torstai 4. tammikuuta 2024

Liikunta 2023




Toissavuonna aloitin kuntosalikäynnit lokakuussa ja ehdin käydä 19 kertaa. Otin sen alkutavoitteekseni viime vuodelle. Siitä sitten koko vuodelle 50 kertaa. 

Tammikuulta toukokuuhun kävin 6-8 kertaa kuukaudessa, sitten alkoivat käynnit vähentyä.  Loppumista ei kuitenkaan ollut näkyvissä. Joka kuussa kävin kuntoilemassa. Elokuu ja joulukuu olivat vähiten voimallisia kuukausia, eli vain kaksi kertaa kuukauden aikana.   Kaikkiaan vuodelle kertyi käsittämättömät 50 kertaa! Laskin nuo kerrat vasta nyt ja olen ihan äimänä!   Käynnit näyttivät niin yksittäisiltä, että en uskonut pääseväni tavoitteeseen. No nyt on tuuletuksen paikka!!!   Pääsin omaan, itse asettamaani, henkilökohtaiseen tavoitteeseeni.  

No entäs kävelytavoitteeni?  Oli tarkoitus päästä 500 kilometriin, joka ei täyttynyt edellisenäkään vuonna. Tavoitteita on kuitenkin hyvä olla 😅

Heinäkuu ja tammikuu olivat vähän innokkaampia kävelykuukausia. Vastapainoksi löytyy 3 nollakuukautta.  Yhteensä vuoden aikana kertyi 145 lenkkeilykilometriä. Pientä vajetta siis tavoitteeseen... 

Yksi tavoitteeni viime vuodelle oli kokeilla yhtä, itselleni uutta liikuntamuotoa.  Vaikka  kuinka pohdin, ei sellaista vuoden aikana tullut vastaan 😆


Nämä tavoitteet olivat kuitenkin ihan realistisia, myös tuo kävely, vaikka se nyt menikin vähän alakanttiin.  Otan tällekin vuodelle kävelyyn tavoitteeksi tuon 500 kilometriä, sekä uuden lajin kokeilun. Kuntosalikäyntejä nostan kuitenkin kymmenellä, eli yhteensä 60 kertaa. Pitää olla jotain uutta tavoiteltavaa. 

Tällaiselle neulovalle sohvaperunalle kaikki liikunta on hyväksi.  Näin mustaa valkoisella nähtynä kaikki näyttää paremmalta. Saan listauksesta myös kannustusta itselleni.  Selkäkipua on edelleen päivittäin, mutta kuntosalikäynnit ovat jollain tavalla tuntuneet auttavan.  Oikean käden tenniskyynärpää muistuttelee edelleen ajoittain olemassaolostaan, mutta selkeästi harvemmin.  Kuntosalilla olen käsilaitteissa käyttänyt tosi pientä painoa.  Muutenkaan en ole nostellut mitään jättipainoja, vaan luottanut ennemminkin toistoihin.  


Hahaa! Tästä se taas lähtee!   .... mutta ensin pitää vähän rentoutua, vai mitä?? 😏



30 kommenttia:

  1. "Kunnon KOONTIA kirjaimellisesti!" Upea saldo!!
    Minä olen jumppahullu.... tanssihullu... pyöräilyhullu... siihen se sitten jääkin!
    Viime vuonna uutena tuli kuntoportaiden kapuaminen sattuneesta syystä... siinä saldo.
    Tästä vuodesta on tuleva pyöräilyvuosi... Ukkokulta jo eilen ehdotti kaupassa, kun näki pienen sinisen ruutuvihkon, että ostetaan pyöräilyvihko!! Hih - sinne se kyllä kauppaan vielä jäi... innostui kai, kun äitini kirjasi koko viime vuoden porrastreeninsä sellaiseen vihkoon.... Eli ei kai huono idea... mutta vielä ei olla ennätetty istahtaa edes spinningpyörän satulaan... faceen kyllä jo päivitin, että meillä alkoi pyöräilyvuosi... löysin siihen niin hauskan videonkin, että pitänee liittää se joku päivä blogiinkin!! Veri kiertämään ja hiki virtaamaan... hyviä tavoitteita tällekin vuodelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en taida olla minkään liikuntalajin hullu ;D Käsityöhullu varmaan, tai kirjahullu ;D
      Olen juuri osallistunut arvontaa, jossa arvotaan muutama sähköpyörä. Olen aika vakuuttunut, että nyt nappaa.
      Minulla oli juuri sellainen pyöräilyvuosi (taas), että en polkaissut kertaakaan...

      Poista
  2. Hyvät liikuntatavoitteet sinulla. Minäkin mietin samanlaisia. En kuitenkaan kerro julkisesti etukäteen. Joistakin ikävistä kommenteista on jäänyt paha maku. Kerron sitten vuoden lopussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ompa kurjaa, että joku viitsii laittaa ikävää kommenttia asiasta, joka on jokaisen oma. Minunkin tavoitteet ovat täysin omiani ja hyväksyn sen, että ne voivat mennä ihan pieleen. Tästä tuli mieleen, että tänään yksi vanhempi mies tuli kuntosalilla kertomaan, kuinka sitä laitetta pitäisi käyttää, missä juuri rimpuilin. Erittäin kohteliaasti lähestyi ja perusteli. Olen lähinnä itseoppinut kuntosalikävijä, ja olen ihan varma, että en aina osaa kaikkia laitteita ihan prikulleen käyttää, joten oli ihan kiva, kun neuvoi.
      Pääasia on, että jokaisen tavoitteet, tai ilman tavoitteita oleminen on jokaisella omassa päätäntävallassa. Tsemppiä tähän vuoteen!

      Poista
  3. Tosi hyvin pääsit tavoitteisiisi viime vuonna. Noita kuntosalikäyntejä ihailen, melkoinen saavutus. Ihailu liittyy tietysti osittain siihenkin, ettei kuntosali kuulu omiin harrastuksiini. Hyvä aina vedota siihen, että salille on matkaa, millä sinne menisin. 😂 Pitäähän sitä aina jotain selittää, ainakin itselleen. Ja itsellehän ne tavoitteet on asetettava. Sinun tavoitteet on realistisia, voit ne kyllä saavuttaa. Intoa siihen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En päässyt kuin tuohon kuntosalitavoitteeseen, mutta aina voi yrittää ;D Minä en ole käynyt kuntosalilla kuin joskus parikymppisenä muutaman kerran. Oli tosi iso kynnys lähteä kokeilemaan. Sain houkuteltua yhden työkaverin viemään minut salille ja näyttämään laitteiden käyttöä. Nyt uskallan mennä jo yksinkin, jos ei aikataulut kaverin kanssa mätsää.
      Pitkäaikainen selkäkipu minut yllytti myös lähtemään. Kipu ei ole tosiaan kadonnut, mutta kai nuo tukilihakset vähän vahvistuvat hiljalleen.

      Poista
  4. Voi Pojat <3 Mallikkaita rentoutumismalleja!
    Mahtavaa, onnittelut saavutuksesta! Todella hieno saldo. Ja varmasti tuntuu kropassa parannuksena.
    Minullakin selkä vihoittelee ja tavoitteeni on tehdä 1-2 joogaliikettä (vaihtelevia) päivittäin, ja eron huomaa todella pian, jos se vähäksi aikaa unohtuu. Tuo 500 kilometriä on tosoi hyvä tavoite ja siihen tosiaan mahdollista päästä 10 km:llä viikossa. Onpa hyvä tavoite! En nyt lupaa mitään... mutta yritän päästä samaan kävely/lenkkeilytavoitteeseen nyt sitten itsekin.
    Kiitos inspiraatiosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki, paitsi rentoutuminen on turhaa ;) Tällä hetkellä kissakaksikko makaa täysin sovussa takan edessä lämmittelemässä.
      Mitään mullistavaa en kropassa huomaa, mutta vuosia kestänyt selkäkipu ei ole pahentunutkaan. Salin jälkeen selkä on jopa aavistuksen parempi hetken aikaa. Jooga olisi varmasti tosi hyvä selälle. Minulle se on kuitenkin taas sellainen kynnyskysymys, aloittamiseen liittyvä ;)
      Tsemppiä meille 500 kilsan saavuttamiseen!

      Poista
  5. Niin se on, että liikunta on parasta lääkettä. Omat kävelylenkit jouduin väliaikaikaisesti minimoimaan käsi- ja selkävaivan takia, mutta onneksi minulla on autotallissa mieheni aikoinaan ostama Concept 2 Model D soutulaite, jota kuntosalitkin käyttävät. Sillä olenkin soutanut nyt aika säännöllisesti kiropraktikkokäyntien lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän se niin on, vaikka vastahankainen mieleni nostaakin käsityöt ja musiikin parhaimmiksi ;D
      Soutulaite on varmasti hyvä, kun voi käyttää silloin, kun on itsellä parhaiten aikaa.

      Poista
  6. Ajattelin, että kun minulla ei ollut kirjoihin/lukemiseen mitään kommentoitavaa, niin seuraavaan postaukseen...joopa joo. Pitäisi varmaan tehdä edes pieni happihyppely päivittäin, mutta sekin tuntuu jäävän suunnitteluasteelle. Sinulla saavutettuja tavoitteita - hyvä hyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ;D Ymmärrän ajatuksen ;D Minulla tuo liikunta-asia ei tunnu koskaan oikein pääsevän ihan sisimpään asti, mutta puolipakolla ja tehtyjen juttujen listaa tuijottamalla tsemppaan itseäni eteenpäin.

      Poista
  7. Ensinnäkin oli pakko nauraa ääneen noille kuville. Rentous ennen kaikkea !
    On tosiaan hyvä olla jokin tavoite liikunnassa. 500 km kävellen tuntuu hurjalta matkalta mutta selkeästi ehdit tehdä muutakin :-). Kuntosaliin en itse on saanut kipinää yrityksistä huolimatta mutta taatusti tekee hyvää kun vain saa mentyä je tehtyä.Voit taputtaa itseäsi olalle aina kun siellä käyt.
    Ehdotan uudeksi lajiksi uintia kun olen siihen itse niin ihastunut :-) vallankin jos on mahdollista käydä uimahallissa silloin kun siellä ei ole kauhean paljon porukkaa. Voisi olla vuorotyöläisen etu ? Ainakin meillä pyörii myös vesijumppa seinällä koko ajan niin että sitä voi hyödyntää uimisen rinnalla.
    Mutta laji kuin laji vaatii että siihen on edes jonkinmoinen vetovoima. Siis samanlainen veto kuin sohvalle ja kutomaan :-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 500 tulee varmaan taas olemaan liiallinen, mutta viikossa kuitenkin vain alle 10 kilsaa. Mistä sitä tietää, jos vaikka innostuisi ;) Kävelin viime kesänä aika paljon mökillä ollessani. Tuli lähiteiden mökkialueet samalla tietoisuuteen. En ollut edes tiennyt, että mökkejä oli niin paljon.
      Tänään tosiaan taputtelin itseäni olalle salille. Oikeastaan hieraisinkin aika napakasti, kun on taas hartiat niin jumissa ;D
      Uiminen on ihan kivaa. Uimahalliin lähteminen tuntuu nykyisin jotenkin vastentahtoiselta. Ehkä voisi kuitenkin yrittää.
      Nyt muuten just tajusin, että työt alkaakin tänään jo kolme varttia aiemmin, kuin eilen, joten heipat!

      Poista
  8. Onnittelut liikuntasuosituksista! 🌺

    Kissa on kuvissa taas ihan riemastuttava lötkö 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissojen tyylillä mennään . Välillä pyrähdetään, välillä lepäillään :)

      Poista
  9. Hienosti aloitettu saliharrastus! Onnittelut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Osui varmaan oikeaan aikaan tuo aloitus. Ei jäänyt pelkäksi kokeiluksi.

      Poista
  10. Yritys hyvä kymmenen - pätee tähänkin. Hyviä tavoitteita ja kannattaa jatkaa. Jos olet selvästi huomannut, että salilla käymisestä on ollut apua, niin silloinhan se sopii. Tai sitten voi miettiä jonkun uuden liikuntamuodon. Minä aloitan nyt monen vuoden tauon jälkeen vesijumpan ja odotan sitä innolla. Tykkään uimisesta - siis uimahallissa - muutenkin, mutta senkin harrastuksen voisi elvyttää - no, vesijumppa ensin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesijumppa on varmasti ihan mukavaa. Olen joskus käynyt. Jostain syystä en saa mentyä enää uimaan. Paitsi järveen, ja se on yleensä enemmänkin pikainen pulahdus :)

      Poista
  11. Merri toimii hyvänä rangan liikkuvuuden lisäämisen ohjaajana, tuossa asennossa kun rentoudut ja sama toisin päin, niin voi, kun kierrot paranevat! Ja saat sen uuden liikuntalajin kokeilun (kissajooga). Kaikenlaista kremppaa tulee, kun ei liiku, ja uskon selkäsi olevan vähän parempi, jos saat tavoitteena olevat 60 salikäyntiä tehdyksi. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, mutta kissajooga! Sitä voisi tänä vuonna kokeilla! ;)

      Poista
  12. Onpa hienot lukemat, vaikka jostain paistaakin oma vaatimattomuutesi. En edes uskaltanut vielä laskea omia liikuntojani viime vuodelta,pitäsköhän koettaa. Kuntosalille lähteminen on vähän ollut nyt vastenmielistä. Hihhih.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on sisäänrakennettuna joku ihme tarve yltää aina vähän pitemmälle, suoritusihminen :) Pitää vaan oppia olemaan tyytyväinen siihen, mitä on. Minusta kaikenlaisiin asioihin lähteminen tuntuu ikävältä. Lopuksi on ihan kiva, kun lähti. Monta kertaa jää kyllä väliin ihan sen lähtemisen vaikeuden takia.

      Poista
  13. Hyvät liikuntatavoitteet ja hyväksi on kaikki liikunta.
    Minä ostin älykellon, jossa on askelmittari. Yritän vähintään 4000 askelta saada joka päivä, mutta pyrin kävelemään 7000 askelta (enkulinkäsityöt)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älykello vois olla kiva, mutta sitä pitää kai pitää koko ajan? Töissä ei kuitenkaan pysty, joten ostamatta jää. Jos lähden lenkille, mittaan kilometrittäin matkaa puhelimen sovelluksella. Joskus on joutunut kävelemään toisen kerran saman lenkin (toisena päivänä), jos sovellus on tiltannut kesken matkan ;D

      Poista
  14. Nämä ovat aina mukavia tavoitteita, mitä itselleen tekee ja niitä on kiva sitten seurata, miten on mennyt. Ja todella hienosti tuo 50 kerran salikäynti! Itse latasin joskus viime vuonna puhelimeeni jonkin Sportstrackin, josta näkee minkä matkan on kävellyt ja kuinka nopsaa ja onko ollut ylä tai alamäkiä, mutta taisi jäädä yhteen kertaan, kun sitä kävellessä käytin. No, toisaalta, ei niitä kävelyitä loppuvuodesta tullutkaan. Mutta uusi vuosi, uudet kujeet:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama sovellus on mullakin. Ihan turhaa lähteä kävelemään, jos ei tiedä, paljonko tuli käveltyä ;D

      Poista
  15. Liikunta ei sovi ruuminrakenteelleni. Ei, vaikka kuinka yritän ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En voi sanoa itsekään rakastavani sitä ;D ehkä ajatuksena sana liikunta onkin liian suppea? Pitää ajatella ns. laatikon ulkopuolelta.

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!