lauantai 2. tammikuuta 2021

Vuoden koonti

Jälleen on aika tehdä koonti  historiaan siirtyneestä vuodesta. 

Aloitetaan viime vuoden toiveista, jotka olivat tällaisia: 

"Mitään uudenvuodenlupauksia tai tarkkoja suunnitelmia en halua tehdä.
Toivoisin  kuitenkin liikkuvani hieman enemmän.
Toivoisin, että minulla olisi edelleenkin aikaa lukea.
Käsityöasioissa toivoisin kohtaavani houkuttelevia ja omituisiakin neulontaideoita, inspiraatiota askarteluihin yms. hommiin.  Toivoisin saavani puikoille jossain vaiheessa isomman neuletyön, kuten neuletakin tai -paidan"

Liikuntapuoli on edelleen tosi huonolla mallilla.  Tekosyynä pidän edelleen raskaita työpäiviä, jotka vievät sekä voimat, että liikkumishalut. Hulavanteen pyöritys on ainoa liikuntamuoto, mikä on pysynyt pyörimässä. Viime aikoina venyttely ja voimistelu tähän lisänä kipeän selän takia.  Jaa, mutta tulihan niitä luontopolkuja kyllä käveltyä tuossa loppusyksystä. Pyörä ei tainnut kulkea lainkaan...      Olihan sekin tietysti liikuntaa, kun ramppasin siellä marja- ja sienimetsissä moneen kertaan. 



Lukeminen on säilynyt rakkaana harrastuksena ja lukutahti on pysynyt viime vuosina aika tasaisena.  En lue läheskään niin paljon, kuin joskus muinoin, mutta jatkuvasti on ainakin yksi kirja kesken. 16 kirjaa oli vuoden saldo. Mukaan mahtui fantasiaa, tietokirjaa, elämänkertatyyppistä tarinaa ja jännitystä. Mieleenpainuvimpia olivat varmaan tuo Hamina 1918 ja Haapasalon junamatka.  Mustosen sarja Iidasta ja hänen tyttärensä elämästä jaksoi kiinnostaa useammankin osan verran. Vielä olisi tarkoitus jatkaa sarjan lukemista.  

Aaltonen Mikko: JHT Musta lammas

Aurejärvi Erkki: Kun kukaan ei näe

Carlsson Christoffer: Salaisuudet
Galbraith Robert: Käen kutsu
Higgins Clark Mary: Laulun loppu
Holt Anne: Vereen kirjoitettu
Korjus olli: Hamina 1918
Kuusenoksa Anu: Olemattomien jumala
Läckberg Camilla: Kultahäkki
MacLeish William: Bob Dylan muistelmat osa 1
Mustonen Enni: Lapsenpiika
Mustonen Enni: Emännöitsijä
Mustonen Enni: Ruokarouva
Mustonen Enni: Ruokarouvan tytär
Mustonen Enni: Taiteilijan vaimo
Röyhkä Kauko: Ville Haapasalo, junamatka Moskovaan



Lankaa sain "virallisiin" käsitöihin upotettua 7 kiloa ja 430g.  Askartelut ja muut touhut jäävät laskennan ulkopuolelle. Kokeiluja syntyi mm. kangasmaalauksen parissa, metalliverkkotouhua, sekä kattavimpana tuo farkkuinnostus, joka poiki yllättävän monta tuotosta. 😁



Neuleet olivat pääasiassa sukkia, joita syntyi 45 paria. Kokeilin monenmoisia ohjeita ja toteutin myös omia omituisia inspiraatioitani. Erityisen mukavia olivat kaikki oudot pyynnöt, joiden toteutusta piti miettiä ja pyöritellä ennen aloittamista.  Lapasiakin syntyi pitkästä aikaa, jopa 7 paria. Osallistuin kahteen yhteisneulontaan; Taimitarhan ystävänpäiväsukkiin ja Novitan äitienpäiväsukkiin. Osa päätyi hyväntekeväisyyskeräyksiin, osalla lahjoin lähimmäisiäni, osa omaan käyttöön, osa toiveiden toteuttamiseen ja osa hautuu edelleen varastossani. 

Suunnitelmani isomman neuleen tekemisestä pääsi puikoille, mutta ei ole vielä valmistunut.  

Alla toive pingviinisukista.



Virkkaaminen on jäänyt viime vuosina vähemmälle, mutta jotain sentään syntyi; 3 pöytäliinaa, koronapallot, ja kissan maja. Mukavin juttu olivat kuitenkin kissan tassut pöydän jalkoihin. 



Ompeluksi nimeän 6 tyynyliinaa. Muiden käsityöjuttujen ja askartelujen sisällä tapahtunutta ompelua en ole laskenut mihinkään. 

Lomapuuhat jäivät vuoden aikana aika vähiin. Lapissa tuli kuitenkin pyörähdettyä kesällä. Samoin pieniä retkiä mm. Porvooseen ja Kotkaan.  Yksi loma meni niiden luontopolkujen kiertämiseen. 


Monta mainitsematonta asiaa jää vielä muistelematta. Pysykööt ne muistoissa ja ajatuksissa. 

Vuoden tärkein tapahtuma oli kuitenkin  loppukesällä, häät, jotka vietettiin rakkaassa seurassa, hienoissa puitteissa ja hienoin järjestelyin 💖


Tänäkään vuonna en ole tehnyt mitään uudenvuodenlupauksia.  Jotain toiveita voisi silti kirjata ylös, kuten aiemminkin. 

Liikunta olisi tosi tärkeä juttu, vaikka se onkin minulle kovin tahmeaa. Toivon jaksavani liikkua hieman enemmän, kuin viime vuonna ja jatkavani sinnikkäästi myös venyttely- ja voimistelulinjalla.  Ajan edes kerran polkupyörällä 😏 Heittäydyn jopa niin hurjaksi, että asetan vuodelle 500 kilometrin kävelytavoitteen..  Minulla pitää olla aina näitä omituisia tavoitteita kannustimena. 

Toivon kohtaavani mieleenpainuvia lukukokemuksia. Ainakin aion lukea uudelleen sen mainostamani lapsuuden/ nuoruuden aikaisen kirjan; Lintukansan poika, jonka sain Sudenkin jo lainaamaan kirjastosta. 

Toivon saavani käsityöpuolella uusia inspiraatioita ja pääseväni kokeilemaan jotain ihan uuttakin juttua.  Toivon saavani myös energiaa ja intoa omilla käsillä tekemisestä muuhunkin elämän osa-alueeseen. 

Lopuksi tietysti toivon että tämä virus saadaan kuriin ja elämä pääsee taas käyntiin, päästään maskeista eroon ja vierailuja voi tehdä milloin vaan.  

Näillä eväillä alkaneeseen vuoteen!  

Kiitän kaikkia blogin lukijoita ja kaikkia muitakin vierailijoita ja kommentoineitakin, sekä omasta, että Merrin puolesta!  

Terveyttä ja inspiraatioita alkaneeseen vuoteen! 

31 kommenttia:

  1. Kiitos,vuosi-katsauksesta.
    Ja Erityisen Hyvää alkanutta uutta vuotta Sinulle Ja Merrille 😼😊
    Minäkin aina kuvittelen tekeväni tuollaisen upean vuosikertomuksen.....mutta jospa tämä uusi vuosi sen mahollisuuen antaa,
    Taukoa jatkuu..toukokuulle asti.
    Kommentoimassa käyn,ja Arvonnta juttuja niitä en unoha;))
    Sinä olet luonto -retkiä tehnyt ihan mukavasti,lukemis listalta taian kirjottaa itelle noita uusimpi Enni Mustosen tarinoita muistiin!tai tarkoitan kirjan niminä:)))
    Kauniita käsitöitä,ja neulomisia teit kokovuoden;)
    ...Sitäpä juuri korona saatas selätettyä,tulis normi.kevät/kesä/syksy;)
    kiitos Sinulle blogi-ystävyydestä!!!Merrille ihanista ja hauskoista videoista,😻😀
    Ihania touhuja teille!❄⛄🌷🌹🌞🎁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vuolaista kommenteistasi, niitä on ollut kiva lukea pitkin vuotta :)
      Tuosta Mustosen kirjasarja -listasta puuttuu se eka, jonka luin jo aiempana vuonna, eli Paimentyttö, siitä se tarina alkoi.
      Merri jatkaa videoesiintymisiä facen puolella. ;D
      No toukokuussa sitten... viimeistään :) Varmaan jo alkaa aiemminkin näkyä, jos vanhat merkit paikkansa pitää :)

      Poista
    2. 🤣Arvontoja pidän..mutta ihailen vaan !Hopeista Kuunsiltaa.
      tuohon hopeasiipi enkeliin laitan tunnon tuskissani jotain,riemukasta 🤣😂😁😀😊😎,mutta siinä ei kommentti mahdollisuutta....ovat niinkuin kirjoitetut sanat tyhjille seinille..(vähän kesken koko blogin rakentaminen).Olen maailman huonoin pitämään omia iloja ja suruja sisälläni,aina oon kailottanu ne maailmalle,ei ole niin kell onni on se onnen kätkeköön..nyt opettelen sitä. 🙊🙉🙈 ..harjoittelen..minäkin käyn kävelyllä..painoa pitäis saada pois.. 😁😋..että näyttäisin "naiselta",hah,hah!!!🤣🤣😊😑🤩🤩.Tämä on vissiin sitä vanahan akan-kasvua..uueksi ? 👵👩‍🦳🧓🧝‍♀️
      siispä Merrin videoita katsomaan !!😸

      Poista
    3. Minä taas olen enemmänkin tuppisuu omien asioiden suhteen. Luulen, että vaitiolovelvollisuus työn myötä on saanu aikaseksi tuon hiljaisuuden muissakin asioissa, monesti ihan turhaan. Ajattelen aina, että jos joku haluaa puhua asioistaan, niin tehköön sen itse. Se on sitten oma valinta.
      Kävely tuntuu vähiten liikunnalta, sitä voi tehä kaikkein kivuttomimmin ;D Mitenkähän sitä aina havahtuu vasta, kun on pakko. Ensin vedetään kaksin käsin suklaata, vaikka siinä ei ole mitään järkeä, vaikka onhan se tietysti hyvää... ;D Venyttely tuntuu ihan typerältä, kun menee hyvää neulonta-aikaa ihan "hukkaan". ;D

      Poista
  2. Oho, minkä määrän käsitöitä olet vuoden aikana tehnyt! Liikkua pitäisi minunkin enemmän ja se onkin minulla nyt suurin tavoite tälle vuodelle ja koko loppuelämälle. Sokerin syöntiä aion vähentää tosissaan.
    Suloinen tuo kissa tossuineen.
    Hyvää uuden vuoden alkua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on, että ei pelkästään tälle vuodelle, vaan koko loppuelämälle... huh huh, hikeä pukkaa jo pelkästä ajatuksesta näin sohvaperunan näkökulmasta ;D Minun on nyt lopetettava toi suklaan syöminen ihan tyystin, kun en osaa kerran kohtuudella sitä syödä.

      Poista
  3. Varsin toimelias ja tuottelias vuosi takana!!
    Onnea alkaneeseen vuoteen - toteutukoon kaikki toiveesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna olen jo joka päivä liikkunut! ;D Eihän tää niin vaikeaa olekaan...

      Poista
  4. Hieno tavoite, 500 km. Ei se ole kuin 1.4 km/ pv 🤔. Itellä on sama, työ syö naista ja askellusta tulee yli 10 000 jo työn aikana, sekä punttisali samaan palkkaan. Tiiän ettei sitäkään lasketa, huoh!
    Mutta sinullahan on käsityösarkaa, kokeilevaa taidetta ja hyllyjen tyhjennyst, etten yhtään ihmettele moisia saavutuksia. Pääasiahan on, että kässyily on kivaa, rentouttavaa työn vastapainoa.
    Hyvää ja käsityörikasta uutta vuotta sinulle ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensin ajattelin tuhat kilsaa, kuten joskus (enkä sitäkään saavuttanut), mutta tulin järkiini :) Joku tavoite pitää olla, pääsi siihen sitten tai ei. Minun täytyy aina laskea asioita, että niissä olisi jotain "järkeä".
      Sitä tuo kässäily juurikin on, rentouttavaa työn vastapainoa! Jos menee muutama päivä , että ei oo mitään ehtiny/ jaksanu tehä, niin alkaa hiljalleen pakonomaisuuden ahdistus lisääntyä. Kun saa käyttää luovuutta ihan mihin vaan, niin mieliala kohenee.
      Samanlaista vuotta sinullekin!

      Poista
  5. Olet sinä käsitöiden mestari oikein!
    Voin kuvitella kaikki sukkaparit, jotka olet taiteillut,ihania varmaan kaikki!
    Mä myös kudoin aika monet sukat, mutta en kyllä noihin sun saavutuksiin vielä pääse, en ikinä varmaankaan.
    Käsitöitä on kyllä niin kiva tehdä ja lenkkeilyt mullakin on jäänyt liian vähäiseksi..pitäisi varmaan korjata sekin asia pikimmiten.
    Ja toivotaan , että korona vähenee rokotuksien myötä ja muutenkin....
    Toivon sulle oikein iloista tätä vuotta 2021!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikään mestari en koe olevani, mutta innokas kyhäilijä kuitenkin ;)
      Luovuuden purkaminen johonkin on välttämätöntä mielenterveyden kannalta.
      Yritetään porukalla nostaa kässäihmisten liikuntamäärää! ;D

      Poista
  6. Niin monta sun ideaa tältä vuodelta on vielä parastamatta =( No, ainakaan tuota 500 km tavoitetta en edes yritä parastaa. Kirjat kyllä. Yhden sun idean sain kuitenkin toteutettua - kironeulesukat - kun aikani katselin ahvensukkiasi. Ne on NIIIIN hienot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin! Parastitko ahvenesta hauen ? :O
      Tää kävely ja muu venyttely, jumppa yms. hulan pyörittely on nyt kai pakon sanelemaa... ei tuu enää kymmeniä vuosia vanhasta selästä itekseen parastuvaa.

      Poista
  7. Sinulla on ollut toimelias vuosi käsitöiden saralla. Ja tavoitteita on hyvä olla vaikka niitä en itse kovin paljon itselleni laita. Mekin olemme kävelleet noin 20 km viikossa mutta meidän kausi on niin lyhyt kun alkaa ne puutarha hommat niin kävely jää. Mutta hyviä toivomuksia sinulla on kaikenkaikkiaan ja toivon että ne toteutuisivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mullakaan liian tiukkapiposia tavotteita ole. Jos onnistuu, niin kiva, jos ei, niin ei voi minkään. Te ootte kävelly jo muutenkin yhtä paljon :) Meillä on niin kausittaista tää liikkuminen. Parina viime vuonna on vissiin joku varastanu meiän kävelykengät, kun ei oo tullu liikuttua ;D Toisaalta kumpikin joutuu töissä kävelemään ja touhuamaan aika paljon, mut eihän se oo samanlaista liikkumista.
      Olis kiva, jos ees osa toteutuis!

      Poista
  8. Hyvää ja oman maun mukaista alkanutta uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oman maun mukaisuus on erittäin tärkeä yksityiskohta! Niinhän se pitää mennä. Ei pakolla, vaan oman maun mukaan. No ehkä sittenkin vähän pakolla...etenkin toi liikuntaosio ;D
      Simpsakkaa sunnuntaita!

      Poista
  9. 500 km! Onko sulla askelmittaria? Luulen, että päivässä otat aika monta askelta.

    Noista kirjoista olen lukenut Läckbergin ja olihan se ihan mukavaa viihdettä. Hän on sujuva kirjoittaja. Mustoset ovat edelleen työn alla, pitäisi ottaa listalle.

    Toivon, että tavoitteesi toteutuvat ja muutenkin vuosi on mielekäs! Sinun blogisi on yksi niitä oman menneen vuoteni iloisia asioita: löysin tänne vasta menneen vuoden aikana, mutta sitten olenkin käynyt kurkkimassa sinun ja Merrin kuulumisia monta kertaa viikossa. Kiitos teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidin jonain vuonna tavoitteena tuhat kilometriä, mutta siihen en ihan päässyt. Nyt ajattelin ottaa kohtuullisemmin, kun en ole viime aikoina ees lenkkeillyt :) Töissä tulee varmaan paljon askeleita, mutta niitä en laske, vaan pelkkiä lenkillä käymisiä. Saa samalla raitista ilmaa, kun tulee pääosin sisällä nyyhättyä.
      Ahkerasti olet kommentoinutkin, kiitos siitä :) Mukava löytää uusia "tuttavuuksia" ja sinulla on vielä niin erilaisia juttuja sieltä rapakon takaa.
      Täällä lumiset näkymät. Parin päivän aikana satoi ihan kunnolla lunta. Merri jämeränä kävi jo ulkona kokeilemassa aamutuntumia, Lämpötila nollan kieppeillä, joten ei kovin kylmä kuitenkaan.
      Ollaanpa kuulolla ja "näkyillään" ;D

      Poista
  10. Paljon olet saanut aikaan, ja vielä työn ohessa. Oikein hieno saavutus viime vuoden tapahtumiksi.
    Olen meinannut hankkia jonkun älykellon joka mittaisi liikuntaa, mutta ne taitaa olla liian vaikeita. Nukkumisen tason tietäminen ensin houkutteli. Katsotaan nyt saanko mitä aikaiseksi.
    Kännykkään olen ladannut liikunta-sovelluksen. Se on mulle tärkeä motivoija liikkumaan. Ei tulis mitään jos ei pääsis kävelylle. Näkyy olevan siinä 100-160 km /kk tullut liikuttua. Eihän siinä paljon kaloreita kulu, muttaa pääasia on että saa raitista ilmaa, eikä tarvii koko aikaa istua kämpässä.
    Sullahan tulee töissä jo paljon askeleita ja liikuntaa. Toisin kuin mulla, ei työtä enää.
    Hyvää alkanutta vuotta, kaikinpuolin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä tuntuu, että puikot on kasvaneet käsiin kiinni ;D Pitäis välillä osata irrottaa.
      Älykelloja näkyy olevan paljon. Itellä tyssää siihen, kun ei työssä voi kuitenkaan pitää kelloa ranteessa hygieniasyistä. OIkeastaan en ole muuta kaivannutkaan, kuin tiedon kävelymatkan pituudesta ja sen saa mitattua puhelimen liikuntasovelluksella. Nukkumisen tasoa minun ei varmaan tarvi mitata, se on useimmiten luokkaa "tukki" ;D .
      Kyllähän töissä kulutusta ja liikuntaa tulee väkisinkin. Sen huomaa ainakin silloin, kun on ollu lomalla, eikä työliikuntaa ole tullu.

      Poista
  11. Vastaukset
    1. Kiitos :) Se on ollu minulla vakiona koko blogihistorian ajan. Yleensä tulee katsottua enimmäkseen käsityöt ja kirjat, sekä liikkuminen.

      Poista
  12. Kiva kooste päättyneestä vuodesta, makupaloja vähän joka saralta. Eiköhän siitä koronastakin päästä eroon tänä vuonna, sitä toivon ja niin varmaan toivoo moni muukin. Hyvää alkanutta vuotta sinullekin ja Merrille tietysti myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti päästään. On kyllä niin laajamittainen juttu, että jälkimainingit voi olla hoitoalalla aika pitkät. En usko, että päästään maskeista enää ikinä.... no ehkä vähän pessimistinen ajatus. Päiväkohtaiset luvut ovat kyllä laskeneet vähäsen.
      Kiitos kommentista :)

      Poista
  13. Kuuntelin muuten syksyllä kaikki Haapasalon seikkailuista kertovat kirjat. On siinä elettyä elämää kerrakseen 😮 Ei melkein voi uskoa todeksi...

    VastaaPoista
  14. Katselmus on mielenkiintoinen. Mitä kaikkea voikaan tapahtua yhdessä vuodessa. Hyvää ja pahaa. Iloista vuotta toivotellen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika tuntuu eteenpäin pitkältä, mutta taaksepäin lyhyeltä. tosin mitä vanhemmaksi tulee, sitä nopeammin tuntuvat vuodetkin vierivän.
      Se tunne minullekin tuli, että ei melkein voi uskoa tuota Villen seikkailua :)

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!