keskiviikko 17. tammikuuta 2024

Vannomatta paras

Ajattelin ennen joulua, että tätä sukkamallia en tee enää ikinä. Ei olisi pitänyt alkaa sellaista vannomaan tästä, eikä mistään muustakaan sukkamallista.  Veljen vaimo näki sukat ja toivoi saavansa itsekin sellaiset...  No, ehkä sittenkin.  Olihan tässä välissä sentään muutamat erilaisetkin sukkamallit jo neulottuna.  Tuo kuvio-osuus on kyllä kerrassaan puuduttava. Lisäksi silmät ja kädet tehdään jälkipistelynä.   Ohje on sama, kuin aiemmissa, mutta tuon salamaosuuden tein hatusta vetämällä.  Onneksi tajusin ajoissa, että kuvio on tehtävä juuri näin päin, eikä kuvastamaan sitä yhtä kirjainta.   Lanka on jälleen Nallea, jota kului 110grammaa. Sukat ovat kokoa n.41.  Tervetuloa sukuun sukkien käyttäjä 😅   

                                           

Terhi kirjoitteli aiemmin metronomistaan, jota käyttää huilun soittamisessa rytmin ylläpitäjänä.  HPöllön mielestä aihe oli hauska, hieman erilailla.  Päätin kaivaa omatkin metronomini esiin. Minulla näyttää olevan niitä oikein kokoelma.  Tuota yhtä en muistanut ollenkaan. 

Tämä vedettävä malli on ollut minulla jo ihan nuoruuden ajoista lähtien. Luotettava apulainen. Ei tarvitse miettiä, onko patteri lopussa.  Erinäisetkin melodiat olen tämän avulla soitellut.  Sivuissa mainitaan erilaisia musiikkityylejä ja -nopeuksia ja niiden soittamisnopeuksia.  Lisäksi monessa harjoituskappaleessa on mainittu numeroilla suositeltu nopeus.  Pieni luku on siis hidas ja suuri luku on nopea. Lyönti kuvaa tahtilajista riippuen yhtä lyöntiyksikköä soitossa, esim. 4/4 tahtilajissa yhtä lyöntiä (joita on tahdissa 4).



Tuli näköjään vähän sameat näistä kuvistani, pahoittelut. 
Alla olevista vasenta en muistanut ollenkaan.  Luulen, että se onkin poikani, joka soitti jonkin aikaa trumpettia.  Oikeanpuoleisen olen ostanut siksi, että siinä on rytmin lisäksi myös viritysmahdollisuus. Laite antaa oikean viritystaajuuden, kuten 442 tai 440, tarpeen mukaan.  vire on tärkeä etenkin yhteissoitossa.  Nykyisin mittaan vireen orkesteriharjoituksissa vähän oudommalla tavalla. Minulla on katkaistu viivoitin aina mukana. Oikea vire on lähes 100 prosentin varmuudella silloin, kun suukappaleen putki on 0,6cm auki 😂   Siitä on ainakin hyvä aloittaa virittäminen muiden kanssa. Vireen kuuleminen on tietysti kaikkein tärkeintä.  Huilussa puhallus ei ole niin kiinteä, kuin monessa muussa soittimessa, joissa suukappaleen puhallusosa laitetaan kiinteästi suuta vasten. Huilussa huulet on saatava samaan kohtaan ja kulmaan puhallusaukon kanssa. Osa aukosta jää aina auki. 


Löysin vielä yhden joulukoristeen ja vein sen alakerran rappujen yläpäähän odottelemaan kulkeutumista kellariin.  Merri leikkii harvoin, mutta nyt nappasi. Se kantoi käyrätorven suussaan keittiöön ja alkoi leikkiä.   Lopulta se päätti aloittaa käyrätorven soittamisen. 


Frodo miettii vielä, alkaisiko se soittaa piccoloa. Ensin olisi tärkeä löytää se aukko, johon voisi sitten puhallella. 



Käsittämätöntä, että puolet tammikuusta on jo mennyt.  Innokkaimmat kasvien kasvattajat ovat varmasti jo istutelleet ensimmäiset siemenet kevättä varten.  Minä katselen ikkunasta lumikinoksia ja poltan takassa tulia, että tarkenisi. 

Musikaaliset terveiset täältä koko poppoolta! 

43 kommenttia:

  1. Voi miten hassua, teillä on hattivattisukkasuku! Hieno tuo itse keksimäsi salamaraita.
    Merri on ihan ylisöpö soittaessaan käyrätorvea! <3 <3 <3
    Tarkenemista sinnekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli jo kymmenes sukkapari ;D Nyt alkaakin jo kiinnostamaan lopullinen sukkien määrä ;D
      Pöperökolttu niskassa tässä istun ja juon päiväkahvia. Mietin, miten ihmeessä tarkenen tänään lähteä soittoharkkoihin ja sen jälkeen kauppaan. Tekisi mieli vaan olla täällä kotona lämpimässä.

      Poista
  2. Ihana musiikillinen ja musikaalinen postaus! En ole koskaan käyttänyt metronomia, joten oli mielenkiintoista nähdä niitä vieläpä erilaisina versioina. Musisoivat kissat ovat tietysti ihan parhaita.
    Täälläkin palaa takassa tuli, päivän minimi on ollut -29 C. :)
    Mukavaa iltaa ja loppuviikkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, ompa teillä kylmää! Täällä kuitenkin vain -15 aamulla ja nyt -12. Eihän tämä ole edes kylmää. Sitä on vaan niin mukavuudenhaluinen täällä sisätiloissa ;)
      Aika harvoin minäkään metronomin kanssa soitan. Soittoharkoissa metronomin korvaa elävä kapellimestari ;)

      Poista
  3. Metronomi. Minä olisin voinut väittää kivenkovaan, että se on jonkin tutkinnon nimi. Siis niin kuin hortonomi tai ekonomi. Mutta hyvä että tuli tämäkin nyt tietooni, etten mene häpäisemään itseäni kahvipöytäkeskustelussa. :-D

    Teillähän alkaa olla siellä jo orkesteri koossa. Olisin niin halunnut nähdä Merrin kävelemässä käyrätorvi suussa. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän kuin respiraattori tai ventilaattori tai ehkä monitori ? ;) Miksi haluat isona? No metronomiksi tietenkin! ;D
      Merri kyllä yllätti tuon käyrätorven kanssa. Yleensä Frodo raahailee tavaroita (kuten puolen kilon lankapussi tms.) pitkin kämppää. Merri ei halua vielä osallistua ulkosoittoihin, mutta vappuna ehkä nähdään se jo kävelemässä käyrätorven kanssa.

      Poista
    2. Täällä yksi nauraa ääneen😅😅 Miksi haluat isona? No metronomiksi tietenkin🤣t. Irkku

      Poista
  4. Mitä muuta musikaalisen perheen kissoilta voisi odottaakaan, kuin kiinnostusta soittimiin. Koska liput ensikonserttiin on myynnissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lippuja voi hiljalleen odotelle myyntiin lippu.kis tai tiketti.kis -sovellusten kautta. Ensin on saatava kokoon kunnon ohjelmisto ja mietittävä se illan ylimääräinen kipale.

      Poista
  5. Minä odottelen myös lippuja ensikonserttiin; varsinkin nyt kun on soittimet viritetty metronomien avulla.
    Lupaan käyttäytyä ja olla hihittelemättä, vaikka muuten se hihittävä merkonomi olenkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistähän minä olen saanut päähäni, että sinun nimesi on HPöllö...? Nyt tunnen itseni vähän höperöksi, kun nimesin sinut uudelleen ;D
      Lippuja saa tosiaan aiemmassa kommentissa mainitulla tavalla. Voidaan ottaa mukaan jotain leikkisääkin musiikkia, kuten Naurava kulkuri, tai Hassunhauskan jänöjussin mäenlasku. Sitten voit hihitellä ihan olan takaa!

      Poista
  6. Musikaalisuus on näköjään tarttunut kissoihinkin. Ihanaa, että osaat soittaa. Yksi pianonsoitonopettajistani kertoi kerran, mitä soittimia voi aloittaa soittamaan aikuisena ja muistan hänen maininneen pianon ja kitaran. Sitten hän sanoi minkä soittimen soittaminen pitää aloittaa lapsena ja puhallinsoittimet olivat ainakin yksi niistä - käsittääkseni hengitystekniikan takia. Toinen taisi olla viulu. En muista kuuluiko siihen muita jousisoittimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas outoja ohjeita. En näe mitään syytä, miksi ei voisi aloittaa mitä tahansa soitinta, vaikka ei lapsena olisi aloittanutkaan. Minkä aikuisena oppii, sen vanhuksena taitaa! ;)

      Poista
  7. Täällä yksi ikäihminen komppaa, että kaikkia soittimia voi soittaa soittaa minkäikäisenä tahansa. Oppii ehkä paljon hitaammin , mutta toisaalta myös motivaatio on aikuisena paremmin kohdillaan.
    Kissakonserttiin tulemme Artun kanssa ilman muuta :-).
    Mutta palaan vielä tuohon metronomiin sen verran , että yllätyin kun sitä aloin nyt käyttää sitä että tosiaan osaan kappaleista on merkitty se metronomin nopeus nurmeroin. En ollut aiemmin kiinnittänyt moiseen lukuun mitään huomiota eikä ole tullut opettajankaan kanssa puheeksi. Aina siis oppii !
    Sukusukkatrendi :-). Taidankin ottaa vinkistä vaarin, mutta taatusti valitsen helpomman mallin. Taito ja kärsivällisyys ei muuten riitäisi koko suvulle....ei edes lähipiiriin :-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina oppii uutta. Ainakin niissä monessa kappaleessa lukee, onko andante, allegro, vivace tms, jolloin tietää suunnilleen, millä metronomilukemalla voi soittaa. Toki jokainen kappale on omanlaisensa.
      Olisi hauskaa, jos kaikki Hattivattisukkien saajat kokoontuisivat yhteen. Hattivatit kokoontuvat suuriksi joukoiksi, etenkin ukkosen lähestyessä ;)

      Poista
  8. Jostain tuli mieleeni....metronomin tikitystä...nyt näin kyseisiä kapistuksia :) Kotoinen orkesteri on hauska ilmestys :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Radion puolella kuultiin aikoinaan metronomin tikitystä, jolla testattiin lähetyksen toimintaa ;) Miten saisimme tuon mieheni vielä osallistumaan orkesteriin. Täytyy kehitellä hänellekin joku soitin. Ehkä hän voisi soittaa lautasia ;D Ainakin ruokailun yhteydessä.

      Poista
  9. Ihanaiset Hattivatit. Muumit ovatkin parasta ohjelmaa aamuisin. Niitä tulee monta peräkkäin. Vältyn Muumeja katselemalla niiltä kolmelta rivissäistuvalta yliviisaalta raatilaiselta joka ikinen aamu ( ja uusinnat päälle).
    Minäkin rupesin kuulemaan metronomin tikitystä. Taisi radiosta aikanaan kuulua, ja välillä ääni katosi lähes olemattomiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muumien katsominen on jäänyt minulta vähiin. Kaikki on kyllä kertaalleen nähty ;) En ole vissiin katsellut myöskään niitä yliviisaita, koska en tiedä, kenestä puhutaan ;D Minä vissiin aamuisin nukun, nautin pidennettyä aamupalaa tai olen töissä.

      Poista
  10. Kiva sukkamalli, sen huomasi veljesi vaimokin. Epämusikaalisena ihmisenä en metronomista tiennyt muuta kuin vanhat stereotestit, joita joskus muinoin tuli radiosta. Kaikkea sitä onkin radiosta tullut ja vielä kuunneltukin. 😂 Juuri hiljattain oli radio auki ja sieltä tuli merisää. Sanoin miehelleni, että kuunteleekohan niitä tiedotuksia joku vielä radiosta, ehkä kuuntelee kun niitä niin hartaana siellä luetaan. Musikaalisessa perheessä näköjään kissatkin soittaa. Joko Merri ja Frodo on opetelleet kissan polkan tai mustan kissan tangon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on siitä harvinainen sukkamallitilanne, että olen tehnyt nuo myös itselleni. Yleensä teen muille, mutta en itselleni. Kuulun siis itseoikeutetusti Hattivattiklaaniin ;)
      Merisää on varmasti todella vanhaa perua oleva tiedote. Varmaan ihan tarpeellinen merellä liikkuville. Täällä sisämaassa ei niinkään.
      Kissanpolkka ja Mustan kissan tango ovat jo tulevan konsertin ohjelmistossa, kuten Kissa vieköön ja Jospas minä kissan saisin.

      Poista
  11. Musikaalinen kissa 🎷🥁🎹 Voi teitä onnellisia 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on piakkoin kissaorkesteri! Vähän toisenlainen, kuin se maaliskuinen, josta aina puhutaan ;D

      Poista
  12. Ihanat sukat, minäkin haluan. Paprikan siemeniä kovasti laittaisin jo kasvamaan, mutta en saa kukkamultaa mistään. Kaupasta ei vielä löydy ja pihakin on niin paksun lumen alla, täytynee vain odottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki hommat jää aina kiinni jostain pienestä. Minulla on sunnuntaiksi tekeillä yksi synttärilahja, mutta yksi materiaaleista loppui kesken, enkä muistanut ostaa.
      Liity sinäkin Hattivattikansaan!

      Poista
  13. Metronoli.... nyt oli yleisisvistävä postaus... hattuvattisukkien jälkeen kun kuva paljastui... niin minun on nyt tunnustettava, että luulin sitä sukkamitaksi.... kenkäkaupoissa on niitä kenkämittoja... no - lisää metronomeja ja onneksi tarkentavaa tekstiä, niin jo tämäkin sivistymätön alkoi tajuta mistä on kyse... ja nauroi oikeasti ääneen itsekseen-itselleen.
    Nelijalkaisten konserttiin tultaisiin täältäkin kyllä vauhdilla neljällä pyörällä, tai kesällä kahdella, jos satutaan lähempänä olemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä taas huomaa, miten itselle itsestään selvä juttu on jollekin muulle ihan outo :)
      Eilen katsoin telkusta ohjelmaa, missä yksi mies polki Suomen halki alhaalta ylös. Mietin, että joko te olette sen tehneet? Mikäli ette, niin siinä olisi taas haastetta!

      Poista
    2. Hi-hii... vähän vastaava haaste otettu tälle vuodelle... ans kattoo kuin mein käy...

      Poista
    3. Ahaa! Aavistelin näköjään jotain tällaista!

      Poista
  14. Sanonta pitää kyllä usein paikkansa.
    Voi miten söpöt kuvat Frodosta.
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
  15. Oih, ihanaa että teillä on yhteinen musiikkiharrastus!

    VastaaPoista
  16. No sillä lailla! Nimittäin että jaksoit vielä yhdet hattivatit tehdä👏💪Voin kuvitella, että on kyllä puuduttavaa hommaa.
    Ja ai noita metronomeja! Ylimmäisen tapainen oli pianonsoiton opettajallani pianon päällä tikittämässä ja hän antoi vielä vauhtia käsillään😅 Alempi löytyy myös meiltä kotoa ja hommattiin myös pojalleni, kun aikoinaan soitti kontrabassoa. Ovathan nuo metronomitkin aikojen saatossa muuttuneet, ainakin ulkonäöllisesti. Minulla ei taida laatikoista löytyä kuin nokkahuilu ja tamburiini; mitenkähän Nacho ja Taco niihin suhtautuisivat😁t. Irkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika tahmealta jo tuntui ;D
      Miten ihmeessä se metronomi pysyi edes tahdissa enää, jos toinen antoi vielä lisävauhtia välillä ;D ? Pitäisi joskus oikein koota ikimuistoisimmat soittomuistot soittotuntiasioista ;)
      Nokkahuilu olisi kissojen mielestä varmasti ihan hitti! Vielä parempi idea olisi nokkahuiluorkesteri ;D ;D Tamburiinista tulee ensimmäisenä mieleen ala-asteen liikuntatunnit ;D Silloin ei ollut rytmiä veressä, eikä lihaksissakaan.

      Poista
  17. Kiitos tamburiinimuistosta!? 10-luokan liikunnanmaikka oli ihan kamala valkosipulilöyhkäinen akka. Piti kävellä varpaillaan ringissä (jotta oppisimme kävelemään korkkareilla - en oppinut) ja akka paukutti tahtia. Metronomi on tuttu, paitsi omassa käytössä. Uuh, ja vielä Hattivatit. Hatunnosto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä! ;) Meillä ei puhuttu korkkareista mitään ;D ;D Ei ollut liikunta minun lempilajini . tykkäsin kyllä hiihtää omineni ja luistella ja muuta, mutta koululiikunta ei koskaan ole ollut suosikkini. Yläasteella ja lukiossa homma muuttui vuosi vuodelta ikävämmäksi.

      Poista
  18. Hienot hattivattisukat🤍 Ja onneksi olkoon itsesi voittamisesta niiden tekemisen suhteen - minä en olisi ehkä viitsinyt, kun näyttävät työläiltä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt päätän taas, että nämä oli viimeiset ;D Ei nämä muuten olleet niin työläät, mutta saman toisto alkoi jo väsyttää. Etenkin, kun terään ei edes tullut mitään kuviota. Tällä hetkellä on ihan rehellisesti sanottuna työläät sukat meneillään. Nappasin aika hankalan haasteen, mutta kun haasteet on niin kivoja ;)

      Poista
  19. Hienot sukat taas.Minulla on tuollainen neliskulmainen tuner&metronomi, jonka ostin aikoinaan kitaransoiton vuoksi.Minneköhän olen senkin laittanut.Kitarakin on kotelossaan,ja puuttuu kieli,j ja pitäisi viedä laitettavaksi.Suloinen Frodo🐱

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo nelikulmainen onkin varmaan enemmän kitaransoittoon (kuvittelisin?), vaikka käykin periaatteessa kaikkiin soittimiin. Moni asia on pienistä jutuista kiinni, kuten tuo sinun kitarasi. Minulla on nyt sattunut monta kertaa iltavuoro tms. soittoharkkojen ajalle, enkä ole jostain syystä viitsinyt kotonakaan paljon harjoitella. Harmittavaa sitä ajatellen, että se kostautuu sitten, kun menen harjoituksiin. silloin soimaan itseäni, miksi ei tullut harjoiteltua. Puhallinsoittimissa ääni ei pysy hyvänä, jos ei harjoittele.

      Poista
  20. Hienot sukat!
    Minulla on tuollainen melkein samanlainen perusmetronomi jossakin. Toistaiseksi perheen tuleva hevibasisti ei ole sitä kaipaillut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika jännä, että perusmetronomi ei ole kelvannut ;D Basistilla onkin aina omat säännöt ;)

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!