maanantai 4. tammikuuta 2021

Luettua, Mustonen Enni: Taiteilijan vaimo

 Mustonen Enni: Taiteilijan vaimo




sarjasta  Syrjästäkatsojan tarinoita

Otava 2018

Aiemmin ilmestynyt Paimentyttö, Lapsenpiika, Emännöitsijä, Ruokarouva, jotka kertovat Idan tarinaa, Ruokarouvan tytär ja nyt taiteilijan vaimo, jotka kertovat Idan tyttären näkökulmasta.  Tarinalla on vielä jatkoa. 

Edellisessä osassa Kirsti, Idan tytär, päätyi Pariisiin tutustumaan  muotiin ja työskentelemään osaltaan sen tuottajana.  Paikalle pöllähti tuolloin myös hänen vanha tuttavansa Iivo, joka oli saanut apurahan Pariisissa opiskeluun.  Kirsti työskentelee vapaasti liikkeessä, jossa myydään neuleita. Hän kasaa neuleet ja toimii liikkeen ylläpitäjänäkin, omistajan lomaillessa.  Tarkoituksena on kasata pääomaa ja palata Suomeen, jossa Kirsti halusi perustaa oman liikkeen tuttavansa Miilin kanssa. 

Iivo pääsee tunnetun taiteilijan oppiin ja hänen taitonsa kehittyvät kuvanveistäjänä. Uusiin tekniikoihin tutustuen hän luo pohjaa tulevalle taiteilijan uralleen Suomessa.  Ammatti on kuitenkin epävakaa ja taiteilijan mieli ailahtelevainen. Karjalaistausta tuovat oman leimansa ammatin harjoittamiseen. 

Kotimaan ja perheen moraalikäsitysten vastaisesti pari elää yhdessä, mutta päättää Suomessa mennä heti vihille. He asuvat Idan täysihoitolassa, jossa on nyt muuten hiljaisempaa. Idan mies Elias ajaa taksia ja sekaantuu lopulta salakuljetukseen ja elämä tuntuu käyvän jatkuvasti salamyhkäisemmäksi. 

Kirsti ja Iivo saavat lapsen, jota Ida käy avuksi hoitamaan.  Kirstin ja Miilin muotiliike tuo hiljalleen tuloksia. Miili löytää kuitenkin itselleen miehen toisesta kaupungista ja liike päätyy kokonaan Kirstin nimiin. Uusi apulainen tuo mukanaan uudenlaisia kuvioita ja hankaluuksiakin. 

Idan epäilykset isästään heräävät tarinan kuluessa. Äiti vaikuttaa salailevalta ja outoja asioita tapahtuu. Ajan ja tapahtumien nivoutuessa tarinan kulkuun selviää Idankin salailun syy. 

Edellisessä kirjassa olin suorastaan pettynyt, kun Ida jäi taka-alalle, vaikka tarina oli täysin kiertynyt hänen ympärilleen. Kirstin elämä saa kuitenkin tässä toisessa osassa syvyyttä ja Idakin löytää taas tarinassa paremmin paikkansa. Kirja vetää mukaan historian kuuluisuuksia, kuten Ville Vallgrenin, Olavi Paavolaisen, Mika Waltarin, Katri Valan ja monia muita aikakauden tunnetuksi tuomia nimiä.  Lapuan liike näkyy ja kuuluu, kieltolaki, edelleen myös yhteiskuntaluokkien jaottelu ja naisen asema. 

Mielenkiinto on herännyt siinä määrin, että seuraava osakin on taas etsittävä kirjastosta.  Ainakin 2 osaa on vielä lukematta. 

16 kommenttia:

  1. Minä olen säästellyt näitä äidin luona -lukemiseksi, olen ostanut äidille erilaisiksi lahjoiksi, kun tykkää lukea juuri näitä ja sitten "niitä Botswana-kirjoja". Lukeminen on mukavaa. T:saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukeminen vie ajatukset aivan muualle. Hyvä kirja saa lukijan tuntemaan, kuin olisi itse paikan päällä.

      Poista
  2. Kiitos!📖📗📘📙
    nämä kirjat tempasevat...mukaansa📚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirpparilta miä nää ekat bongasin ja mielenkiinto heräsi. Mukavaa lukukokemusta sinullekin !

      Poista
  3. On tämä vaan niin hyvä sarja, että kyllä ne pitää lukea. Samalla tulee lisää tietoa historiasta. Kirjailijalla on ollut tosi paljon tietoa historiasta, kun on näitä kirjoittanut. Kannattaa etsiä jatko-osat tähänkin.
    Olen lukenut ehkä kaikki Enni Mustosen aiemminkin kirjoittamat kirjat, ovat ihan lemppareita. Joitakin olen lukenut hyvin monestikin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää tuo sen historian jotenkin ihmistä lähelle kun kerrotaan jonkun henkilön näkökulmasta tunnettua historiaa.

      Poista
  4. Pitäisiköhän sittenkin tehdä yksi uuden vuoden lupaus, tai oikeammin tavoite..? Jos saisin luettua vuoden aikana edes pari kirjaa...
    Hyi kauhee, peruutan heti, sillä samantien napsahti päähän visio itsestä makaamassa sairaalassa/sairaana niin, että kirjat olisivat ainoat kaverit. Kääks. Perun siis heti ja luen, jos luen. Huh.😲
    Hyvää alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on paras päätös! Luet, jos luet ja siltä tuntuu :)
      P.S. Terveenäkin voi lukea ;D

      Poista
  5. Olen lukenut kaikki nämä Enni Mustosen kirjat ja tykkään tosi paljon hänen tyylistään. Odotan uusia kirjoja, mutta en ole nähnyt pitkään aikaan mitään uutta sellaista jota en olisi lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei vissiin koskaan oo lukusessa mitään tuoretta ;) Siksi kaikki sarjat on jo loppuunasti kirjoitettuja, kun minä niihin rupean.
      Käyn kirjastossakin tosi harvoin, kun lukutahtini on niin hidas. Joutuu uusimaan moneen kertaan.

      Poista
  6. Kaikki on luettu ja lisääkin varmaan tulossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, olikos se viimeinen vasta sodan aikakautta, eli nykypäivään vielä aikaa :)

      Poista
  7. Minulle aivan outo kirjailija, mutta kiitos vinkistä. Mukavaa alkanutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin sinulle!
      Tämä kirjailija kirjoittaa myös muilla nimillä, kun googlettaa.

      Poista
  8. Suosittelen minäkin! Tämän sarjan ensimmäinen osa oli ensimmäinen koskaan lukemani Mustonen, ja alun muutama kymmenen sivua oli vähän tahmeaa, mutta kun tarina pääsi vauhtiin, se olikin sitten menoa se - kertaheitolla suosikkikirjailijakseni! Näitä on vaikea laskea käsistä ennenkuin takakansi tulee vastaan.
    Sujuvasti kirjoitettua huikean taitavaa ja tarkkaa ajankuvaa, kuten muissakin hänen kirjoissaan.
    Sarjan seuraava osa ilmestyy huhtikuun alussa.
    Ja tosiaan, jos ei kirjailijanimellään olekaan kaikille tuttu, niin siviilinimellään varmasti paremmin.
    Mukavaa alkanutta vuotta ja hyvää loppiaista!
    -Minski

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miä olen lukenut aiemminkin joitain hänen kirjojaan. Nämä osuivat aluksi käteen kirpparilta, kun oli useammalla pöydällä näitä alkuosan kirjoja. Keräilin sitten 4 ekaa mukaan. :) Tuo nimiasia oli uusi, kun aloin sitä googlettelemaan.
      Samoin sinulle Minski :)

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!