perjantai 23. marraskuuta 2018

Konsertti lähestyy

Aiemmin olen jo kertonut soittoharrastuksestani.  Olen aloittanut huilun soiton 9 vuotiaana, tätini jalanjäljissä. Liityin paikalliseen työväen orkesteriin, joita ennen oli lähes joka paikkakunnalla. Nyttemmin ovat monet muuttaneet nimeään tai tyyliään, syystä tai toisesta.
Kävin vuoden verran soittotunnilla orkesterin huilistilla ja sitten pääsin musiikkiopistoon. Siellä kului seuraavat 8 vuotta ja suoritin musiikin perustutkinnot teoriassa ja soitossa.  Koko tämän ajan kävin myös orkesterin harjoituksissa ja esityksissä. Aluksi soitin mm. vappumarsseilla marssirumpua, kun ei huilunsoittotaito ollut riittävä.  Kaikki kunnia silti oikeille rumpaleille, jotka lyövät rummuistaan ulos taidokkaita rytmejä.
Taidot karttuivat hiljalleen ja harrastus jäi olemaan, vaikka musiikkiopiston opinnot loppuivatkin.
Löysin miehen ja saimme lapsia, mutta musiikkiharrastus pysyi. Mukaan tuli jossain vaiheessa piccolo huilun rinnalle. Nuorimman lapsen myötä innostuin myös pianonsoitosta. Kävin pianotunneilla useamman vuoden ja soitimme tosi vaikeitakin kappaleita (ainakin minun mielestäni).  Pianon kanssa en kuitenkaan ikinä tullut aivan sinuiksi ja oma vaatimustasoni teki minulle lopulta tepposet.  En kestänyt sitä, että kaiken harjoittelun jälkeenkään ei soitto käynyt yhtä helposti, kuin huilulla. Vaadin itseltäni aivan liikaa ja tuskastuin lopulta.  Piano löytyy meiltä edelleen, mutta opinnot olen lopettanut.
 Viimeisen 5 vuoden aikana olen 2 kertaa ollut niin stressaantunut ja uupunut, että musiikki alkoi tuntua aivan turhalta. Tässä kohtaa jäi myös tuo pianonsoitto. Tila oli oikeastaan aika pelottava, koska musiikki on minussa, enkä koskaan ole ajatellut, että tulisi aika, jolloin se suorastaan ärsyttäisi. En kuunnellut edes radiosta musiikkia. Tunsin jopa syyllisyyttä siitä, että en käynyt orkesterissa, vai tiesin, että siellä odotetaan. Näin monta kertaa unta, että menin harjoituksiin, mutta siellä ei ollut minulle enää paikkaa, eikä nuotteja.
Tutun soittajan houkuttelu toiseen orkesteriin sai pitkällä viiveellä aikaan uuden soittokipinän.  Menin lopulta harjoituksiin ja päädyin soittamaan ensisijaisesti piccoloa ja tarpeen tullen myös huilua.  Sisäinen tarve musiikin harrastamiseen ja kuunteluun ja kaikenlaiseen musiikista nauttimiseen löytyi jälleen. Palasin myös alkuperäiseen orkesteriini. Nämä ryhmät soittavat keskenään erilaista musiikkia, jolloin saan myös vaihtelua. Tykkään haasteista. Niitä pitää olla myös soittamisessa. Lapset ovat aikuisia ja minulla on aikaa käydä kahdessa orkesterissa.

Ensi lauantaina on toisen orkesterin järjestämä konsertti. Olemme aloittaneet kappaleiden harjoittelun jo kauan sitten. Kyseessä on harrastelijaporukka ja kaikki eivät pääse kaikkiin harjoituksiin työ- ja muiden esteidensä takia.  Tämän konsertin aiheena ovat ulkolaiset sävelet, kuten Bohemian rapsody, Indiana Jones, Cats, Entry of Bojares jne.


Kenraaliharjoitukset on pidetty ja huomenna "pärähtää" .  Konserttitilanne luo usein lisäjännityksen soittamiseen. Toisaalta se on myös tila, jonka vuoksi harjoitellaan. Tavoite.  

Ennen joulua on vielä Kauneimmat joululaulut kirkossa, jossa myös soitetaan molempien orkesterien vuorolla, eri viikoilla.  

Viime vuonna kävimme myös ystävän kanssa soittamassa 3 palvelutalokeikkaa ihan vaan omaksi ja muiden huviksi.  Olisi mukava tehdä niin tänäkin vuonna, jos aika ja inspiraatio kohtaavat. 

Mielenkiinnolla jään odottamaan, mitä uusia nuotteja ja tuulahduksia tuleva vuosi tuo tullessaan. 

16 kommenttia:

  1. Huh. Taas pokkaan syvään. Minusta on käsittämätöntä, että joku saa musiikkia aikaiseksi jo pelkästään ulkonäöllään minua pelottelevista torvista, viuluista, huiluista ja muista cembaloista. Onneksi saa, sillä muuten minunkin maailmani olisi aika äänetön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ne kyllä pure, vaikka niihin koskee ;)
      Maailma olis tosiaan aika ykstotinen ilman musiikkia.

      Poista
  2. Ihana harrastus, soittaminen! Me ei niin musikaaliset voimme nauttia, kuunnella ja ihailla. Musiikin kuuntelu tuo paljon hyvää elämään, saati sitten soittaminen. Sinulla on lahja, olet etuoikeutettu, käytä sitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytän kyllä ;) Musiikin kuuntelukin on musikaalisuutta. Tiedän joitain ihmisiä, jotka eivät halua edes kuunnella, se tuntuu häiriöltä heidän mielestään.

      Poista
  3. Onnea soitoille =))
    Minä olisin halunnut oppia kitaransoiton, mutta en ole yhtään musikaalinen. Joten se jäi vain haaveeksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Soitot meni hyvin. :)
      Harmi kun soittoharrastus tyssäsi.

      Poista
  4. Tosi ihanan harrastus.
    Hattua nostan ja kumarran minäkin syvään!!!
    ilman musiikki en pärjäis.
    Minulla on musiikkikorva ,mutta ei rytmikorvaa:)
    Ihanaa sunnuntaita!!
    Kauniita säveliä:)) soitellen:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi sinulla on edes toinen korva! ;) Musiikki on mukana monessa elämän asiassa tarkotuksella tai alitajuisesti.
      Minusta on ihmeellistä,miten esim. puhekyvyn menettänyt henkilö pystyykin yht´äkkiä laulamaan sanoja mukana, mutta muuten ei tule sanan sanaa. Jostain sieltä alitajunnasta se tulee.
      Konsertti meni eilen hyvin.

      Poista
  5. Ihailen ihmisiä, jotka osaa soittaa ja laulaa, ite en ole ollenkaan musikaalinen. Tai mistä sitä tietää, pitäisi kai sanoa, etten ole koskaan harrastanut musiikkia. Tuon harrastuksen jäähylle jäämisen kyllä tunnistan. Käsityöt oli joskus ihan intohimoni ja jossain vaiheessa luulin, etten varmaan ompele enää ikinä. Niin vain käsitytöt on taas osa elämää ja välillä jotain valmistakin syntyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elmässä tapahtuvat asiat ovat usein sattumia ja kohdalle osuvia tilaisuuksia. En tiedä, olisinko alkanut soittaa lapsena, jos ei tätini olisi jo ollut toiminnassa mukana.
      Pakottamalla ei kai synny mitään luovaa. On se sitten käsitöitä tai jotain muuta.

      Poista
  6. Ihanaa, että sinulla on säilynyt musiikki elämässäsi! Olisi kiva joskus päästä kuuntelemaan teitä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisää kuuntelijoita kyllä kaivattaisiinkin! :) Aika vähän käy nykyään tuollaisissa konserteissa kuuntelijoita. Pitäis keksiä joku uusi markkinointikikka, vanhoihin kaavoihin sopeutuva.

      Poista
  7. On hienoa, että löytää oman tavan ilmaista itseään ja löytää tunteen, jolloin huomaa jonkin olevan epäkunnossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asioita osaa arvostaa muutenkin suuremmin, kun on kokenut sen nurjan puolen, vaikka jäljelle jää ikuinen epävarmuus siitä, että tilanne voisi joskus toistua.

      Poista
  8. Se on kyllä kiva, että on haasteita myös siis soittamisessa. Itse aloitin pianotunnit parisen viikkoa sitten näin aikuisiällä. Tuntuu jotenkin niin vaikealta. Isäni on soittanut monta vuotta harmonikkaa, se on mielenkiintoista kuunneltavaa. https://www.kallekurvinen.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haasteita täytyy olla, oli homma mikä tahansa. Se on se suola, miksi viitsii harjoitella, sen soittamisen ilon lisäksi siis ;D
      Uuden opettelu aikuisiällä on ihan mahtava juttu! Välillä kuuluu, kun joku valittaa, että olisin halunnut soittaa sitä tai sitä soitinta, mutta kun ei kukaan lapsena vienyt tunneille tai ostanut soitinta. Eihän se koskaan ole myöhäistä! Pitää vaan haluta tarpeeksi. Musiikilla on sitä paitsi tutkitustikin suuri vaikutus aivoihin, muisiin ja mielialaan ja niiden kautta koko kehon hyvinvointiin!
      Siitä olen kyllä samaa mieltä, että piano on vaikea soitin. Ajattelin sen johtuvan siitä, että huilussa olen tottunut yksiin ja samoihin nappuloihin, yhteen nuottiavaimeen, jalkoja ei tarvitse käyttää ollenkaan! ;D Pianossa pitää aivojen sisäistää monta asiaa yhtä aikaa ja viedä se vielä raajoihinkin! Oli se se silti antoisaa ja toisaalta vähän harmittaa, että luovutin. Vaan empä ala sitä valittelemaan, vaan puhaltelen ja puhkun huiluun ja piccoloon aina kun ehdin :)
      Jatka ihmeessä sitä pianonsoittoa, kun kerran vauhtiin pääsit! Ja kiitos kommentoinnista :)

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!