perjantai 2. marraskuuta 2018

Leipuri Hiiva(tti)

Oikeaa kakkua aiemman synttärikakkulangan jälkeen.

Mikä nyt kenellekin on sitä "oikeaa" kakkua. Itse teen melkein aina tuorejuustokakun, kun kakkua tarvitaan, varmaan siksi,kun se on itselle mieluisin maku. 😂
Toinen syy on kyllä se, että siitä selviää helpolla, jos ei ehdi ennen vieraiden tulemista tehdä kakkua loppuun. Muistan erittäin elävästi niitä vuosia, kun tein tavallisia kakkuja ja niiden päälystäminen jäi aina viime tippaan. Yleensä päälystin vielä yöpaita päällä, hiukset pystyssä kakkua,  kun vieraita tuli.
Ei kovin miellyttävä kokemus.
Tuorejuustokakun saa kivasti vuokaan edellisenä päivänä ja käyttöpäivänä vain purkaa paketin ja laittaa pöytään.  Käytän usein sellaisia aineksia, mitä kaapista löytyy.  Tällä kertaa tein näin:

(Tämä ohje täytyy tuplata, että tulee pellin kokoinen)
Pohja
Digestive -keksejä johon on sekoitettu juoksevaa margariinia juuri ja juuri sen verran, että seoksen voi painella irtopohjavuokan pohjalle.  Vuokaan olen leikannut voipaperista pohjan ja reunoille suikaleita.
Täyte:
Flora vispi ja vaahtoutuva vaniljakastike vatkataan. Sekaan vaniljarahka ja maustamaton tuorejuusto. 5 liivatelehteä liuotin liotuksen jälkeen mustikoista irronneeseen liemeen ja lisäsin liemen jäähtyneenä seokseen.  Mauksi pääsi myös n.puoli litraa pakkasesta otettuja mustikoita.

Seuraavana päivänä koristelin nopeasti isoilla koristenonparelleilla.


Käytän lähes aina Digestive -piparia, kun se on omaan makuuni parasta. Sokeria en tähän enää lisäillyt ja maku olikin kivan raikas.  Käytän usein marjoja, kun ne tuovat juuri sitä raikkautta makeuteen. Puolukatkin sopivat tosi hyvin. 

Ruissipsit ovat helppoja tarjottavia. Tässä ne on vain pikaisesti täytetty valmiilla kaupan maustetulla seoksella, joita saa maitohyllystä. Olisihan näitä voinut vähän koristellakin vielä esim. tomaatilla, kurkulla tms. Työpäivän jälkeen ei enää riittänyt puhti hifistelyyn, kun vieraita jo tuli. Sipsit pitää täyttää juuri ennen tarjoilua. 

Pitihän sitä sienipiirakkaakin tehdä, kun on juossut niin monta kertaa metsässä sienien perässä. 😉

Pohja:
125g maitorahkaa
125g margariinia (tai voita. mitä nyt kukakin käyttää)
3½-4 dl (gluteenitonta) kaurajauhoa
1tl leivinjauhetta
nokare rasvaa vuokan voiteluun  jos tekee piirakkavuokaan. Tämä on tehty tupla-annoksella uunipellille. 

Täyte:
1L tuoreita sieniä (tai muita. Nämä on silputtu aivan hienoksi, kun kaikki eivät tykkää isoista sienenpalasista)
1 sipuli
1 purjo
öljyä paistamiseen
150g juustoraastetta
2dl kermaa
2 kananmunaa
1tl timjamia
suolaa
mustapippuria

Pohja-aineet sekoitetaan ja laitetaan jääkaappiin vähäksi aikaa. Paistetaan sienet ja sipulit, lisätään ne jäähtyneenä muihin aineksiin. 
Paistetaan 200 -asteessa 25-40 min.



Puuhattiin miehen kanssa molemmat keittiössä. Liekö väsymystä päivän päätteeksi vai mitä, mutta ikää tuli monta vuotta lisää silkasta naurusta.  Toinen haluaa tehdä juuri niin kuin ohjeessa lukee ja toinen soveltaa minkä ehtii. 😂😂😂

Seuraava käsityö on aloitettu joulua silmälläpitäen. Toiselle miniälle on jo sukat tehty, joten toinenkin tarvitsee samanlaiset.  Musta lanka ei ole kaikkein kiitollisinta neuloa. 


Meillä kävi tämmöinenkin vieras tuossa yhtenä päivänä. 


Jostain syystä näitä kaveruksia ei oikein saanut samaan kuvaan, mutta toteutetaan se sitten näin. 😀
Kumpikin on alle vuoden ikäinen. Merri varmaan pystyisi olemaan koirankin kaveri, mutta Arttu on vielä niin innokas, että ei osaa lähestyä rauhallisesti.  Kissa puolutautuu tarpeen vaatiessa, kun hermostuu. Onkin pidettävä varansa, että ei satu haavereita. Koiran puolesta enemmän pelottaa, etenkään, kun se ei ole oma.  Hiljaa hyvä tulee. Nyt tässä ollaan sentään samassa huoneessa.  Kissa leikkii välinpitämätöntä ja käy lopulta nukkumaan. 



12 kommenttia:

  1. Marjaisat juustokakut on kyllä ihan parhaita. Ja suklaakakut kans. Niistä yleensä arvon, kumpaako teen. Mustia lankoja ja kankaita on tosi hankala ommella ja kutoa, vallankin tähän vuoden aikaan. Ihana vieras teillä, tosi söpö nappisilmä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivänvalolla näkee parhaiten ja muuna aikana istunkin melkein jalkalampun alla. :) Toistaiseksi vielä näkyy. Tiiä sitte kuinka kauan.

      Poista
  2. ..sanonta nauru pidentää ikää...ja väsyneenä tuplasti lisää.
    Paljon Onnea!
    Herkulliset tarjottavat olet tehnyt!!
    nuo juustokakut ovat ihania .
    Minun leipomis kokemukseni tutustuessani "liivatinlehtiin" on iki muistettava.hauska!
    Tein tuoreista mansikoista...oisko luki-häiriö ollu ? vai mikä ?ei tullu mansikka kakulle liivate päällystä,ei tullu,vaan tuli mansikka -frispii,sellainen lautanen jota heitellään toiselle:)
    Ei pystyny veitsi,ei saha teräinen.Muistan ku poika sanoi :äiti on tehnyt kesto-päällisen,joka nostetaan pois kun otetaan kakkua ja laitetaan takas:( :) :) tais leipuri saada kolauksen itsetunnolle,kun leipoo vanhan aikaisia täytekakkuja:)) ,takuu varmoja:)))))
    Kauniit sukat neulot.Musta pimeää vasten ,vaati sen jalkalampun jonka alla on mukava neuloa!
    ihana karvaturri vieras:)Merrillä rento asento!tarkkailua?..just niin ei kiinnosta:)
    Hyvää pyhäinpäivää!! ja viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän torkkumisen puolelle tuo tarkkailu taisi mennä, mutta toisen lähestyessä unet karisi välittömästi ;)
      Kestopäälystekakku on oiva keksintö... no joo.. on meilläkin ollu vieras, joka koputteli minun kärvähtneellä pullalla pöytää ja totesi että täällähän onkin leivottu! ;)
      Hyvää pyhäinpäivää sinullekin. ite aion lähteä tästä juuri töihin. Eipä oo sen puoleen eroa pyhällä ja arjella.

      Poista
  3. Ketopäällystekakkua ja kärävähdepullia ;) Mun sämpylöillä vois kuulemma saada aikaan mustelmia, jos intoutuis niitä heittelemään kohti. Tekaritkin kuulemma on vaarassa. JA kerran mun kiisselissä oli yksi iso liivateameeba...

    Liivate

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liivateameebat on yllättävän yleisiä eläimiä. Jos tekaritkin on vaarassa, niin suosittelen kyllä käyttämään hieman laadukkaampaa tekarintekijää ;) Eihän se nyt sentään sämpylöissä voi olla noin paha vika!

      Poista
  4. Oi miten hyvän näköistä kakkua! Yllättävän moni ei tykkää täytekakkuja syödä, niin siinäkin mielessä juustokakku on erinomainen ja varmempi valinta 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos oikea leipuri! :) Ihan perinteisiä täytekakkuja näkee tosiaan harvemmin nykyään. Täykkärimallisetkin on usein ihan muuta, kuin perinteistä sisältöä.
      Juustokakku sopii kärsimättömämmällekin valmistajalle ;)

      Poista
  5. Juustokakut ovat herkullisia, olen muiden tekemiä usein nauttinut. Marjat tuovat kivaa makua ja rakennetta. Teidän keittöpuuhat on ihan kuin meillä: Isäntä on tarkka ja huolellinen, noudattaa pilkulleeen reseptiä, Emäntä soveltaa luovasti kokemuksella eteenpäin. isäntä perustelee: Reseptin tekijä on tehnyt tämän monta kertaa ennenkin... Ihanat tarjoilut teillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Roolijako meni justiinsa näin ;)
      Tai miksi edes on resepti, jos sitä ei kuulu noudattaa?? Mitä voi soveltaa ja mitä ei?

      Poista
  6. En ole koskaan tehnyt juustokakkua pitäisi varmaan kokeilla . Me kokkaamme aina miehen kanssa viikonloppuna ja molemmat on kyllä kovia tuunaamaan ohjeita jos puhutaan ruokapuolesta, leipomukset hoidan aina minä. Maukkaan näköisen piirakan olet tehnyt. Me saimme sunnuntaina aika paljon suppiksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Vielä löytyy suppiksia. Ite jo vähän luovutin, mut miks ei, onhan niitä varmaan. Olin viimeksi ihan syväjäässä.

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!