lauantai 1. heinäkuuta 2023

Vihreät ja hopeiset kasvit

 Mikäs veijari se siellä puussa tuijottelee??  Mene pian omille teillesi, että kissat eivät sinua näkisi! 


Äiti toi meille amppelikurkun noin kuukausi sitten.  Kurkkuja oli jo tuolloin tulossa. 
Aluksi pidin sitä sisätiloissa, kun alkukesä oli kovin kylmä, etenkin öisin.  Nyt se on viettänyt aikaansa ulkona. Kaikesta epätodennäköisyydestä poiketen, kasvin oksat ovat kestäneet kurkkujen painon hyvin. 


Kurkkuja on tullut jo kymmenkunta!  Maku on hyvä. Tein muutamasta "hölsky -kurkkuja", mutta siinä nämä tuoreet kurkut tuntuivat menevän aivan hukkaan.  Parhaita ovat ihan näin 😜


Kasvua on seurattu monin silmin.  Frodo viihtyi etenkin lähietäisyydellä, seuraten, miten homma etenee. 


Netissä oli ilmoitus, että Unelmallinen -kaavakauppa on jälleen avattu. Verkkokauppa on vaihtanut omistajaa.  Tykkäsin kovasti siitä Satu -paitakaavasta ja päätin avajaistarjouksen hyödyntäen tilata pari kaavaa lisää.  
Antaa nyt homman hautua... katsellaan, mitä näistä syntyy, vai syntyykö lopulta mitään. 
Tämä ei ollut sen kummemmin mikään mainos, mutta jokainen voi halutessaan käydä kurkistamassa sivuja, mikäli ompeleminen kiinnostaa. 



Vuosia sitten Pentikiltä lahjaksi hankkimani puu päätyi takaisin meille. Sillä ei ollut enää tilaa lahjansaajan uudessa kodisssa.  "Hopeapuuhun" kuuluu myös 3 lasista tuikkukuppia. Ne saa roikkumaan noihin tukevampiin oksiin.  
Laitoin puun pöydälle, Merrin ruokakupin viereen.  Ajattelin, että ei tule onnistumaan... kuinka kauan menisi, kun puu on nurin??   Vaan eipä ole ollut!  Frodo etenkin tykkää kulkea sen vieritse ja heilutella häntää mennessään 😸 Helinä vaan käy, kun lehdykkäiset kilkuttavat. 





Frodo on  nyt täysin opiskellut hiirestäjä. Merri sai taas aidan alta kyttäämällä hiiren. Frodo katseli hyvin tarkkana vierestä. Nähtäväksi jää, riittääkö sen kärsivällisyys vahtia tuntikausia sopivaa tilaisuutta. 😂


Helle  ja työpäivät (etenkin aamuvuorot) taitavat hiljalleen tehdä tehtävänsä. Olo on koko ajan väsynyt.  Loma on jo niiiiin lähellä!   



40 kommenttia:

  1. Oletpa saanut jo ihanaa satoa. Elinvoimaiselta näyttää kurkuntaimi.
    Pitääkin käydä katselemassa kaavoja. Mekon ompeleminen kiinnostaisi tai tunikan.
    Ihania kuvia. Taitaa Merri ehtiä joka paikkaan valvomaan. (enkulinkäsityöt)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurkku on ollut tosi satoisa.
      Tällä hetkellä ei hirveästi ompeluta, mutta syssymmällä sitten taas. Kiva, kun on jotain odotettavaa kaavojen merkeissä.

      Poista
  2. Onpa teillä Merri ja Frodo hienokurkkuruukku. Ootteko maistaneet? Jotkut kissat tykkää hurjasti kuulemma kurkuista; me ei. - Pepsi ja Max

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon kasvin kurkkuja ei haukannut meistä kumpikaan. Ihmiset tiputtelevat välillä leipiensä päältä asioita lattialle. Ollaan maistettu, mutta ei hirveästi maistu. t: Merri ja Frodo Heinät menee paljon sukkelammin ;)

      Poista
  3. Samoin sinulle, uuteen kesäkuukauteen !

    VastaaPoista
  4. Hieno kurkkusato🥒🥒🥒En tiennytkään että kurkkujakin voi kasvatella amppelissakin.Hyvät hiiren metsästäjät sinulla 🐀.Mukavaa loman odotusta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään tiennyt, ennen kuin tuo ilmestyi meille :) Sen lisäksi olin tosi epäileväinen oksien kestävyydestä. Todistivat kestävänsä :)
      Loma lähestyy lähestymistään! Taas on yksi tehty työpäivä jo takanapäin.

      Poista
  5. Oi, miten ihana tuo orava kuva🥰
    Ja nam kurkkuja noin paljon, olen kesäsin mahdoton kurkun popsija...ovat niin raikkaan hyviä.
    Teilläkin on näppärä hiiri jahtaaja, kissoilla on tuohon hommaan älytön kärsivällisyys.
    Seurasin meidän Lulua yksi päivä, kun tunti tolkulla kyttäsi metsän laidalla. Ja ajattelin luoja musta ei olisi tuohon hommaan😂
    Mukavaa heinäkuun alkua ja kiva lomasi lähenee🌸

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Orava oli ensin maassa, kun ajoin pihaan, mutta siirtyi sitten puuhun ihmettelemään, mitä tuo ihminen oikein tekee :)
      Merri on vahtinut varmasti kymmeniä, jos ei satoja tunteja naapurin aidan alustaa, jo edellisten asukkaidenkin aikana ;) Jos palkinto on riittävän hyvä, niin kai sitä sitten jaksaa kytätä. Luulin, että se söi sen, mutta ei syönyt.

      Poista
  6. Minulla oli eilen viimeinen työpäivä, nyt toivotaan, että heinäkuu (ja samalla loma) jatkuisi ikuisuuden. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lomassa on parasta just se alku. Ekat päivät, kun voi ajatella, että ei tarvi mennä töihin piiiiitkään aikaan. Kunnes... ;D
      Hyvää lomaa sinulle!

      Poista
    2. Se on muuten just noin kun sanot! :D Kiitos!

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Frodossa asuu vieläkin se sisäinen riiviö, joka tosin puskee ilmoille hieman harvemmin nykyään ;)

      Poista
  8. Oih, söpö orava ja just keritty ajoittamaan kuvaushetki! Kurkusta tulee ihan kunnon satoa, sitä kelpaa Frodonkin ihmetellä=) Ja Merri the suuri hiirenpyydystäjä, se vaatii kärsivällisyyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Useamman kuvan näpsyllä tulee osumakin ;)
      Merri on niin lutunen, ei raavi eikä pure, mutta kun saalis on näkösällä, silloin ollaan ihan totuessaan!

      Poista
  9. Upea kurkkusato! Antaako kissat muuten kasvien olla rauhassa vai kaivetaanko sieltä kukkaruukuista kourallisia multaa kuten täällä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän omat kissat antaa kukkien olla, mutta tyttären kissat kun tulee kylään, niin heti alkaa lehtien rouskutus. Pitää tajuta heti siirtää se yksi ja ainoa sisäkukka suojaan ;)
      Ulkona saa kukkapenkit väkisinkin lannoitusta ja sitten niitä monttuja pitää meikäläisen peitellä, kun alkaa kukkapenkki muistuttaa kynnöspeltoa.

      Poista
  10. Oi, tuli muistokurkun maku suuhun!
    Mummulassa oli aina kasvihuoneessa tomaatteja ja kurkkuja, tomaatit oikealla ja kurkut vasemmalla puolen keskikäytävää, kasvihuoneen takana perunaa ja hernettä.
    Jostain syystä kaupan kurkut eivät ole koskaan maistuneet samalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsuudessa oli paljon parempia makuja :) Onhan noissa itse kasvatetuissa monesti paljon enemmän makuja. Minä olen sellainen kasvattaja, että ei koskaan tiedä, tuleeko sitä satoa, vai ei ;D

      Poista
  11. Enpä ole amppelikurkusta koskaan kuulukaan mutta hyvin näyttää kasvavan ja satoa tuottavan; pitää kokeilla itsekin ensi kesänä. Itse kasvatettu kurkku maistuu kyllä paljon paremmalta=tuoreemmalta kuin ostokurkut.
    Parasta on kun loma on jo ihan lähellä ja kaikki edessäpäin......silloin myös työ alkaa maistua ihan puulta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta tuokin, että viimeiset työpäivät ennen lomaa tuntuvat kestävän ja kestävän :) Lisäksi sellaiset "pakolliset" järjestelyt kasaantuvat aina viimeisille päiville. Yleensä siinä viimeisillä päivillä vielä yht´äkkiä tapahtuu jotain, mikä vaatii toimenpiteitä saman tien. Ainahan niitä joku muukin voi jatkaa, mutta koen, että vastuuhoidettavieni asiat on ainakin saatava järjestykseen.

      Poista
  12. Onpa tuottelias amppelikurkku.
    Ihana kuva Frodosta Pentik-puun vieressä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin! Kurkut tuntuvat kasvavan kokoonsa valtavalla vauhdilla, kun äsken olivat vasta alullaan. Ihme, että noin pienessä kasvissa riittää voimaa.
      Puu on ollut kissojen mieleen, ja on kuin ihmeen kautta pysynyt pystyssäkin :)

      Poista
  13. Meillä myös sitkeä orava käy kissojen häkin ulkopuolella kissoja härnäämässä ja on jo niin uskalias, että ei meinaa lähteä mihinkään, vaikka minäkin käyn hätistelemässä. Hienoja kurkkuja on kyllä tullut! Toivottavasti loma alkaa ihan kohta👍👍t. Irkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on jo aika ilkeää, että käy häkin ulkopuolella elvistelemässä! Toivottavasti ei tule sitä varomatonta hetkeä, jolloin nirri lähtee.....
      Loma on päivä päivältä lähempänä ;D 4 työpäivää enää!

      Poista
  14. Avomaan kurkkuja minäkin kasvatan 11 taimen voimalla . Itse kasvatin siemenestä taimet yksi kuoli maahan istuttaessa . Vielä emme ole saaneet satoa kun meni niin myöhäiseksi ennenkuin sain taimet lavaan .Toivottavasti satoa saadaan runsaasti koska minä myös säilön runsaasti ja olen myös jakanut näitä ystäville. Ommellut en ole vuosiin muutakuin verhoja ,liinoja ja pyyhkeiden päitä . Ihanat kisut taas kuvissa . Väsymys painaa täälläkin kehoa mistä johtuu en tiedä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin, että mikä jalostus tämä amppelikurkku on. Se näyttää ihan avomaankurkulta. Ehkä se onkin avomaankurkun taimi?
      Ahkeralle säilöjälle itse kasvattaminen onkin hieno juttu. Palkitsevaa :)

      Poista
  15. Onpas hauska ja satoisa tuo amppelikurkku. En ole sellaisesta aikaisemmin kuullutkaan. Kun pojat olivat pieniä, niin meillä oli amppelimansikoita, siitä oli kiva lasten päästä maistelemaan muutama mansikka.

    Tsemppiä lomanodotukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mansikkaa ja tomaattiakin meillä on ollut. Tämä oli uusi juttu. Näyttää toimivan. Suosittelen!

      Poista
  16. Hihii, Frodo on kärsivällinen kissa, kun jaksaa seurata kurkkujen kasvua. :-D

    Ihana orava, ja onnistunut kuva. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkia muita adjektiiveja Frodosta voi melkein sanoa, mutta kärsivällisyys ei ole sen paras hyve ;D

      Poista
  17. Maukkaan näköisiä kurkkuja. Tulee ihan ikävä kasvimaata, josta luovuimme aikapäiviä sitten. Sieltä tuli aivan älyttömän maukkaita avomaankurkkuja ja paljon. Myös kesäkurpitsasato oli usein vähän liiankin runsas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Avomaankurkut ja kesäkurpitsat taitaa olla aika satoisaa kasvatettavaa? Ihan satunnaisia kokeiluja on vuosikymmenten varrella ollut, eli tosi vähän :) Ihmetyttää, miten meillä jokin on näin satoisa ;D

      Poista
  18. Söpö orava! En ole minäkään koskaan kuullut amppelikurkusta. Olisipa lasitettu parveke - tai edes parveke. Ei ole.
    Hyvää alkanutta viikkoa ja kuuta sekä lomaa, kun se alkaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parveke ois kyllä kerrostalossa hieno juttu, mutta aina ei vaan ole. Sulla on kuitenkin hienot, isot ikkunat :)
      Kiitos :) 3 päivää vielä kituutetaan enne lomaa ;D

      Poista
  19. Kurkkuamppeli - wau!! Ovatko nuo avomaan kurkkuja?
    Millä lannoitat/kastelet, kun noin kukoistaa ja tuottaa satoa?
    Mun amppeliyritykset on kirjaimellisesti "kuivuneet kasaan"!
    Padassa sentään salaatit ja yrtit suht hyvin viihtyy, kun vaan itse viihtyisi hetken kotona...
    Merrin kärsivällisyyttä ihailen... lienen enemmän Frodo-tyyppinen....
    Lupsakkaa työarkea aamuja laskien.... minä lasken samaa kampaa väärinpäin.... eli ensi maanantaina sorvin ääreen... klups....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä kysele liian tarkasti ;D ...millään ole lannoittanut ;D No yhden kerran kukkalannoitteella. Kastella olen yrittänyt tiheään. Mökillä on 3 erilaista salaattia, lähinnä täyttämässä lavakaulusviritelmää, joka on joskus tehty. Olishan se kiva, jos niitä salaattejakin saatais, ettei olis vaan kasvattamisen ja kastelemisen iloa ;)
      Minulla on kai kaksi puolta: Merri -puoli ja Frodo -puoli. Ne ilmaantuvat aina tilaisuuden tullen ja joskus vääräänkin aikaan ;)

      Poista
  20. Kiva tällainen pieni lajike, kun ei vaadi suuria huoneita satoa varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näköjään :) Aluksi olin epäuskoinen, mutta olen muuttanut mieleni :)

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!