tiistai 12. tammikuuta 2021

Siepparimuistelmat

 Yksi lempitouhuistani on ollut unisieppareiden tai sen tyylisten renkuloiden tekeminen.  Vanhoja kuvia katsellessa tulee mieleen miten näitäkin silloin piti tehdä oikein urakalla, kuten kaikkea, josta innostun. 



Aluksi tein useita saman kaavan mukaan joululahjoiksi.  Aloitin tekemällä tuon keskiön muovisella kukkapyörällä. Kukan kärjistä pujottelin läpi pitkät langat/ narut, jotka sitten solmin alkukantaisella makramee -tyylillä verkoksi. Narut kiinnitin tuonne renkaaseen solmuilla. Haasteena oli saada tuo kukkakuvio tuonne ihan keskelle... 
Renkaan ympäri sitten virkkasin samalla langalla päälyksen, joka peitti sujuvasti nuo solmitut langanpäät. 


Osan helmistä, jotka tulivat tuonne verkkoon, pujottelin jo niihin solmittaviin lankoihin, osan kiinnitin erillisellä solmimislangalla paikoilleen.  Jossain vaiheessa tuli mieleen käyttää nappeja tuossa keskustassa. 

Kukan tekeminen kukkapyörällä tuonne keskelle alkoi jossain vaiheessa tuntua tylsältä ja etsiskelin kaapeista asioita, jotka voisi kiinnittää  keskiöön. 


Erilaisilla lankavaihtoehdoilla sai aina erinäköisiä lopputuloksia. 


Näitä virkattuja pöllöjä tuli tehtyä kahteenkin sieppariin. Tällä epelillä on silmät, toisin kuin sillä toisella, jota sitten joku keksikin kuvailla korsetin näköiseksi...


Lähes kaikki siepparit ovat menneet lahjoiksi tai tuliaisiksi.  Nämä kaksi muistan erityisen tarkasti, koska vein ne itselle lapsuudesta tärkeään paikkaan. Pääsin silloin visiitille äidin-isän-äidin taloon maaseudulle. Siellä lapsena usein käytiin vanhaa mammaa katsomassa. Oli aluksi lehmiäkin ja tietysti kissoja. 1 kissa ihan varmasti joi minun limsat lasista, kun laskin sen tupakeittiön penkille syödäkseni pullaa... 
Talon asukkaat nukkuivat lopulta pois ja talo jäi kai ensin tyhjilleen. Nyt olen tutustunut naapuriin, joka järjestikin minulle vierailun tuohon vanhaan taloon, jossa nykyisin on pääkaupunkiseudulla asuvien ihmisten kesämökki tms.  Oli äärettömän nostalginen ja haikea olo katsella vanhaa taloa, joka oli remontoitu. Sinne jäi aurinkoa tuottava sieppari ja toinen naapuriin ystävälle. 


Näissä on jo kokeilunhalua vähän erilailla.  Renkaat ovat pienempiä, rannerenkaita. Vanhat kuvat on kiinnitetty langan kanssa renkaaseen. Osassa oli joku mietelausekin tai henkilökuvaus tuossa alla.  Nämä taitavat olla minulla vieläkin jossain kaapissa jemmassa. 


Nuorin lapsistakin innostui tekemään oman versionsa. 


Käytin sieppareissa kaikenlaisia helmiä, mitä kätköistäni löytyi. Nämä siniset loistavat hyvin tuon valkoisen rinnalla.  


Tästä olen erityisen ylpeä. Olin pari viikonloppua kirjansidontakurssilla, jossa opeteltiin kahdenlaista tekniikkaa kirjojen sitomiseen. Tein kirjoja kotonakin ja annoin niitä lahjoiksi. En oikein keksinyt mitään hienoa käyttöä kirjoille, joten niiden tekeminen on jäänyt unholaan. 
Tämä työ oli viimeinen, vapaavalintainen. Halusin tehdä jotain taiteellista, kurssin vetäjän taideteosten innoittamana. Sidoin tuon pikku kirjasen. Tulostin noihin sisäkansiin tietoa unen eri vaiheista. Kirjan  päälikannet tein muistaakseni paperista, joka oli tilaamiemme evässalaattien peitteenä. Ideana oli käyttää kaikkea mahdollista paperimateriaalia.  Kirjan nimi on painettu leimasinkirjaimilla: Kirjawa unisieppari, ja noita Z -merkkejä on runsaasti kannessa ja roikkuvissa spiraalipaperisuikaleissa.  Kirjan  mukana roikkuu vielä rautalangasta vääntämäni silmälasit. 


Kaikessa tekemisessä, oli se sitten sukka tai sieppari tai mikä vaan, on aina mukavaa, jos joku antaa jonkun erikoisen aiheen. Sitä alkaa ensin työstää ajatuksissa, että miten toteuttaisi ja sitten pääsee kokeilemaan. Tässä toivottiin simpukka -aiheista siepparia. 


Tämä on vain söpö, ei muuta sanottavaa. 


Tässä on käytetty helmiä, jotka on purettu auton puukuulaistuimista. Meillä onkin ollut niitä pussitolkulla, kun aikanaan sain niinkin hyvän idean, että purkasin nuo istuimet. 
Erilaiset höyhenet kuuluvat sieppariin? Ainakin minun sieppareissa taitaa olla lähes kaikissa. 


Halloween -sieppari tyttären tekemällä hämähäkillä. 


Sieppari-ideaa noudatti myös tämä Elämän puu -aihe, jonka tein renkaaseen. Ensin oli ajatus tehdä jonkinlainen useamman renkaan installaatio seinäkoristeeksi, korvaamaan isoa taulua.  Idea hautui liian kauan ja olohuone meni remonttiin. Sen jälkeen paikka ja suunnitelma ei enää tuntunut hyvältä.  Tämä roikkuu ikkunassani. 


Sieppareihin voi käyttää mitä omituisimpia lankoja, joita varastosta löytyy. Tämä oranssi lienee jotain Tahitia, tai vastaavaa pöperölankaa. 


Vasemmanpuoleisen aihetta en nyt millää hoksaa, vai oliko vaan hopeasieppari, kenties. Oikealla on kuitenkin sieppari, joka on tehty aiheella polkupyörä. Tämä oli niin hassu aihe, että ensin ajattelin, että ei voi tehdä. Sitten kuitenkin taas pääkoppa jäi aihetta pyörittelemään ja syntyi tämä. 


Monivaiheisin oli pyyntö tehdä moottoripyöräsieppari.  Minulla oli oikein kuva tulevan omistajan moottoripyörästä, jota yritin mukaella joka suhteessa. Tein monta osaa yksittäiskappaleina ja kiinnitin ne sitten toisiinsa.  Tätä oli aivan ihana tehdä ja on varmasti uniikki. 
Alla roikkuu kypärä, joka on näköjään kääntynyt kuvattaessa väärin päin. 


Näitä olisi kiva tehdä lisääkin, mutta ei ole oikein paikkaa, mihin laittaisi. Ihan joka paikkaa ei viitsii täyttää näillä omilla hömpötyksillä. 

Tälläistä tällä kertaa, muistelon merkeissä. Joku voi muistella mennyttä kesää, joku puutarhaa jne. Minä muistelin menneitä sieppareita.  Mitä sinä haluaisit muistella mieluiten? 

19 kommenttia:

  1. No on sulla sieppari poikineen. Yhden olen tehnyt, kun kummitytön kaksoset kinusvat. Siellä se siepparoi Tampereella. Jaa mitäkö haluaisin muistella? Hmm, kukkasia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkasia minäkin muistelen. Niitä on joskus ollut ;)

      Poista
  2. Vitsit kuinka hienoja, tyylikkäitä, hauskoja ja söpöjä ja kaikkea! Kiva postaus!
    Ja kiitos rieskainspiraatiosta, porkkanalaatikko muhii just rieskoina uunissa. Kohta niitä on kiva maistella teen kanssa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Rieskat oli minustakin yllättävän hyviä, uskoin vasta, kun maistoin.

      Poista
  3. tosi tosi tosi upeeta ja ihania unisieppareitä olet niitä kyllä tehnyt paljon .. niin kauniit ja varmasti tulee hyvä uni . Hyvää alkanutta vuotta sinulle ja paljon ihania ideoita

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Sieppareita on niin kiva tehdä, kun voi tehdä vaikka millaisia versioita.

      Poista
  4. Kommeita ovat kaikki siepparit.
    Mukava tarina,,,,,
    ja unikirjan tyynyn alla nukkuvalle tuo kirja siepari ihan huippu!
    Tuossa lukiessani,,tuli vängälläkin mieleen..siitäköhän nuo minun "kauhuleffa"-unet johtuu,,kun talossa ei ainuttakaan unisiepparia,,yksi uniapnea-laite se tuhisee..kait pelottaakssen pahat unet minun uniin,
    nyt alan miettimään tolokusti tätä sieppari asiaa?🔑🔧⚙🦴👺💀👹👻👽👾
    Mukavaa talvikuuta!❄⛄🤍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se laite sellasta suhinaa pitää, että unet on varmaan aika erikoisia, ehkä jotakin ilmailuun liittyviä ;D
      Nyt vaan äkkiä sieppareita väsäämään! Mieluusti vielä vaikka useampaankin huoneeseen. Väinölle oma.
      Eipä tullu sitä lunta kuten luvattiin! Ollaan ooteltu, mutta kaikki tais mennä pääkaupunkiseudulle. Täällä tuli aiemmin viikolla jonkin verran, mutta nyt 20sentin tilalla ehkä 2 senttiä. Tuuli oli kyllä reipas ja vieläkin tuulee. Hyv´on nyt hiihtäjän hiidellä... mikäli sattuis olemaan hiihtäjätyyppiä.

      Poista
  5. Voi miten kauniita ovat kaikki. Pidän eniten tuosta kirja-aiheisesta unisiepparista. Itsekin voisin tuollaisen ottaa. Olet todella luova ja taitava. Hyvää tammikuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kirja-aihe oli minullekin erityinen, etenkin kun ensin tehtiin niitä kirjoja ja sitten aihe jatkui mielikuvituksen myötä tähän muotoon.
      Kivaa keskiviikkoa!

      Poista
  6. Nämä ovat kyllä hienoja :) olet ollut aikamoinen tehtailija. Minun suosikkini on se puu. T: Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkällä aikavälillä ovat valmistuneet, kestoaihe :) Puu on kyllä minunkin mieleen. Hieman jo erilaistunut tuosta siepparityylistä, ehkä ei enää edes sieppariksi luettava. Siitä kuitenkin saanut alkuideansa.

      Poista
  7. Upeita ovat! Eniten tykkäsin siitä kirjasta sekä Elämän puusta. Itse en ole tehnyt koskaan ensimmäistäkään siepparia.
    Mukavaa, tosin ilmeisesti tavallista kylmempää loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat minunkin suosikkejani. Toisaalta nuo auringonkeltaiset ovat katseenvangitsijoita. Näin kevään korvilla (?) pitäisi olla jotain keltaista ;)
      Aika vilakkaa oli, kun äsken kävin tepastelemassa pienen kierroksen. Kävelykilsat on jo kivasti alullaan :)
      Pitää lähteä alottamaan yks uus sukka, kun eilen siitä alotuksesta ei tullu mitään, vissiin kolmen yrityksen jälkeenkään ;)
      Korvialämmittävää keskiviikkoa!

      Poista
  8. No onpa valtava määrä toinen toistaan hienompia unisieppareita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ovat pitemmältä ajanjaksolta tehtyjä. Joku aihe kun käy kiehtomaan, niin sitä pitää toistaa ;)

      Poista
  9. Oi, onpa niitä melkoinen määrä!
    Takuuvarmaa on, ettei yksikään ikävä uni pääse läpi, tuohan on jo oikea painajaisten palomuuri!
    Itse olen 20 vuotta sitten tehnyt unisiepparin, siinä on vanhoilta poikaystäviltä saadut kultakorut mukana. Heti sen valmistuttua tutustuin Mieheen - kuvittelen asioilla olevan jonkinlaisen asiayhteyden...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä samassa huoneessa, niin se on jo sellanen muuri, että ei taida mahtua nukkumaankaan ;)
      Kyllä tuo sinun oli selvästi siepparin johdattama juttu!

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!