tiistai 4. kesäkuuta 2024

Säärystimet

Mökin jämälankaprojekti jatkuu jälleen säärystimien merkeissä.  En tiedä, onko tämännimistä lankaa enää olemassakaan, mutta ainakin tämä kyseinen yksilö on todella vanhaa.  Tummempi lanka on vain efektilankana, kun silläkään ei oikein yksinään ole mitään käyttöä. 


Puikot kokoa 3½. Silmukoita 16/puikko. Neule 2 oikein, 2 nurin.  Lankaa kului 100 grammaa. Säärystimien pituus 33cm. 


Mökillä on kiva etsiä uusia kuvauspaikkoja 😉   Kuvat on otettu aiemmalta mökkireisulta.  Sen jälkeen en ole hyttystensyöttinä käynyt. 


Näistäkin jäi vähän jämälankoja. Laitoin ne taas talteen 😂 Tästä mökkijämäilystä alkaa tulla vähän pakkomielle. 
Kerronpa vielä tässäkin sattumalta  näkemästäni videosta.  Kävin Stanstan blogin kautta kurkkaamassa yhden musiikkivideon ja sivupalkkiin ilmestyi vinkki videosta, joka meni suurinpiirtein näin: Katso mitä teen jämälangoille.  Haavi auki katselin, miten kädet leikkelivät neulontapituisia lankoja ihan pieneksi silpuksi.  Sitten ne pyörittelivät langanpätkät liima-vesi -seoksessa ja asettelivat seoksen juuttikankaan päälle pyöreäksi levyksi. Mietin koko ajan, mitä tästä oikein tulee.
Levyn päälle kädet asettelivat leivinpaperin ja silittävät massan sen läpi. Juuttikankaasta leikattiin ylijäämäreunat pois.  Vielä pientä koristelusäätöä ja lopuksi kädet suihkuttelivat pyörylän lakalla.  Tästä syntyi lasinalunen!   Ihan kiva idea, jos jää päättelypituisia lankoja, mutta sen pitemmistä lankajämistä en raaskisi silppua leikellä 😅


Mökillä on joitain käsityökirjoja ja -lehtiäkin, jotka pitää selata joka kesä kuin uusina. Tässä teillekin pikainen esittely. 
Toivoin löytäväni tästä jämälankakirjasta jotain vinkkejä jäljellä olevien lankojen käyttöön, mutta ei oikein löytynyt.  Kaikki jutut eivät vaan inspiroi, vaikka olisivat kuinka kivan näköisiä. 


Jämävillahousut olisivat kivat. Milloin niitä sitten käyttäisi?  Tuo purkki näyttää herkulliselta. Siinä on juuri senpituisia langanpätkiä, jotka joutaisivat lasinalusiksi. Kirjassa oli keksitty käyttää tuollaisia pätkiä koristelemaan yksivärisiä neuleita tai muita materiaaleja.  Tämä oli hyvä idea!  Ainakin jos sattuu pitämään jälkipistelystä ... ehkä noin pieniä kuvioita voisi pistelläkin. 


Kirpputorilöytö pajukäsitöihin. 


En ole koskaan taivutellut pajuista mitään. Tuollainen pajumaja olisi kyllä aika hauska, ainakin jos olisin lapsi. Nykyisin tarvitsisin aika ison pajumajan. 


 Tästä kirjasta löytyi ideoita, joita olen vuosien varrella toteuttanutkin. 



Ideoita voi syntyä kuvia katselemalla. Sellaisiakin ideoita, joita kuvissa ei varsinaisesti edes ollut. 


Mihin kaikkeen pitsiä voikaan käyttää ja millaisia pitsien muotoja ja laatuja onkaan olemassa. 


Pitsiset alusvaatteet voi tehdä itse. Pitsiä voi sirotella eri asioiden koristeeksi, askarrella siitä jne.


Betonikirjasta olen saanut vinkkejä ainakin raparperinlehtiin ja kukkaruukkuihin. Näihin aiempiin tekeleisiini löytyy betoni -nimellä linkki tuolta blogisivun laidalta, mikäli kiinnostaa. 





Kirja esittelee ideoita mm. kiviaskarteluun ja luonnosta löytyviin asioihin, kuten sammal ja oksat. 



Jämälangoista voisi virkata vaikka sydämiä, tai leivoksia, joita olen joskus virkannutkin.  Kirjassa on myös joitain reseptejä ja herkkujen pakkaamiseen ideoita.  Tuo farkkusuikaleilla pujoteltu metallikori on myös aika hauska. 


Ensi vuonna kaikki nämä kirjat ovat taas kuin uusia. 

Vielä yksi iltavuoro, niin sitten onkin taas vapaa. Iltavuorot menevät aina helpommin, kuin aamuvuorot, kun saa aamulla nukkua pitempään.  Työmäärä vaihtelee ja kesken vuoron voi tapahtua vaikka mitä, mikä pistää aikataulun sekaisin.  Yhtenä iltana minulta puhkesi autostani eturengas yhden asiakkaan pihaan. Matkat ovat sen verran pitkiä ja paikkoja runsaasti, että kävellen jatkaminen ei olisi tullut kysymykseen.  Sain työkaverilta työauton ja hän kävi vaihtamassa oman autonsa käyttöön.  Mieheni sain kiinni puhelimitse ja hän kävi illan aikana vaihtamassa vararenkaan (jota ei ollut autossa, jos mietitte, miksi en vaihtanut...) . Eipä tuotakaan olisi osannut arvata, kuten mainoksessakin sanotaan. 

Eiköhän taas siirrytä aiheesta eteenpäin ja seuraavaan hommaan.  Leppoisaa loppupäivää! 

20 kommenttia:

  1. Kivat säärystimet! Käytätkö niitä itse vai annatko eteenpäin? Mietin, että jos innostuisin tekemään säärystimiä, niin tulisiko käytettyä. Jämälankoja olisi hyvä saada käytettyä ja terättömät sukat voisi vaihtelun vuoksi olla kiva työ. Lasinalunen kuulosti hauskalta idealta, mutta ihan niin tuskastunut en vielä langan loppuihin ole, että alkaisin silpusta tehdä lasinalusia. 😂 Samoja kirjoja minäkin olen hankkinut ja katsellut kauniita kuvia, onhan sekin jo jotain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidan laittaa nämä varastolaatikkooni odottelemaan käyttäjäänsä. Ajattelin, että nämä voisivat olla lämpimät sellaisella, jolla tiukat sukat tai säärystimet eivät olisi mahdollisia. Nämä joustavat pehmeytensä ansiosta aika paljon. Toinen vaihtoehto olisi käyttää näitä hierojalla käydessäni. MInun palelee aina käsivarsia siinä maatessa ja olen joskus laittanut säärystimet käsiin ;D
      Näissä säärystimissä on helpompi arvioida langankulutus, kun en tykkää tehdä sukkia varpaista varsiin.

      Poista
  2. Kiva postaus! Arvaatko mihin minä käyttäisin lasipurkissa olevat langanpätkät? Jep, patalappuihin. ;)
    Kivat orvokkimaiset säärystimet! (Josta tuli mieleen, että eräs ystävähän 'tilasi' toiset ensimmäisten lisäksi. Olin unohtanut.)
    Mukavaa iltavuoroa ja sitä seuraavia vapaita! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo näyttää tosi lyhyiltä pätkiltä. En ole tehnyt patalappuja aikoihin. Voiko niihin käyttää ihan lyhyitä pätkiä? Jääkö ne päät sitten jotenkin sinne sisälle?
      Tämä juttu olikin sinulle nyt sopiva muistutus. Säärystimet puikoille!
      Nyt se vapaa sitten koitti. Istun pihalla aamupalalla kissojen kanssa. Ne ei kyllä ole aamupalalla vaan ihmettelevät linnunlauluja. Frodo löysi äsken kastemadon, jonka onneksi näin ja viskasin muualle.

      Poista
  3. Toteampa vain, että auton rengasta en pysty/osaa/halua vaihtaa eli en yhtään ihmetellyt ettet sitä itse tehnyt ja vieläpä kesken työvuoron. Voih !
    Kivoja kirjoja ja kuten totesitkin niin milloin mikäkin juttu inspiroi. Minulla on esim. parhaillaan pajun oksia likoamassa (suihkulähteessä :-)) voi olla , että tartun niihin joku päivä tai sitten en. Mielialan mukaan.
    Mutta tuo jämälanka asia on kertakaikkisen uskomaton , että niitä aina vain riittää ja riittää ja riittää....niin Sinulla kuin meillä muillakin jotka puikkoja heiluttelee. Pikkupätkistä en kyllä jaksa kantaa huolta :-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnustanpa minäkin nyt sitten, että en minä sitä rengasta olisi käynyt itse vaihtamaan, vaikka olisi mukana ollutkin ;D Meillä asuu niin aktiivinen automies, että olen jo aikaa sitten heivannut kaiken autoihin liittyvän mielestäni. Joskus kauan sitten olen renkaan vaihtanut, että ehkä osaisin pakkotilanteessa.
      Sinäpä sen sanoit! Niitä vaan riittä ja riittää ;D Ei ne lopu ikinä. Kotona on vielä hirveästi lankoja, jotka voisi samantien luokitella jämälangoiksi, jos niihin joku ehtisi edes kiinnittää huomiota edellisten jämälankojen keskellä ;D Osa ei ehkä ole jämiä, mutta ovat sitten muuten vaan kummallisia, eikä mitään hajua, mitä niistä tekisi.

      Poista
  4. Minulta ei lopu paperisilput ja sinulta ei lopu lankanöttöset. Aivan huippuihanat säärystimet olet tehnyt. On kyllä mielenkiintoisaa luettavaa. Noita betoni- ja pajutöitä tekisi mieli joskus kokeilla. Nuo jämälankavillahousut olisi aivan ihanat. Noissahan voisi olla pitkät lahkeet, niin enemmän nöttösiä saisi niihin uppoamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotkin asiat ovat vaan ikuisia ;)
      Näin talvella yhdellä asiakkaalla aivan superihanat villahousut. Kertoi ostaneensa ne juuri tuolta Verlasta. En minä osaisi niin hienoja tehdäkään. Tosin jämälangoista lopputuloksen ei ole tarkoitus ollakaan niin silmiä hivelevä ;)

      Poista
  5. Nätit säärystimet kauniissa ympäristössä.Minulla on iso pussi lankoja,osa aloitettuja töitä joita en ole saanut tehtyä loppuun,ehkä pitäisi katsoa jotain kutomisvideoita että niistä saisi tehtyä jotain.Hyödyllisiä tee se itse-kirjoja,varmasti hyviä ideoita niissä.Mukavaa iltavuoroa ja tätä viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus videoista saa kivoja vinkkejä, joskus niissä on niin outoja juttuja, että ei voi kun hämmästellä :) Sekin auttaa neulomusten etenemisessä, että käy välillä hiplailemassa niitä lankoja. Ne alkavat silloin tällöin ihan kutsua tekemään jotain.

      Poista
  6. Onpa hauskaa, että sinulla on mökillä oikein tuollainen jämälanka ja muu tuunausteema ihan kirjallisuutta myöten! Totta on, että jos ei vuoteen lue kirjaa, se on taas kuin uusi. Tuon muistan lapsuuden kesähuvilalta, jossa tuli varmaan luettua samoja kirjoja joka kesä ja aina olivat yhtä hauskoja.
    Voi ei eturengasta! Onneksi sait työpäivän jatkumaan ja onneksi on tuo mies :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muistanut tuota Jämälankakirjaa, ennen kuin taas näin sen hyllyssä ;) Siinä sitä näkee, että kirjat ovat vuoden päästä taas ihan uusia. Mökillä on myös muutama kirja nuoruuteni kirjahyllystä. Koskahan ne tulisi luettua uudelleen.
      Onneksi asiat muuttuvat usein onnellisiksi, vaikka alku onkin hankalaa :)

      Poista
  7. Silpuista tehdyt lasinaluset kuulostaa oikein hyvältä idealta, mutta käykö siinä ei-niinkuin-strömsössä?
    Tilkkutyökurssilla teimme tilkkusilpusta tai miksei lankasilpusta taulun: Silput asetellaan toisen kankaan päälle haluttuun muodostelmaan, päälle ohut ja tiivis verkkokangas. Sitten ommellaan koneella päälle, jolloin verkkokangas kiinnittyy ja silput jäävät sinne alle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän nuo itsekokeilut mene aina niin kuin Strömsössä ;)
      Tuokin idea kuulostaa tuoreelta, tai en ole ainakaan törmännyt moiseen.

      Poista
  8. Kivat säärystimet minä tykkään käyttää niitä koska terä osan voi pestä useammin ja säärystimiä voi käyttää ohuemman kengän kanssa keväällä ja syksyllä kun talvikengät eivät ole käytössä . Kivasti ne kuvasit .
    Kivoja kirjoja myös vaikka minä en ole askartelu ihminen .
    Kai sinulla on nyt vararengas autossa? 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vararengas on edelleen oikean etupyörän paikalla, nimittäin talvirengas. Autooni ei taida mahtua talvirengasta, ainakaan sille ei ole edes paikkaa paksissa. Aika huonoa tuuria on, jos taas menee rengas ;) Kaikki renkaat olivatkin jo niin kuluneet, että jouduin ostamaan koko setin uusiksi. Ehkä tämä oli nyt vain se jäävuoren huippu. Mitään osumaa ei löytynyt, joten epäilen, että oli jo niin kulunut, eikä kestänyt enää elämäänsä.
      Vähemmän tulee itselläkin askarreltua, kuin neulottua, mutta joskus tulee joku kipinä, joka pääsee ihan toteutuksen asteelle asti.

      Poista
  9. Ihana postaus! Minä olen myös käyttänyt jämälankoja. Olen virkannut isoäidinneliöitä ja nytkin on pino valmiina uuteen käsityöprojektiin. Minulla on myös tuo pitsikirja. Se on kaunis kirja ja ohjeet inspiroivia. Terveiset Rovaniemeltä - olen täällä marttailemassa. Tänään ajelen takaisin kotiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin palailin mökiltä ja paluu työn ääreen on edessä :)
      Isoäidinneliöitä on tullut silloin tällöin tehtyä, mutta suurempaa intohimoa minulla ei ole syttynyt. Sopivilla väreillä niistä saa kuitenkin tosi nättejä töitä.

      Poista
  10. Kirjojen ja ohjeiden selailu on kuin pään tyhjennys, mutta sinne tarttuu paljon asioita, joita työstää milloin mitäkin tehdessään.
    Säärystimet on kivat vetää lisukkeeksi, kun kintut palelee. Nämä jämistelyt on kivoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä onkin. Lehtiä ja kirjoja tulee selailtua aina yhtä innostuneena, vaikka niistä ei mitään alkaisi tekemäänkään. Ainakaan juuri sillä hetkellä.
      Jahas, täällä vettä paistaa nyt ihan urakalla ja iltavuoroon pitäisi lähteä.

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!