keskiviikko 7. lokakuuta 2020

Karvanlähtöä ja kuivattelua

 Saa tulla etsimään! 


Minä sain sienestyskipinän takaisin Vanhalta Rouvalta. Olen käynyt useita kertoja sienessä tänä syksynä, mutta nyt oli väli taas venähtänyt. 
Ensin tarvitsin rouskuja tuttavalle, suolasieniksi. Niitä löytyikin yhdestä paikasta muovipussillinen. Ja tiedän kyllä, että sieniä ei pidä kerätä muovipussiin...vaan keräsinpä kuitenkin 😉
Alkoi vähän harmittamaan, kun ämpäri oli vielä ihan tyhjä.  Siihen keräsin  jo edellisenä päivänä ämpärillisen suppilovahveroita. Niitä  olisin halunnut kerätä lisää ihan vaan keräämisen ilosta.  Vaihdoin siis uuteen sienipaikkaan.  Siellä aikani haahoilin ja meinasin luovuttaakin. Sitten löytyi kantarelleja! Ihan mahtavaa! Melkein puoli ämpärillistä. Niihin olin jo oikein tyytyväinen, mutta metsäsamoilun päätteeksi löysin hirrrrrveä paljon suppilovahveroita.  Täytin lopun ämpärin niillä ja vieläkin jäi. Mietin, mihin voisin vielä kerätä ja sitten muistinkin Liisan tekemän kauppakassin, joka oli autossa 😀



Keräsin senkin vielä täyteen.  nyt on niin paljon suppilovahveroita, että toivottavasti en enää lähde etsimään lisää.....
Tässä on vain murto-osa sienistä. 


Naapuri ehdotti kuivurin lainaamista.  Tämä oli ennen kokematon juttu, joten pitihän sitä kokeilla. Puoli ämpärillistä päätyi kuivuriin ja huristeli siellä 3 päivää. Aika hidastahan tuo touhu tuntui olevan.  Netistä löytyi tieto, että 35 asteessa pitäisi sieniä kuivattaa.  Ei ollut mitään kokemusta, joten uskoin painettuun sanaan. Yllättävän vähän tuli hajua kuivumisen aikana. Luulin, että koko talo haisisi sieniltä, mutta aika kesyä oli.  
Ihan soiva peli, mutta en tiedä, olisiko sillä käyttöä, jos olisi oma. Millaisia käyttökokemuksia teillä mahtaa olla, mitä olette kuivattaneet ja millä keinoin? Mihin niitä kuivatettuja asioita sitten on käytetty?
Kuivurilainasta annoin naapurillekin reilusti suppilovahveroita 😋



Merri on aivan väsynyt, rankka päivä. Pihaan ilmestyi vapaana kulkeva kissa ja hirveän metelin saattelemana syntyi kamala kissatappelu. Keltaiset karvat pöllysivät, eikä Merrikään täysin silein turkein säästynyt.  Onneksi ei käynyt pahemmin. Merrihän oli siis valjaissa ja narussa.  Hakkasin käsiä pelotteeksi niin kovasti yhteen, että peukaloon tuli mustelma, liekö verisuoni katkennut.  Eihän kissatappeluun voi mennä väliinkään! Onneksi vieras kissa tajusi kadota, eikä sitä ole enää näkynyt. Toivottavasti pysyykin pois!


Vahvasti työn merkeissä on mennyt viime ajat, enkä ole ehtinyt käydä blogivierailuilla niin ahkeraan, mutta yritän korjata tilanteen hiljalleen.  

Kekseliästä keskiviikkoa Teille! 

21 kommenttia:

  1. Mahtava määrä sieniä! En ole koskaan kuivattanut sieniä, mutta muiden kuivaamista olen tehnyt piirakkaa ja sienisalaattia. Tarvii vain liottaa ne pehmeiksi. Muut osaavat varmaan paremmin...
    Peukalovamma täälläkin, mutta mulla johdoista, joita olen pätkinyt töissä. Vasen piti eilen laastaroida. Hieno homma, ettei kissatappelusta syntynyt isompia vammoja kummallekaan katille!
    Kivaa keskiviikkoa sinnekin! :D (Ihanaa, kun ei sada!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin, että kuivatut murskataan, melkein jo murskasin purkkiin, mut jätin sittenkin palasiksi. Ei tullu mieleenkään, että kostuttelis niitä taas "oikeiksi". Hmmm.
      "Vääränlaisten" lihasten käyttö kehossa tuottaa kipua ;D Jotkut vuosia toistuvat liikkeet on ihan ok, kuten neulominen, mut otapas harva tms. käteen, niin johan on jumitus!
      eipä oo tosiaan satanu ;)

      Poista
  2. voi pyhä-sylyvi!🍄🍄🍄🍄
    Nyt oot aarre-paikan löytäny.
    Niin tuo kissakassi on just siitä hyvä sillä voi kulettaa vaikka metsästä super paljon sieniä :helppopestä ja kuivuu nopeasti.
    Hys!
    kiusantekijä...pois Merrin pihalta...
    ihana kissapötky 😻😼😺
    tottakait :kuivatella pittää ja levähtää Mamman sienikuivurin ääntä kuunnellen:))
    Ihanan rennosti tuo Merri osaa ..ottaa "tämän hetken" 😻
    Kiitos Sartsa!
    Kekseliäistä keskiviikkoa...teille myös

    ihan voimille ottaa tuollainen nahistelu....ja vielä valjaissa olevan Merrin kimppuu hyökkää..pakomahdollisuus vähäinen..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei oo enää keltasta kissaa näkyny. Nyt on Sam ja Maia lomailemassa täällä. Sam on ihan samannäköinen, kun tuo vieras kissa. Kaveriksi silti heti tunnistettu.
      Illat pimenee ja naru- ulkoilut lyhenee. Ulkohäkki aina kovassa käytössä. Iltaisin jo sohva alkaa vetää puoleensa Merriäkin 😼
      Kassi oli just oiva apu siinä hetkessä. Ja tosiaan helppo pestä ja kuivattaa. Olen pitäny sitä autossa äkkinäisiä kauppareisuja varten.
      Vihdoinkin löysin mahtiskan sienipaikan minäkin! Muilla aina niin uskomattomia sienijuttuja.

      Poista
  3. Meillä on Orakkaan hyötykasvikuivuri kotitalouksille: www.orakas.fi/hyotykasvikuivuri-kotitalouksille. Se on vähän vanhempi malli, jonka voi taittaa kasaan ja kuskata vaikka mökille metsän laittaan, kunhan muistaa ottaa auton sisälämmittimen mukaan a varmistaa, että mökillä on sähköt. Kuivaa koko pömpelillisen sieniä muutamassa tunnissa (kun kääntelee ja pöyhii välillä). Meillä oli tuommoinen sun kuvassa oleva kuivuri, mutta totesimme sen aivan liian pieneksi ja tehottomaksi suurien saaliiden kuivaamiseen.

    Kuivaan myös yrtit, omenaviipaleet ja esim. kukat pömpelissäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä sillä olis käyttöä, jos olis oma. Tää oli kyllä tosi hidasta touhua. Kuivatut omenat vois olla kivoja. Muistan niitä lapsena syöneeni. Mummo tais kuivatella.

      Poista
  4. Nydelig pus!Ja hun så sliten ut!Håper den sinte fremmede katten holder seg unna!

    Fine Kantareller jeg har aldri smakt slik

    Ønsker deg en fin uke!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. We hace not seen that cat after that. Hope it stays away.
      Now we have 2 friendly cats as on a holliday 😼😼😼 Maia and Sam. They are Merri's friends.

      Poista
  5. On tuo sienien kerääminen ja kuivatus kovaa hommaa, Merri parka! Ja sitten vielä joutuu noista piällysmiehen hommista vahtimaan kotipihaa ja puolustamaan. Ai kamala.

    Mä kuulin nyt ensimmäisen kerran sienikuivurista. Kai niitä oli jo 90-luvullakin (?), mutta mun tuttavapiirissä ei kukaan sellaista käyttänyt. Minä olisin kai kuivattanut uunissa. Voikohan sellaista tehdä. No, oppia ikä kaikki.

    Mahtava saalis. Tulee äidin tekemä sienihakkelus mieleen ja sitä kaipaan ainakin aina jouluisin. Ei ole sen voittanutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerääminen on mukavaa, mutta putsaaminen sitten taas ei. Vähän hurjalta tuntui katella kuivurin lopputulostakin, kun ensin oli puol ämpärillistä sieniä ja sitten ei ollukaan enää kun pieni purkillinen ;D
      Sienihakkelus? Mitähän se on? Ehkä ihan sienisalaattia? Miä teen sen aina samoin, kun olen kotona oppinu jo lapsesta, että sienistä tehään sitä "hakkelusta" ja sipulista samoin. Suolaa tietysti mukaan. Mitään kermaviilejä tms. en tykkää joukkoon.
      Meiän mummo tosiaan kuivatteli ainakin niitä omenasiivuja, varmaan uunissa (?) tai jossain muuten lämpimässä paikassa. sieniä en muista kenenkään lähipiirissäni kuivatelleen.
      Vähän jäi nyt ikävä maku tosta kissatappelusta. Tekis mieli jättää valjastelu-ulkoilut sikseen, mutta kun se on Merrin parhaimpia hetkiä elämässä: kököttää naapurin aidan takana tuijottamassa sinne päin. Tai vain nauttimassa tuulenvireestä valitsemallaan terassin kulmalla. Vähän väliä täytyy kattoa ikkunasta tai käydä ovella, että kaikki on ok, ihan jo senkin puoleen, että naru menee kierroksille. Se ei kyllä Merriä haittaa, kun se jää sitten siihen viereen makaamaan ja oottelemaan.

      Poista
    2. Juu, kyllä se on sienisalaatti. Mutta meillä se kulki hakkeluksen nimellä. Muista mausteista en tiedä, mutta sipulia ainakin lisättiin ja mielestäni äiti vatkasi kermaa, jota sitten herkkuun lisättiin. Se oli ihan poskettoman hyvää.

      Ehkä se kissa pysyy poissa. Merri näytti kai kaapin paikan ja ehkä toinen otti opikseen. Reviiristä siinä kai oli kyse. Muuten, sellainen vauvamonitori voisi toimia, niin ei tarvitsisi koko ajan käydä katsomassa. Siitä kuulisi myös jos tulee meteliä :)

      Poista
  6. Teeaineksia oon kuivattanu tuommosessa pienessä kuivurissa. Sienissä on niin paljon enemmän nestettä, että kestää kauan.
    Ompposiivuja äitiki kuivatteli leivinuunissa.
    Onneksi Merri on kunnossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai juu teeaineksia voi varmaan hyvin kuivatella. Miä en vaan oo teeihmisiä, mut voin kuvitella, että tulis aromikkaita aineksia.
      Kunnossa on. Pieni naarmu päälaella. Sanoinkin, että onneks et alkanu näyttää kujakollilta rikkinäisine korvines, kun olet tollainen linssiludekissa :) Kissat on aika tosissaan, kun tollai hyökkäävät. Voi mennä silmä tai korva tai mikä vaan. En keksiny millä oisin heittäny (pehmeellä) tai vettä roiskinu tai jotain, kun ei ollu mitään käsillä.

      Poista
  7. Tyttärelläni on kissa joka menee muovikassiin, se on sen lemppari paikka, nyt hän opetti sille antamaan tassua, näköjään oppi sen. Kissa on viisas eläin ja pitkä ikäinen, miehen veljen kissa eli 20 vuotiaaksi, minkä ikäinen kissasi on ? olenkohan kysynyt tuon jo?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista, mutta vastaan sitten uudestaan; kohta 3 vuotta :)
      kissoilla on ne omat jutut, jotka ne oppii, kun tulee toistoja päivästä toiseen. Silti ovat niin omapäisiä, että ei suju, jos ei huvita.
      Merrillä jäi kerran muovipussi häntään kiinni ja se sai kamalan pelästyskohtauksen. Viilätti kämpässä edes takas ja miä nauroin vieressä ;D

      Poista
  8. Hyvä, ettei Merrille käynyt pahasti. Juuson eläessä eräs vapaa kissa hyökkäsi sen kimppuun meidän pihalla. Juuso oli aika taitava liikkuja valjaidensakin kanssa, mutta tilanne eteni niin nopeasti, ettei siinä mitään ehtinyt tehdä. Lääkärireissu tuli, Juuson etujalkaan tullut iso haava ommeltiin.
    Komea sienisaalis. Ihan tässä vesi nousi kielelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelottavaa, kun toinen on vielä valjaissa ja narussa. Eilen illalla taas tuli joku kissa, en ehtinyt näkemään oliko sama. Merri oli häkissä ja mousu oli kova. Kävin jahtaamassa vieraan kissan pimeältä pihalta pois.
      Vielä vois mennä sieneen, mutta työt vie voiton. Eikä ole kyllä saaliin puolestakaan yhtään tarvis mennä ;D

      Poista
  9. No voihan mokoma kissavieras. Toivottavasti tosiaan pysyy poissa.
    Hieno sienisaalis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, mutta epäilen, että ei pysy.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  10. Hyvä sienisaalis. Minulla on samanlainen kuivuri ja käytän sitä todella paljon. Kuivatan sieniä omenan suikaleita ja lehtikaalia. Ei minulla kolmea päivää yksi kuivurillinen pyöri vai tarjoititko koko erä kesti kolme päivää ❓
    En täytä sitä liian täyteen ja ei se monia tunteja pyöri kun on valmis erä. Käytän kuivattua lehtikaalia ja sieniä aina sämpylöihin ja omenat on hyvä naposteltava kun katselee telkkaria. Sämpylöitä leivon joka viikko kerran tai pari. Sienet kannattaa riipiä ohueksi ja lehtikaali silputa pienemmäksi ja poistaa kova keskiruoti . Omenat laitan tikuiksi vähän pienemmäksi kuin ranskalaiset. Minusta hyvä peli kuitenkin ja menee siinä monta päivää jos on isot kasat mitä kuivattaa. Mutta aikaa on minulla siihen varattu ja yksi kuivurillinen ei kauaa kestä lataa valmiiksi.
    Vai oli Merri kaksintaistelussa 😵

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kun yksi erä, eli puoli ämpärillistä pilkottuina palasina. Asteina 35. Selkeesti kaipasivat koko tuon ajan. No olihan se tietysti yöt seisahduksissa ja työpäivän ajan, kun ei arvannut yksin jättää hurisemaan.
      Mietinkin, mihin kuivattua lehtikaalia voi käyttää.
      Hurja meno oli. Olis tehny mieli erottaa ne jollain, mutta ite joutuu "uhriksi" jos menee väliin. Naapurit varmaan ihmetteli meteliä...

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!