäiden talo. Mikäli oikein ymmärsin, on talo saanut nimensä katolla olleista kissapatsaista.  Yllättävää oli, että talo oli oikeastaan melkein uusi! Se vaurioitui sodan aikana ja myöhemmin jopa purettiin. Uudelleenrakennus tapahtui 1990 -luvulla. Kissoja oli monenlaisia pitkin vanhaa kaupunkia. 


Tämä kissa oli paras. Samaa kokoa kuin tuo olkinainen. Olisiko näitä pitänyt ostaa kotiin tuliaisiksi?Pasuunankukka on aina näyttävä ja kuvan arvoinen. Olen itsekin useana vuonna näitä kasvattanut, mutta en ole saanut talvetettua.


Riikan kaupungille (ainakin siellä missä kuljettiin) antoi oman leimansa useat, talojen seinillä ja katoilla olevat patsaat. 


Pärnuun palasimme vielä samana päivänä. Autolla ajelu turistialueen ulkopuolella paljastaa suuret ja modernin näköiset kerrostaloasutukset, teollisuusalueet jne. 

Kotiin palattiin Tallinnan kautta, kuten mentiinkin.  Ehdittiin käydä paljon kehutussa Karnaluks kaupassa. Pysäköinti oli lievästi sanoen haastavaa. Paikallisilta ei apua herunut, mutta apu tuli suomalaispariskunnalta, joka oli osunut paikalle. Puhelimella piti ladata pysäköintisovellus. Tästä ei ollut mitään opasteita liikennemerkeissäkään. Yksin ei varmasti olisi onnistunut. Ihanaa, että osuimme paikalle tuon avuliaan pariskunnan aikana! 

Karnaluksin kävijöille tämä on tuttu näky, mutta muille voin näyttää tämän kuvakoosteen, joka käsittää vain murto-osan siitä kaikesta, mitä talo pitää sisällään!  Kauppa on kaksikerroksinen ja siellä on kaikkea maan ja taivaan väliltä myynnissä hyllytolkulla; vetoketjuja, helmiä, ompelutarvikkeita, lankaa, ristipistojuttuja, askarteluasioita, kankaita, nauhoja, ihan kaikkea!  
Mieskin oli niin hämmästynyt, eikä ilmeisesti palautunut tästä vielä kassallakaan, koska päätti maksaa ostot. 😂


Alla kuvia omista ostoistani matkan aikana: 

Lankaa on kotonakin ihan riittävästi, mutta himoitsin tuota liukuvärjättyä vironvillaa 8/2. Sitä löytyi halvimmalla Pärnusta (40e/kg) ja ostin vielä Karnaluksin vastapäisestä Wollen -kaupasta lisää (45e/kg). Karnaluksissa ei vironvillaa ihmeekseni edes myyty. 
Nämä ovat kaikki n.200g vyyhtejä. 2 sävyä tuli vahingossa samaa. 
Karnaluksista ostin myös nämä Regia cotton color Tutti Frutti -langat. Taka-alalla hieman vahvempia ompelulankoja rullissa. Etualalla kangasvärejä.


Oikean kuvan tavarat: ompelumerkit, vetoketjut, koneneulat, hakaneulat ja nuo miehen valitsemat jättisakset niin ikään Karnaluksista. 
Vasemman kuvan  musiikilliset ja jouluiset askartelukartongit Pärnusta. 

Pärnun eräästä käsityöliikkeestä tarttuivat mukaani nuo soljet ja tuo "taianomaisesti" sukkaa värjäävä Regia -lanka.


Sisustuskangasta, nk. vahvempaa laatua, löysin Karnaluksista halvalla ja ostin keittiön tuoleja varten. 


Aika paljonhan näitä ostoksia tuli tehtyä... toisaalta MIKSIKÄS EI??  😂😅

Merrikin sai tällä kertaa tuliaisia; PAKSUN piipunrassin ja kissojen nameja. Merri oli matkan ajan hoidossa. Se vietti laatuaikaa Maian ja Samin kanssa. Maialla on oma mietintävaihe aina menossa, mutta Samin kanssa riitti painia ja leikkiä. 


Oletko sinä Sam joku avaruuskissa vai mitä sinulle on tapahtunut??


Eiköhän pidetä painitauko kuvauksen ajaksi. 
24 kommenttia:

 1. Kiva matkakertomus. Kylpyläkokemuksesi oli hauska, lipokkaat aina kassiin varukseltaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kypytakkijuttu ei tuntunu houkuttelevalta, eikä ne lipokkaat tullu ees mieleen. Kun olin menossa pesuhuoneen puolelle, niin ovessa oli kieltomerkki, että ei paljain jaloin! Onneksi ei sauna- ja uimapoliisi iskeny, kun rikoin sääntöä ;D Oli sielä muitakin paljasjaloin, mut lattia oli monin paikoin tosi liukas. Pöpökammokaan ei ollu helposti taltutettavissa (hoitotyön lieveilmiöitä) ;D

   Poista
 2. Kivat kuvat. Nuo kissat vallan erityisesti. Pärnun on hieno kohde. Omasta visiitistä on ikuisuus, mutta ihastuin yli kaiken hiekkarantaan. Se on ihan omanlainen 'etelä'. Viron kieli mitä mukavin. Olen joskus lukenut ja hämmästellyt riskisanojen paljoutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiekkaranta on kyllä kerrassaan upea ja siellä riitti elämää koko päivän.
   Miltähän suomenkieli kuulostaa muiden mielestä..ei sitä edes ite tajua :)

   Poista
 3. En ole koskaan käynyt Pärnussa, mutta nyt melkein oonkin, kiitos kuvakoosteesi. Olishan sitä nyt yksi kissapatsas pitänyt ostaa, vaikka Merrille tuliaisiks. Hauska kuva avaruuskissasta, ei sitä nyt ihan tähtisilmäksikään voi sanoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tollasia isoja kissapatsaita muutama takapaksiin, niin muuta ei mahtuiskaan. Ehkä takapenkille makaamaan ;D
   Pärnu oli ihan mielenkiintoinen paikka. Riika taas omanlaisensa.
   Kissakuvat on aina parhaat ;D Yleensä ne lakkaa tekemästä mitään tai poistuu kuvasta, kun yrittää kuvata.

   Poista
 4. Ihan outoja seutuja mulle, nytpähän sain kuva- ja kertomuskierroksen :)
  Viron villasta tein aiemmin useitakin huiveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huiveja miäkii näistä haaveilen tekeväni. Mietin, että mihin muuhun malliin tää värillinen sopis, kuin Revontulihuiviin? Olen kyllä tehnyt muistaakseni kaksi sukkapariakin vironvillasta. Värien kohdistaminen ei suju ollenkaan. Kaksi paria takasi sen, että menivät ristiin edes vähän toistensa näköisiksi. :)

   Poista
 5. Jälkiruokakuva oli mielenkiintoinen. Aion heti jälkiruokatilaisuuden tullen varastaa tuon idean. Seinämuraali on komea. Mistä tuli mieleeni, että minun piti tänä kesänä pyöräillä kuvaamassa kotikaupungin muraaleja. No, ehkä syyskuussa. Karnaluksista sen verran, että Vanha herrakin oli sen ainoan kerran, kun paikkaan kanssani erehtyi, niin ällistynyt, että maksoi mukisematta kaikki ostokseni. Sulle tiedoksi: kässäostokset eivät ole ostoksia ollenkaan, vaan sijoituksia mielenrauhaan ja pimeisiin syysiltoihin. Ne edistävät terveyttä, hyvinvointia ja kateutta katselijoissa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin jälkiruokatarkennukset vironkielisinä ja yhdessä kohtaa luki mielestäni, että vanha tallinnalainen kastike ;D Kyllähän se sitten selvisi, että mitä se sellainen "kastike" sitten lopulta oli ;D
   Pyöräily haiskahtaa minusta vähän urheilulta, jotain, mistä en ole saanut kiinni aikoihin...
   Ai sielläkin mies maksoi! Jopa jotakin. Oli se sitte ihan oikeasti paikasta kiinni ;D Mukavaa, että miehet maksaa meidän mielenrauhasta (vai ehkä lopulta omastaan ).

   Poista
 6. Moikka. Kiinnostava juttu ja hyviä ostoksia. Varsinkin taianomaisesti sukkaa värjäävä lanka kuulostaa kivalta. Odotan mielenkiinnolla millaiset töpöt saat aikaan. Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu lanka ainakin kuulostaa kivalta. Saa nähdä miten taianomainen siitä minun tekemänäni tuleekaan ;D Keriä on vain yksi, mut se myyjä väitti, että sukkapari siitä tulee. Tuskin mitään kovin pitkää vartta kuitenkaan. En ole oikein innostunut varpaista alottamaan, mikä ois tässäkin kohtaa se järkevin ratkasu.

   Poista
 7. Ihanalta kuulostaa ja näyttää lomareissunne! Minäkin tykkään viron kielestä :D Karnaluks on mulla vielä kokematta, mutta jonain päivänä sinne täytyy päästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se unohtu vielä mainita, että talosta ei oikein ulospäin tienny, että tässä se on. Ei ainakaan minun silmiin osunu mitään isompia kylttejäkään. Monet näky kääntyvän ovelta poiskin, kun sinne piti painaa nappia, että pääsi sisään, ovi oli lukossa.

   Poista
 8. Aivan mahtava matkakertomus! Mielenkiintoinen ja antoi paljon vinkkejä matkailijoille. Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogijutuista miäkii oon Karnaluksista kuullu ja siksi osasin sinne etsiytyä. :)
   Mukavaa viikkoa sinullekin. Minulla alkaa työahdistus painaa päälle, kun loma on ohi ja tänään mentävä iltavuoroon.

   Poista
 9. Kiitos matka-kertomuksesta!
  En ole Virossa käyny...haaveissa monesti....
  Paljon kaunista katseltavaa.
  Hauskoja sanoja/tarkoittaa varmastikkin muuta ,miten me ne luetaan:) ??
  Mahtavia ostoksia,erittäin kaunis tuo tuolikangas,
  Merrilläkin oli vähän lomaa...
  ihania kavereita!.
  ja tuliaisia onneksi ;))Merrille:))
  Työn iloa!!!
  ja hyvää syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet tykkää risteillä Tallinnaan, mikä ois aika nopeastikin toteutettavissa matkan suhteen, mut minulle toi laivamatkustus on aina ollu kauhistus. Huono olo iskee takavasemmalta tosi nopeesti ja laivassa oleminen on kituutusta. Olen kokeillu matkapahoinvointilääkkeitäkin, mutta niissä on omat haittansa. Yhdessä se paha olo iski, kun lääkkeen vaikutus lakkasi, toisen kanssa nukuin melkein koko muunkin reissun ajan.
   Tällä kertaa hämmästyin, kun ei ehtinyt tulla paha olo! Laiva oli sellanen pienempi autolautta, joka kulki kahessa tunnissa. Ne risteilylaivat menee melkein puolet kauemmin.
   Olen myös aina pelänny vähän kaikkea matkustamisessa,mut nyt kun lapset on aikuisia (eikä ees mukana) ei enää tarvii pelätä kuin aikuisten puolesta, niin sekin pelko on laantunut.
   Pärnun vanha kaupunki oli ihan näkemisen arvoinen paikka hiekkarantoineen.
   Syksy se vaan saapuu, tuntuu vähän harmaalta ajatuksenakin. Työt jatkuu ja seuraavaan lomaan on ikuisuus. Jospa se taas tästä lähtisi käyntiin.
   Mukavaa sisustelusyksyä ja inspiraatioita askarteluun sinullekin :)

   Poista
 10. Teillä on ollut kiva lomareissu. Ihania kuvia paljon. Sekä mielenkiintoisia ostoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukavaa oli. :) Nyt on taas palattu työn ääreen 110 prosenttisesti...

   Poista
 11. Ihastuttava kulttuurimatka ja mainiot tuliaiset, myös Merille. Merri varmasti nautti leikkikavereiden seurasta, noin vaihteluna, mutta oma Isäntäväki on se paras! Lomalla rentoutuu parhaiten, kun lähtee pois kotoa. Pääsee heti irti arjen asioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuliaisten takia kannattaa lähteä milloin vaan ! ;D
   Merri tykkää kavereista, mutta oli silti ollut vähän hissukseen ekana päivänä, tarkkailemassa tilannetta, kun ei ollu omalla maaperällä :)

   Poista
 12. Molemmissa kaupungeissa olen käynis, Pärnussa ja Riikassa, mutta vain ryhmämatkalla. Silloin ei paikoista saa niin paljon irti, kuin jos on omalla autolla liikenteessä. Kivoja paikkoja molemmat.
  Karnaluksissakin olen pariin otteeseen käynyt. Enää se ei niin paljon houkuta, kun enemmän tykkään käsinvärjätyistä langoista. Se on kyllä hassua, ettei siellä ole vironvillaa myynnissä ensinkään. Aiemmin sitä sai parhaiten Tallinnan sataman Sadamarketista (sehän se taitaa olla), mutta viimeksi käydessäni myyjä kertoi lopettavansa liikkeen. Se on kyllä harmi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin miäkii, kun sielä Karnaluksissa ei sitä vironvillaa ollukaan. Muut langat ei minusta olleet mitenkään erityisen halpojakaan. Mukaan tarttui lankapuolelta vain miniostot. Sadamarketista olen ostanu joskus vuosia sitten muutaman vyyhden. Halvimmat vyyhdit ostin Pärnun käsityökaupasta, pienestä puodista. Ajattelin silloin, että ostan sitten Karnaluksista lisää, vaan eipä ollut ei. Siellä toisella puolella isoa tietä oli se Wollen -kauppa, jossa oli pieni lajitelma.Suurin osa muita lankoja sielläkin

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!