tiistai 6. helmikuuta 2024

Esittelyä ja testailua

Katselin jo pidempään netissä pyöriviä sukkia, joita ihmiset olivat neuloneet uudesta Niina Laitisen Villasukkien matkassa -kirjasta.  Etenkin yksi malli oli mielenkiintoinen. Ensin en ajatellut tarvitsevani kirjaa. Sitten kuulin parin soittajakollegan täyttävän tasakymppejä ja siitä se idea sitten lähti. Ei lapasesta, vaan sukasta.  Lapanenkin on  hyvä mainita, sillä Laitisen kirjassa on jokaisesta sukkamallista myös lapasversio. 


Keräsin kirjasta top -kuutosen. Saatte arvata alla olevista kuvista, mikä malli oli se, joka eniten kiinnosti. 
Vasemmalla Mallan kyyneleet, oikealla Siikajoet.  Olen suurimmaksi osaksi kirjoneuleiden neuloja, mutta kauniit palmikkosukatkin saattavat houkutella neulomaan. 

Vasemmalla Soiva metsä ja oikealla Örön aarre. 

Vasemmalla Suomenlinna ja oikealla Paratiisikuru. 


Jatketaan sitten vielä uusimman Novita -lehden poiminnoillani. 
Lotta Lundinin suunnittelemat Talgoxe -sukat miellyttävät silmää. Näihin löytyy myös lapasohje. 
Ohjeen lisäksi minun mielikuvitukseni sai liikkeelle tuo suunnittelijan nimi.  Oliko siinä yhdessä sota -aiheisessa elokuvassa lotta nimeltä Lundin, vai miksi tuo yhdistelmä vaikuttaa niin tutulta? 


Upeasti muotoilemassani kollaasikuvassa on pienenä Lea Petäjän suunnittelema Pito -neuletakki, jossa on vetoketju edessä. Sen enempää ohjetta katsomatta minulle tulee taas mieleen haaveeni tehdä edestä auki leikattu neuletakki. Tässä olisi kiva värimaailma sellaiseen. 
Isompana Happy hour -neulepusero, sama suunnittelija.  Puserossa on myös vetoketju, mutta vain yläosassa. 
Molemmissa on jotain retromaista tunnelmaa. 


Lehdestä löytyy myös neuleita Myrskyluodolta. Kaunein on mielestäni Usko -neulejakku, jonka ovat suunnitelleet Auli Turtiainen ja Sisko Sälpäkivi. 
Takana on perinteinen körttilaskos helmassa. 


Seuraavaksi asiaan, tai ehkä ennemminkin asian viereen. 
Repolainen houkutteli minut osallistumaan Facen Skräppäysryhmän haasteeseen.  Minähän sitten innostuksissani menin ja osallistuin. Aika pitkään meni haaveillessa. Askartelu ei varsinaisesti ole vahvimpia juttujani, ei etenkään nimellä skräppäys.  En ole edes ihan varma mitä se pohjimmiltaan on.  Ohjeessa luki kuitenkin, että aloittelijatkin voivat osallistua...
Mietin, tekisinkö nk korttimallisia juttuja, vai miten alkaisin Aakkoshaastetta toteuttamaan.  Tarkoitus on  skräpätä jotain jokaisesta aakkosesta. 
Repolainen muistaa varmaan ikuisesti, että minulla on muutama tällainen pahvikantinen lehtiö tyhjine sivuineen.  Ne on hankittu joskus  jonkun merkillisen inspiraation saattelemina, mutta jääneet odottamaan ihmettä.  Kaksi näistä on paljon isompia, kuin tämä, johon nyt tartuin.  Ajattelin, että tämän pienemmän sivuja on helpompi täytellä 😉 Kansillekin pitänee joskus tehdä jotain. 


Kuten neulomisessa ja sen suunnittelussa, odottelin (aika pitkään) jonkinlaista ideaa.  Se alkoi kehkeytyä hiljakseen, illan hiljaisina hetkinä, kun odottelin unta tulevaksi (siihen ei tosin kauaa mene, joten aika oli rajallinen). 
Keksin, että askartelen jokaisesta kirjaimesta jonkin laulun- tai musiikkikappaleen mukaisen jutun. 


Olen aina tykännyt silputa 
lehdistä kaikenlaisia kuvia ja kirjoituksia, ja yhdistellä niitä sitten mieleni mukaan.  Mitään hienoja skräppäysjuttuja en hallitse, enkä siis yritäkään. 


C on itseoikeutetusti Käärijän kirjain 😅
Tästä tulikin mieleen, että ensi sunnuntaina on UMK:n  valinta. Tarjonta on tänä vuonna sitä luokkaa, että ihan pelottaa... jäädään odottelemaan. 


Merrillä on ainakin ollut mukavaa.  Se on heti peesissä, jos menen yläkerran askarteluhuoneeseen tekemään  jotain.  Pöytä on kuin lastattu laiva, mutta kyllä siihen yksi kissa aina mahtuu. Liimasta on pidettävä huolta, että ei tule väärinkäyttöä. 


Merriä kiinnosti kai asettelu.  Minua kiinnosti, pysyykö häntä paikoillaan, vai lentääkö irtonainen Cha-cha-chaa taivaan tuuliin. 


Lopulta selvisi, että Merrin mielenkiinnon kohde oli sittenkin teippirulla, johon tassu tarttui kivasti aina vähän kiinni. 


Loppuun kuva, joka ei liity mihinkään ylläolevaan, mutta teki minut iloiseksi kauppareisulla.  Hedelmä- ja vihannesosastolle oli tullut paperipusseja, joihin voi valinnaisesti laittaa ostoksensa muovipussien sijaan!   Ihan mahtavaa!  Pussit toimivat hyvin ja ostoja tehdessä tulee jotenkin menneen ajan nostalgia mieleen.  Seuraava askel on varmaan paperiarkit, joiden sisään ostokset voi kääriä 😍


Jos olet nyt just siinä, niin mukavaa päivää  Sinulle! 

34 kommenttia:

  1. Teippi on ihan paras juttu. Se vaan pidetään minulta aina piilossa. En ymmärrä miksi - Max

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai se on oikeasti kiva?! Ihmiset eivät näköjään ymmärrä mitään ;D

      Poista
  2. Oi miten kauniita sukkia! Ja todella kiva kuulla, että malleista löytyy lapasversiotkin, kun jostain syystä en ole kovin innokas sukkien tekijä, syntyy vain pari tai kaksi vuodessa.
    Aivan mahtavan kauniit nuo Mallan kyyneleet, ja niin kaunis aihekin! Tosin ne itse kyyneleet eivät sitten kumminkaan miellytä silmää, vaan kaikki niiden ympärillä :-D Keksisin varmaan itse jonkin muun kuvion pisaroiden sijaan. Verenluovuttajana tosin mietin, että voisihan ne toteuttaa punaisina siihen teemaan.
    Arvaan, että mahdollisesti nuotti- ja nuottiavain-aiheiset sukat taitavat olla ne, jotka aiot ensimmäisenä tehdä soittajaystäville ;-)
    Ihana Merri! Ja todella hauska skräppiaihe. Voi, alkoi West Side Storyn mahtavat biisit soida heti päässä.
    Meillä on Nauvon kaupassa ollut vihannesosastolla paperipussit jo ainakin viisi vuotta! Kauppiaamme on kai edelläkävijä (tai sitten sikäläinen kauppias jälkeenjäänyt ;-D). Kaupunkikaupoillakin olen alkanut huomata paperipusseja vihannesosastoilla viime vuosina. Todella kiva ja järkevä muutos. Miksi ihmeessä sitä muovia pitikin tunkea joka asiaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kauniita minusta. Kyynel voisi hyvin olla punainen! Sen voisi jälkipistellä lopuksi. Ei ole liian iso pisteltäväkään ;) Minustakaan tuo suosikkini ei ole ihan mielen mukainen, koska nuotit ovat minulle aina mustia. Värimaailma on muuten ihan kiva. Aloitin jo noita, mutta aion tehdä toisista eri väriset.
      Teillä on selvästi edelläkävijöitä kauppiaina. Meillä on ehkä sitten niitä toisia ;D Parempi nyt, kuin ei ollenkaan.

      Poista
  3. Ihana apulainen siinä räveltämässä. Meidänkin Prismassa on onneksi paperipussi vaihtoehtona 🖤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä, onko Prismassa, kun harvemmin viitsin sinne ajella. Nämä löytyivät nyt lähikaupasta. Hieno idea minustakin! Oikein hymyilytti, kun näin ne.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Niin minustakin :) Ihania kirjoneulekuvioita. Vielä kun ehtisi toteuttaa kaikki elämässä eteen tulevat ihanat mallit ;) Ehkä jonkun kuitenkin. Silmiä voi aina lepuuttaa kuvissa.

      Poista
  5. Ihanaa silppu puuhaa ja kivoja sommitteluja.
    Kuulostaa tosi kivalta puuhalta.
    Merri on kuin Lulu, kun askartelupöytä näyttää kaaokselta, silloin hyppää
    Lulu putsaamaa pöytää tassullaan. Käteviä nuo kissa apulaiset.
    Mukavaa alkuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se mukavaa tehdä jotain, joka kiinnostaa jotakuta muutakin ;) Välillä halutaan syliin, muistutukseksi siitä, että ruoka-aika taitaa olla jo vähän ohi ;D Silloinkin sommittelu ja liimaaminen hidastuvat selvästi.

      Poista
  6. Minäpä arvaan: Soiva metsä on malli, jonka toteutat ensimmäisenä tasavuosilahjaksi.
    Viimeisin Novita-lehti oli oikein mielenkiintoinen. Juuri tuota Maijan röijyä katsoin pitkään ja katsoin uudelleenkin. Ihanat värit ja kaunis kokonaisuus. Olen kuullut toiveita, että muistakin elokuvan neuleista julkaistaisiin ohjeita. Saa nähdä.
    Aakkosskräppäyksen tuotoksia olen seuraillut, vaikka en nyt osallistukaan. Kirjaimista saa paljon irti. Oikein kiva idea yhdistää aakkoset musiikkiin; mikähän z:sta tulee...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Zetasta tulee heti mieleen Euroviisuvoittaja Italiasta ;D Pitää tsekata biisitilanne, kun/ jos pääsen joskus niin pitkälle :)
      Voi että kun tää maailma on niin täynnä kaikkia ihania malleja, jotka ois kiva neuloa, mutta ei riitä aika. Silläkin aikaa, kun neulon Soivaa metsään, niin joku jossain kehittelee lisää ihania malleja ;)

      Poista
  7. Kauniita ohjeita, voi voi, melkein himottaa ...että pitäisikö kokeilla.
    Hienoja sivuja olet tehnyt, etenkin tuo A kohdan tekstit osuu... Ihana inspiroiva Merri, ei tarvi miettiä M kirjainta.
    Joskus tulee otettua paperipussi kyllä, kokeilin tässä joku kerta sitä "kompostipussia" (ois käyttöä) mutta ne on nyt niin ohuita, että ei hedelmiä saa kaupasta niissä pois. Samoja pusseja on paistopisteillä ja Lidlissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merristä ei VIELÄ ole tehty mitään laulua tai vastaavaa, mutta katsotaan sitten jos ja kun pääsen tuohon M -kirjaimeen ;D
      Testailin noita paperipusseja jo kaupassa sillä silmällä, että kestävätkö ne painoa, vai hajoavatko ennen kassaa. Yllättävän hyvin pitivät ainakin isot päärynät sisällään. Biojätepusseina en sitten tiedä mitä käy. Olisi aika kätevää, jos kävisivät sinnekin.

      Poista
  8. Minä veikkaan, että sinusta kiinnostavimmat sukat ovat ne joissa on nuotteja. Se on kyllä kaunis malli. Omaa silmää hivelee vielä enemmän se malli jossa on lintu ja lehtiä.

    Hienot sivut olet skräpännyt! Siitä se lähtee käyntiin askartelukin!

    Kivaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika helppo taisi olla arvaus ;) Minusta nuo muutkin ovat kauniita, ehkä jopa kauniimpia, mutta tässä tarvittiin nyt musiikillisviittaavaa mallia. Noihin ruskeisiin nuotteihin en kyllä ole tyytyväinen. Nuotti on minulle aina musta.
      Ajattelin tosiaan, että en ehdi askarrella, mutta jostain syystä tuo on niin vetävää hommaa, että päässä pyörii aina jo seuraava kirjain :)

      Poista
  9. Kauniita sukkia kaikki tyyni, mutta jos soittajille ajattelit tehdä sukkia, niin valintasi taitaa olla Metsän sävel. Kuvissa näkyvät villatakki ja pusero on tosiaan vähän retrohenkisiä. Kiva idea koota lauluista skräppikirja. Lauluista voikin melko helposti keksiä askarreltavaa joka aakkosesta, isompi homma on se askartelu. Yksi kissa mahtuu aina mukaan, vaikka laiva olisi lastattu täpötäyteen. Ja sen jälkeen mukaan mahtuu toinenkin kissa ja kolmas ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sävel -sukat ovat työn alla :)
      Lauluista löytyy tosiaan paljon aiheita. Silti tuntuu hankalalta keksiä just sellainen kirjainta vastaava laulu, joka aukenisi jollain tavalla askarrellenkin. Etsin E -kirjaimelle laulua, eikä meinannut löytyä. Lopulta kaivoin Toivelaulukirjan esiin ja johan taisi tärpätä. Frodolla on harvoin tarvetta hyppiä askartelupöydällä. Jos se sen tekee, niin se lähinnä seuraa Merriä, josko se olisi keksinyt jotain kivaa, mistä Frodo ei vielä tiedä mitään..

      Poista
  10. Minäkin jo kuolasin tuon kirjan perään. Minun piti ihan inventaariota pitää ja aika monta sukkalehteä ja kirjaa löysin. Samalla löysin ihmeellisen vanhahkon kirjan Viking patterns for knitting, jossa on vaikka kuinka upeita palmikoita. Olen uniohtanut koko kirjan. En taida uskaltaa uusia hankkia vähään aikaan, vaikka houkuttaa tuo kovasti, koska
    ihanat mallit todellakin tuossa sukkakirjassa.
    Ihanaa, sinäkin olet mukana skräppihaasteessa. Upeita ja lennokkaita skräppäyksiä ole tehnyt ihanan apulaisesi kanssa. KIva tuollainen kansio, johon teet.
    Minä aloitin irtokorteilla ja laitan kirjaksi, jos pääsen sinne Ö-kirjainmeen asti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En olisi ostanut koko kirjaa, jos ei tuo nuottisukka olisi osunut silmiin. En ehdi millään edes toteuttaa kaikkia juttuja, joita olen katsellut edellisistä ohjekirjoista :) Viikinkineuleet ovat varmaan mielenkiintoisia!
      Minä olin pitkään niiden korttien kannalla, mutta sitten tartuin kuitenkin tuohon kirjaan. Näin, että olet ryhmässä ja kalpenin ;D Sinulla on niin ihania töitä. Yritän kuitenkin skräpiköidä mukana, omalla tavallani ;)

      Poista
  11. Vei sanat suustani ja kirjaimet kieleltäni - niin ihana oivallus Skräppihaasteeseen...
    Todellakin U-P-E-A-A skräppäystä, tulee monta korvamatoa soimaan kuule kevään aikana Repolaisen korvissa!!
    Ja sukat... arvasin HETI, "mitkä" sukat.... Ei ole kaikilla soittajilla tuollaista kolleegaa.... eikä tule olemaan yhtä komeita sukkia - huh huh... velhoksi, sukkakuiskaajaksi olen siut jo nimittänyt, mutta ei riitä nekään "nimitykset" - rakkaalla lapsella on monta nimeä ja niin on käsittämättömän taitavalla kutojallakin. Minäkin kuolaan tuota Maijan takkia... koörttiläislaskos saattaisi löytää sen kadonneen vyötärönkin - hih... mutta tiedän realiteettini ja malttamattomuuteni, ikinä ei moista neuletta syntyisi. Saisi ne tipusukat edes tähän pääsiäiseen valmiiksi, kun viime vuonna jäi puuttumaan heltat ja nokat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta nythän on sukkien aihe taas tuore! Pian ne ovat valmiina pääsiäiseksi! Ei lähtis minunkaan puikoilta tuo körttineule. Hieno on, mutta ei kiinnosta tarpeeksi. Olen tässä miettinyt, mitä teen, kun seuraava soittaja täyttää tasakymppejä. Orkesterissa nimittäin riittää tuota porukkaa... Alkuajatus oli, että näille lähileideille vain teen. Yhdelle miehelle olen tehnyt tilauksesta rumpalisukat ja tuubapipon. Nämä tämänhetkiset ovat jotenkin "persoonattomat" siksi, että käytän valmista mallia. Sirkka -sukat keksin taannoin omasta päästäni, mutta näiden henkilöiden kohdalla ei riittänyt aika sytytellä idealamppua persoonallisempaan suuntaan.
      Minulla kaikaa päässä koko ajan, että pitäisi tehdä jotain "järkevää", mutta niin on taas pää täynnä E -kirjainta, että se on vissiin tänään tehdävä ;D Eilinen ilta meni pitkälti sitä kirjainta etsiessä ;D

      Poista
  12. Nuottisukat, tottakai! :D Niin sinun mukainen musiikkiaihe skräppäykseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuottisukat juu ;) olipa läpinäkyvää. Sen sijaan skräppäysaihe oli olevinaan ihan uusi juttu ;)

      Poista
  13. Minä ihan oikeasti ihailen miten paljon jaksat ja ehdit tehdä kaikenlaista luovaa niinkuin nyt tuo skräppäys (minulle ihan outo juttu :-)) puhumattakaan että mietit kutoa jollekulle nuo nuottisukat. Ei niitä ihan tuosta vaan tehdä :-) . Tosi upeita malleja kaikki nuo sukkamallit.
    Tuo villatakin leikkaaminen on minua aina vähän kiehtonut= kauhistuttanut mutta kun olen Strömsön Leen ohjeita katsonut niin ei se taida sen kummempaa olla kuin että ottaa sakset käteen ja antaa mennä. Noin niinkuin karrikoiden :-).
    Merri+teippirulla :-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on vähän sellainen tunne neuleen leikkaamisen kanssa, että antaa mennä vaan, katua voi aina myöhemmin ;D
      Viikon verran taisi mennä noihin Soiva metsä sukkiin. Eilen aloitin toisia. Teen 7 veikasta ja se on aika paksua lankaa, nopeaa neuloa. Töissäkin pitää välillä käydä. Olen monta kertaa jo yllättänyt itseni ajattelemasta, että pitäisi palkata siivoja tänne ;)
      Seuraavaksi pitäisi keksiä musiikkia tuosta F -kirjaimesta ;)

      Poista
  14. Voi ihanuus mitä sukkia 🧡
    Paperipussit minustakin kivoja,
    niihin saa kotona laitettua kamiinapuita ja sytykkeitä.
    Kaunis Merri 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minustakin :) Ja olihan siinä kirjassa vielä muitakin malleja, mutta minusta nämä olivat parhaat.
      Takansytykkeiksi olen puristanut paperipussit, mutta tuohan onkin hyvä idea, että täyttää ne ensin jollain. Nehän voisi täyttää puunsilpulla puuvajasta. Kiitos ideasta!

      Poista
  15. Ihania nämä kirja- ja lehtiesittelyt. Tietenkin nuo nuottisukat ovat sinun näköiset. Minä taas pitäisin eniten noista palmikkosukista. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meinasin tehdä itsellenikin nuottisukat, mutta nyt kun olen neulomassa toisia, en taida enää viitsiä, vaan valitsen jonkun muun mallin ;) Ehkä pitäisi neuloa välillä lyhytvartisempia sukkia. Polvisukat on vähän hankalia joissain tilanteissa.

      Poista
  16. Kauniita sukkamalleja! Nuottisukat varmasti joo=)
    Hauska idea skräppäyksessä=) Johon Merrikin tietysti halusi osallistua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuotit on jo pitkälti jonossaan ;)
      Merri on osallistunut askarteluun niin hyvin, että oksat pois ;D I -kirjaimet katosivat eilen kuin tuhka tuuleen ;D

      Poista
  17. Minä käytin yhteen aikaan hedelmäostoksissa ainoastaan verkkokankaasta tehtyjä kestopusseja, ne vain piti aina kotoa muistaa ottaa mukaan, kun lähti kauppaan. Nykyään olen laiskistunut, mutta aina kaupassa käydessäni mietin asiaa. Muistaakseni tilasin ne jostain netistä, mutta osassa kaupoistakin niitä on hedelmäosastoilla myynnissä ja toki helppoja valmistaa itsekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on joskus ollut sellaisia, mutta ne hajosivat melkein kättelyssä, enkä viitsinyt tehdä uusia tilalle. Olen ostanut muovipusseja ja yrittänyt jatkokäyttää niitä aina jotenkin järkevästi. Paperipussit ovat tosi tervetullut juttu!

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!