maanantai 5. elokuuta 2024

Lyhyesti Tattoo -päivästä

 Lauantaina  pääsimme naapurin kanssa Haminaan ajoissa ennen puistokonserttia. Vettä alkoi tulla kuin sieltä kuuluisasta Esterin peräpuolesta. Aivan hirveä vesisade ja ukkonen.  Vaatetuksesta ja sateenvarjosta huolimatta kengät ja sukat kastuivat saman tien.  Niissä sitten kuljettiin  koko päivä.  Missäpä niitä olisikaan kuivatellut 😅. Vesi singahteli jopa sateenvarjosta läpi ja putoili ämpäreittäin erään teltan katolta, jonka alle pääsimme hetkeksi pitelemään sadetta. 



Vesi valui pitkin Tattoo -katua ja pulppusi viemärikaivosta ylöspäin. 


Puistokonsertin läheisyydessä oli kerrankin tilaa katsojille 😂 Nurmikenttä oli kuin pieni järvi.  Katoksen alla esiintyi rohkeasti The United States Army Field Band Marylandista.   Kaikki kunnia iloisille soittajille, jotka soittivat upeasti. Tosin Finlandian kuuleminen tuossa tilanteessa nostatti lisää vettä, silmälasien sisäpuolelta.  Tuo lempikappaleeni oli kerta kaikkiaan hienoa kuultavaa.  Soittimista kajahti myös Säkkijärven polkka. Hienosti  tuo toiselta puolelta maapalloa tullut orkesteri soitti meidän kansalliskappaleitamme muiden kappaleiden lisäksi.  


Suuria tunnelmia ja soittamisen iloa!  Myös kuuntelemisen iloa 💖 Tattoo -viikon aikana tässä on ollut joka päivä eri soittokunta esiintymässä. Olisin halunnut paikalle muinakin päivänä, mutta työt haittaavat ikävästi vapaa-aikaa. 


Kahvia, suolaista ja makeaa, sekä kellaritunnelmia.  Mietin, nousiko vesi kellarikahvilaankin, mutta ei näkynyt. Mitenkähän nuo kellarikerroksen käyttötilat on suojattu vesitulvilta?  
Kivasti sisustettu tuo Huovilan konditorio-kahvila.  


Haminan hywät asukkaat taas vauhdissa ja kuvauksellisina.  Lauantai oli myös kansallispukujen tuuletuspäivä, järjestäjinä Etelä-Kymenlaakson Kalevalaiset naiset ja haminalainen Suoman ompeluseura.


Marssishow oli upea! Aiheena oli tänä vuonna Pohjoinen ulottuvuus.  Se on johdettu siitä, että Suomi on tänä vuonna ensimmäistä kertaa tattoilemassa Naton jäsenmaana. 
  Kovin montaa kuvaa en ottanut, koska esitys on parasta paikan päällä.  Alakuva on otettu ihan Stanstaa ajatellen.  1500 -luvulla perustettu Ruotsin ratsuväen soittokunta soittaa edelleen hevosten selässä istuen. Osa hevosista kerrottiin olevan tuoreita musiikkimaailmassa ja taputtaminen orkesterin saapuessa ja poistuessa oli kielletty.  Muutama hevonen tosiaan olisi halunnut kävellä ajoittain jossain muualla, kuin järjestelmässä.  Ihmettelen, miten hevosten korvat kestävät soittamisesta koituvat äänet.  Merrillä ja Frodolla olisi selvästi jotain opittavaa näiltä hevosilta 😅


Lopussa kaikki soittokunnat esiintyivät yhdessä. 

US Army Field Band, Maryland (soittavat kaikkea marssimusiikista klassiseen ja jazziin)

Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, Belgia (Kuningasta palveleva edustussoittokunta, sisältää 19 trumpetistin fanfaariryhmän)

Hans Majesty The King´s Guard, Norja (edustussoittokunta, näillä oli kaikkein paras yksittäisesitys!)

Musique de l`Infanterie, Ranska ( jalkaväen soittokunta, yksi Ranskan kuudesta ammattimaisesta, sisältää vain lyömä- ja vaskisoittimia)

Livgardets dragonmusikkår, Ruotsi ( yksi kolmesta ruotsalaisen henkivartiokaartin kokopäiväisestä orkesterista)

Lapin sotilassoittokunta (Suomen ainoa ammattipuhallinorkesteri, EU:n pohjoisin orkesteri)

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta (soittokunta ja kivääriryhmä, varusmiespohjalta, eli jatkuvasti uusiutuva)

Kaartin soittokunta (tasavallan presidentin edustusorkesteri ja puolustusvoimien edustussoittokunta) 



Ukkonen paukutteli ja vesi lensi kaarena telttakatoksen kulmista.  Katsomossa oli kuivaa ja lämmintäkin 😍
Seuraava Tattoo jälleen 2 vuoden kuluttua.

38 kommenttia:

  1. Voi pyhä Esteri, mikä sade! Harmillista! Mietin, miten noiden upeasti pukeutuneiden naisten puvut kestivät kastumisen.
    Hienolta näyttää tuo tapahtuma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mietin minäkin. Ei tuo päivänvarjo ainakaan sadetta pidä. Tuon tummansinisen mekon helmassa näkyy selvä tummempi raja, aika korkeallakin, ellei sitten ole tarkoituksellinen liukuvärjätty kangas.

      Poista
  2. Tuonne Tattoo-tapahtumaan olisi hienoa päästä. Kun sitä mainostettiin, oli jo liian myöhäistä saada järjestymään. Harmi, että vesisade haittasi. Mutta sää ei varmastikaan himmentänyt soittamisen riemua tai kuuntelijoiden ihastelua. Ehkä minäkin vielä joskus pääsen mukaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tattoo -sivuilta löytyy aikataulut jossain vaiheessa, ihan vielä ei ole 2026 -vuoden aikoja. Monet tilaavat marssishow -lipun jo vuotta aiemmin. Minulle tuottaa vaikeuksia tietää, milloin pääsen paikalle. Työvuorot julkistetaan vasta 1-3 viikkoa ennen kuin ne ovat ajankohtaisia. En luota yhtään siihen, että toivomani päivä olisi toteutunut vapaapäiväksi. Onneksi paikkoja esitykseen oli vielä jonkin verran, kun katsoin heti, kun tiesin vuorot. Ihan täyttä oli kuitenkin. Show on 2 kertaa päivässä koko Tattoo -tapahtuman ajan. Minä kävin useita kertoja tattoilemassa kaupungilla ilmaistapahtumissa. Vasta toissavuonna olin ensimmäistä kertaa itse showssa.

      Poista
    2. Ai, sinne pitää siis olla hyvissä ajoin kärkkymässä lippuja 😯 Voisihan sinne mennä tosiaan kokemaan ilmaisia tapahtumiakin ja haistelemaan tunnelmaa!

      Poista
    3. Minä siis varasin vasta tuolloin 2-3 viikkoa ennen tapahtumaa. Vielä oli joitain paikkoja. Jos pystyy, niin kannattaa varata ajoissa. Tattoo on hieno tapahtuma ilman showtakin. voi vaikka käydä joka päivä paikalla ja näkee erilaisia konsertteja.

      Poista
  3. Reipasta osallistumista säästä huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun tarpeeksi kiinnostaa, ei haittaa, vaikka tulisi taivaalta mitä :)

      Poista
  4. Stansta kiittää!!! 👍 ♥
    Sattuipa surkea sää! Onneksi pääsitte kuitenkin paikalle nauttimaan. Hyvää alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perjantaina oli kuulemma ollut sateinen sää myöskin. Kyllä on mieli hyvä, kun pääsin paikalle :) Samoin sinulle!

      Poista
  5. Tänä kesänä onkin ympäri Suomea ollut useampi musiikkitapahtuma, joissa vesisade on haitannut tilaisuuksia ja maa lainehtinut vedestä tai tamppautunut mudalle. Kiva, että pääsit kuitenkin nauttimaan musiikkielämyksistä! En tiedä näiden kyseisen tapahtuman hevosten varusteista, mutta hevosilla ihan yleisesti käytetään "kuulosuojina" pumpulipalloja korvissa tai ihan erikseen myytäviä "korvapalluroita". Ei siis todellakaan säännönmukaisesti kaikilla hevosilla, mutta toiset hevoset ovat ratsastaessa/ajettaessa rauhallisempia, kun ympäristön äänet ovat hieman vaimennettu, ja ravikilpailuissa joihinkin hevosiin saadaan loppukiriin lisävauhtia, kun korvapallerot nappaistaan loppusuoralla pois ja hevosen kuulemat äänet näin voimistuvat ja hevonen saa ikäänkuin lisää virtaa. Ravihevosilla korvapalleroista siis menee naru ohjastajan käteen asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin tähyillä, onko korvien päällä jotain suojaimia, mutta ne olivatkin sitten ehkä korvien sisällä. Ompas venkulat vehkeet! Kerran oltiin raveissa soittamassa ja yksi hevonen kuoli heti päästyään maaliin. Oli aika rajua minusta.

      Eivät nämä kyllä mitenkään luimistelleet marssien soidessa. Muutama vaan olisi halunnut etsiä omat askeleensa :)

      Poista
    2. Joo, olenkin lukenut uutisista, että raveissa tosiaan joskus kuolee hevosia. Ilmeisesti sydän joutuu juostessa niin koville, että jos siinä on jotain vikaa, niin lakkaa yhtäkkiä sitten vaan toimimasta. Samaa mieltä kyllä olen, että aika rajua. Ei sellaista pitäisi tapahtua. Varmaan vaatisi säännönmukaista sydänten tutkimista, että saataisiin sairaat pois, mutta sitä ei taideta tehdä.

      Poista
  6. Jos kahden vuoden päästä.... Mursu ei luvannut lähteä, mutta jostain mä sen kuskin ja kaverin vielä kaivan. Mä oon niiiiiiiin... iloinen sun puolesta kun olet päässyt paikan päälle katsomaan!
    Jonain vuonna se näytettiin meille "tavallisille kuolevaisille" netin kautta; katselin sen ja kuuntelin kuulokkeiden kautta ihan huumaantuneena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tattoo on niin hieno juttu, että odotan jo seuraavaa :) Orkesterit soittavat monia sellaisiakin kappaleita, joita olen itse soittourani aikana soittanut. Huomenna meillä onkin meidän harrastelijaorkesterin kanssa nk. Kesäsattuma illalla.
      Kyllä se niin on, että joitain ihmisiä musiikki koskettaa aivan erityisesti! Toivottavasti vielä pääset sinäkin mukaan.

      Poista
  7. No johan se myrskyn lykkäsi ! Harmi kun sää vaikuttaa väkisinkin tunnelmaan jos ei aina omaan niin muiden. Mutta kun keskittyy olennaiseen niinkuin Sinä niin mitäpä sitä märistä kengistä ja vaatteista piittaa :-). Ei tainnut kesä kuitenkaan kuivata sen minkä kasteli.Ainakaan ihan hetkessä.
    Luin edellisestä kommentista, että hevosilla voi olla korvatulpat suojina. Hienoa. Liian kova musiikki häiritsee helposti niin ihmistä kuin eläintäkin ja minulla on nykyään korvatulpat käsilaukussa :-)) ja monesti ne sujautan korviin konserteissa. Sinäänsä vähän hullua kun nimenomaan menee kuuntelemaan :-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen kerran ollut konsertissa, jossa kärsin ihan tosissaan kovasta soitosta. Olisin kaivannut korvatulppia. Oli sellainen artisti kitaransa kanssa jota kehutaan yli kaiken. Minulle riitti tuo yksi kerta. Käytän korvatulppia, kun harjoittelen kotona piccolon kanssa. Kissat pistän aina mahdollisuuksien mukaan pihalle siksi aikaa, kun soitan mitä tahansa ;D Luulen, että osaavat myös arvostaa tuota huomiointia...
      Oli mahtavaa ottaa märät kengät ja sukat pois, kun pääsin kotiin ;D Vedin heti villasukat jalkoihin.

      Poista
  8. Voi harmi, luinkin Hamina ryhmästä miten valtaisa sade kerrassaan sattui.
    Tosi harmillista!
    Tuntuu, että Suomen yllä on leijunut ihmeelliset sadepilvet. Välillä paistaa ja taas sataa, kun
    saavista kaataen. Ja ei olisi pitänyt katsoa ensiviikon ennustetta, vettä joka päivälle..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taidan jättää katsomatta ensi viikon ennusteen, kun sinullekin kävi noin :) En ole tosiaan noin valtaisaa vesisadetta ihan äsken nähnyt.

      Poista
  9. Ai että vaikuttaa olevan upea tapahtuma Hamina Tattoo. En ole ikinä ollut. Tämä puute on syytä korjata mitä pikimmin, eli ensimmäinen mahdollisuus on kahden vuoden kuluttua. Teillä nyt sattui hiukka huono sää ja vettä näkyy tulleen sen verran, että ei voi sanoa, että kesä kuivattaisi. Hauska kuva tuo tulviva viemäri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahden vuoden päästä ilman muuta paikalle! On monta päivää vaihtoehtoina, jos yksi ei käy.
      Vähän naurattaa välillä tämä kameran kanssa heiluminen ;D Tottakai viemäristä pitää ottaa kuva ;D Oli muuten yksi toinenkin nainen sitä kuvaamassa.
      Onneksi ei ollut kylmä ilma. Muuten olisi tullut kylmä märissä jaloissa. Kotona oli kyllä kiva laittaa kuivat villasukat jallkoihin.

      Poista
  10. Vai oli Esteri "nyt sellaisella tuulella" - sokerista ette olleet, eikä olleet esiintyjätkään.
    Kertakaikkisen upea kuva kaikesta huolimatta tuo pulppuava viemärikaivon kansi....
    Me saimme Esterin terveiset Keuruulla ja Ruovedellä... mutta kun oli lämmin, niin ei haitannut "Miss märkäpaitana" ajella - hiestä olisi ollut muuten märkä, niin nyt oli jotenkin raikkaamman tuoksuinen kosteus... kengät suosittelen kyllä hankkimaan Goretexit... ne on käsittämättömät kelillä kuin kelillä.... ja mulla on sellaiset hassut kastumattomat sukatkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kastumattomat sukat?? Kuttaperkaa ehkä 😅 Minun kengät oli edes vähän kosteutta paremmin sietävät. Kohtasivat kuitenkin parempansa. Ei tuo vesisade erityisemmin haitannut. Jalatkaan ei tuntuneet kylmiltä, ennen kuin kotona. Yleisössä oli niin tiiviit tunnelmat, että oli melkein kuuma.

      Poista
  11. Olipahan mielenkiintoinen kooste. En ole koskaan käynyt Tattoossa (hyvä jos Haminassakaan :-D), joten tää oli mulle kaikki ihan uutta. Kiitos tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt hämmästyn ihan tosissaan! Sinä, joka olet kaikki kallionkielekkeetkin Suomessa kolunnut, et ole käynyt Haminassa! Kipinä Kapina katsastelemaan 😄

      Poista
  12. Wau! On siellä ollut sitkeitä "sissejä" vesilätäkössä. Haminasta on kivoja muistoja, poika kävi siellä armeijan rippikoulun ja oltiin siellä konfirmaatiossa ja hotellissa yötä.
    On kyllä ollut hieno ja kansainvälinen esiintyjäkaarti siellä.
    Ei minullakaan ole nyt ollut kaveria mihinkään reissuihin, joten ikinä tuonnekaan en kuvittele meneväni, vaikka ehkä olisi mahdollista käydä bussillakin. Usein haaveilen meneväni Loviisaan Vanhat talot- tapahtumaan. Mutta tältä vuodelta jää sekin, kun on juuri jotain muuta tapahtumaa :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota Loviisaa minäkin olen jo vuosia miettinyt mutta koskaan en ole käynyt. Siis noissa vanhoista taloissa yms. Joskus kauan sitten käytiin lasten kanssa siellä merirosvoristeilyllä.

      Poista
  13. No, nyt oli kyllä tapahtumassa ihana ilma, voi hyvänen aika. Onneksi kesällä on sentään sen verran lämmintä ja valoisaa, ettei sade haittaa ihan niin pahasti kuin marraskuussa. Työt kyllä haittaa harrastuksia aika pahasti. Onneksi olenkin päässyt töistä eroon ja voin keskittyä vanhenemiseen. 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marraskuussa olisi tilanne varmaan harmittanut ja osa soitoista EHKÄ jäänyt katsomatta 😅
      Minulla on aivan liian monta rautaa tulessa. Ja sitten on vielä ne työt 🤣

      Poista
  14. Kiva kooste, kiitos!
    Kaikki paikallaolleet aina kehuvat tätä tapahtumaa - on varmaan pakko vielä jossain vaiheessa päästä tämä siis itsekin kokemaan. Harmillista, että sää ei tänä vuonna suosinut - taisi olla yhtä rankat sateet kuin olympialaisten avajaisissakin...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olympialaisista en tiedä, kun olen niin sivistymätön, että en katsonut 😅
      Ilman muuta paikan päälle heti kun pääsee.

      Poista
  15. WAAAUUUU mikä postaus. Tietenkin aina kun menet keikalle tai konserttiin ainakin jalat kastuvat. Minäkin olin ihailemani Stratovariuksen keikalla ja Timo Kotipelto esiintyi. Hän näki minut siinä vettä valuvassa sadetakissani kun olin kuin uitettu koira, vaikka jopa minä vanhus yritin olla cool.
    Tuo pulppuava viemärikaivon kansi kuvastaa aivan täydellisesti tätä kesää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asenne ratkaisee! Silloin kun mennään, ei pienistä ( eikä isoista) välitetä.

      Poista
  16. Voi ihme tuota sadetta ja tulvaa...
    Silti hienosti juhlan tuntua maisemassa 💙

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juhlan tuntu oli kaikkialla, sateesta huolimatta. Suretti ne varusmiehet, jotka joutuivat marssimaan paikasta toiseen sateessa.

      Poista
    2. Juhlan tuntu oli kaikkialla, sateesta huolimatta. Suretti ne varusmiehet, jotka joutuivat marssimaan paikasta toiseen sateessa.

      Poista
  17. Mahtava raportti, ihania pukuja, melkein kuulin musiikin sateesta ja tulvasta huolimatta kuviesi ansiosta. Ihana tapahtuma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo vanhasti pukeutuneet henkilöt ovat aivan mainio lisä tapahtumaan.

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!