maanantai 2. syyskuuta 2024

Muumipeikko

 Neuloin Muumipeikko -sukat.   Novitan nettisivuilta olisi löytynyt ilmainen ohjekin, mutta en halunnut tehdä mitään ääriviivakuvaa.  Mieleinen kuvio löytyi lopulta Novitan sivulta (ilmainen tämäkin) Muumipeikon seikkailu -kirjoneule,   villapaitaohje, josta nappasin muutaman kuvion sukkiin.  Paidan ohje, kuten siis kuvioidenkin, on Minttu Wikbergin käsialaa.  Sukat tein muuten omien ajatusten mukaan. 



Lanka on pääosin Nallea. Tummansininen on Siskoa.  Muumit ovat nyt kokonaan valkoisia tässä kuviossa.  Lankaa kului 97 grammaa. Puikot kokoa 3. Sukan koko noin 34-36. 


Mökillä kävin viettämässä yön. Illalla kiersin sienimetsän ja sain taas vähän kanttarelleja ja nyt myös rouskuja suolasieniksi.  
Mökki tulee vähän kosteaksi, kun siellä ei olla.  Paras tapa saada vähän lisälämpöä ja karkottaa kosteutta, on pitää pienet tulet takassa.  Takka on vähän liian iso tähän tilaan. Siinä on lisäksi veto-ongelmia, kun korvausilmaa ei ole tarpeeksi.  Minulla oli ikkuna ja ovi levällään, mutta ilma oli varmaan jotenkin matalapaineinen, kun savu puski aluksi täydellä höökillä sisätiloihin. Onneksi se myös katosi nopeasti, kun liekit syttyivät kunnolla. 


Onneksi kiersin sienimetsän illalla, koska aamulla satoi. 


Pitää joskus kasata näistä tervaleppämaisemakuvista aikajana vuoden ajalta. Tosin ihan talvella ei mökillä tule juurikaan käytyä. 

Tämän päivän aamuun heräsin jo kello 5, eikä uni enää tullut.  Kaikenlaista muuta tuli mieleen ja alkoi ärsytyskäyrä taas kohoamaan.  Ihan kiva, että on töitä, mutta ei sekään kaikkea pelasta.  En ole vielä kertaakaan tänä vuonna päässyt lomalle perjantaina. Viikon loma alkaa siis viikonlopputöiden jälkeen maanantaina.  Tämä nytkin, siitäkin huolimatta, että olin erikseen toivonut lauantaita ja sunnuntaita vapaiksi. Kolmen viikon listalla voi olla 3 toivetta, joiden pitäisi toteutua. Minulla oli vain nuo 2, eikä auttanut.   
  Olen niin alistunut siihen, että mitään ei voi varata etukäteen, kun työvuorot eivät ole tiedossa.  Edes matkaa ei uskalla lomaksi varata, ennen kuin loma on vahvistettu, eikä sittenkään, ennen kuin työvuorot tulevat. Viime tippaan siis jää, jos aikoo jonkun lomamatkan varata.  Onneksi en varannut, koska nyt se ei onnistu.  Lennot lähtevät pääsääntöisesti lauantaisin (jolloin minä olen vielä töissä).  Jotkut lennot lähtevät maanantaisin, mutta paluukin on maanantaina, jolloin minä olen tietysti taas töissä (listoja ei niin pitkälle vielä edes ole).  Kyllä, olen myös keskustellut esimiehen kanssa tästä ja mitään ei voi. Työkavereistakaan kukaan ei pysty vaihtamaan vuoroa. 
Ainoa hyvä puoli tässä on se, että ei ole konserttia, jossa olisin vuoden harjoittelun jälkeen ollut soittamassa.   Tuskin sellainenkaan vapaapäivätoive olisi onnistunut 😓. Varsinaista työhyvinvointia, sanonpahan vaan.  Olen jo aikoja sitten lakannut varaamasta yhtään mitään mihinkään päin.   
Anteeksi vuodatus, mutta sainpahan tuon ulos. 

Kiitos, että olet!  Seesteistä päivää juuri Sinulle! 

34 kommenttia:

  1. Huomenta! Minäkin heräsin viideltä... Söpöt sukat! Pitäisikin tehdä joskus tuollainen kantapää. Olen vissiin tehnyt vain kerran. On kyllä harmillista tuollaiset työajat, ettet voi suunnitella mitään! Silti hyvää alkanutta viikkoa sekä syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on tänään iltavuoro, joten päikkärit on vielä otettava ennen töihin lähtöä ;) Tuntuu kivalta kun ehtinyt jo tähän kellonaikaan tehdä monta juttua.
      Tämä ristikkokantapää sopii välillä tosi hyvin joihinkin sukkiin, mutta ei kaikkiin. En muista, olenko koskaan tehnyt miestensukkiin.
      Kun ei haaveile liikaa, niin ei pety niin kovasti.

      Poista
  2. Aloitan helpommasta :-) eli niin söpöt sukat !!
    Tuohon savutusongelmaan on minulla keinona Touhulassa se, että laitan lämpöpuhaltimen hetkeksi puhaltamaan tuosta alaluukusta ennen puiden sytytystä. Se ensinnäkin vähän "esilämmittää" hormia ja puhallus auttaa myös ilman kiertoon ja puiden syttymiseen. Takuuvarma konsti. Kävisiköhän hiustenkuivaajakin siihen hommaan ?? Miksei.
    Mutta tuo työvuorasia on TOSI harmillinen ja ilman muuta stressaavaa eikä kyllä kuulosta yhtään siltä, että työntekijöiden hyvinvoinnista osattaisiin kantaa huolta. Ei ihme jos yöuni menee.
    Matkan varaaminen on muutenkin jotenkin nykyään niin työlästä kun vaihtoehtoja on paljon ja kuten sanoit niin lähtöpäivät tuppaa olemaan juuri ne pe tai la eli normi työviikkojen mukaan.Olisiko omatoimimatka liian uhkarohkeaa ? eli lennot ja hotelli erikseen. Itse olen niitä tehnyt viime vuosina ja hyvin on mennyt. Laitapa harkintaan jos vielä matkalle lähtö mietityttää. Ja kaikesta huolimatta loma on aina loma ! Hiiteen kaikki työongelmat :-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo puhallusjuttu olisi ihan hyvä vaihtoehto. Mies teki tähän takkaan sellaisen ritelikön tuonne pohjalle. Sekin auttoi. Takassa itsessään ei ole mitään vastaavaa. Puut pitäisi polttaa suoraan takan pohjalla, jolloin tuli ei oikein saa ilmaa. Tulet on syttyneet viime aikoina ihan hyvin joka kerta, mutta nyt tuli sauhut. Eihän tuo näillä keleillä haittaa, vaikka ovet ja ikkunat on auki, mutta talvella voi vähän viluttaa. Harvoin kyllä talvella ollaankaan mökillä.
      Parasta elämässä on se, kun ei ajattele mitään, eikä etenkään suunnittele. Kyllähän viikossa ehtii tehdä asioita, mutta silti ihan periaatteessa ärsyttää tämä tapa, joka ei kuitenkaan tunnut koskevan kaikkia työntekijöitä.

      Poista
  3. Onpa söpöset sukat<3 Varmasti ärsyttää tuommoset työvuorot!
    Sairaana taas tulee mieleen kaikki tekemiset, kuten sienestys. Onneks sen terveenä unohtaa : D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ;D Tuo sienijuttu oli hassu ;D Just noinhan se menee! Minä olen kohta kokonaan unohtanut, että meillä on nurmikko ja että sisällä pitäisi siivota joskus ;D

      Poista
  4. Kerrassaan suloiset muumisukat, jotka ilahduttivat minun hieman takkuisesti alkanutta päivääni.
    Mutta nuo työvuoroasiat ovat todellakin hankalia. Seesteistä syyspäivää sinullekin kaikesta huolimatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että ilahdutin kiukuttelulllani edes jotakuta ;) Tai sukillahan sinä sanoit.
      Pitää vaan odotella että joskus pääsee eläkkeelle ja että on sellaisessa kunnossa, että vielä voi nauttia eläkepäivistä. Nostavat kuitenkin sitäkin koko ajan, että kohta pitää hommata rollaattori, millä menee lopulta töihin, kun ei muulla kykene.

      Poista
  5. Se tässä freelance-hommassa on hyvä, että otan loman silloin, kun se itselle passaa. Jos ei passaa työnantajalle, hommatkoon jonkun muun. Kun olin vakihommassa, tanssin ainan työnantajan aikataulujen mukaan. Mitään vakiharrastuksia ei ollut liki 30 vuoteen. Nyt on ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki harrastaminen on tosiaan vaikeaa, kun on vuorotyö. Nytkin on kuukausi siitä, ku pääsin viimeksi soittoharkkoihin. yritän ajatella niin, että vain lahjattomat harjoittelee.... no ei sentään ;D
      Minä taidan olla niin turvallisuushakuinen, että en arvaa jäädä keikkalaiseksi. Jotkut sitäkin harrastavat. Saa valita milloin on töissä, jos töitä vaan on.

      Poista
  6. Suloiset sukat!
    Tuo työvuoroasia kuulostaa varsin ikävältä ja kuulostaa myös siltä, että kaikkia ei kohdella tasapuolisesti tai sitten kyseessä on jonkinlainen johtamisongelma. Eihän sen pitäisi olla mahdollista, että kukaan samaan työporukkaan kuuluva ei ikinä pääse varaamaan matkaa, kun työvuoroja ei saa sen mukaisesti sumplittua. Voisi olla paikallaan keskustella asiasta esimiehen kanssa ja sanoa, että haluat ainakin kerran vuoteen varata matkan ja kysyt, että miten työ mahdollistaa sen. Ei ole kohtuuton vaatimus lainkaan.

    Tsemppiä sinne ja kivaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on nykyään sellainen linjaus, että varattu loma ei ole syy myöntää lomaa johonkin kohtaan vuodesta. En ole sitä yrittänytkään. Joku aika sitten kerroinkin esimiehelle että ehdin kerrankin laittaa vp -toiveet viikonlopulle ennen lomaa. Oli puhetta myös siitä, että lennot mahdolliselle matkalle lähtevät yleensä lauantaina. Tuolloin hän sanoi, että sitten se täytyy järjestää, jos ei saa toivetta läpi. Nyt, pari viikkoa myöhemmin sen järjestäminen olikin sitten mahdotonta, kun olisi tullut kyseeseen. Viikonloppu ei ole mitenkään ansaittua lomaa, koska meillä on vuorotyö. Työnantajalla on siis oikeus täyttää myös tuo viikonloppu ennen lomaa.
      Meidän nykyinen työvuorolistasysteemikin on tosi hankala. Hankala ymmärtää, sekä hankala saada ajallaan toiveita, kun avataan vain 3 -viikon lista kerrallaan ja jos olet tuolloin poissa, et saa sinne mitään, tai tulet kesken loman laittamaan sinne toiveesi. Ja nimenomaan vain toiveesi. Listan sulkeuduttua et voi laittaa enää mitään.
      Kyllä tässä nyt minun näkemykseni mukaan taistellaan tuulimyllyjä vastaan ja sattumanvaraisesti onnistutaan tai ei onnistuta.

      Poista
  7. Onpa ihanat nuo Muumipeikkosukat <3

    VastaaPoista
  8. Somat Muumi-sukat. Meillä keskustellaan töissä, että pitäisi sopia järjestely, ketkä ovat etusijalla syys- ja hiihtolomaviikoille, ettei aina voi olettaa itsestään selvänä, että sama ihminen saa olla lomalla kummallakin ja joka vuosi ja siihen lisäksi myös joulun välipäivät ja heinäkuu. Yhdessä kolmivuorotyöpaikassa yksi sijainen valitti viikon ajan joka tauolla, miten hänen lomaansa edeltävänä perjantaina oli laitettu iltavuoro (la ja su olivat vapaat). Ymmärrän, ettei varattu loma ole tae loman hyväksymiselle, koska jotkut varailevat lomia neuvottelematta. Mutta kyllä pitäisi pystyä etukäteen sopimaan, milloin voi sen lomamatkan voi varata ja saa siihen vapaata sopivasti. T: saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kyllä kiertää lomat, vaikka ihan varma ei voi olla siitä, pysyykö kierto seuraavallekin vuodelle. Välipäivät ovat täysin kiellettyjä.
      Mikään ei ole niin varmaa, kuin epävarma. Yritän olla stressaamatta enää tämän asian kanssa. Menen vaikka mökille. Mies ei kyllä tykkää olla siellä, joten yksikseni sitten ;D Ei, kyllä täältä "masennuksen" syövereistä on taas päästävä jalkeille!

      Poista
  9. Voi kuinka söpöt sukat.
    Minä se viime syksynä pölläytin kotona takassa myös sellaiset savut, että
    hälyttimet huusivat katossa monessa huoneessa. Ja arvata saattaa mikä näytelmä siitä
    sitten tuli. Ovet auki, ikkunat auki, kissa juoksi ulos, minä kiipeän hiljentämään hälyttimiä katosta.
    Voi luoja mikä show kerrakseen.
    Siis niin kurjaa ja totta monessa paikassa, kun kyse työhyvinvoinnista. Missä on se kiitos, kun
    rankan työn päälle vuorotyötä tehneenä. Palautetta johonkin taholle.
    Tsempit sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotona on minulla jäänyt joskus pelti kiinni ja siitä se kunnon savunhajut kyllä tulee! Se se vasta vimpaiseekin.
      Tämä ei nyt tainnut olla paras palauteluukku, mutta sainpahan vähän päätäni tuuletettua. Kiitos kommentista!

      Poista
  10. Tulipa kivat muumisukat. Kunhan puutarhatyöt on saatu tehtyä, tartun minäkin puikkoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puikot suhisemaan, tai kilisemään, miten vaan :)

      Poista
  11. Ihanat muumisukat! Sun kirjoneulekäsiala on kyllä tosi siistiä; mikään ei kiristä eikä ole löysiäkään silmukoita, vaan on niin tasaista.
    Tuollainen vuorotyösysteemi on sanonko mistä. Onko se edes ihan työehtosopimuksen tms. mukaista? Sillehän ei tietysti mitään voi, jos ei ole väkeä paikalla, mutta jos on vaan tahdosta ja järjestelyistä kiinni, niin johan on. Toisaalta.. mä oon ollut jo niin kauan poissa työelämästä ja olin ihan eri alalla, että mikäpä minä oon sanomaan...
    Vuorotyöt on kyllä harrastusten suhteen hankalia; Mursulla oli kolmivuorotyö ja heillä oli työpaikalla oma kuoro, jossa hän oli kaverinsa kanssa. Tykkäsi kyllä olla ja olisi ollut jopa tarpeellinenkin äänensä kanssa 😄, mutta kun ei päässyt harjoituksiin kuin joka kolmas viikko - koki, että on ihan turhaa hommaa ja lopetti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omasta mielestä oma neuletasaisuus syntyy siitä, kun teen aina maksimissaan 2 silmukan pituisia lankalenkkejä (joskus harvoin 3). Sen lisäksi, että harjoitus tekee metsurin ;D Harvoin sovellan mitään lankadominanssiakaan.
      Minä soitan kotona mahdollisimman usein, en ihan päivittäin. Harjoituksiin voin sitten mennä "tööttäilemään" täysillä vaikka vähän harvemmin. välillä sattuu monta viikkoa sopivia vuoroja, sitten kun alkaa tulla aina tiettynä viikonpäivänä iltavuoroa, niin sitten ei homma toimi.
      Alan olla tukka täynnä nyt tuota lomajuttua. Yritän rauhoittua. Ainahan voi kai lahjoittaa koko loman hyväntekeväisyyteen ;D No ei sentään.

      Poista
  12. On kyllä todella veemäinen tilanne tuo lomajuttu. Kaiken lisäksi sehän on monesti niin, että mitä aiemmin matkan (tai ainkin pelkät lennot) varaa, sitä edullisemmin sen saa, ja mattimyöhäiset joutuvat maksamaan enemmän. :-( Mutta joskus asioista kirjoittaminen helpottaa, vaikkei se tilannetta sinällään muuttaisikaan, joten hyvä että kevensit sydäntäsi täällä. Halaus!

    Kauniit sukat. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei puhettakaan aikaisin varaamisesta.
      Kiitos virtuaalihalauksesta :)

      Poista
  13. Ihanat muumisukat ja upea tuo kuvio
    Harmillista tuommoinen joustamattomuus töissä.
    Meillä yksi työntekija kertoi aina varanneensa matkan jo etukäteen ja sai aina haluamansa lomat. Sekin oli kyllä epäreilua todellakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tunnu oikealta tuo varailu ja lomailukaan.
      Tykkään tästä Muumikuviosta ☺️

      Poista
  14. Onpas kyllä todella ärsyttävää tuo lomajuttu ja nuo vapaatoiveet, jotka eivät koskaan toteudu! Mutta saman olen huomannut, että terveydenhuoltoala on huonoin esimies työhyvinvoinnin osalta; siellä ei ymmärretä edes ennaltaehkäisystä mitään. Sitten ihmetellään ja päivitellään, kun maito on kaatunut🙄 Sinun pitää tietysti vielä työskennellä tuolla, mutta annan silti neuvoksi, että jokaisella esimiehellä on myös esimies; jos lähin esimies ei kuuntele(on kuuntelevinaan ja on muka ymmärtäväinen) eikä saa mitään tehdyksi, silloin mennään asiassa eteenpäin. Koska tuohan ei ole oikein ja aivan varmasti sinunkin toiveet saataisiin toteutettua, jos haluttaisiin.
    Mutta Muumisukat ovat upeat!🥰🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisten päätösten takana taitaa olla jo valmiiksi esimiehen esimiehen esimies... lähiesimies vain toteuttaa. Vähän surettaa hänenkin puolestaan.
      Ei Muumikaan tästä masentuisi, joten eteenpäin, sanoi mummokin lumessa!

      Poista
  15. Kivan näköiset sukat, eikä Muumi kaipaa reunoja. Lomalle olisi mukava päästä hyvillä mielin ilman stressiä, niin siitä vapaasta nauttisi enemmän ja töihinkin olisi helpompi palata kun aika koittaa. Kun loma alkaa ärsyyntyneenä, niin loman lopussa taas ärsyttää herkästi jo uudelleen, kun tietää että työt alkaa taas, vaikkei itse työssä moittimista olisikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on muuten enemmän kuin totta! Sama olotila kärkkyy jo heti loman jälkeen odottelemassa. Yritän päästä zen -tilaan (mitä se sitten lieneekään) ennen loman aloitusta.

      Poista
  16. Kivat sukat, kuvio selkeä ja tunnistettava ilman krumeluureja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvio on selkein, jonka löysin. Ne pelkät ääriviivat eivät houkutelleet.

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!