perjantai 29. syyskuuta 2023

Tytön tyllerölle

 Hissukseen sain ommeltua pieniä vaatteita, joihin olin kankaitakin ostanut.  Päätin tehdä paitoja ja housuja. Bodeista en oikein tiedä, vieläkö niitä on käytössä, niin en arvannut tehdä kuin yhden.  Tyttö on nyt kahdeksan kuukautta ja risat päälle. Pituutta n.74cm.  Käytin kaavana 86 senttistä body -kaavaa ja muokkasin siitä paitoja. Yksi vähän erilaisempi on vielä kesken, kun ompelukoneen jousto-ommel kenkkuili, tai sitten tuo valitsemani ompelulanka on jotenkin huonolaatuista.  Ehkä sekin paita joskus valmistuu.  

Aluksi pelkästään leikkasin kaikki alla olevat työt.  On helpompaa tehdä nk. sarjassa, kuin ottaa joka kerralla taas kankaat ja sakset esiin ja tehdä pöydälle leikkuutilaa.  Ompelu on myös helpompaa, kun voi surautella saumurilla saumoja yhtä perää. 

Alla olevan paidan leikkasin omasta vanhasta T-paidasta, joka oli ikään kuin kutistunut kaapissa... Nuo perhoset ovat kuitenkin niin nättejä, että halusin käyttää kankaan tähän.  Paitaan jäi vielä käyttämättömiä perhosia, kun pikkupaita oli leikattu. Niinpä laitoin hihaan ja helmaan (taakse) vielä yksittäiset perhoset, jotka ompelin reunoistaan kankaaseen. 


Osa ompeluista onnistui  paremmin, osa ei niin hyvin.  Vanhemmat saavat päättää, mitkä vaatteista ovat toimivia, mitkä eivät ja laittavat sitten sen mukaan kiertoon. 


Jossain vaiheessa kotona oleva resori -varasto alkoi hupenemaan, tai oli muuten vaan kummallisen väristä, että piti piipahtaa kangaskaupassa. Valkoista resoria tarvii aina. En voinut ohittaa tuota Muumi -kangasta.... 
Rustassa pyörähdin ihan muista syistä ja alkoi taas tuntumaan, että tarvitsen tuota valkoista pöperölankaa 😃 Minulla on sille ihan suunnitelmakin olemassa, että en ihan huvin vuoksi ostellut, luulisin.  Aiemmin olen tehnyt tuosta langasta pöperösukkia TÄÄLLÄ


Osaan ompelin resorit kaikkiin reunoihin, osaan ompelin jousto-ompeleet.  Hihojen, tai helman pituutta on vaikea arvioida, kun mummon murunen ei ole vieressä arvioitavana. 


Alla sitten niistä puoliunessa ostetuista kankaista ommeltuja juttuja.  Onhan ne söpöjä! Ainakin kankaiden puolesta 😆  Ne on tilattu Heikusta, jos joku on kiinnostunut (ei ole varsinaisesti mainos). 


Ostin Muumi -kangasta vain 40cm. Halusin sekä housut, että paidan. Aloitin leikkaamalla housut.  Paitaan ei sitten enää meinannutkaan kangas riittää. Sain kuitenkin ommeltua jääneistä palasista hihat jatkopätkillä. 


En myöskään osaa sanoa, ovatko nämä vaatteet yö- vai päivävaatteita. Senkin saavat vanhemmat päättää. 


Tässä se ainokainen body, koossa 86cm (ilman saumavaroja).  Laitan koon muistiin, että tiedän joskus, jos tarvitsee isompaa. Sitten voi lisätä saumavaroja. 
Rengasmalliset lyöntinepparit alaosassa. 


Housuesittely. 

Osa vaatteista on settejä, osa paidoista yksittäisiä. 



Puntin pituus ja vyötärön kireys ovat hankalia, kun ei pääse sovittamaan. Resori puntin suussa auttaa pitämään puntin pois jalan alta, jos on liian pitkä puntti. Vyötäröllä on kuminauhakuja, eli kireyttä voi säätää. 


Merri oli kyllä useaan otteeseen mukana ompelutilanteissa, mutta jälkitarkastus ei sitä kiinnostanut. 
Enemmän sitä huolestuttaa, kun se ei saa nappuloita silloin, kun haluaisi (eli aina), tai ei pääse ulos koko ajan edestakaisin.  Tässä se osoittaa mieltään vieressäni lattialla. 


Eikös ala tehoamaan!? Mitä?? 


Seuraavaksi taidan ommella jotain muuta. En tiedä milloin on "seuraavaksi", mutta joskus kuitenkin 😅

Tällä hetkellä on hieno fiilis, kun työputki on taas taputeltu ja edessä 3 päivän vapaat.  Sunnuntaina on taas vuotuinen palokunnanmarssi soittoineen. Toivottavasti ei sada. 

Hyvää viikonloppua!

39 kommenttia:

  1. Että semmoinen tehdas, jotta kattikin jää vaille nappuloita! Vaan on tyllerölle nättiä paitaa ja pöksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoisinko, että aika nopeasti kommentoitu! :) Teen usein ompelussa monta juttua yhtä aikaa. Sitten kyllä harmittaa, jos yksikään ei olekaan hyvä ;D Tällä kertaa pääosin hyvä omastakin mielestä. Nuo kankaat on se paras juttu. Niistä syntyy vain nättiä, vaikka ei olis kuin nenäliinoja ;)

      Poista
  2. Muistan omista lapsista, että liikkuvat vauvat, jotka eivät vielä kävelleet, tarvitsivat bodyja, jotta selkä ei ollut paljaana. Body oli alusvaate ja sitten paita ja housut päällysvaatteena. Mutta kukin vanhempi pukee omalla tyylillään, miten kätevimmäksi näkee. Onnistuit asettelemaan perhoset kauniisti ensimmäiseen paitaan, ja oravakangas on tosi söpöä. Merri taisi protestoida, kun ei ollut kissakankaita vaan jotain Muumeja. Olisipa ollut kangas, jossa olisi nappuloita, niin kiinnostus olisi ollut ihan toista. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama ajatus bodeista, mutta jään odottelemaan nyt käyttökommentteja näistä.
      Tyttö kävi kylässä, eikä Merrikään jaksanut kovin pitkään hämmästellä, kun ei kuulunut kiljuntaa 😁 Toisaalta, samaan aikaan oli meneillään "etsi piilotetut nappulat"-leikki. T. Sartsa

      Poista
  3. Ihania kankaita ja asuja! Olet kyllä melkoinen liukuhihna noissa ompeluhommissa!
    Ihana Merri <3
    Toivottavasti sunnuntaina on hieno sää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merri on taas iloisella mielellä, kun pääsi mökille, vaikka autoilu ei ollutkaan mieluista. Tänään oli kiva sää ja sain paljon sieniä. Kävin jopa uimassa.
      Soitto kuorma-auton lavalla ei ole mieltä ylentävää, jos vettä sataa.
      Ihanista kankaista on mukava ommella. Pitää olla kuitenkin sopiva kohde. Itse en voisi kuvitella kulkevani lammaskuosissa 🤣 T. Sartsa

      Poista
  4. Tosi kivoja kankaita kaikki mutta eniten ihastelin lampaita, oravia ja tietty muumejakin.Ja T- paita kierrätys; VAU.Paljon saat aikaan "tehtaillessa" . Minulla ei ole saumuria enkä ole sellaista koskaan kokeillutkaan, mutta joskus on käynyt mielessä pitäisikö hankkia. Nyt on ollut ompelut sen verran vähäisiä, että peruskoneella olen pärjännyt (ainakin silloin kun se sujuvasti toimii :-).
    Ihana Merri kertakaikkiaan :).Hyvä ompelukaveri. Rentoja vapaapäiviä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saumuri on ihan kätevä kaikenlaisten kankaiden kanssa. En muista mistä aikoinaan lähti tuo ajatus saumurista . En ole yhtään katunut. Sen sijaan joustavien saumojen ompelu ompelukoneella on jotenkin hankalaa.
      Samalla vaivalla syntyy monta vaatetta, kun tekee nk sarjana.
      Kissan pehmomasu on vastustamaton ♥️ T. Sartsa

      Poista
  5. Voi että kyllä toiset osaa! Niin ihania kankaitakin olet valinnut. Olen kateellinen, itselle ei tuollaisten ompelu onnistuisi.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kantapään kautta on tämä ompelu aikoinaan lähtenyt käyntiin. Muistan ommelleeni jotain jo peruskouluaikoina. Aina ei kuitenkaan onnistu, eli vähän sattuman kauppaa, joskin harjoitus tekee metsurin 😁 T. Sartsa

      Poista
  6. Jestas, miten ihania vaatteita. Pikkuisen vanhempana olisin ikionnellinen jokaisesta.
    Ihana on Merrikin. Olipa näpeissä pitelemistä, kun teki mieli rapsuttaa kissan pehmoista vatsaa.
    Toivottavasti aurinko paistaa sinulle viikonloppuna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissan vatsa on tosiaan vastustamaton. Merri ei ole vatsastaan arka, vaan antaa kyllä rapsutella sitä, tai vaikka painaa poskensa sen pehmoisuuksiin. Frodon kanssa on vähän epävarmempaa, kun se ottaa aina takatassupotkut kehiin innostuessaan 😂
      Pienille sopii kaikki söpöily. Isompina ovatkin sitten jo tarkempia kuoseistaan. T. Sartsa

      Poista
    2. Lasten vaatteiden kuosit ovat nykyisin ihastuttavia. Onneksi lähipiiriin syntyy säännöllisin välein pikkuisia, joita voi sitten halutessaan helliä pehmeillä paketeilla.
      Meidän Juuso nautti masurapsutuksista. Jännä, miten viiden vuoden kuluttuakin sen pehmeys ja rauhallinen hengitys tuntuu sormenpäissä.

      Poista
  7. Söpöjä vaatteita ❤️
    Minun blogini alkoi siitä, kun tuunasin ja ompelimot vaatteita pojille. Voi niitä aikoja. Ihan hirveän nopeasti ovat vuodet menneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieni on söpöä 😊 Luulen, että en olisi itse kovin söpö tuossa lammaskankaassa... Ompelu on minullakin jossain vaiheessa selvästi vähentynyt, tai ainakin on ollut pitkiä taukoja. Omille lapsille tuli paljon ommeltua.
      Niin on vaan sullakin bloggailu jatkunut noista ajoista 😊 T. Sartsa

      Poista
  8. Olet taitava ompelija. Kaikki, kuin suoraan kaupan hyllyltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ei nyt sentään. Mikä näyttää hyvältä, ei ole aina käytössä toimiva 😊 Huomasin itsekin ommellessa, että muutama muokkaus olisi pitänyt tehdä lisää. T. Sartsa

      Poista
  9. Kuinka suloisia! ♥ Komppaan tuota "tehdas"-sanaa. Mieluisia vapaita sekä viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi tyytyä yhteen, jos voi tehdä samalla vaivalla 10 😂

      Poista
  10. No nyt on heti valmista! Sarjana tehtynä ei jää odottamaan sit kun.
    Kauniit vaatteet

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leikkaaminen ja ompelu sujuu suit sait, kun ei tarvi välillä keskittää ajatuksia muuhun. T. Sartsa

      Poista
  11. Siellä on ollut taas tehdas pystyssä. :-D Ihania noi kankaat! Oravat ja lampaat oli mun suosikkeja. <3 Ja Merrin on kyllä melkoinen katseenvangitsija.

    Kivaa viikonloppua ja vapaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kankaat tekee vaatteen 😁 Pesukarhut tekee vasta tuloaan.
      Merri varastaa huomion pehmomasullaan 🐱
      Hyvin on vapaat menny, ei ongelmia. Loppu jo häämöttää... T. Sartsa

      Poista
  12. Nykyään on niin valtavan kauniita kankaita, että eihän niistä voi olla ompelematta pienelle asuja. Olet ilmeisesti selättänyt lyöntineppariongelman; siistiltä näyttää. Kivasti sait myös hyödynnettyä kaapissa kutistuneen t-paidan kauniit perhoset.
    Pidän täällä peukkuja, ettei sunnuntaina sada. Meillä satoi aika reilusti nyt lauantai aamulla, mutta nyt keskipäivällä paistaa jo aurinko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään nähdään, mikä keli meitä siellä kuorma-auton lavalla odottaa. Lämpimästi on joka tapauksessa pukeuduttava. Aluksi on ihan sopiva lämpö, mutta pitemmän istumisen jälkeen voi hyristellä.
      Käytössä oli vanhanmalliset, metalliset rengaslyöntinepparit. Ne muoviset hylkäsin täysin.
      Nyt ei enää harmita, että paitaa ei voinut käyttää. Meni hyvään tarkoitukseen. T. Sartsa

      Poista
  13. Jestas sentään - onko siitä oikeasti jo 8kk... aika on lentänyt ja lennokasta on sielläkin elo saumurin ja ompelukoneen kanssa. Tehokasta sarjatyötä suloisista kankaista - sillai ittekkin 35-vuotta sitten sai aikaan kahden pienen muksun kanssa vaikka mitä... miten ihmeessä ilman muksuja ei saa nyt edes muutaman jumppatopin helmaa kiristettyä (vaikka ostin jo kuminauhaa) - en saa edes konetta esille ja mihin laitoinkaan ne kuminauhat - heh heh!!
    Onko sulla ompelukoneet aina esillä? Merri näytti ihan tyytyväiseltä ensimmäisessä kuvassa, mutta näkyyhän se nappulannälkä jo toisessa kuvassa, hih...

    VastaaPoista
  14. Ai niin - mitähän pöperölangasta syntyykään... minä olen tainnut tehdä siitä ketunkorvat... missähän se jämä on, voisi jotain talvisia kehitellä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan! Ja tytteli oppii koko ajan uutta ja hämmästelee ympäröivää maailmaa :)
      silloin kun ei saa tehtyä noita pieniäkään asioita, asioita lamaannuttaa vielä tieto siitä, että joskus on tullut tehtyä ties mitä. Sitten lopulta jonkun pienenkin asian loppuun tekeminen tuottaa suuren ilon, joten kyllä tuo sinun homma vielä hoituu! Usko pois! Minulla on lasten poismuuton jäljiltä tyhjä huone vain omille tavaroille (ei se enää tyhjä ole... ;D ) ja ompelukone, sekä saumuri saavat olla koko ajan pöydällä. Niitä on tosiaan herkempi käydä käyttämään, kun ei tarvi ottaa esille ja pakata takaisin. olen ajatellut, että huilu pitäisi myös olla aina esillä ;) Nuottitelineen kanssa olen jo päätöksen tehnyt, se on aina pystyssä olohuoneessa.
      Kuvittelen tekeväni pöperöstä boleron pienen mekon seuraksi. Ohjetta ei kyllä ole. Vielä ei ole syntynyt mitään, eli aloitus on taas hankalin osuus.

      Poista
  15. Ihanuus mitkä kuosit, kyllä on kaunista ja paljon!
    Olet kyllä huippu taitava, kyllä on pikkuinen onnellinen, kun saa noihin suloisuuksiin pujahtaa.
    Merrille rapsutuksia massulle, kyllä se siitä. PS. Älä välitä täälläkin Lulu pahoitti mielensä, kun ei
    saanut huomiota juuri silloin , kun olisi halunnut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Yrittänyttä ei laiteta. Kaikki ei aina onnistu niin hyvin, joten luulen, että näissäkin on jokunen ei-niin-hyvä päällä.
      Täällä on taas herätty uuteen päivään uusin aterioin. Merri kävi juuri huomauttamassa, että et sitten lähde töihin antamatta vielä nappuloita jälkiruuaksi... ;)

      Poista
  16. Melkoisen määrän vaatteita olet ommellut pikkuiselle ja kaikki kivan näköisiä. Mitä olen pikkuisten vaatetusta seurannut, niin bodyt näyttää olevan ihan suosikkeja, ehkä senkin takia, että ne pysyy hyvin paikallaan kun lasta nostelee. Sen vähän mitä olen lapsille vaatteita ommellut, niin bodeja en ole kuitenkaan tehnyt. Minua aina vähän epäilyttää, onnistuisinko kiinnittämään haarovälin neppareita ja pysyykö ne kiinni irtoilematta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo vaarahan noissa neppareissa on, mutta suurimmin osin ovat kai kiinni pysyneet. Löysin niitä kivoja muovineppareita, jotka olis olleet kivoja lastenvaatteissa, mutta niiden kiinnitys oli niin surkea, etteivät pysyneet kiinni edes viittä sekuntia.
      Pienet vaatteet syntyy saumurilla niin sukkelaan. Suurin työ on leikkaaminen ja resorien ompelu. Siksipä teen sarjana. Nyt voi taas vähän aikaa ihmetellä, että mitä seuraavaksi ;)

      Poista
  17. Siellä sitä ketarat pystyssä maaten on seurattu kun emäntä uutterasti on ommellut.:)
    Minun silmiini nämä kaikki ovat onnistuneita.
    Karitsa pusero on ihana yöllä sekä päivällä pitää. Mielestäni sopii sekä että.
    Onni pienokaisella joka saa päälleen nämä pukea, on kiehtovia kuoseja.
    Mukavalta tuntuvia kankaita iholla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissoilla on ihmeellinen tapa heittäytyä selälleen ihan yht´äkkiä :) Tämä taitaa olla kaikkien kissojen geeneissä.
      Ulkoisesti kivan näköisiä ja pääosin onnistuneita. Saa sitten nähdä, miten onnistuneita käytössä. Kaikki kankaat eivät olleet niin joustavia, mikä tietysti saattaa haitata pukemista. Osa on vielä varmaan isojakin. 15 vuotta myöhemmin eivät tällaiset kankaat varmaan enää kelpaa teini-ikäiselle tytön tyllerölle ;)

      Poista
  18. Oi miten söpöt vaatteet, ja söpö kelliskelevä Merri!

    VastaaPoista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!