keskiviikko 31. heinäkuuta 2024

Jaalasta jalkaan -sukat

 VIHDOINKIN ratkesi Jaala -aiheinen neulekilpailu! Osallistujat roikkuivat kuin löysässä hirressä puoli vuotta. Osallistumisaikaa pidennettiin reilusti ja julkaisupäivä siirtyi viime lauantaihin, jolloin Verlassa oli villapäivä.  

Osallistuin ensimmäistä kertaa elämässäni neulesuunnittelukilpailuun.  Paljon neulon  kaikenlaista omin nuotein, mutta ohjetta en olekaan joutunut tekemään.  Siihen meni paljon kauemmin aikaa, kuin neulomiseen.  Tein tietokoneelle exel -ruudukkoja, joihin mallailin eri kuviot. Lopulta sain homman valmiiksi ja toimitin sukat ohjeineen perille, vain kuullakseni, että aikaa oli pidennetty....  ohhoh.   Kilpailuun oli siis tarkoitus neuloa joko villapaita, tai sukat. Koko-ohjeet oli annettu, eli ei lastenkokoja.  Jokunen osallistuja oli ehtinyt tehdä jopa kaksi työtä kisaan. 

Kilpailu oli kaikille avoin. Ei siis tarvinnut asua Jaalassa.  Minäkään en asu, mutta mökki on Verlassa, joka kuuluu Jaalaan, joka kuuluu Kouvolaan, jossa minäkin kuntien yhdistymisen myötä asun. Kaikki liittyy siis kaikkeen 😅

Työlle piti keksiä nimi. Minun sukkani ovat  nimeltään Jaalasta jalkaan. 


Pidän kirjoneuleista, kuten on ehkä jo vuosien myötä käynyt ilmi.   Villapaitaa en halunnut tehdä, koska sillä ei olisi käyttäjää.  Sukat olivat  tässä suhteessa järkevämmät. Aloin nähdä mielessäni kuvia, joita sukkiin voisi laittaa. 
Verlassa on pahvitehtaan patruunan pytinki, jonka pihan kukkaloisto toi väriä sukkien resoriosuuden jälkeen.  Osa väreistä on jälkipistelty. 



Pahvitehtaan siluetti kiehtoi ruudutettuna. Ikkunoiden lukumäärä ei täsmää, mutta rakennuksen tunnistaa samaksi. Ainakin minä 😉



Lapsesta asti kiehtoneet kalliomaalaukset piti ehdottomasti saada mukaan sukkiin. 


Siinähän niitä!  





Entäs Jaalan kalaisat vedet?   Pitihän sukissa kaloja olla, vaikka "meidän" järvessä niitä on aika vähän. 



Jaalan vaakuna on selkeä kuva, jonka sain ruudutettua neulokseksi.   Tynnyrin poikkipuut on jälkipistelty. 



Vaakunoiden taakse piti saada jotain samalla värillä. Sinne syntyi pari kesämökkiä. Tässä kohtaa minulle kävi joku aivopieru, jonka huomasin vasta valmiita sukkia päätellessä...   Ohje on kyllä oikein, mutta toisesta mökistä tuli isompi.  En lähtenyt enää korjaamaan mokaani, joka kävi jo ennen kantapäitä.  Onhan niitä eri kokoisia mökkejä olemassa 😃 Näissäkin pientä jälkipistelyä.


Vaakunan ja alla olevan leikkimökin kuvat nappasin netistä. 



Sain sukat palkintotilaisuuden jälkeen kotiin ja otin vielä pari kuvaa mökin pihassa.  Sukat olivat olleet pitkään toisin päin taitteella, eivätkä oikein oienneet.  Ihmettelin koko esilläolon ajan sitä, että sukat oli ylipäitensä taitettu sivuttain, jolloin kaikki isommat kuviot olivat vain puolikkaina näkyvissä.  Kaikista ei varmaan saanut edes mielikuvaa, mitä ne esittivät.  Kuvat osoittavat kuitenkin eteen ja taakse. 


Lanka on Nallea, jota kului 178 grammaa. Puikot olivat kokoa 3.  Muutenkin lähdin mukaan vähän kokeilumielellä ja langat ovat niitä, joita kotoa sattui löytymään. 

Alla sukat roikkuvat telineessä, joka on aika hassu. Ostin sen yhdestä sisustuskaupasta, jossa käytiin äidin kanssa tutustumassa.  Siinä on kapea koivuhalko, johon on kiinnitetty koukkuja. Toivottavasti tätä ei kukaan heitä grillituliin 😅
Taustalla taas tuo iänikuinen tervaleppä.  Taustalla, hieman oikealla näkyy myös tuollainen saareke, joka oli kasvanut täyteen pajukkoa ja lepikkoa. Tein siinä melkoisen homman, kun raivasin pois nuo kaikki. Näkymä on nyt paljon selkeämpi. 


Kilpailun päätöstilaisuus oli Verlassa. Partiolaiset olivat pukeutuneet osallistuneisiin villapaitoihin ja pitelivät käsissään villasukkia. Paitoja oli 9 ja sukkia 8.  Tuomaristo valitsi villapaitojen voittajaksi  Hyvikäs -nimisen paidan, joka on viides oikeasta reunasta. Sen kuviot on otettu Jaalan kansallispuvun esiliinasta.  Voittajasukiksi oli valittu  Konut tossukat, joita pitelee tuo voittajavillapaidasta oikealla seisova tyttö. 




Alla nuo äsken mainitut näkyvät paremmin.  Minun Jaalasta jalkaan sukkani tulivat toisiksi yleisöäänestyksessä. KIITOS KAIKILLE ÄÄNESTÄNEILLE! 💖


Kaikki neuleet näkyvät parhaiten Jaalan Kädentaitajien sivustolla TÄÄLLÄ. 

Olen tosi tyytyväinen sijoitukseeni ja siihen, että ylipäänsä sain tehtyä aiheenmukaiset sukat ja niihin vielä ohjeetkin.  Nyt vaan kohti uusia seikkailuja!   

36 kommenttia:

  1. Upeat sukat olet neulonut. Ja minkä vaivannäön niiden toteuttaminen on vaatinut kun kaikkia pieniä yksityiskohtia olet toteuttanut. Onnea palkintosijasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Minä pidän tätä omana palkintosijanani, vaikka tuomaristo valitsikin varsinaisen voittajan. Tykkään sellaisesta etukäteisajatustyöstä kaikenlaisissa käsitöissä. :)

      Poista
  2. Kyllä nuo Sinun sukkasi on TOSI hienot ja varsinkin kun tietää nyt tarinat niiden takana. Hopee ei ole häpee :-))).
    Mutta kyllä vaatii paljon taitoa, tarkkuutta ja kärsivällisyyttä luoda jotain uutta mallia. Minusta ei siihen olisi ; hyvä jos valmiin mallin mukaan menen. Mutta itse suunnittelemalla saa tietysti sitten juuri sitä mitä halajaa; ken sen homman taitaa.
    Ties mihin vielä yllät tuolla suunnittelupuolella jos vain siihen vain haluat panostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) ei minulla ole mitään intohimoa kisailuun tai ohjeiden tekemiseen. Tässä osui vaan kiva aihe ja mahdollisuus mielikuvituksen pyörittelyyn kohdilleen. Olen todella tyytyväinen tulokseen.

      Poista
  3. Onnea ja hopea sija on hieno🌸
    Sukkasi on kyllä hienot ja teit niihin kattavan koosteen.
    Upea kilpailu!
    Nyt kohti uusia seikkailuita..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen verran korjaan, että tämä oli yleisöäänestyksen kakkonen. Tuomaristo valitsi varsinaiset voittajat. En edes tiedä, kuka siinä olisi ollut kakkonen tai kolmonen, ei kerrottu.
      Tässä oli tosiaan hieno mahdollisuus mielikuvitukselliseen ajatuksenpyörittelyyn, josta tykkään )

      Poista
  4. Onnittelut sijoituksesta! Sukat kuvattuna rannassa on ihana!
    Hyvää alkavaa elokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Mitenkähän saisi neulottua tervaleppäsukat ;D Ehkä vähän yksitoikkoinen aihe.

      Poista
    2. Ei se välttämättä olisi yksitoikkoinen aihe... *wink* 😀

      Poista
    3. No ei :) Pitäisi vaan kokeilla. Tosin ei nyt taida oikein iskeä ;)

      Poista
  5. Olen kerran tehnyt ohjeen villasukkiin ja se todellakin on ihan oma taiteenlajinsa! Ja oma mallini oli sentään tosi yksinkertainen...
    Totta, kilpailukuva ei tehnyt oikeutta sukillesi, näin "oikeinpäin" aseteltuina kuviot ovat edukseen. Onnittelut hyvästä menestyksestä!
    Ja jos olen ihan rehellinen, voittajasukkapari on aika tylsä, sinun sukissasi on enemmän eloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuomaristo valitsi nuo Konut tossukat voittoon. Toista sijaa ei edes maninittu. Minulla oli siis yleisöäänten kakkossija, jota pidän oikein hyvänä :)
      Toisten ohjeita lukiessa ja neuloessa olen välillä törmännyt etenkin kantapään kohdalla merkillisiin merkintöihin, joissa ikään kuin puuttuu jotain oleellista. Siksi tein suorastaan rautalankaohjeet kaikesta. Ehkä liiankin tarkkaan ;)

      Poista
  6. Onnea hyvästä sijoituksesta. Ei se voitto, vaan kokemukset. Upeat sukat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ihan samoilla linjoilla olen. Koin saaneeni "mainetta ja kunniaa" ;D Lisäksi tietysti mielihyvä siitä, että sai homman pakettiin ja mukaan kisaan.

      Poista
  7. Vau, toinen sijoitus on huippu! Kilpailun kuvassa ei tosiaan näkynyt noita ajatuksiasi, eikä siinä tainnut mitään selityksiäkään olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen oikein tyytyväinen :) Korjaan vielä, että toinen sija yleisöäänestyksessä. Tuomaristo valitsi varsinaisen voittajan.

      Poista
  8. Onnea Sartsa! Olisin äänestänyt sinun sukkiasi joka tapauksessa - vaikken olisi niitä sinun suunnittelemiksesi ja neulomiksisesi etukäteen tiennytkään 😀 (Ja uskon, että ääneni laskettiin mukaan; tilini on/oli vielä voimassa ja kävin sen aktivoimassakin ennen äänestyksen päättymistä, joten eiköhän kaikki äänet ole olleet mukana 👍)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se ääni sinne varmaan kantoi :) Kiitos vaan :)

      Poista
  9. Ihanat sukat ja onnea sijoituksestasi! Kyllä kansa tietää : D Sukkasi ovat monipuoliset, verrattuna toisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Yksi tykkää yhdestä, toinen toisesta. Minulle kirjoneulejutut ovat aina lähellä sydäntä, sellaiset, joissa on kuvia. Palmikoilla ja pitseillä ja geometrisillä kuvioilla on omat kannattajansa. Katsoin noita tuomariston valitsemia voittajasukkia jo aiemmin ja ajattelin, että nuo ovat tosi pikkutarkkaa työtä.

      Poista
  10. No nyt on hienot sukat. Kalliomaalaukset on ihanat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kalliomaalaukset ovat ne tärkeimmät mielessäni. Muistan lapsuudessani jo hämmästelleeni tuota kalliota, jossa tuolloin vielä oli näkyvinään jotain punaisia kuvioita. Mikäs ihme se nyt sitten onkaan, kun siitä on jo puoli vuosisataa ;D

      Poista
  11. Onnea! Hyvä sinä!
    Kivasti olit nimenkin keksinyt - siitä olisi pitänyt saada vielä erikoispalkinto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voittaja sai erikoismaininnan nimestä Konut tossukat, kun se oli jaalalaista murresanastoa.
      Minä mietin silloin Repolaisen skräppikirja-aikoina joka ilta hetken, miten jatkaisin askartelua. Se on nyt ohi, mutta käytän edelleen hetken uusien juttujen miettimiseen. Tätä nimiasiaa mietin useana iltana, kunnes se vain tuli mieleen.

      Poista
  12. Onnittelut hyvästä sijoituksesta! Sukat on kivan näköiset ja niissä on ajatusta tosi paljon. Hieno homma!

    VastaaPoista
  13. Onnea onnea tuhannesti ja hieno sijoitus! Hienot ja monipuoliset ovat sukatkin👍🥳Noissa on ollut kova työ tehdä ja vielä laatia se ohjekin. Jänniähän nämä suunnittelukilpailut ovat ja tuovat vaihtelua neulojan tavalliseen päivään😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ☺️ haasteet on elämän suola. Tosin tuo Ohje oli kai mustapippuri 😂

      Poista
  14. Sukissasi oli hirveästi Jaalaan liittyviä asioita. Minusta noilla sukilla olisi pitänyt voittaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ☺️ Ehkä ne ei ihan auenneet tuomaristolle 🙃
      Yleisöäänestyksen asettelussakin kuvat näkyivät puolikkaina. Ei ehkä mielikuvitus riittänyt katsojalle. Olen kyllä ihan tyytyväinen.

      Poista
  15. Ehdottomasti YKKÖSSIJA!
    Tämä postaus myös huippukoonta kuvioiden taustoista!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tässä oli sitä samaa ajatustyötä, joka synnytti skräppikirjan sivutkin ;) Tästä tuli jostain syystä mieleen, että miten tekisi sukat nimeltä Tuumasta toimeen?? Tätä pitää miettiä hetki kauemmin ;D

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!