torstai 12. heinäkuuta 2018

Pihalla tapahtuu

Kesä on edenny ja kasvitkin on saanu uutta pontta kasvuunsa kylmän kauden jälkeen.  Kevättalvella kasvattelin ahkerasti siemenistä mustasilmäsusannaa, joka lähtikin hyvin , vaikka tuuheutuminen onkin kestäny aika kauan. Hentoiset oksat eivät oikein lähteneet kiipeämään, vaikka olin laittanu niille tukilankoja.  Terassilla on nyt aikamoinen ryysis kissanhäkin rakentamisen takia. ..


Toukokuussa voitin Maatiaiskanasen elämästä tosi paljon siemenpusseja. Kaikki tuli istutettua, mut osasta ei jaksanu kasvaa kovin tehokkaasti ja osan jouduinkin istuttamaan astioihin tilanpuutteen vuoksi. Niissä on ollu kasvu hyvää, mutta lähinnä ovat olleet nk koristeena.  Huono kasvu johtunee huonosta hoidosta. 😊 
Ite puupalikoista väsäämäni kasvuloota on tuottanu parhaan kasvun. Siellä on reunoilla sipulia  ja keskellä mahtavat lehet punajuurista. Sitä en tiiä, onko mullan alla mitään mainittavaa. 😉
Kevättalvella kasvatetuista kirsikkatomaateista jäi jälelle vain vaivaset 2 ja ne on ruukuissa tossa taka-alalla. 


Sain lahjakortin, enkä oikein keksiny mitä oisin ostanu. Halusin ostaa jotain näkyvää ja nyt olen tuhlaillu sitä piha-asioihin.  Pensasmustikoita oli jo aiemmin 3. Ne oli aika harvaan istutettuja, joten väleihin mahtui vielä kaksi. Nyt on North blueta, Artoa, Ainoa ja Alvaria. Eipä näistä tänä vuonna ainakaan juuri mitään tule. Liekö vaikutusta sillä, kun kissanhihna on jatkuvasti näiden ympärillä....



Kärhöt on vähä heikosti menestyneet vanhan kirsikkapuun juurella. Ostin 2 lisää, niin ensi vuonna voi sanoa, että 4 kärhöä on vähän huonosti menestyneet. Paikka ei ole ehkä otollisin, mut tykkäisin kovasti, jos ne kiipeäis tätä puunrunkoa pitkin. 


Meillä ei oikein mitkään hedelmäpuut oo menestyneet, mut yritys on silti ollut kova.   Luumupuu oli joskus oikein hyvä, kunnes se päätti kuolla pystyyn. Kirsikkapuu on nähnyt päiviensä pään, lähinnä minun päätöksellä, kun kyllästyin kilpailemaan lintujen kanssa, enkä halunnu verkkoakaan.  Omenapuita olen laittanu useamman, tällä hetkellä 2 vähä huonokasvuista (mutta ei kuitenkaan kuollutta) on vielä olemassa. Niissä on joskus jopa vähän omenoitakin!   Uuen luumupuun olen tuonu kyläreissulta. Se on kyllä kasvanu, mutta ei ole tehny mitään muuta. Ehkä se vaatiikin pölyttäjäkaverin? Ostin Parikkalan punaisen luumupuun sille kaveriksi. 


Kompostoinnin salatkin on alkaneet aukeamaan. Nyt nää jo pyörii ihan kivasti.  Meni pitkään, ennenkun uuesta kompostista alko tippumaan mitään alalokeroon, kun olin sen ekan kerran tyhjentäny. Nyt on jo reippaampaa sisäkiertoa. 


Alppiruusut oli puoleen hintaan. Meiän pihalla ei oo ikinä sellasta ollu. Ostin 2 ja kaivelin niillekin paikan tän kekokukkapenkin kupeeseen. Keko on tehty jo monta vuotta sitte. Sen päällä kasvaa pallotuijia ja jotain epämääräsiä juttuja. Ei siinä oikein mikään kestä kunnolla, kun on niin kuiva. 


Tässä vielä kauempaa. Vasemmalla oleva riipparaita on minun vanha suosikki. Kestää hyvin talvenkin. 


Minulla tää pihanhoito on aina vähän kausiluonteista ja lyhytkestoista. Toivon kuitenkin, että jotain näistä jäis elämään ja muistuttais tästä kesästä vielä vuosienkin päästä. 

16 kommenttia:

  1. Käy kaataan alppiruusuillesi kahvinporoja ja jos mahdollista, hanki niille suoruopaa eli maata suosta, helpoiten ojitetun suon ojan reunalta. Tykkäävät happamasta ja palkitsevat kukinnalla. Olet kyllä taitava, kun saat kompostin toimimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahvinporot on ainakin helppo toteuttaa.
      KOmpostihomma on varmaan aloittelijan tuuria. :)

      Poista
  2. Toivotaan, että alppiruusut menestyvät hyvin :) Etköhän punajuurista saa herkullista satoakin <3 Mukavaa loppuviikkoa Siulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt pitää alkaa etsimään jo punajuurireseptejä. :) Olen oikeasti yllättyny, että ovat noin hyvin kasvaneet. En oo mikään kasvatusihme. :)

      Poista
  3. Minulla puutarhassa on tullut tänäkesänä huippupaljon kukkia. Vaikka en ole kunnolla pystynyt kipuilujeni vuoksi rikkaruohoja kytkeä. Kasteltu toki on joka päivä. Mulle ei sovi näin kova kuumus,on puhti aivan loppu ja jos vähänkin yrittää jotain tehdä,niin hiki virtaa. sulla on tuossa edellä aivan huippuhienot sukat! Olet taitava tyttö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :)
      Nyt on ollut varmaan hyvä kasvukesä. Viime kesä olikin niin sateinen, että luontokin tais pitää taukoa.
      Liika kuumuus tekee olon vähän huonoksi ajoittain. Töissäkään ei ole oikein hyvä olla helteellä. Onneksi yöllä ilma aina vähän viilenee ja aamusta on vähän aikaa ihan raikasta.

      Poista
  4. Nyt vaan peukut pystyyn että tosiaan vielä vuosienkin päästä saat nauttia nyt kasvavista, kuten mustikoista..nam:) Minä olen tuollaisista pensasmustikoista haaveillut vaan en ole vieläkään saanut aikaiseksi hommata:) Viime kesänä sain vadelma pensaita ja ne tekivät niin herkullisia suuria vadelmia heti ekana vuonna, toivottavasti tänäkin vuonna tulisi edes muutama:) On kyllä kiva jos/kun omasta maasta saa satoa,ovat niin hyviä ne itse kasvatetut♥ Kaunista kesäviikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin monta vuotta, että laittaiskohan pensasmustikoita. Olin kuullu, että kolmantena vuonna vasta tulee satoa ja ajattelin, että ei yhestä kasvista voi paljoa edes tullakaan. Lopulta rohkaistuin ja laitoin viime vuonna 3 tainta. Kyllä niissä muutama mustikkakin on, mutta kissa on niitä nyt vähän ehtiny "riipiä". Laitoin nyt 2 lisää, eli 5 taimea pitäis jo tehä jättisadon. :)
      Vadelmat on ihania myös ja varmaan satoisiakin. Naapurissa oli aiemmin ja ne levisi kovasti, niin en uskalla omaan pihaan laittaa. Vaativat varmaan nekin vain hoitoa toimiakseen. Onnea kasvatukseen sinullekin. :)

      Poista
  5. Puutarhanhoito ei ole aina helppoa, kun kasvin mokomat eivät viihdy siellä missä itse ajattelee niiden viihtyvän. Välillä uuvuttaa jatkuva siirtäminen ja rikkaruohojen nyppiminen. Kompostoinnin salat aukeavat toivottavasti minullekin, kun ostin uuden kompostorin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kompostori oli ihan hirveän kallis, mutta ostin sen silti, kun olin jo pitkään haaveillu ostavani. Siirsin tosta vanhasta kompostista kaiken sisällön ensin tuohon uuteen ja aloin laittaa tuoretta jätettä niiden päälle. Nyt kun n.2kk on mennyt, olen jo mättänyt uudesta kompostista jonkin aikaa tuolta alaluukusta tavaraa taas tuonne vanhaan kompostiin. Uuden kompostin lämpötila oli aluksi ihan uskomaton, mutta nyt se on tasaantunut30-40 asteeseen.

      Poista
  6. Kompostointi on mukavaa, kun se ei vaadi ylimääräisiä. Kerroksittain vihreää, ilmavaa ja ruokajätettä. Meidän on tyhjentämättä vielä viime talven komppari.
    Anna kukkiville kasvurauha, estä kissanremmin kulku yli taimien, saat varmasti sadon talteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on ollu kiva huomata, että kompostointi voi onnistua ilman hirmuista vaivannäköä.
      Toivotaan, että satoa tulee. Kyl sielä muutama taitaa tulla tänäkin vuonna.

      Poista
  7. Hienoja istutuksia! Hyvässä lykyssä kärhösi saattaa pienen harkinnan jälkeen lähteä kyllä kasvuunkin, ei kannata odottaa tuloksia liian nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhat kärhöt on jo monta vuotta vanhoja, mutta olen joutunut niitä muutaman kerran siirtelemään. Vähän huonolla hoidollakin ovat varmaan olleet. Luin jostain, että tänä vuonna kärhöt eivät kasvakaan kovin korkeiksi. En tiedä pitääkö paikkaansa.

      Poista
  8. Kato nyt, ite kasattu puuloota on paras kasvun vauhdittaja! Hyvä sinä!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehee! Muistitpas. :) Tää on ollu tosi hyvä loota. :)

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!