tiistai 25. kesäkuuta 2024

Juhannus

 Taivas oli sininen, vaan ei yhtään valkoinen. Niin kauniita juhannuspäiviä tänä vuonna.  Joinain vuosina on saanut värjötellä kylmässä ja sateessa. 


Jutussa on taas niin paljon eläimiä, että saatatte jo kyllästyä. Ihmisiäkin oli paikalla, jopa enemmistönä.  
Merri alkaa olla jo tottunut mökkeilijä, vaikka tottuneeksi autoilijaksi sitä ei voi edelleenkään sanoa. 


Sam on kotonaan missä vain, missä on sen oma ihminen. 


Frodosta ei ole yhtään kuvaa Sen juhannus ei ollut sen elämän parhaimpia.  Sillä oli jatkuva suojautumisen tarve, vaikka se hetkellisesti yllättikin meidät hiippailemalla näkösälle. Se vietti suurimman osan aikaa koirasuojatussa huonetilassa, jossa sillä oli turvallista olla. Ruoka ja juoma tarjoiltiin sille sinne. 

Arttu ei tainnut edes huomata, että paikalla oli kolmaskin kissa. Sen aika kului kaikenlaisessa touhussa.  Pikkuihminen näytti, että hiekkaa voi kaivella ja tehdä hiekkakakkuja. Arttu muisti, että sehän rakastaakin hiekan kaivelua ja teki ison työn samoilla apajilla. 



Merri valitsi astetta isomman hiekkalaatikon....  mikään ei voita ulkopissausta, vaikka sisälläkin on hiekkalaatikko. 


Arttu oli ainoa, joka suostui minun kanssani lenkille. Se teki sen suorastaan mielellään.  Tie jatkui silmänkantamattomiin. Nähtiin yksi liiskautunut kyynpoikanenkin.   Kyitä ei onneksi näy mökkitontilla, vaikka sillä silmällä aina syynäilenkin.  


Lenkin jälkeen oli syytä käydä viilentäytymässä.  Artulle riitti vatsan kastelu, minä sukelsin kokonaan. 


Kaksi ulkoilijaa vauhdissa!   


Arttua kiinnosti letunpaisto. Totuuden nimissä on sanottava, että sitä kiinnostaa kaikki mikä alkaa R -kirjaimella, eli ruoka. 


Käytiin muutaman vuoden paussin jälkeen katsastamassa Verlan Kokkokallion ulkoilureittiä.  Paikalla oli infotaulu, jossa lukee näin: 
Kokkokallio on ollut kyläläisten kokoontumispaikka. Juhannusjuhlat pidettiin  "tanssikalliolla" ja kokkokin poltettiin siellä. Metsäpalolta on vältytty kuin ihmeen kaupalla.Kylän Osuuskaupan juhlat, näytelmäkerho ja musiikkiesitykset, sekä piirileikit ja tanhut kuuluivat Kokkokallion rientoihin. 
Viimeisten sotien aikana Kokkokalliolla oli ilmavalvontatorni. Valvojat olivat kyläläisiä, pääasiassa naisia. Suurin osa miehistä oli sodassa. Ilmavalvonnasta oli yhteys puhelinkeskukseen ja siitä tehtaalle.  Verlan tehdas säästyi pommituksilta. 
Sateen jälkeen Kokkokallion pienissä koloissa seisoo vettä. Seisonut vesi on parantavaa, poistaa mm . syyliä. Niin uskottiin...
Kokkokalliolla oleva Hiidenkirnu oli vähän pelottava. Vanhat kyläläiset eivät tienneet sen syntyhistoriaa ja pohjaton kallionkolo pelotti. Lapsia kiellettiin menemästä lähelle. 

Repolaista tämä ei pelottanut, sillä hänet nähdään menemässä tänne aukkoon viime vuoden pyöräreisullaan TÄÄLLÄ


Maasto oli nytkin niin kuivaa, että hämmästelen, miten kokkoa on saatettu tuolla ylhäällä kalliolla polttaa. Merkkitulen ymmärrän, mutta että kokko, kun järvi on tuolla alhaalla ihan lähellä. 
Arttu rohkeana kurkisteli ammottavaan aukkoon. 


Merri on aktiivinen järvenihailija. Sen täytyy päästä joka päivä rantaan tuijottelemaan isoa vesilätäkköä, mahdollisia vesilintuja ja maistelemaan upeaa heinätupasta. 


Nyt se on taas nähty tältä erää! 


Muut kissat eivät olleet niin nälkäisiä, kuin Merri.   Toisten syömättömät ruuat piti välillä nostaa turvaan. Merri kyllä havaitsi mihin ne laitettiin ja tuli ilmehtimään siihen viereen. 
Ilmeesi, kun olet jo syönyt omat eväät, mutta kaverilla olisi vielä jäljellä....


Sam on ihmeellinen kissa. Se ei lähde ihmisten läheltä mihinkään. Usein se kököttää ihmisensä niskassa, tai ainakin vieressä. Sam osallistui grillikodassa grillaamiseen. Se katselli välillä ikkunasta ulos. 


Minä sain päähäni tehdä vuosien varrella kertyneistä isoäidinneliöistäni jotain ihan muuta.  Ensin oli laput kuitenkin pääteltävä.  Langanpätkiä riitti ihan julmetusti, koska laput oli virkattu todellisista jämälangoista.  Välillä istuin ulkona terassilla päättelemässä. Eikös vaan neula pudonnut ja livahti saman tien terassin lautojen välitse maahan.  Sihtailin ensin puhelimen taskulampulla rakosia ja sitten hain tämän mahtavan työkalun, eli magneetin. Sohin sillä terassin alle ja kas kummaa! Neula oli tarttunut kiinni! 



Välillä mietittiin, mitä muuta voisi jämälangoista tehdä. Maissia grillatessa idea löytyi Pinterestin puolelta. Tämä idea jää kyllä edelleen hautomon puolelle 😉


Kissojen makuualusta, jonka aloitin jo ennen sitä aiemmin näytettyä versiota. 



Matto on jälleen kaksinkertainen, eli kaksi ympyrää virkattu lopulta kiinni toisiinsa.   Lanka loppui jotenkin kesken ja kaivelin kotoa lisää jämälankoja. Mökin langat eivät siis tule loppumaan ihan  lähitulevaisuudessa. 
Matolle tuli painoa 310 grammaa. 


Niin siinä kävi, kuten ennustinkin, että juhannus tuli ja meni. Mitäs nyt  sitten?

23 kommenttia:

  1. Hih, Arttu ja minä sovittais niin yhteen, uteliaita tunkemaan ja kurkkimaan joka paikkaan...
    Merri ja Arttuhan järkkäsi kunnon twist-hyppelyt.... kuvasta tuli tosiaan mieleen alakoulun välitunnit kuminauhahyppelyin, mitenhän ne säännöt menikään... sen kyllä muistan, että kerran sain hakaneulan kantapäähäni... joku fiksu oli keksinyt laittaa kuminauhan hakaneulalla kiinni... tetanus-piikille vei ope... että silleen. Mutta ihana yhdessäolon juhannus välittyi kuvista... tai no, Frodo päätti viettää kuninkaallisen Jussin, hih... Jaksamista "villin ja vapaan" Juhannuksen jälkeen arkeen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tytärkin meinasi käydä kurkkaamassa onkaloon, mutta muutti mielensä, kun pohja näytti niin epämääräiseltä. Arttua olisi kiinnostanut mennä asian ytimeen. Muistin heti sinun kuvasi ;D Tosin muistin paljon muutakin. Olin muistavinani, että noita onkaloita olisi ollut useampi. Olin sitten väärässä. Koko polkua ei tosin kierretty, kun oli osalle vähän hankalaa maastoa.
      Katsoitko muuten telkusta sen Fillaripäiväkirjat -ohjelman? Siinä se mies kävi mm. Verlassa. Mekään ei tiedetty, että Verlasta voi vuokrata kaikenlaista, kuten kajakkia, suppilautaa, eväsruokia ostella yms. Tai että mistä niitä saa. Sekin selvisi. On sellainen koodikauppa. Ihmeellistä, miten voi kulkea niin suljetuin silmin, kun ei tiedä kaikkea.
      Minulla oli peräti 2 päivän työputki ja nyt 2 vapaata ;D Mitähän nyt keksisi? On vähän puolikipeä olo, eikä yhtään helpota lihaskipu eilisen kuntosalin jäljiltä. Leikkasin samaan syssyyn nurmikon ja kannoin peräkärriltä puut liiteriin ;D Ei koskaan kannata rauhoittua ajoissa. Eilen sain liimailtua taas skräppikirjaankin muutaman nimen sisällysluetteloon. Pienten kirjainten liimailu on kerrassaan hidasta.

      Poista
  2. Kyllä mökkeily vaan on kesällä kivaa vai mitä Merri! - Max

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa on! Löysin ihan uusia makuja, mm. sisiliskon. Heh, eivät tiedä söinkö sen vai en. Häntä vaan jäi jäljelle. t: Merri

      Poista
  3. Ihanat kuvat ja en ikinä kyllästy ihastelemaan noita teidän karvakamuja.
    Osaat niin tallentaa loistokkaasti niiden hetket kuviksi.
    Aurinko helli oikein urakalla ja hellii vieläkin.
    Huomen aamulla reissuun lähtö sinne päin suomen karttaa.
    Taitaa olla hellettä sielläkin loppuviikon.
    Aurinkoa loppuviikkoosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinko paistaa ja lämmin on jo heti aamusta. Viikonloppua kohti lämpö taitaa vaan kohota. Täällä on Wiinifestarit viikonloppuna. Varmaan moni paahtuu. Toivottavasti ei putoa jokeen.
      Mukavaa matkaa teille!

      Poista
    2. Joten helle vaatteet vaan pakkaan mukaan😂
      Ai niin siä on ne festaritkin.
      Jano tulee tuossa helteessä...

      Poista
    3. Voi olla aika ryysis tuolla festari-alueella ja ympäristössä ja parkkeerauksissa. Mulla on aamuvuoro ja toivon, että ryysis ei haittaa työajoja.

      Poista
  4. Sait napattua kyllä niin hauskan kuvan Merristä kun se vaanii toisen ruokakippoa :-)))).
    Muutenkin kivoja eläinkuvia....niitä ei kyllä ole koskaan liikaa.
    Minullakin oli noita isoäidin neliöitä monen monta vuotta varastossa enkä saanut tartuttua niihin juuri sen vuoksi, että olivat kaikki päättelemättä.Eli jos jotain joskus oppii niin sen, että olisi kyllä helpompaa päätellä HETI yksi kerrallaan :-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita kissojen ilmeitä katsellessa naurattaa monet kerrat. Niiden luonne ilmenee niin monin tavoin. :)
      Tuskin tulisi niin montaa ruutua virkattua, jos välillä pitäisi tarttua neulaan ja päätellä :) Virkatessakin voisi päätellä, mutta minulla oli ainakin niin monta langanpäätä pätkälankojen takia, että ei sekään oikein sujunut. En ole koskaan oikein kovasti innostunut näistä isoäideistä, mutta nyt taas Pinterestiä katsellessa löytyi mitä ihmeellisempiä tuotoksia.

      Poista
  5. Ihanan monipuolinen juhannus teillä!
    Merristä ja muista ei voi olla liikaa kuvia! Päinvastoin, vauhdikkaista ulkoilijoista ei ollut tarpeeksi kuvia... :)
    Minä törmäsin eilen illalla kyynpoikaseen hakkuuaukolla. Se oli niin pieni, että huomasin sen vasta, kun se oli melkein kenkäni alla. Onneksi se arvioi keltaiset saappaani niin jämäköiksi että perääntyi ja livahti pois, isompi olisi saattanut ehkä koettaa purra.
    Päättely on virkkaamisen ja neulomisen tylsin vaihe. :)
    Leppoisia kesäpäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hidastempoinen juhannus, eli kaikkea sopivasti ☺️ Tänään päädyin mökille itsekseni, kun on pari vapaata. Ihana ilma ja hyttysetkin on jossain muualla.
      Olin jo vetämässä lenkkeilyvaatteita päälle, kun tajusin, että lenkkarit jäi kotiin.

      Poista
  6. Kyllä on kolme kovin eriluonteista kissaa! Mukavaa, että Merri on alkanut nauttimaan mökkeilystä.

    Juhannuksen jälkeen voi alkaa odottamaan kotimaisen marjasesongin huippua. Aah ne kaikki makeat mansikat ja vadelmat. Syödäkö sellaisenaan vain kenties kakun päällä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta. Frodo pitää normisti leijonan murahtelua iltaisin mutta oli nyt hipihiljaa. Selvästi helpottui ja nautti, kun pääsi takaisin kotiin
      Mansikoita pitäisi varmaan piakkoin ostaa pakkaseen. Meillä riittää yksi 5kg loota.
      Mustikatkin alkavat jo kivasti sinertää. Aurinkopaikoissa voi ehkä jo vähän kerätä maisteluun. Minä kerään jossain vaiheessa tästä mökin pihasta. Selkä varmaan kiittää taas...😵‍💫

      Poista
  7. Eläinkuviasi jaksaa väsymättä katsella. Mainion ilmeikkäitä, aktiivisia mukana olijoita. Kaksi ulkoilijaa omissa flexeissään aiheuttaa toisinaan taluttajalle ison pähkinän ratkaistavaksi. Varsinkin, kun karvakaverit kiskovat kumpikin omaan suuntaansa.
    Meidän Juusolla oli sisällä hiekkalaatikko, johon se teki tarpeensa äärimmäisessä hädässä. Yleensä silloin, kun emme ehtineet ajoissa kotiin. Välillä otti pattiin rankasti, kun kissa halusi aamuvarhaisella tulipalopakkasella ulos pissalle. Siinä sitten silmät ristissä kiskottiin takkia päälle ja lähdettiin seisomaan metsän reunaan. Tunnetusti kissalle ei ensimmäinen paikka sovi, vaan koekuoppia on kaivettava useita.
    Teillä on hienot mökkimaisemat juhannuksen ja kaikkien muidenkin lomahetkien viettämiseen. Toivottavasti Frodo on jo toipunut turvahuonejuhannuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vauhdikas narujuoksu voi vaikka kaataa kulkulinjalle suneen ihmisen, kuten päälle on käynyt. Varovainen saa olla. Pikkutytön osalla naru kulkee usein pään korkeudella😱, kun kyykistelee poimimaan maasta leluja.
      Frodolla elämä hymyilee, kun se tajusi, että koti on maailman paras paikka. Samin kanssa menee hyvin, mutta Arttu oli liikaa.

      Poista
  8. Ihanaa mökkeilyä ja kerrankin sää suosi. Ei edes satanut kaatamalla. Ihania kuvia olet taas ottanut. Ihan näkee, miten karvakaverit nauttivat kesästä. On ihanat ilmeet.
    Kivat ilmeet myös noilla mukeilla. On kyllä hauska idea käyttää jämälankoja. (enkulin käsityöt)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä hetkellä tosi hieno mökkikeli. Istun mökin terassilla neulomassa. Ei oo vilu, eikä ees juurikaan hyttysiä. Valoa riittää. Järvi on aivan tyyni.
      Maissimukit ois Aika hauskat 😃

      Poista
  9. En kyllästynyt eläinten kuviin, laita vaan jatkossakin niitä esille. Kivan näköinen matto. Aika mukavasti sait siihen käytettyä jämälankoja. Nyt jäi jännittään, mitä niistä isoäidin neliöistä mahtaa valmistua, kunhan saat langanpäät pääteltyä. Oli kyllä hienot ilmat juhannuksena, aina ei ole ollut. Ja mitäs nyt sitten, kun juhannus meni? Eiköhän nautita kesästä edelleenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain syystä nuo neliöt ovat jotenkin rasittavia😅 Näitä on n.30 ja olen aloittanut ne jo muutama vuosi sitten ilman määränpäätä. Nyt keksin mitä teen. Muutaman tunnin jaksoin näiden kanssa puljata sitten laitoin ne pussiin ja pois. Pakko neuloa välillä, että rauhoittuu 😄
      Tänään on ollut mökillä hieno ilta. Pientä flunssanoiretta pukkaa. Yritin upottaa ne järveen. Saa nähdä auttoiko...

      Poista
  10. Teillähän oli mukava juhannus sulassa sovussa ja kun kaikki saivat olla niinkuin turvallisimmalta tuntui👍😊Tuo magneetti on kyllä todella hyvä työkalu; meilläkin käytetään sitä usein. Useammin kuitenkin, kuten tänään, isäntä joutuu irrottamaan terassin laudan, kun sukkapuikko tipahtaa juuri sopivasti lautojen välistä🤭😇

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 🤣 Siinä on lankun lisäksi ilokin irti! Merri on mennyt 2 kertaa naapurin terassin alle, kun oltiin siellä juttelemassa. Toisella kerralla yksi juttelijoista (ei ollut talon isäntä) ryhtyi vikkelästi toimeen ja irrotti terassilankun 😅 Oli aika noloa.
      Ja putoamisista puheenollen...minulta putosi äsken puhelin rantaveteen. Aika nopein refleksein ongin sen ylös.

      Poista
  11. Juhannus tosiaan tuli ja meni. Ei mitään muistikuvia. Ai niin, yhden rippimansikkakakun tein töihin. Siinäpä se.

    VastaaPoista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!