maanantai 14. joulukuuta 2020

Hernekeittopihvit

 Kokeilevasta keittiöstä päivää! 

Mies taas kokkina ja kasvisruokapäivä.  Purkkirokka on työnnetty ulos purkistaan nk. kokonaisena, molemmat päät avoimina.  Pötkö leikattu 4 osaan siivuiksi. Pyöritetty siivut kananmunassa ja korppujauho-näkkileipämuru -seoksessa.  

Lopputulos oli ihan hyvää!  Erikoisuutta oli ainakin kerrakseen 😊 Kiva kun kokeileva keittiömestari on noin innostunut!


Itse kokeilin rahkavoitaikinan tekemistä.  Tehdessäni mietin, että en ole varmaan koskaan tehnyt torttutaikinaa itse.  😳 En minä tähänkään voita käyttänyt, vaan laktoositonta margariinia.  Tortut eivät näin ollen nousseet niin paljoa, mikä minusta oli oikein hyvä juttu. En hirveästi tykkää joulutortuista muutenkaan ja sitten ne vielä murenevat syödessä...  
Tekemistäni tortuista jäi kuva ottamatta.  Tein tähtitorttuja ja laitoin omena-kaneli -marmeladia, eli siinäkin mielessä vähän erilaisia.  

Ihastuin taikinaan siinä määrin, että päätin tehdä  myös pasteijoita.  Nekään eivät ole ihan perinteisiä, sillä minulla on samanaikaisesti menossa myös mitä-sieltä-kaapista-löytyy -kampanja. 
Täytteeseen paistoin kanan jauhelihaa, johon sekoitin pakkasesta pussillisen maissia, sauvasekoittimella muusattuna, sekä Tex mex juutokastikepurkin. 
Näistäkin syntyi oivia pasteijoita! Erilaisia. 


Tänä vuonna päätin jättää perinteisen taatelikakun tekemättä, vaikka se on itselleni joulun parhaimmistoa.  Viime jouluna tein monta, eikä se ollut kaikkien mielestä hittituote ja pakkaseen jäi pitkäksi aikaa kakkua. Pidän nyt tarkoituksella välivuoden. 
Päätin kokeilla suklaakakkua.  Tähän löytyi ohje netistä ja suklaata tuli rouheena puoli levyä. Paistaessani tajusin, kun vartuin, että pinta alkaa muuttaa väriä, että eihän siihen sitten sitä kaakaojauhetta pyydetty laittamaankaan! Eli kakku ei oikeastaan näytä suklaakakulta, vain rouhe sisällä. Lisäksi kakusta tuli vähän kuiva.  Siinä se nyt kuitenkin on. Ehkä teen vielä toisenlaisen kahvikakun myöhemmin. 


Pullaakin leivoin, mutta se jäi kuvaamatta (ei haittaa ketään...). En koe olevani minkäänlainen pullaleipuri, enkä saa tehtyä pullia, joiden ulkonäköön olisin tyytyväinen. Päädyin tekemään vuokiin bostonpullaa, joka on ihan hyvää ja helppo tehdä pikkupullarullista. 

Joulupiparitkin skippaan ihan tyynesti ja tein tilalle näitä koko perheen suosikkipipareita. 
Lapsilla oli pienenä ruoka-aineallergioita ja  muistan saaneeni tämän ohjeen kotitalousneuvojalta erikoisruokavalioinfossa. 

KAURALASTUT
3dl sokeria
½ dl siirappia
1½ dl margariinia
2dl kaurahiutaleita
1½ dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria

Tehdään taikinasta pellille palleroita jotka paistetaan 175 asteessa 10-15 minuuttia. 

Ovat laktoosittomia ja kananmunattomia. 

Purkki on perua siltä ajalta, kun äidillä oli kioski ja sinne ostettiin jos jonkinlaisia irtokarkkeja.  Niitä myytiin erilaisissa purkeissa ja astioissa, joista sitten lajiteltiin pusseihin ostajan toiveen mukaan.  Jotkut purkit olivat näinkin kauniita. 



Jouluna voi kuulemma tavata 10 henkilöä ilman ongelmia.  Herää kysymys; kuka tuntee 10 ongelmatonta henkilöä??😏
Jäädäänpä nyt tätä miettimään ja keksimään ratkaisua.  Samalla nautitaan lähestyvän joulun tunnelmasta. 

23 kommenttia:

  1. Hernekeittopihvit! Ihan heti ei olisi tullut mieleen, mutta ilmeisesti han syötäviä.
    10 henkilön porukan kokoontuminen jouluna sallittua? Aika ristiriitaisia neuvoja nyt sataa sieltä täältä. Tähän saakka Uudellamaalla ainakin on neuvottu pysymään mieluummin ihan saman talouden porukassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli oikein ahdistus, että sanoinko vääriä ohjeita, piti käydä oman alueen sivulta kattomassa, mutta yli 10 hengen tapaamisia siis suositellaan vältettävän. Meillä lasketaan töissäkin toimistolla, että 10 ei saa ylittyä, mutta eihän se toteudu vuoronvaihteessa millään. Maskit on silti kaikilla.
      Vähän skeptisesti suhtauduin taas tähän kokeiluun, mut ihan turhaan, pihvit oli oikein hyviä :)

      Poista
  2. Varsinainen leipurimestari! Noita hernekeittopihvejä voisin kokeillakin, sillä tykkään purkkihernekeitosta. Pitäisiköhän ottaa koppi ja kokeilla leipoa jokin kuivakakku? Edellisestä kerrasta on 'sata vuotta' aikaa, ja nyt olisi pe-su vapaata. No, lyhyet päivät ensi viikollakin, mutta kuivakakkuhan paranee ajan myötä. Saatoin saada innostuksen, kiitos!
    Meillä ei ole "pelkoa" väkimäärästä jouluna, sillä kaksin olemme kuitenkin, kuten aina. Toivottavasti isommat suvut osaavat jakaa vieraansa useammille päiville!
    Innostavaa viikkoa ennen jouluviikkoa, hih! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurin hankaluus oli kai saada tuo hernekeitto kokonaisena ulos purkista. En nyt oikein tarkkaan katsonut, mut luulisin, että massaa voi hieman muotoillakin?
      Miä heitin min kuivakakun palasina pakkaseen :)
      Minulla on oikein 2 vapaapäivää jouluna! Viime vuonna olinkin joulun töissä.
      Tästä innostuneena etsin lisää koristeita kellarin uumenista ;D

      Poista
  3. Ihania herkkuja olet leipoillut! Aika jännä tuo rokkapihvi, täytyypä melkein itsekin kokeilla joskus!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuo niin outo on minustakin, että suosittelen kokeilemaan :) Maku on kuitenkin hyvä.

      Poista
  4. tuota hernekeitto-pihviä ollaan monesti...suunniteltu,Varmasti "erikoisen maukasta"😋
    Kymmenen pistettä ja 🦜-merkki,kokille!!
    Mahtava kakku,oho hyvin irronnut vuuasta Upea mallinen,erikoinen vuoka? KAUNIS!! 🤎,nam.saispa palasen,kylmän maidon kanssa herkuttelisin 😋😋
    Kaurakeksit Kiitos helposta ohjeesta! ja kylmää maitoa lasillinen! 😋😋😋
    Herkkupasteijat...vain mieli-kuvitus rajana...(isäntä kerran käytti minun vanilja kastikkeen,hirvi-palapaistiin ja oli hyvä kastike,siis kermaa sanoi laittavansa🤣🤔🤣) ja taas lasi kylmää maitoa! 😋😋😋😋-pasteijoiden kera.
    Me heittäydyttiin pois just tuosta 10 henkilöstä!,,kun on lapsia/,koululaisia,ei etätöitä tekeviä??parempi on jää kotia....komero taas kutsuu🤣🤔😊🎅🐶🤶..hyvä tunnelmaista joulun odotusta!Teille!👨‍🍳👩‍🍳😻💚🎄🎅🧡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnittelun asteella täälläkin ollut siitä saakka, kun se jossain vuosia sitten oli. Nyt yht´äkkiä kokeileva kokki kävi toimeen.
      Vuoka on tosi kaunis ja erikoinen.Tilasin sen muutamia vuosia sitten muistaakseni Ullan unelma -kaupasta (tai jostain vastaavasta).
      Minä en maitoa juo koskaan sellaisena...
      Näistä kekseistä on kaikki aina tykänny. Mutta onhan niissä kyllä sokeriakin ;D Ja siirapit päälle.
      Vaniljakastike sai paistista varmaan parhaan maun esiin ;D

      Poista
  5. Intresantti piffi - arvostan TODELLA PALJON rohkeaa, kokeilevaa ja ennakkoluulotonta kokkailua! Itsekin rakasta kotoista kokkisotaa ja "tyljennetään jääkaappi" -tempauksia. Hernesoppapihvit eivät kyllä ehkä olisi omaan päähän pälkähtäneet, mutta ei kyllä kaapissa koskaan purkkihernekeittoa olekaan. Sen sijaan tapanani on tehdä kerran talvessa 10 litran hernekeittoa ihan alusta asti. Mies inhoaa tätä tapaa, koska loppua kohti alan tehdä aika eksoottisia variaatioita... ;o)
    Tein eilen viikunakakku, se on kuulemma taatelikakkua kevyempi versio. En maistanut vielä, kääräisin folioon muhimaan muutamaksi päiväksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikunakakkua en ole edes kuullut. Hedelmäkakuista en yleensä tykkää, taatelikakkuun vedän taatelit soseeksi.
      Mies on innokas kokeilija noissa ruoka-asioissa, minulla enempi muissa paistoksissa. Eihän täällä aina edes ruokaa tehä, kun meitä on vaan kaksi. Syödään mitä sattuu löytymään. Ite tehtyä rokkaa tulee tehtyä aina niin paljon ja se on hyvää. Tuntuu, että eihän tätä nyt sittenkään tarvi laittaa pakkaseen... ja sitten sitä syödään, kunnes maha on kuin pesukone, eikä tee rokkaa enää mieli ikinä ;D

      Poista
    2. Sitä se Mieskin sanoo! Ja siksi tosiaan vähän "jatkojalostan" kun muuten alkaisi parin päivän jälkeen omaan suuhun maistua - hmmm - LIIAN hernesopalta... Esimerkiksi hernekeitto thaimaalaisittain kuulostaa siinä vaiheessa tosi kivalta vaihtoehdolta! :o)

      Poista
  6. Me kaksi olemme jo valmiiksi ongelmaisia, joten ongelmattomien löytäminen ja lisääminen huusholliin olisi ihan turhaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on siis jo 2, jotka eivät mahdu tuohon kymmeneen ;D Ompa ongelmallinen tilanne!

      Poista
  7. Siellähän on varsinainen leipomo pystytetty! Leivoin eilen limppuja ja rusinapullaa. Olin jo päättänyt, etten tänä vuonna tee pasteijoita, mutta nyt kyllä alkoi vähän tehdä mieli niitäkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on useamman päivän ajalta. Ensin en ajatellu tehä yhtään mitään, mutta tuli sellanen jouluahistus, kun kaikki tekee jotain ja ajattelin, että kai sitä on jotain tehtävä. Siitä se sitten johti asiasta toiseen.
      Ruuat aion ostaa kaupasta ja osa onkin jo ostettuna. Jotain juttuja pitää kuitenkin tehä ruuan suhteenkin ite. Mies on tässä taas suurena apuna ;)

      Poista
  8. Paljon kaikkee hyväskää olet leiponut. Näyttäis,että kaikki ovat suussa sulavia. Tuo hernekeittopihvi vois olla hyvää. Sitäjoskus kolkeilen. Jaa,että korkeintaan 10 ongelmatonta henkilöä. Voi,meidän porukasta jokainen joutuu sitten viettämään joulua yksikseen. Laitanko miehen jouluksi yksin yläkertaan ja minä yksin alakerrassa=) Olisi ainakin turvavälit=)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti eri kerroksiin, jos on ongelmaa! Välillä tuntuu, että tää neuvo toteutuu ihan ilman suosituksiakin ;D
      On vähän rauhallisempi olo, kun tietää, että on jotain tehtynä itekin ;)

      Poista
  9. Onpa sinulla kaunis kakkuvuoka. Se sekoitettu Hesarin hedelmäkakku on aika hyvää, meillä on leivottu jo kaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuokan tilasin muutama vuosi sitten muistaakseni jostain verkkokaupasta, (Ullan unelmasta ehkä) minustakin se on kaunis :) Ei sitä hirveän usein tule käytettyä, kun ei tule niin paljon leivottua.
      En ole oikein hedelmäkakun ystävä, pidättäydyn muissa resepteissä. :) Taatelikakku on jees, kun vedän taatelit sileäksi sauvasekoittimella.

      Poista
    2. Tuon kakun salaisuus taitaa olla suklaa ja konjakki :) Minä muuttelen aina niitä ohjeen hedelmiä toisiksi sen mukaan, mitä kaapissa sattuu olemaan. Nyt tuli parempaa kuivuneiden sokeroitujen kirsikoiden silpulla kuin ohjeenmukaisilla karpaloilla T: Saukkis

      Poista
    3. Naapuri toi meille jo Aikuisten kakun. Siinä on varmaan sitä konjamiinia, tai jotain muuta vastaavaa ;D

      Poista
  10. Kiitos!🤣🤣🎅🧡
    ylläristä,,,ihana kortti hymyilytti 😊🤗.Kyllä me Väinön kanssa naurettiin,,,kerroin että kysyivät oletko Sinä Väinö komerossa minun kanssa...Ihmettelikö Merrikin sitä ?Väinö kyseli?..Väinöllä HETI selvä ja topakka ajatus....ei sinne mahdu (komero tarkoittaa minun työhuonetta jonka järjestely on...edelleen vaiheessa,ahdasta kuin komerossa 🤣)
    Hyvää Joulun odotusta!
    Sartsalle ja Merrille 🤗😻

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän täällä jo ehittiin huolestua, että oletteko oikeasti komerossa, mutta onhan se sentään hiukan isompi tila ;D ja sitä paitsi täynnä mahdollisuuksia!
      Siä oot muistanu niin montaa blogiystävää, että kortti on vähintä, mitä ansaitsette Väinön kanssa. Suurkiitos itsellesi!

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!