tiistai 10. lokakuuta 2023

Jämäiset punat (punaiset jämät)

 Jämälangat ovat taas mökillä ollessaan muuttuneet sukiksi.  Raidoitus on aika turvallinen vaihtoehto käyttää erivärisiä lankoja. Ainoa asia, jonka huomasin neuloessa, että kovin pitkä raita ei välttämättä ole hyvä, kun ei voi tietää, missä vaiheessa lanka loppuu ja jääkö liian kapea raita myöhemmin neulottavaksi.  Ihan kuin se olisi niin tarkkaa 😂 


Aluksi oli Nalle -langan jämiä tähän malliin.  Mukana on myös aiempien jämäsukkien jämälangat. 


Lopputuloksena ovat nämä kaksi punaista, nekin eri sävyistä kerää. 


Seuraavat jämälankayhdistelmät on jo valittu. Mökkireissut ovat tosin harventuneet, joten seuraavat sukatkin valmistuvat joskus hamassa tulevaisuudessa. 

Merri istuu häkissä miettien, miten pääsisi pihalle. Frodo on pihalla, mutta kokee selvästi olevansa verkon väärällä puolella.  Se kiipesi moneen kertaan verkon seinämää edestakaisin etsien sisäänpääsyä. 

Tasan ei käy onnen lahjat! 



Melkoiset tassuvoimat täytyy olla, että pystyy pelkkien kynsien varassa kiipeillä pystysuoraa verkkoa edestakaisin. 


Frodo vietti taas kaiket päivät mökin sisällä, sohvan alalaatikossa, mitä nyt syömässä välillä kävi.  Illalla kaikki oli kuitenkin toisin. Se halusi häkkiin jahtaamaan yöperhosia ja muita öisiä öttiäisiä. Siinä riitti hommaa pitkäksi aikaa ja ikkuna tömisi, kun se yritti tassuilla napata saaliitaan. 



Sieniä löytyi taas ihan kivasti.  Oli kanttarelleja, mustia torvisieniä ja suppilovahveroita.  Löysin myöhemmin vielä lisää suppiksia ihan mökin pihalta.   Ne kiikutin naapuriin, kun en viitsinyt enää puhdistella ja paistella. 


Oli hyvä idea istuttaa ruusupapua  mökin saunan sivuilla oleviin ristikoihin.  Kasvit ovat kasvaneet runsaasti ja ovat suojanneet saunojia naapureiden katseilta, kuten oli tarkoituskin.  Tosin, ei niitä naapureita ole hirveän usein mökillä näkynyt.  
Nyt pitää ottaa taas papuja talteen, että saa ensi vuonna uusia taimia. 



Mökkireisut ovat ilman viilennettyä selvästi harventuneet.  

Muuten täällä on elämä aikamoista hiljaiseloa ja päivästä toiseen siirtymistä. 

Pysykää lämpiminä ja haaveilkaa tulevasta kesästä 💖

32 kommenttia:

  1. Aivan ihanat raiat noissa sukissasi on oi miten upea häkki kissoilla on. Tuolla on turvallista seurailla maailman menoa.
    Olet saanut upean sienisaaliin. Minä olinkin ostosienien varassa tänä syksynä.
    Kanttarellipiirakka on ihanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raidatkin on yllättävän mielenkiintoisia, etenkin neulomisvaiheessa, kun ulkonäkö alkaa vasta ilmestyä näkyviin :)
      Häkki on minustakin hieno. Mies sen toteutti samaan tapaan, kuin meillä kotona on terassin yhteydessä. Kissojen on kivempi olla mökillä, kun pääsevät mökistä nk. ulos välillä. Merri voi olla välillä valjaissa ja narussakin. Se tykkää vahtia kaikenlaisia rapinoita ja mahdollisia saaliita mustikan varpujen seassa.
      Olen käynyt useaan otteeseen sienessä, kaikki mökin metsikössä. Hyvin on tullut sieniä ja matka on lyhyt.

      Poista
  2. Jämälankasukkia kudon minäkin parhaillaan. Sama asia askarruttaa riittääkö langat toiseenkin sukkaan samalla tavalla kuin ensimmäiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä teen aina kahta sukkaa kerrallaan, niin saan samanlaiset. silti ei tiedä riittääkö terään samanlaisena, ei yleensä riitäkään.

      Poista
  3. Olipa hauskat kiipeilykuvat. Siinä on jo tosiaan yrityksen makua, kun kiipeilee tuommoista verkkoa pitkin. ;-D Vaikka eihän me ihmiset tiedetä – sehän saattaa olla ihan helppoakin.

    On komeat sukat! Kuin mansikat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oisko toi nyt eräänlaista parkouria, että verkkoa pitkin edetään. Välillä hypitään huonekalun päältä toiselle :) Mutta että kynsien varassa... :0

      Poista
  4. Voi noita poikia! <3 <3
    Ihanat punaraitasukat, jo pelkkä ulkoasu lämmittää. Kauniit ja perinteiset sukat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punainen on tosiaan lämmin väri. Pitää ihan miettiä, voiko sininen villasukka lämmittää niin paljon, kuin punainen? :)

      Poista
  5. Tuo kissahäkki on kyllä täysi kymppi; oli kissa sitten sisällä tai ulkona :-) ja helpottaa taatusti mökillä oloa.
    Jos meidän Arttu olisi vielä vähän nuorempi niin ottaisimme kyllä mallia tuosta rakennelmasta.Frodo on oikea kissaluonne eli lepää päivät , että jaksaa sitten pimeän tullen puuhata :-)....vähänkös ärsyttävää :-)
    Jämälankasukat on aina paikallaan. Joskus itse ihmettelen miten niitä jämälankoja aina vain riittää vaikka kuinka yrittää kaikkea hyödyntää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sukkiinkin meni lopulta niin vähäinen määrä lankaa, että ei enää ihmetytä yhtään, miksi ne jämälangat ei koskaan lopu ;) Pitäisi olla joku isompi projekti. Mökillä on paljon myös vähän kummallisia lankoja, joista ei voi tehdä sukkia. en ole oikein keksinyt, mitä niistä sitten tekisi.
      Häkki on tosiaan hieno juttu, mukavoittaa kissojen mökillä olemista huomattavasti. Frodon öiset riehaantumiset ovat Merrin ärsyke. Kesken unia saattaa toinen hyökätä sängylle ja molemmat päätyvät lopulta lattialle. Voin kuvitella, miltä minusta tuntuisi, jos olen täydessä unessa ja joku hyökkäisi kimppuun.

      Poista
  6. Sulla on aina ihan riemastuttavia kissakuvia, taas täällä nauran ihastuneena 🥰🐈😺
    Lämpimänväriset kodikkaat sukat, kauniit ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä tuo verkossa kiipeily olikin hassun näköistä. Ihme on se, että ehdin vielä kuvaamaankin, ennen kuin tilanne oli ohi ;)

      Poista
  7. Nyt on niin mun väriset sukat ja kissat ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistä saataisiin nyt sinullekin tämän väriset kissat? Vai käviskö joku muukin väri? :)

      Poista
  8. Onkin kauniit sukat. Tuostapa sain minäkin ajatuksen kerätä samansävyisiä jämälankoja sukkaan. Meilläkin kissat jaksaa nukkua päivisn, mutta yöllä alkaa se riehuminen ja ulko-ovessa edestakaisin ramppaaminen, aika väsyttävää nousta sängystä vähän väliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on aina ollut niin "kiire" tehdä kaikenlaisia neuleita, että en ole tosissani montaakaan kertaa elämässä tehnyt todellisia jämälankasukkia, kuten nyt. Tämähän on oikeasti ihan koukuttava juttu :)
      Meillä oli vuosia sitten kissa, joka oli ulkokissa ja muistan miten ärsyttävää se ulko-oven rämppääminen öisin oli. Ja lähes aina samaan kellonaikaan! Selvästi ennen kellonsoittoa ;D

      Poista
  9. Niistä tuli kivat sukat, eikä voisi edes arvata niiden valmistuneen jämälangoista. Yllättävän pitkän pätkän kutoo pienestäkin nöttösestä. Tapaan punnita pienet kerät ja jakaa ne sitten kahdeksi, jotta saan molempiin sukkiin saman verran tiettyä väriä. Pienet erot eivät haittaa, mutta jostain syystä on mukavampi tehdä symmetrisia neuleita. Ylipäätään raitojen kutominen on kivaa, tuntuvat valmistuvankin nopeasti.
    Frodolla täytyy olla kynnet rautaa. Aikamoinen Batman-kissa, kun kiipeilee pystysuoraa verkkoa ylös.
    Nam noita sieniä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähäinen lankamäärä tosiaan riittää yllättävän pitkään. Minä teen kumpaakin sukkaa samaa tahtia. Jos on isompi kerä, saatan ottaa langan kerän sisältä ja päältä samaan aikaan. Raitojen ilmaantuminen neuleesta kasvattaa sukkaa heti silminnähden :) Kirjoneule lisää langankulutusta, joten olen päätynyt ihan suoriin raitoihin, nöttöseet riittää pitemmälle.
      Ihan uskomatonta, että kynnet kestää tuollaista touhua! Moneen kertaan kiipesi verkkoa pitkin, kun ei päässyt sisäpuolella halustaan huolimatta. Ja vielä lisäksi Merri sai olla sisäpuolella, mikä oli Frodosta epäreilua, kuten myös Merristä, mutta eri syistä ;)

      Poista
  10. Kivat ja pirteät sukat tuli! Jämälangat ovat sitten inspiroivia. Pitäisi taas ryhtyä, vaan kun on niin miljoona ajatusta ja suunnitelmaa, että ei ehdi kuin murto-osaan niistä tarttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä muut projektit vie aina voiton jämäsukista. Mökillä on niin epämääräisiä lankoja, että jämäily tuntui luonnolliselta. Mitähän tekisi niistä epämääräisistä langoista, jotka eivät sukiksi taivu?

      Poista
    2. Minä teen niistä peitonpaloja 10x10 cm. Ehkä se joskus valmistuu.

      Poista
    3. Tuokin on käynyt mielessä, mutta meillä on jo useita virkattuja peittoja mökillä :) Huivejakin olen miettinyt viileneviin iltoihin, mutta en jotenkin näe, että niitä mökillä joku olisi käyttämässä ja kotona on vielä entisiäkin. Hypistelymuhvit ovat yksi asia, joka on tullut mieleen, että veisi palvelutaloon.

      Poista
  11. Vitsi mitkä "haukkarit" Merrillä! Ihana kuva... sun puikot&huilu kans heiluu siihen malliin, ettei oikein se "urheilukyynär" ehdi toipumaan - se on piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiitkä prosessi!!! Maltillista syksyä - tosin ymmärrään niin.... et itselle mielekkäästä tekemisestä ei malta erossa pysyä, lemppari jumpanvetäjälläni samainen urheilupää tulehtunut, mut ei malta ei....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neulomista olen yrittänyt vähän vähentää... en ihan joka päivä ole neulonut. Nuokin on tehty useamman mökkireisun aikana (seli, seli ;D ) . Hierojan laittama teippaus tuntui jonkin aikaa aika hyvältä. Soittamisesta sanottakoon, että onneksi soitan huilua, enkä tuubaa tai rumpuja ;D

      Poista
  12. Minua jaksaa naurattaa Frodon mökkeily. Ensin maataan päivät piilossa ja nyt sitten pitää päästä toteuttamaan metsästyviettiä hyönteisten avulla :D :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä niin outo mökkeilijä ;) Ruuan jälkeen se livahtaa aina nopeasti sohvan alle, ellei sitten kierrä hiekkalaatikon kautta ;) Illalla ei enää pelota tai jännitä yhtään. Ulkona on ihan pimeä ja ikkunasta hohtaa valo, jota kohti öttiäisetkin tietysti suunnistavat. Frodo istuu häkissä saalistamassa ;)
      Yöllä toiset nukkuu rauhassa ja silloin pitää juosta edestakaisin karjuen kuin leijona ja rullattava kaikki mahdolliset matot lattialla. Kyllä se kotonakin juoksee yöllä, mutta mökillä on niin pienet tilat, että se tosiaankin huomataan ;)

      Poista
  13. Ihanat sukat! Niinpä, eihän sillä tosiaan väliä että miten raidat menee, kunhan saa lämmintä jalkaan=) Nyt on villasukille ollutkin jo käyttöä.
    Hihii, voi Frodoa, hän on selvästi yöeläjä, ja tosiaan mahtavat voimat tassuissa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väliä ei ole, mutta jostain syystä niitä kuitenkin aina pitää yrittää sovitella :) Teen melkein aina kahta sukkaa samaan aikaan. Frodolla on tiukka tahtotila ja peräkkäin mennään Merrin kanssa. Sänky on kuitenkin sellainen paikka, minne se ei ihan herkästi tule, kun Merri on siellä.

      Poista
  14. Sinä osaat kyllä käyttää todella hyödyksi jämälangat, oikein jämien jämätkin ja hienoa tulee!👍👌Minullakin on noita punaisia keriä, jotka eri erää ja väri niissä poikkeaa huomattavasti😬 Voihan Frodo; selvästikin oli häkin väärällä puolella😅🐈 t. Irkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen vissiin vasta päässyt ihan oikeiden jämien jäljille :) Jämähän voi olla vaikka mitä. Isosta neuletyöstä saattaa jäädä parikin vajaata kerää, onko ne jämiä? Tai sitten ihan vähäiset lankanöttöset. Meillä on niin paljon lankaa, että nuo vähäiset ovat jääneet usein vaille huomiotani. Mökillä sen sijaan on huomattavasti köyhempi valikoima lankoja jemmassa. Siitä iski tajuntaan ihan toisenlainen jämien käyttö :) Ajatusmaailma on siis laajentunut ;D

      Poista
  15. Kivat raitasukat. Raitasukkia on mukava tehdä, haittapuolena tosin on juuri tuo lankojen riittävyys, ettei vaan lanka lopu ikävästi kesken. Kun tottahan sen on väliä, että raidat rimmaa keskenään. 😂 Elämä ei ole reilua, ihmisetkin on monesti väärällä puolella milloin missäkin asiassa. Ihmekös sitten jos kissoille käy samoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuo pakkomielteisyys symmetrisyyteen säätelee montaa asiaa ;D
      Kaikki eivät ilmeisesti mahdu samalle puolelle, muuten ei kai kehitystäkään tapahtuisi, jos nyt ei puhuta ihan kärjistetyistä asioista, kuten sodat.

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!