tiistai 23. tammikuuta 2024

Liru laru lorupussi

 Kauan sitten, opiskeluaikoina, piti tehdä yhden kurssin aikana lapsille suunnattu lorupussi.  Harmittaa vieläkin, kun ompelin sen pussin niin huolimattomasti, enkä korjannut yhteen sivuun jäänyttä sauman kuprua.....    Olisin saanut pussista hyvän arvosanan, mutta tuo typerä kupru pudotti numeroa pykälän alaspäin.  No joo, asiaan!   Pussiin tehtiin kortteja, joiden taakse kirjoitettiin loruja.  En muista enää yhtään, mitä tuli kirjoitettua, tai minkälaisia kortit oikeasti olivat.  Sen kuitenkin muistan, mihin pussi päätyi: annoin sen yhden työharjoittelupaikan lapsille. Pussi oli keltainen ja siinä oli pitsi reunassa (ja kupru..). 

Myöhemmin elämässä sain oman perheen ja lapsia. Silloin muistui taas mieleen tuo lorupussijuttu. Tein uuden pussin ja paaaaljon kortteja. Osassa korteista on loruja, osassa lauluja.  Toinen lorupussitekoseni löytyy vieläkin jostain säilytettyjen lelujen joukosta. 

Pussin ulkopuolella roikkuva kortti ilmaisee, mitä sisällä on.   Ensin pussi on aivan supussa ja sitä heilutetaan. Samalla lausutaan, tai lauletaan kortin mukainen loru.  

                                                              Liru laru lorupussi

                                                                     meidän lasten juttupussi

                                                              tarinapussi, porinapussi

                                                                         ihan täpötäynnä on!   


Tällaisia pusseja  on monenlaisia ja loruja myös.  Minä valitsin tuon saman, kuin siinä ensimmäisessä tekemässäni pussissa. Olen siinä määrin tapauskollinen 😏


Mummon pikkuinen typykkä täytti jo 1 vuotta!  Aika on mennyt valtavan nopeasti!   Kirjat ja pienemmät esineetkin kuvineen ovat jo alkaneet kiinnostaa.  Vanhemmat ehdottivat lorukirjaa lahjaksi, jolloin muistin tämän lorupussiasian. 
Kotoa löytyi niin suloinen pala kissakangasta, että ei paremmasta väliä.  Siitä syntyi korteille pussukka. Voin vakuuttaa, että saumoihin ei nyt jäänyt kupruja! Se oli ihan kunnia-asia. 😂



Kortit tein kierrättämällä vanhoja postikortteja, joita en tietenkään ole raaskinut heittää pois. Kaikkihan pitää säästää, eikö niin?  Korteissa oli muutama tuollainen kolmiulotteinenkin (nuo neliskanttiset).  Sattuneista syistä meille on tullut aina paljon kissakortteja. Lisäksi lahjan saajan kotonakin on kissa. Maisa -kissa on joskus kauan sitten ollut meilläkin hoidossa.  Maisa taitaa olla nyt n.10 vuotta (kuva on vanha).  Maisa on aina ollut hyvin itsetietoinen ja itsenäinen kissa. Se on silti ottanut hyvin uuden perheenjäsenensä vastaan.  Eläimet ovat ihmeellisiä, kun ne vaistoavat, että vastassa on lapsi. 






Loruja ja lauluja löytyi omasta kolmannen luokan laulukirjasta, tyttären vanhasta Aapisesta ja netistä. 
Vanhojen korttien takaosa oli tietenkin kirjoituksia ja merkkejä täynnä, joten jouduin päälystämään lorukorttien takaosan askartelupaperilla ja muulla vastaavalla. Sen päälle liimasin tietokoneella kirjoittamani lorut ja peitin takaosan kokonaan kontaktimuovilla. 


Frodo ei osaa vielä lukea ja siksi sitä ei oikein kiinnostanut koko juttu. 


Merri sen sijaan luki hyvin tarkkaan jokaisen kortin ja katsoi, että ei ollut kirjoitusvirheitä.  Kissoja käsittelevät aiheet olivat sen mielestä parhaita. 


Tässä kohtaa muistin, että en ole vieläkään näyttänyt vuosi sitten tehtyjä koristeita, joita oli tarkoitus käyttää kyseisen 1 -vuotiaan neidin babyshowereissa.  Neiti oli hätäinen ja syntyi pari päivää ennen kutsuja, jotka sitten jätettiin kokonaan väliin. 


Järjestettiin äitini ja tyttäreni kanssa koristelu- ja askarteluilta.  Alla oleva mainio aukkotaulu olisi ollut leikkiin, jossa jokainen olisi kurkistanut pahvin takaa vauvana.  Kuva on niin hieno, että en ole raaskinut heittää sitä poiskaan. 


Tuttien kanssakin olisi syntynyt hauskoja kuvia. 



Koristeita syntyi  Pinterestistä löytyneiden kuvien innostamina.  Nyt tarvittaisiin jälleen vauva, jota juhlittaisiin vielä masuasukkina 😃





Kelit ovat taas mitä parhaimmat!  Pakkanen vaihtui nollakeliin ja lunta tuprutteli eilen ihan kiitettävästi. Meidän tiellä ei vieläkään ole käynyt lumiaura ja omalla autolla oli aika haasteellista päästä etenemään syviä uria myöten.   Ei tullut siltikään vielä sellaista ajatusta, että olisi käynyt raivoamaan aurakuskille, kuten meidän alueen sanomalehdessä sanottiin käyneen. Huh huh!  Oli jopa heitetty lumikönteillä auraa!   En tiedä sitten auttoiko tuo toimenpide, vai ei.... 

Minulla on monta juttua mielessä, mistä kirjoittaisin, mutta jostain syystä homma ei meinaa lähteä liikkeelle millään.  Tässä nyt kuitenkin yksi niistä, olkaa hyvät!    
Kiittelen myös kommenteista, joita jaksatte laitella runsaasti joka juttuuni 😍💖

Heikunkeikun taas täältä  päin! 

40 kommenttia:

  1. Olipa lystikäs ja ideoita pullollaan oleva postaus! Lorupussi on ihana <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lorupusseihin voisi tehdä erilaisia teemojakin, jos haluaisi erilaisia pusseja.

      Poista
  2. Ihana idea ja lorupussin kangas on tosiaan suloisista suloisin! Hienot kissatikut myös ja kaikki muu. Teidän perheessä syntyy koko ajan kaikenlaisia juttuja (ja vauvoja :-D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vauvoja on syntynyt toistaiseksi vain yksikössä ;) Kangas on niin kivaa, että siitäkin voi syynäillä, mitä siinä oikein tapahtuu. Vähän kuin Mauri Kunnaksen kirjat :)

      Poista
  3. Onpa hieno lorupussi. Minunkin joskus piti tehdä sellainen, mutta on jo häipynyt jonnekin. Eikä noita lapsiakaan ole siunaantunut. Hienoa kun nyt saa tehtyä tekstit koneella, ite tein käsin ja musteet levisi sitten ikävästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsin minäkin aiemmat tein. Koneella saa myös pientä tekstiä selkeästi, jos laittaa isomman määrän tekstiä yhden kortin taakse.
      Joo, ei tätä pelkästään aikuisten kesken viitsi lorutella ;)

      Poista
  4. Suloinen lorupussi - muistan kuinka innoissaan Poika oli niinä päivinä, kun päiväkodisssa oli otettu lorupussipussi esiin luettu loruja 🥰 Niitä loruja en muista, mutta näin talvella tulee mieleen aina laulu jota hän lauloi ja marssi kantapäät tömisten ympäri kotia (meillä pääsi kulkemaan ympyrää olohuone-keittiö-eteinen-olohuone...):
    "Lumiukot lumiukot keittiössä kulkee, nysäpiipun nysäpiipun suuhunsa sulkee. Olalle ne taputtava ystävää ja veikkaa, hangella heittävät kupperiskeikkaa". Ja me ihmeteltiin miksi ihmeessä ne lumiukot KEITTIÖSSÄ kulkee 🤔🤔, kunnes vissiin seuraavana talvena selvisi, että se on "KETJUSSA" 😂😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan tuttu laulu :) Aika paljon tulee itsekin vielä ihan aikuisenakin kuultua tai luettua jotain ihan pieleen ;D Oikeastaan joka päivä.
      Lorupussi taitaa olla aika yleinen juttu, ainakin, kun nettiä selailee ja etsii siihen liittyviä loruja.

      Poista
  5. Pussi ja koppa ovat toimivia innostajia lauleluun ja lorutteluun. Ihana nähdä, että joku näitä vaalii.
    Perinnelorut ja -laulut ovat parasta mitä mummut ja papat voivat jälkikasvulleen antaa. Aikaa, syliä, läsnäoloa ja kielen saloja.
    Ihastelin, tykkäsin tästä postauksesta äitinä, mummuna ja vähän työn puolestakin! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tulee mieleen monta hetkeä, kun kortit on kaivettu esille yksi kerrallaan ja sitten taas aloitettu alusta ;) Vanhaa laulukirjaani selatessa ajattelin, että näitä lauluja en ole kuullut iankaikkiseen aikaan. Laitoin kortteihin nuotin kuvan, jos kyseessä on laulu, eikä runo. En tiedä silti, osaavatko lapsen vanhemmat näitä lauluja, mutta joskus voi kai mummokin niitä lauleskella.

      Poista
  6. Ihana pussi odottamassa pientä neitiä. Meidän seurakuntamme työtuovassa tehdään mm. samantapaisia lorupusseja ja niitä myydään sitten adventti- ja pääsiäismyyjäisissä. Ostin äskettäin pussin ja se odottaa nyt pienimmän lapsenlapsen (2v 2kk) seuraavaa vierailua. Tykkää istua vieressä ja katsella kuvia kirjoista ja toistelee sanoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva idea tuokin, että myyjäisissä saa ostaa pusseja. Kaikki eivät varmaan viitsi alkaa niitä itse väkertämään. Ihmeen pienestä lapset jo alkavat kohdistaa mielenkiintoa pieniin yksityiskohtiin. Pieni kortti pienessä kädessä :)

      Poista
  7. Lorupussit ovat niin parasta.
    Niin tuttu värssy täällä "kuka saa kuka saa lorupussiin kurkistaa" jne..
    On kyllä monet lorut kurkistettu työhistoriani aikana. Ja monet kortit väsätty.
    Ja omille lapsille/lapsenlapsille myös😊
    Ihanat kortit ja pussukat oletkin tehnyt🥰
    Kierrätys niin parasta tuossakin hommassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lorupussi olisi varmaan ihan kiva idea tuliaisiksikin, jos perheeseen tulee lapsi, tai jos menee kylään lapsiperheeseen. Pussin voisi tehdä ihan vaan varallekin, jotta on sitten valmiina. Korteista ei ainakaan täällä ole pulaa ;D

      Poista
  8. Lorupussi on minulle entuudestaan vieras mutta tosi kiva idea. Parasta tuossa on minusta on se, että tuollainen juttu kulkee sukupolvelta toiselle.
    Ja siinä taas nähtiin miten kannattaa säilyttää kaikkea kun niitä sitten osaa ja viitsii kierrättää. Hyvä Sinä !
    Toivottavasti tulee vielä uudet babyshowerit :-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä kun oppisi säännöstelemään tuota keräämänsä tavaran määrää ja laatua, että ei täyttyis paikat ihan älyttömillä jutuilla ;) Toisaalta... koskaan ei tiedä, milloin sitä älytöntäkin juttua saattaa tarvita ;D

      Poista
  9. Lorupussit ovat ihan parhaita. Minun lapseni saivat pussin minun tädiltä, mutta lorut minun piti itse askarrella, joten niitä oli varmaan jotain kolme (leikkasin jostain kirjamainoksesta) mutta pussi on hieno! Ei noin komeita koristeita tosiaan pois voi heittää, kyllä niille jotain käyttöä vielä löytyy. Minä olen kerran säikäyttänyt yhden aurakuskin pahanpäiväisesti, kun menin puhuttamaan, varmaan kaikki muut olivat rähisseet, mutta minä halusin kiittää tarkasta ja hyvästä työstä (verrattuna meidän kaupunginosan auraajan) Siinä kaupunginosassa oli eri helppo pyöräillä, kun lumityöt oli tehty hyvin. Omasta aurausurakitsijasta kerroin palautteen kaupungille, ja jälki parani sielläkin. Eilen oli kyllä niin kammottava sää, ettei kunnossapito millään ehtinyt sekä auraamaan että hiekottamaan. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolmella lorukortilla pääsee jo pitkälle ! ;)
      Taitaa tuo aurausjärjestyskin tulla jostain ylempää aurakuskeille, joten ovat aika syyttömiä siihen, jos jossain päin auraamatta. Kaikessa nykyään kiristetään kustannuksista. Nyt on kuitenkin tie aurattu! Viime yönä kävi aura.
      Tietäähän sen sen kukin omasta työstäänkin, että sitä positiivista palautetta on aina mukavampi saada, kuin kiukkuista (usein aiheetontakin).
      Tänään on varmaan päivystyksissä ollut ruuhkaa :(

      Poista
  10. En ole koskaan kuullutkaan lorupussista, outoa!? Ihana kangas ihanaan tarkoitukseen.
    Pysyhän pystyssä, jos siellä on yhtä liukasta, kuin täällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi outoa! ;) Eipä ole kaikki muutkaan ;)
      Tuollaisia hykerryttävän ihania kankaita ei koskaan raaskisi käyttää mihinkään, kun tuntuu, että ei ole tarpeeksi hyvä käyttötarkoitus. Nyt oli! Ja onneksi tämä kangas osui silmiini oikealla hetkellä.
      Aivan järkyttävän liukasta! Etenkin aamulla. Kyllä nyt on käsiä ja jalkoja taas kipsailtu, luulen ma.

      Poista
  11. Tulihan sitä lorupussia aikanaan heiluteltua ja hoilattua "kuka saa, kuka saa..." :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Useamman lapsen kanssa on varmaan hankaluuksia päättää, kuka, ja missä järjestyksessä saa kukin lorukortin ottaa. Yhden lapsen kanssa saa käydä kaikki kortit yhdessä läpi ;)

      Poista
  12. Riemastuttava iloinen monipuolinen postaus 🌹💚
    Lorupussi on upea idea.
    Ja hih noita kissannaamatikkuja 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissannaamatikkuja käytin itse asiassa ristiäisissä koristeena, maljakossa, kun ristiäiset pidettiin täällä meillä.

      Poista
  13. Lorupussi on minulla tuntematon juttu, mutta tosi kiva idea. Ehkä päiväkodissa on ollut lorupussi käytössä. Ei vain noussut jutuissa esiin. Luin meidän muksuille paljon loruja. Joitakin osaan edelleen ulkoa.
    Se on käynyt jo moneen kertaan ilmi, kuinka taitava käsityöihminen olet. Lisäksi idearikkautesi näyttää olevan ehtymätön. Aivan ihana kissakangas ja ihana on Maisa-kissakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pinterest on ideoita pullollaan, niitä ei tarvi aina itse keksiä, kunhan vaan alkaa toteuttaa ;) Sitten kun johonkin tarttuu, niin homma vie mennessään.
      Maisa -kissa on ihan kuningatar -ainesta, sekä ulkonäöltä, että luonteeltaan ;) Hienoa nähdä, että se on hieman pehmentynyt vanhemmiten ja ottaa pienen perheenjäsenen hyvin vastaan. Varovainen täytyy tietysti silti olla. Kissoilla tuo mielikin muuttuu niin äkkiä ;)
      Paljon tuli luettua ja paljon on kirjoja vielä jemmassakin meillä. Hyvä, että säästin. Aavistelin, että ehkä saattaisi joskus tarvita ;)

      Poista
  14. Just katselin tuommoisia loru/puuhapusseja meidän taidemuseossa. Olivat tehneet niitä pikkuvieraita varten, että vanhemmat saavat nauttia taiteesta rauhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaa naurattiko, kun aloitin tuon kommentin lukemisen? ;D ;D Homma alkoi vähän siihen sävyyn, että museossa olit nähnyt jotain vastaavaa, eli jotain historiallisia lorupusseja tai jotain ;D Lapsille pussit olivat varmaan kivoja. Näihinhän voi vaihdella sisältöä ja aiheita vaikka kuinka.

      Poista
  15. No nyt on lorupussin kangas niin A - eikun K(issa) luokkaa että!!
    Ihan mielettömän upat kortitkin kierrättäen... loru- ja ties mitä pusseja on tullut tehtyä - mutta sisukset aina vain "pahvilätysköitä"... aikanaan piti Liddlestä ostaa niitö varten laminointikonekin (yhä toimii ja käyttöä obn ollut) Ensimmäiselle lapsenlapselle tuli tehtyä kortti kuukausilahjana yksi lorukortti per/kk syntymästä saakka... taisi perinne pysyä melkein pari vuotta - ennenkuin syntyi seuraava... jolle en sitten "säännöllisesti" saanutkaan kuukausittain korttia - vaan niinikään 1-v lahjana "kokonaisen" lorupussin... Ittellä taitaa vieläkin olla oikea lorukassi - aiemassa työssäkin niitä ahkerasti käytti.
    "Lorupussi" ideaa soveltaen on tuli tehtyä ittelle - vaiko Ukkokullalle "lorukortteja" myös. Ehkä kuitenkin enemmän muistipeli, vaikkei pareja etsitäkään... jos kiinnostaa, niin kurkkaa... https://repolainenreissaa.blogspot.com/2019/04/missa-ja-milloin.html

    Aivan mahtavia baby shower juttuja olette tehneet - ehdottomasti tallessa pidettäviä ja "sitten joskus"
    - tuossa me ollaan ihan samanlaisia - ihan kaikki on laitettava talteen, kun ei koskaan tiedä mihin sitä tarttee...
    eilenkin, työpaikan roskiksessa oli pieni muovinen liikennemerkki - olihan siitä toki se varsi poikki, mutta minä näin se merkin heti jo räpellyksissäni.... kaikenlaisia aarteita sitä meinataan ihan vaan hukkaan heittää... voi klups...

    Kierrättävän ihanaa talven jatkoa sinne ja sinne Wappuun on vielä niin pitkästi, että tämän postauksen myötä odotan todella että aakkostelukin käynnistyy...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin... ei tullut mieleenkään, että tällähän voisi ehkä osallistua haasteeseen... Kun minulla on se suunnitelma! Vain toteutus puuttuu ;D
      Laminointikone voisi olla aika käyttökelpoinen "leikkikalu"!
      Oiva "muistipeli" teillä! Mutta toimiiko se vielä toisen ja kolmannenkin kerran, vai pitääkö pitää aina muutama vuosi väliä? ;) Ettei menisi liian helpoksi.

      Poista
    2. No nimenomaan - tälläpä juuri haasteeseen mukaan... samalla syntyy lisää lorukortteja...
      Ja heh heh... ei tartte pitää vuottakaan taukoa, kun taas "saa muistella"....
      lisääkin tarttis tehdä, niin hankaloituisi lisää... jotain mielekästä sitä on keksittävä dementian ennaltaehkäisyyn...

      Poista
    3. Ei mut ihan oikeesti! Lorupusseja tai "dementiapelejä" pitäisi olla iäkkäillä muutenkin! Kortteihin rakkaiden kuvia ja otoksia elämän varrelta. Ihan loistava idea!

      Poista
  16. Ihana lorupussi. Ja pieni neitokainenkin jo vuoden vanha. Hyvä tavaton. Aika rientää tosi nopsaan ja vauhti tuntuu vain kiihtyvän. Veikkaan, ettei aurakuskille raivoaminen auta mitään, ei siirrä lunta ja loskaa pois tieltä. Voi käydä jopa niin, että auraaja sanoo sopimuksensa irti. Keskellä yötä lähtee auraajat lumisateella töihin tuntikausiksi ja sama voi toistua vaikka kuinka monena yönä ja päivänä, ihan sen mukaan kuinka paljon lunta sattuu kulloinkin satamaan. Aika hommaa sekin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumiauraaminen on varmasti raskasta ja uuvuttavaa hommaa, kuten tietysti moni muukin ammatti. Negatiivinen palaute tuskin ilahduttaa tai voimaannuttaa ketään tekemään paremmin.

      Poista
  17. Jestas miten ihana lopupussi ja kissakangas on aivan hurmaavan kaunis. Ihana idea ja oi oi noita korttejakin. Kivasti olet keksinyt kierrättää kuvat. Ihanat myös nuo koristeet ja tietenkin ihanaakin ihanampi Merri siellä tarkistaa työn laadun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merri ei olekaan pitkään aikaan viitsinyt tarkastaa mitään. Nyt löytyi kiinnostava kohde ;)
      Kissakankaassa itsessään jo niin paljon pieniä yksityiskohtia katsottavaksi. Vielä olis vanhoja korttejakin jonkin verran..... ;D

      Poista
  18. Hieno lorupussi! Sinun lorupussisi toi monta ihanaa lorupussimuistoa mieleeni. Minulla on ollut ensimmäinen lorupussi käytössä 80-luvulla, jolloin vedin pienille lapsille satujumppaa. Välillä joskus lopuksi vähän loruteltiin piirissä. Omilla lapsilla n ollut lorupussi. Esikoisen kanssa sitä on käytetty, ehkä keskimmäisenkin. Siitä olen aivan varma, että kuopuksen kanssa en ole ehtinyt loruttelemaan yhtään mitään.

    Babyshower koristeet ovat upeita!

    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näiden kommenttien myötä on avautunut ihan uusia ajatuksia siitä, mitä lorupussi voisi pitää sisällään. Sehän voi olla suunnattu kenelle tahansa. Mielessä alkoi nyt hyrräämään ajatus siitä, millainen pussi voisi olla muistisairaalle.

      Poista
  19. Mukavia loruhetkiä varmasti tiedossa. :) Loru-, laulu- ja arvoituskortteja on tullut täälläkin tehty yksi jos toinenkin, niihin jotenkin koukuttuu, ja tekee vielä yhden lisää, vielä yhden lisää ja vielä yhden... :D Monesti on tullut myös laitettua pussiin tai laatikkoon pelkästään pieniä esineitä, joista sitten on extempore keksitty loruja, lauluja tai pieniä satuja, mutta tällöin toki niitä pitää olla muistissa paljon valmiiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lorupussia voikin muunnella monin tavoin, kun vaan itse keksii :) Meillä oli lapsilla sekoitus loruja lauluja, kuten nytkin tein. Koska pussi meni nyt lapsenlapselle, en ihan luota siihen, että esineistä syntyisi loruja ja lauluja tuosta vaan :) Pikkuinen on nyt kiinnostunut kirjoistakin kovasti ja korttien kuvat olivat kivaa katseltavaa.
      Minäkin jäin miettimään, syntyykö lähipiiriin lapsia ja jos ei, niin pitäisikö kuitenkin tehdä yksi pussi varalle, jos vaikka kuitenkin syntyy.

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!