maanantai 28. tammikuuta 2019

Kulttuuria ja karamellia

Linnanmäki on varmaan kaikille tuttu paikka?  Lapsena kävimme siellä joka kesä, niin myös omien lasten kanssa on tullut käytyä usein. Nyt on ollut useamman vuoden tauko, kun ei ole enää pieniä lapsia. Lisäksi omalle "kylälle" on tullut huvipuisto.
Muistikuvissa  on vauhdin huumaa, natisevia puurakenteita, hattaran ja popcornin tuoksua, laitteiden ääniä, ihmisten hälinää.  Kaikissa laitteissa piti käydä. Parhaiten mieleen ovat jääneet Maailmanpyörä, Enterprise, Pilvenpyörä, vuoristorata, Vekkula....
Hattaraa piti aina saada, vaikka se onkin vanhempien painajainen; sormet ja vaatteet ihan tahmassa syönnin jälkeen. Kotiin lähteissä kaikki olivat aina ihan väsyneitä; jalat kipeinä ja hieman huono olo laitteiden jäljiltä.
Jotain taikaa siinä Linnanmäessä on vieläkin. Kävimme isännän kanssa Peacock -teatterissa. Jo Linnanmäelle kävellessä tulivat kaikki muistot mieleen. Portti on kutsuva. Talvella on hiljaista, mutta Maailmanpyörässä oli hienosti valot, jotka loistivat jo kauas, näyttäen kävelijöille reitin suuntaa.
Kerran aiemmin olen käynyt kyseisessä teatterissa. Tilan lattia on puinen ja natiseva. Sopii hyvin Linnanmäen tunnelmaan.
Teatterissa oli tuttujen näyttelijöiden tekemä Sketsijengi, joka nauratti mukavasti.  Etukäteen oli oikein maininta, että saa kuvata. Tila oli kuitenkin niin hämärä, että keskityimme vain katselemaan. Musiikista vastasi 3 hengen livebändi.
Näytelmä oli hyvä ja suosittelen sitä muillekin!


Lunta oli Helsingissäkin, joskaan ei niin paljon, kuin kotipuolessa. Portilta teatteriin johti vain lumeen tallattu polku. Laitteet olivat aavemaisesti pimeinä ympärillä. 


Kerran vauhtiin päästyämme, päätimme käydä tutustumassa myös Fazerin vierailukeskukseen.  Saimme tunnin pituisen esittelykierroksen, joka alkoi isosta kasvihuoneesta, jossa kasvoi lähes sademetsäolosuhteissa kasveja, joita käytetään jollain lailla tuotteiden valmistuksessa. Löytyi  kaakaopuuta, sitruunapuuta, mangoa, inkivääriä, vaniljaa, kahvipapua, banaania, pippureita..... Nykyään kun on kaikenlaisia makusuklaitakin.  Fazerhan valmistaa paljon muutakin, kuin sitä suklaata, on myös leipää, piparia jne.
Tässä valtava Mignon -pupu. Tarinan mukaan joku oli vienyt näitä suklaamunia siinä munakennopakkauksessa ulkomaille tuliaisiksi. Eivät olleet oikein ymmärtäneet ideaa kananmunakuorisista herkuista. Keittäessä oli sitten vesi muuttunut aivan ruskeaksi! 
Esittelijä suositteli Mignon -munan laittamista hetkeksi pakkaseen, jolloin kuori rapsahtaa helposti pois herkun päältä.  


Kaiken esittelyn päätteeksi oli osio, että sai syödä mitä vain.... aika hyvin osallistuin omalta osaltani.....


Tarjolla oli vaikka mitä! Paikan päällä sai syödä niin paljon kun halusi, mutta mukaan ei saanut ottaa. 


Tuliaisiksi ostin tämän Kettukarkkipipon itselleni. 
Kysyin esittelijältä karkkineulelisenssistäkin.  Minulle kerrottiin sen olevan vain nimellinen, ja yrityksen johto on vain mielissään, jos tuotteita mainostetaan jollain tavalla.  Eri asia on tietysti jos niitä aletaan ihan roppakaupalla valmistamaan myyntiin. 


Kotiin viemisiksi saimme vielä pussillisen tuotteita jokainen. Tuosta leivästäkin on näköjään tullut tuo ohutversio, joka kilpailevalla leipävalmistajalla on ollut aika suosittua, ainakin meidän perheessä. 
Kierros maksoi 13e/ per aikuinen. En muista lastenlipun hintaa, mutta ainahan voi käydä tarkistamassa TÄÄLTÄ
Vierailukeskuksessa on myös tuotemyymälä, sekä kahvila. Ihmisiä oli runsaasti, vaikka kierroksella olikin vain kymmenkunta. 


Lähdin matkaan ilman neuletta... hui sentään! Yleensä se on aina mukana, ainakin varalla. Päätin pitää hartioille pienen tauon.  Oli silti mukava kotiin palattua taas neuloa 😅
Merri oli yökylässä kavereidensa luona. En ole nyt ihan varma, oliko kotiinpaluu sen mielestä hyvä vai huono asia. Nukkui ainakin koko illan.
Loma vetelee viimeisiään ja säätiedotus pelottelee meitä suomalaisia "hassuilla"  super-, tappo-, hyytävä-, jätti- yms. pakkas- ja lumivaroituksilla.  Yritetään nyt kuitenkin rämpiä sujuvasti lumihangessa ja pukeutua lämpimästi nenänpäätä myöten.

17 kommenttia:

  1. Meiltä on Linnanmäelle tosi pitkä matka,mutta lasten kanssa on joskus tullut käytyä. Sitä on varmaan pari vuotta,kun käytiin Fazerin vierailukeksukksessa. Minusta se on tosi hieno. Kuinkahan sen käynnin jälkeen minun sokeriarvot oli aivan pielessä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikka on tosiaan hieno. Ainoa huono puoli on se, että nytkin, kun aurinko paistoi, niin meinasi kahvilan puolella häikäistyä ikkunoiden runsauden takia. Mitenkähän helteillä ja kirkkailla kesäpaisteilla mahtaa olla.
      Yllätyin, miten moni karkki tai suklaa ei maistunukaan, kun oi parhaimpiakin tarjolla ;) Tuntuu, että suklaa maistuu aina, mut näköjään sitä osaa olla joitain lajikkeita kohtaan nirsokin. Viimeiseksi otin kuitenkin terveellisen ruisleipäpalan kompensoimaan herkkujen syöntiä ;D

      Poista
  2. Onpa ollutkin hauska matka ja makea. Merri yökylässä kaverin luona, suloinen ajatus sekin. Tauko neulomisesta on joskus tarpeen, mutta kyllä sitä sitten kaipaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neulomistauon aikana voi tulla yllättäviä ajatuksia siitä, miten homma pitäisi edetä, kun siihen taas ryhtyy :)

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli niin virheellistä tekstiä että otan uudelleen. Selasin tuonne alaspäin ja luin myös ja ihastelin kisuja enemmän kuin mitään muuta. No kivoja käsitöitä tottakai. Tuo Fazerin lisenssijuttu oli ihan kiva tietää. Jos joskus muutamat kettukarkkisukat tai-kintaat tulee tehtyä. Viimetalvena parit kintaat tein.

      Poista
    2. Rupesitko kursailemaan kommentoinnissa ;D En muista mitä kirjoitit, mutta en huomannut siinäkään mitään virheellistä.
      Kisut on ihan parhaita asioita elämässä, ei ehkä tärkeimmät, mutta parhaimpia :)

      Poista
    3. En huomannut, koska en tainnut nähdä koko kommenttia ;D

      Poista
  4. Linnanmäellä kävin viimeksi lapsena. Huvipuistojen laitteet eivät oikein koskaan ole olleet mun heiniä, en oikein lapsenakaan viihtynyt kieputtimissa. Onneksi niissä ei ole pakko kieppuakaan. :) Fazerilla viihtyisin kyllä varmaan vähän turhankin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsena pystyi pyörimään laitteissa aika hyvin, mutta aikuisena ei enää, päänuppi ei kestä. Joillain se tasapaino on herkemmässä jo lapsesta asti.

      Poista
  5. Ihana lomapäivä!!! :)
    hui ,viidakon tuntuiset,eikö tarkoitin sademetsää,(ei kumminkaan tarzania ,siellä ollu:))
    Mahtava oli lukea Tutustumis-reissusta.
    minä onneton :)),kun en oo ikinä käyny Hesassa:))))))))
    Olen sellainen reissaaja,luen blogeista kaiken maailma reissut ja yöllä sitten seikkailen mitä ihmeimmissä kaupungeissa.Mulle passelit!
    joo ,suklaata söisin varmaan niin paljon,...saisin heti porttikiellon:))
    Meillä -10 pakkasta,lumituisku,
    Mukavia lomapäiviä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olis Tarzan voinu herättää vähän enemmän uteliaisuutta siellä tilan keskellä olevassa lasisessa sademetsätilassa! Oli kuitenkin ihmisiä aikalailla siinä ulkopuolella ;D
      Ei siinä ryhmäkierroksella kuitenkaan niin hirveästi kehtaa sitä suklaata popsia. Suomalainen on sellainen kursailija :)

      Poista
  6. Kulttuuri-ihmisenä on aina mielenkiintoista lukea missä kukin käy rentoutumassa.
    Kuulostaa mukavalta reissulta, loppuhuipennusta myöden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loppuhuipennus oli ihan vahinko, täysin suunnittelematon. Satuin näkemään netistä että on esittelykierroksia, oltiin samassa kaupungissa ja aikataulukin täsmäsi. Aika harvinaista sinänsä. Yleensä aina joku asia ei täsmäää. Todistetusti voi siis olla välillä hyvääkin onnea :)

      Poista
  7. Onpa teillä ollut mukava lomapäivä.
    Linnanmäellä ei ole kovin usein tullut käytyä, kun on niin kaukana, mutta onhan se sellainen paikka minne piti lasten muutaman kerran päästä aikoinaan.
    Tuo Fazerin esittelykierros kuulostaakin HYVÄLTÄ jutulta, pitää laittaa korvan taakse lomia ajatellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisäyksenä vielä, että kaveripäivät niin kissoille kuin koirillekin on yleensä kivoja, mutta raskaita. Lepo maittaa sen jälkeen.

      Poista
    2. Vierailukeskuksessa on vissiin hiihtoloma-aikana enemmän kierrätyksiä, kuin tavallisesti.
      Linnanmäki taitaa olla vähän kuin joulu, mitä aikuisemmaksi kasvaa, sitä pelkistetymmältä se vaikuttaa. Pitää fiilikset ettiä ennemminkin tuoksuista ja tunnelmista. :)

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!