perjantai 8. toukokuuta 2020

Farkut osa 10: Lasinaluset


Vaihdetaanpa välillä kuumaliima ompelukoneeseen.  


Lasin- /mukinalusia farkusta.  Mietin, mitä laittaisin koristeeksi. Sommittelin kaikenlaisia pitsejä ja nauhojakin.  Mietin, josko maalaisi kangasväreillä jotain, mutta mitä? 
Muistin ottaneeni talteen vanhoista Käsityölehdistä noita silityskuvioita, joilla olin muinoin painanut ne tyynyliinojenkin kuviot. Pienen mietinnän  jälkeen lähdin tarkistamaan askartelukaapista, jos tulisi muistikuva, onko niitä vielä jossain. Mikä ilon ja onnen päivä! Minullahan oli lokerikko, jossa kansio, jossa kaikki talteenotetut silityskuvat! Niitä olikin ihan valtavasti.
Tässä vain murto-osa näytille. 
Aiottu kuvio kannattaa leikata paperista ennen silitystä, etteivät vieressä olevat kuviot siirry mukana... olen senkin joskus kokeillut  ;D
Olen käyttänyt näitä myös kirjepaperin koristeluun. 
Keksitkö, mihin muuhun näitä voisi käyttää? 


Valitsin näihin pienen kukkakuvion, jonka maalasin kangasväreillä, pienellä sudilla. Reunat kaipasivat täsmennystä, joten kävin  ne läpi cocktailtikun kanssa. 
Silitin taas leivinpaperin läpi maalatut kohdat, värin kiinnittämiseksi.  Väri hieman muuttui kiinnityksen aikana.  Purkissa väri on ihan ruusun punaista ja siksi valitsin taustakankaankin tuollaisen. 


Pohjakangas löytyi "yllättäin" kangaskasastani, ja sitähän kului tähän hommaan ihan ruhtinaallisesti  ;D 
Leikkasin kankaasta vähän isommat neliöt. 


Ensin oli ajatuksena laittaa vinonauhaa reunoihin, mutta siitä on vähän suttuisia kokemuksia (=taidon puute).  Käänsin toisen kankaan reunat nätisti päälipuolelle ja kuinka ollakaan, sain ne ommeltua siististi, ainakin oman mittapuun mukaan!


Kyllä näistä varmaan kelpaa juoda kahvia!, tuumaa Sam. 
Ai noita kangaspalojako tässä pitikin katsoa...?


Älä häiritse! Vahdin pihaliikennettä!


Ai kysyitkö minunkin mielipidettäni...kiinnostaako se ketään...minähän olen vain minä... tuumaa Maia -söpöliini. 


Lokerikosta löytyi muitakin aarteita, kuten tällainen nimikoimiskirja. 
Ei taida olla ihan uutta tuotantoa.  Ei varmaan kukaan enää nimikoi pyyhkeitä ja lakanoita, eikä tee kapioitakaan? 



Entäs nämä?! 
Olen saanut oikein raittiuslautakunnan ryhtipalkinnon vuonna 1982. Muistan siihen kuuluneen myös 60markkaa rahaa, joilla ostin harmaat samettihousut.  Tämä myönnettiin jollekin soittokunnan jäsenelle, jonka soittajat valitsivat keskuudestaan.  Minut valittiin siksi, että olin reilusti alaikäinen, joten myös ansaitsin raittiuspalkinnon.  Ketään muuta ei voinut valita ;D 

Kävin useamman kerran Tampereen Ylöjärvellä, Voionmaan opistolla järjestetyllä soittoleirillä. Siellä oli aina mukavaa ja tapasi samanhenkisiä nuoria. 2 viikon aikana tuli soitettua todella paljon.   Hauskaa oli joka kerta ja myös täydellistä hulluttelua.  Leirin ohjelmaan kuului soittotunti ja teoriatunti päivittäin, sekä orkesteriharjoitukset.  Orkestereita oli eri tasoisia; A, B, C. Näihin soittajat valittiin alkutesteissä. Muistan olleeni aluksi B -orkesterissa ja muilla kerroilla A-orkesterissa.  
Soitosta ja teoriasta sai myös todistuksen, jos halusi suorittaa kursseja. Kävin kaikilla tunneilla, vaikka varsinaiset todistukset peruskurssien suorittamisesta sainkin musiikkiopistosta, lukuvuosiopiskeluna. 
Noita musiikkisanastoja on tullut päntättyä aika paljonkin...

Olen mennyt orkesteriin 9 -vuotiaana ja kaikenlaisia esiintymisiä ja orkestereiden yhteisiä isoja juhlia oli usein. Nykyään niitä ikävä kyllä on huomattavasti vähemmän. 
Maa on jaettu piireihin, jotka järjestivät aina isot laulu- ja soittojuhlat vuosittain.  Oli hienoa soittaa valtavan joukon mukana.  Juhlat sisälsivät myös suuren paraatisoiton.  Kaikilla soittokunnilla oli/ on omanlaisensa soittokunnan juhlapuvut. Eri soittajien tunnistikin kuuluvan samaan joukkoon noista puvuista.  Täytyy sanoa, että ei sielläkään mitään raittiuspalkintoja olisi päässyt paljon jakamaan...joukossahan asiat aina tuppaavat tiivistymään ;D 


Olipa nostalgista löytää tuo lokerikko ja kaikki paperit!   Kaikkea ei kannata hävittää... tai ei oikeastaan mitään ;D 

Mahtavaa viikonloppua teille kaikille!

18 kommenttia:

  1. Tulikin hauskat lasinaluset <3 Mukavia yllätyksiä voi joskus löytää kaappien kätköistä, joihin liittyy paljon mukavia muistoja :) Mukavaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reunojen ompeluun olen tosi tyytyväinen. Näköjään kannattaa aina tehä jotenkin näin, eikä pelleillä sen vinonauhan kanssa, kun se on niin vaikeaa... :)
      Sitä luulee tietävänsä, mitä kaapeissa on,mut ei näköjään muista kaikkea.

      Poista
  2. Näppärät alustat! Noista kirjaimista tuli mieleen, että olen monesti haaveillut opettelevani kalligrafiaa. Ei kai se myöhäistä olisi nytkään..? Kuten kuumaliiman käytön opetteleminenkaan? Auts.
    Mä olen voittanut joskus Raittiusliiton kirjoituskilpailusta kirjan 'Sipulia leukaluissa'. En lukenut, mutta veikkaan, että kirja on edelleen tallessa. Rovaniemellä koululaisten kesäleirit järjesti sama liitto.
    Mukavaa äitienpäiväviikonloppua! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan sitten kumpikin raittiuslautakunnan suosikkeja ;D
      Kalligrafia olis kyllä hieno taito. Veikkaan, että vaatii aikamoista kärsivällisyyttä ja kiinnostusta. Minulla ei varmaan olis... Kuumaliima on ihan eri juttu :)

      Poista
  3. Ihania alusia!...monikäyttöisiä.alusia:)
    Sulosia # ompelukavereita #.
    Merrin kuvassa ihan kuin siipi ois,remmin naru nostaa kohdan jännästi,
    minulla myös paljon...vanhoja...silityskuvia,,en oo ikinä älynny että noin voi käyttää.
    Kiitos! tästäkin vinkistä.
    ihana kirja!
    ja ihanat kunniakirjat,ja nuistot!!;))
    ei todellakan saa hävittää ,mitään;))
    MUKAVAA VIIKONLOPPUA!:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alusia pitäis vaan opetella käyttämään, kun ne on kivoja ja niitä on kiva tehäkin.
      Porukalla etenkin syntyy kaikenlaista ;) Merri näyttää ton narun takia tavallista pulskemmaltakin ;) Ja vähän vihaselta tossa kuvassa.
      Minun aarteet on varmaan jälipolville ihan turhanaikaisia, mutta säilytän niitä sitten itseäni varten. Joskus on kiva heittäytyä nostalgiseksi.
      Loma alkaa vedellä viimesiään, mutta yritän olla huomioimatta sellasia epäkohtia...

      Poista
  4. Ihania musiikkimuistoja sinulla. Musiikissa on monia aarteita, joita muistella.

    Ja nuo lasinaluset ovat todella sievät. Tänä keväänä farkku näyttää superhyvältä ja kukat aina niin rakkaita. Minä haaveilen farkkutakista. En ole vielä ostanut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musiikin kautta olen saanu valtavasti kokemuksia, joita en olisi saanut mitenkään muuten. Olen käynyt ihmeellisissä paikoissa, esiintynyt mitä erilaisemmalle yleisölle jne.
      Farkkutakkia vähän tekis mieli, mut jotenkin en vaan ole sinut sen kanssa. Pitäis löytää oikea väri ja malli. Harvoin kohtaavat samassa vaatteessa :)

      Poista
  5. Hienot lasinaluset tulikin!
    Ajan kuluessa oon huomannu hävittäneeni vääriä asioita ja säilyttäneeni joutavaa :(

    Mukavaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se vähän niinkin. Joinain aikoina joku säilyttämisen arvoinen tuntuukin turhalta. ja onhan sitä rehellisyyden nimissä turhaakin ihan tarpeeksi asti tupa täynnä :)

      Poista
  6. Kivoja aarteita olet löytänyt, nitä on välillä kiva katsella.
    Täältä löytyy niin kivoja ideoita, olet taitava tekijä monella saralla!
    Hyvää huomista Äitienpäivää sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva kuulla :) Ja tervetuoa lukijaksikin :)
      Välillä sitä vaan ideoita syntyy ja toteutuu, välillä lyö tyhjäkäynnillä ;D

      Poista
  7. Nuo alustat ovat tosi kauniit. Ja käytännölliset. Mä olen ihaillut yhdessä hoitopaikassa tilkkutyönä tehtyjä alustoja, mutta nämä sinun tekemät ovat sellaiset, että ne olisi ehkä mahdollisuuksien rajoissa meikäläisenkin toteuttaa.

    Kuule, meillähän on yhdistäviä asioita. Mä voitin joskus 80-luvun alussa paikkakunnan raittiuskilpakirjoituksen :) En kyllä yhtään osaa edes arvailla mitä kirjoitin, mutta nähtävästi raitista asiaa. Palkinto oli ehkä 50 tai 100 markkaa. Iso raha kuitenkin.

    Hyvää Viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä toi raittiusasia oli jotenkin huudossa 80 -luvulla? Oli noita kilpailuja koulussakin, mutta sen tarkemmin en muista niistä. Oliko myös piirustuskilpailuita? ja meillä oli ainakin joka vuosi henkiset kilpailut.
      Muistan tuon orkesterissa vatvotun asian, kun miettivät, kuka palkinnon saa ja päätös oli kyllä ihan yksimielinen ;)
      Minulla on menny nyt niin moni ompeluasia täysin putkeen, että vähän jo pelottaa mitä vielä tulee käymään. Se on se smurffin laki, että onnen putki ei voi olla liian pitkä ;) Alottaessa ei aina tiiä, mihin vielä päätyy, homma ratkeaa tekemällä. Lomalla on ollu taas jotenkin erityisen ihanaa kokeilla kaikenlaista ideaa. Työpäivän jälkeen ei vaan jotenkin jaksa syttyä. Kaikki loppuu kuitenkin aikanaan ja huomenissa taas töihin...

      Poista
  8. Ekkai nää oo jo menny naapurien farkkuvarastoille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En. Vielä... vähissä on jo. pitää varmaan pyytää työkavereilta, jos ois jotain risoja. Eivät viimeksi uskoneet, niin pitää kysyä uuestaan. ei kukaan tajua, miks joku haluu risoja farkkuja :)

      Poista
  9. Somia lasinalusia! Hyvin sait kukat onnistumaan kangasväreillä ja vallankin nuo ohuet reunat kukkia kehystämään. Ennen vanhaan oli raittiuskilpakirjoituksia ja iskulauseena oli jotain sen tapaista, että raitis ja reilu ei horju eikä heilu. Kaikkea ei tosiaan kannata hävittää. Löysit mukavia muistoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Oliko raittius ennen tärkeämpää, kuin nykyään? ;D Mikä on nykyään vastaava iskulause? Ei tule mitään mieleen.

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!