sunnuntai 2. tammikuuta 2022

Viidakon jättiläinen lämmittelee ja lämmittää

 Tulipa höperö otsikko 😂 Norsu taitaa kuitenkin olla viidakon jättiläinen?  Vai asuuko se edes viidakossa?  Ehkä savannilla? Täältä katsottuna viidakko on kuitenkin paljon lähempänä sitä, kuin meitä 🙊

Tässä jutussa ei ole tämän vuoden ensimmäisiä sukkia, vaan viime vuoden viimeisiä.  Norsu -sukat olivat itse asiassa joululahja, joka valmistui vasta joulun jälkeen. 

Merrin mielestä kelpaavat kyllä toisen palvelijan jalkoihin, jonka koon mukaan ne on tehtykin. Siksi tuo sukka on Merrin tassulle liian iso, kun se sitä sukkaan mallailee. Näistä norsuista se ei perusta, kun eivät pidä mitään ääntä. Mikäli tapaisi oikean, voisi turkki tehdä pörrööntymisennätyksen ja kissa seisoisi köyryssä pelkillä kynsillään 😂


Sukkien ohje löytyy kirjasta Suuri suomalainen toivesukkakirja, miesten sukat.  Sukkien suunnittelija on Lumi Karmitsa. Tein pienemmän koon mukaan, puikoilla numero kolme ja päädyin isomman koon mittoihin, kuten arvelinkin.  Oikeastaan luulen, että olisin päätynyt joka tapauksessa liian isoihin mittoihin isomman koon mukaan, kun katsoin aloitussilmukoiden määrää. Pienemmissä ne vastasivat edes lähelle sitä, mitä määrää käytän yleensäkin sukan varressa tuohon kokoon.  Lankana käytin Nallea, jota kului 125g. 
Tässä levitettynä kuvio näkyy hyvin, mutta  näitä tehdessä tuli mieleen yksi heppamallikin, jonka tein joskus aiemmin: liian iso kuvio ei jalassa hahmotu enää ollenkaan.  Näistä on kysynyt jo useampi henkilö, että mitä kuva esittää...   Jatkossa siis pienempiin kuvioihin, jos vaan mallia valitessa enää muistaa moisen asian. 


Sen verran palaan jouluun, että pitää esitellä miehen tekemä jouluaaton ruokalaji.  Minähän olin töissä vielä aattona aamuvuorossa ja kaikki oli jo lähestulkoon valmista, kun palasin kotiin. Muutama muukin syöjä oli saapunut joulua viettämään, eli tästä riitti hyvin isommallekin porukalle muiden ruokien lisäksi.  Joulupäivänä oli tulossa lisää jälkipolvea ruokailemaan, joten päätimme, että aattona ei laiteta laatikoita ollenkaan, vaan ainoastaan tätä  rosolliröstiä, jota mies oli suunnitellut.  Vaihtaisin tämän välittömästi laatikoihin joka joulu, oli niin hyvää! 

Paahdettu rosolli/ uunirosolli ohje ainakin TÄÄLLÄ
Hieman mukaeltuna meidän ruoka oli tehty näin:
porkkanaa
punajuurta
perunaa
sipulia
hunajaa (siirapin tilalla)
suolaa
voita
tuoretta timjamia

Kastikettakin oli, kyseisen linkin ohjeen mukaisesti. 

Palat oli silputtu alakuvan mukaisesti. Kuva on otettu ennen uuniin menoa. 
Tämä oli ihan mahdottoman hyvää joulupöydässä! Suosittelen!  Voihan tätä tietysti tehdä muulloinkin ja vaihdella noita aineksia mielensä mukaan. 



Norsujen jälkeen valmistuivat myös nämä kauan sitten aloitetut nk. reissuneulesukat.  tykkään väreistä tosi paljon ja aion pitää nämä itse.  Lanka on 7 -veljestä ( en muista värisävyä, kun vyötteetkin olivat jo kadonneet...), jota kului 115g.  Puikot kokoa 3½ ja sukan koko 38.   Laitan näiden molempien sukkien langankulutuksen vielä viime vuoden puolelle. 



Vedin vielä eilen ns. työ-överit (överi -sana selvästi tarttunut rouva Kepposelta 😀) tuplavuorolla ja klo 22.00 pääsin aloittamaan loman!! Aivan mahtava tunne, kun suljin oven, hyppäsin (=kömmin) autoon ja ajoin selkä ja kintut kivistellen kotiin. Nyt  ei tarvitse hetkeen mennä töihin!

Viime vuoden koonti on vielä tulossa, mutta sen kirjoittamiseen ei ole ollut aikaa, joten tulossa on. 

Heisulivei! 

37 kommenttia:

  1. Ihastuttavat norsusukat! Ja miten hienosti Merri niitä esittelee♥
    Pitääkin tuota uunirosollia kokeilla, näyttää herkulliselta.

    Ihanaa lomaa ja onnea uudelle vuodelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merri on ehkä norsuasiantuntija ;D Tai ehkä sitten vain sukka-asiantuntija. Tai ehkä sittenkin vain palvelusväelle mieliksi oleva kissa :)
      Rosollia kokeilemaan vaan! Nimen voi vaihtaa talviseksi uunijuurespelliksi :)

      Poista
  2. Ihanaa, lomaa! Mukavaa ja leppoisaa lomaa!
    Merri esittelee norsusukat hurmaavasti. Alussa luulin, että viidakon jättiläinen on Merri, teidän oma hurja suurpetonne ♥ Sukat ovat ihanat, vaikka kuviota ei jalassa erottaisikaan.
    Paahdetut juurekset ovat niin namia, tuossa tuli kiva idea kastikkeeksi. Hunajaa olen joskus laittanut juuresten päälle, joskus en, niiden oma makeus joskus riittää. Palsternakkaa änkeän mukaan jokaiseen uunijuures-satsiin, sillä tykkään sen mausta niin tavattomasti. Varmaan se päätyisi minulla tuohon joukon jatkoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merri on aika iso, mutta peto se ei ole..tai no on ehkä pihan pikkueläimille, jos sattuu kiinni saamaan ;D
      Palsternakkaa en osta koskaan, mutta ehkä nyt uskaltaisin kokeilla.. Sitä on niin lukkiutunut omiin luuloihinsa ruoka-aineiden mausta jo ulkonäöstä alkaen :) Minä en tykkää syödä hunajaa sellaisenaan, enkä juoda mitään hunajavesiä, mutta siitä huolimatta meille on kertynyt monta purkkia hunajaa. Olen päätynyt tunkemaan sitä kaikkiin ruokiin ja leipomisiin, että saisi hunajaa vähemmäksi ;D Näköjään on tarttunut mieheenkin tuo. Viimeksi taisin turauttaa sitä lihakeittoon ;D

      Poista
  3. Komeat norsusukat :)
    Suosittelen viettämään sellaisia positiivisia övereitä kuten herkkuöverit, telkkariöverit ;) Toki joskus joutuu tekemään duuniövertkin, että pääsee lomalle. Kivaa lomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taisin eksyä vääränlaisille övereille ;D Siltä se kyllä tuntuikin ;D Ajattelin, että ennen lomaa jaksaa, kun saa sitten lomailla.
      Kiitos lomatoivotuksista ja överiohjeistusten täsmentämisestä ;D

      Poista
  4. Rosollirösti olisi varmaan emännän mieleen. Se tekee muutenkin aina välillä uunijuureksia: perunaa, myskikurpitsaa ja bataattia tikuiksi leikattuna. Pyörittelee ne oliiviöljyssä ja suolassa ja paistaa 20min uunissa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myskikurpitsa siis ostoslistalle! Olen kerran ostanut, mutta annoin pois. Se olikin siis ihan syötäväksi kelpaavaa ;) Kiitos vinkistä!

      Poista
  5. Kauniit norsusukat! Ja kiitos vinkistä, uunirosolli kuulostaa herkulliselta ja voisihan sitä testailla näin joulun jälkeenkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uunijuureksia voisi tosiaan tehdä muulloinkin ja kokeilla erilaisia yhteensopivuuksia.

      Poista
  6. Onpa komiat "fantti" -sukat .Taitava olet 🧦😊
    .ja kukapas muu sukat esittellee kuin Merri
    Nuo uunijuurekset täytyy ottaa ihan ajatuksen kanssa käsittellyyn (siis ohoje)
    no jo oot meleko "överit" vetäny.Onneksi odotti paras ,LOMA-HETKI !

    Hyvää ja Rentouttavaa,sekä Virkistävää LOMAA !
    ja Hyvää loppu vuotta! 🤣😉
    👕👘👗👖👚 =😊🙂👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä nyt Merrin kanssa heräiltiin (Merri tosin yritti herätellä jo aiemmin...) ja nautitaan yhteisestä, rauhallisesta aamuhetkestä. Merri jo pyörähti pihallakin. Lunta on tullut aika reippaasti.
      Tekemistä aina riittää kotonakin, mutta nyt ei tarvi kellon perässä juoksennella :)

      Poista
  7. Ihanaa lomaa sinulle ja nauti olostasi❤
    Kyllä sinun kelpaa,kun sinulla noin huippu hyvä koti kokki kotona..kyllä on ollut kiva sinun aattona kotiin palata.
    Voi ihanuus mitkä sukat🥰...olet kyllä niin huikeen hyvä!
    Iloa,leppoisaa,rentouttavaa lomaa sinulle🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se kiva, kun molemmat kokkailee. Eilen pääsin syömään hirvenpaistia :)
      Sukkia syntyy "solkenaan" ;D Pitäisi varmaan keksiä jo joku muu aihe.

      Poista
  8. Otitkin sitten kunnon työrupeaman lomalle lähtijäisiksi. Varmasti loma maistuu ja tekemistä riittää.
    Hienot norsusukat. Minusta kuvio näkyy hyvin. Ei kai sillä edes ole väliä, miten kukin kuvion näkee. Pääasia, että sukkien pitäjä itse niistä tykkää. Raitasukissa on onnistunut väriyhdistelmä. En ole aikoihin vilkaissutkaan uusiin raita- ja monivärilankoihin, kun yritän vimmalla päästä omista jämälankanöttösistä eroon.
    Merri sopii hyvin viidakon jätiksi. Mielelläni ottaisin Merrin omia sukkatekeleitäni mittaamaan. Hoitokissa Roope lähti tänään kotiinsa. Kovin jäi vähäisiksi meidän kontaktit ja rapsutukset tekemättä, kun Roope arkana hiippaili reiluja etäisyyksiä pidellen. Ehkä se pelkäsi saavansa meistä koronan.
    Nautihan lomasta!

    VastaaPoista
  9. Röstirosollista piti sanomani, että taatusti oli herkkua. Samantapaista on tullut viime aikoina tehtyä runsaasti riippuen, mitä tarpeita kaapista löytyy. Lähinnä porkkanaa, punajuurta, kukka-, parsa- ja ruusukaalia sekä sipulia. Päälle oliiviöljyä ja yrttejä. Seuraavaksi kokeilen sinun ohjeesi mukaisesti hunajaa. Helppoa ja hyvää nämä uuniruoat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelkkä tietoisuus siitä, että talossa hiippailee kissa, luo viihtyisyyttä :) Olisihan se tietysti ollut kiva, jos olisitte päässyt enemmän kosketusetäisyydelle, mutta ehkä seuraavalla vierailulla?
      Merri tuossa yrittää saada minua yläkertaan ompelemaan, kuten on sovittu. Minä vaan istun täällä koneella ;)
      Minä olen vähän laiska kokeilemaan uusia juttuja, se on enemmän miehen heiniä. Joskus tulee kyllä itsekin kokeiltua. Välillä löytyy myös niitä hittejä, eikä pelkkiä huteja ;D

      Poista
  10. Pitää laittaa korvan taakse tuo uunijuuresversio rosollista. Olen viime jouluina ostanut kaupasta sen kaikkein pienimmän koon rosollin, mutta ei vaan saa sekään suosiota. Välipäivinä näin meidän pienessä lähikaupassamme vielävielä pienemmän rasian. Ehkä se ensi vuonna tai sitten tuo teidän versionne.
    Ihanaa alkuvuoden loma-aikaa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rosolli sellaisenaan on meilläkin aika hitaasti hupenevaa. Tämä uunirosolli oli niin ruokaisaa, että laatikoita ei edes kaivannut.
      Kiva, että löytyy pieiä, yhden hengen rasioitakin ruoka-aineista. Useimmiten suuntaus on ihan päinvastainen.

      Poista
  11. Toivottelen sinulle ensinnäkin hienoa ja rentouttavaa lomaa ja sitten päälle onnekasta tätä vuotta. On hyvä vaihdella neulomuksia, välillä rentoa perussukkaa ja välillä haastavampaa kirjoneuletta. Lopputulokset ovat oivat, ihan syystä Merri niita kateellisena katselee. Minä olen erittäin onnellinen, että ehdin nähdä norsuja juuri ennen korona-aikaa. Nyt on tyytyminen kaupunkirusakoihin ja variksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No missä sinä näitä norsuja näit? Oliko viidakko vai savanni? ;) Sinulla on nyt sitten asiasta faktaa :) Täällä pyörii myös varpusia ja talitintteja ja syksyllä nähtiin se supikoira tuolla lenkkeillessä ;D
      Tällä hetkellä on myös kuviotonta sukkaa tulossa, eikä seuraavasta sukan aiheesta ole tietoakaan.

      Poista
  12. Uunirosolli on ihan paras joulupöydän eines! Erinomaista myös mökkiuunissa tehtynä kesäisten grillisafkojen lisukkeena - punajuuren voi korvata nauriilla tai kesäkurpitsalla.
    Norsusukat ovat tasona tosi kauniit, harmi jos kuvio ei koivessa hahmotu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Nyt minulla on jo monta uutta juuresta kokeiltavaksi :) Tai ehkä pitäisi antaa nämä vinkit tuolle miespuoliselle kokille ;)
      Olen tosiaan huomannut aiemminkin tämän isojen kuvioiden "ongelman" sinänsä hienojen kuvioiden yhteydessä. Tulihan nyt kuitenkin kokeiltua tuotakin. Oli ihan kiva malli neuloa.

      Poista
  13. Itse asiassa kiva otsikko,mulle hyvän otsikon keksiminen tuottaa useimmiten päänvaivaa.. Vau, onpa hienot sukat taas, olet kyllä niin taitava. Mun oli tarkoitus yrittää tehdä ihan perussukkia tänä talvena, mutta kun täällä epätavallisen lämmintä niin en ole edes alkanut tehdä niitä, VIimeksi tein sukat olisiko se ollut toisella luokalla.....
    Uunirosolli kuulostaa hyvältä, ja uunissa paahdetut vihannekset ovat aina hyviä:)
    Hvvää alkanutta vuotta sinulle ja Merrille, ja oikein rentouttavaa lomaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan aika turhauttavaa kokeilla villasukan neulomista helteillä. Siellä pitäisi neuloa jotain kesäneuleita, ohemmista langoista? Minullakin oli koulun jälkeen parinkymmenen vuoden paussi sukan neulomisessa. Ei ollut tarvetta, kun sukkia tuli mummoilta.
      Kiitos toivotuksista! Mukavaa päivänjatkoa sinulle!

      Poista
  14. Komiat norsusukat! Seiskaveikkalanka näyttää tutulta, ehkä.
    Hyvää alkanutta vuotta ja lomaa!!! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tasona norsusukat, jalassa musta-valko-kirjoneulesukat ;) Varmaan tuon seiskan vyötekin jostain löytyisi, jos penkaisin. Oli neuloen taas paljon paremman näköistä, kuin kerällä
      Lumista viikon aloitusta! Täällä ainakin satoi aika reippaasti.

      Poista
  15. Merri ylpeänä esittelee upeita norsusukkia :) Hienot on toisetkin ja uunijuurespelti näyttää makoisalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merri on niin lutunen. Se ei pienistä hätkähdä, vaikka sukat asetellaan sen nukkumapaikan ympärille ;D Vaan yritäpäs saada kuva, kun se touhuaa jotain! Siitä ei tule yhtään mitään ;D

      Poista
  16. UUnijuurekset on jopa VH:n lemppariruokaa, vaikka muuten se nurisee kaikenmaailman kaninruoista. Hyvää lomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisiko tämä nyt enemmän sellainen miestenruoka?
      Kiitos!

      Poista
  17. Uunirosolli näyttää hyvälle. Kiitos vinkistä ja reseptistä <3 Upeat norsu-sukat! Ja sievät reisuusujat. Minäkin tykkään noista väreistä <3 Hyvää lomaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusia tuulia kokeilemaan :)
      Kiitos, loma tuntuu oikein hyvältä :)

      Poista
  18. Upeat norsu sukat! Ja kivat raitasukat myös! Rösti rosolli kuulostaa herkulliselta, pitänee joskus testata, eikä testaamisen aikaan tarvitse edes olla joulu, sopii varmaan koska vaan. Tuplavuoro kulostaa pahalta, itellä on monesti työ ja tuska selvitä yhdestäkin vuorosta. :D Hyvää lomaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta muulloinkin röstiä! Näissä kommenteissa on jotain muitakin vinkkejä uunijuuresten sisältöön. Ei kun testailemaan!
      Tuplavuorossa pahinta on jalkkojen ja selän väsyminen. Jatkuva autosta ylös nouseminen ja istumaan käyminen päivän aikana käy selän päälle, ainakin, jos se on jo valmiiksi kipeä. Teen aika harvoin ihan tuplavuoroja, vaikka päivän päälle ylityötä tulee lähes päivittäin.
      Loma on ihana asia!

      Poista
  19. Ikänä en ole tehnyt tai syönyt uunirosollia, vain uunijuureksia :) Ja kauniita sukkiakin olet tikutellut; varsinkin nuo norsusukat ovat kysyneet kyllä aikaa ja vaivaa 🤍 Mukavaa alkanutta vuotta sinulle ja mukavaa lomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin aina joululahjasukkia tehdessä, minkälaisia sukkia kenellekin antaisin. Toisaalta mallin ratkaisee myös se, että se miellyttää neulojaa ;) Tällä kertaa norsut veivät voiton.
      Samalla ruualla voi olla monta nimeä. Tämä uunirosolliksi nimetty oli tosiaan niin hyvää, että luovun kokonaan laatikoista jos vaihtoehtona on tämä.

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!