lauantai 16. maaliskuuta 2024

Teidellä

 Nyt tulee vihdoinkin kuvia Teide -tulivuoresta, jolla kävimme Teneriffan  matkallamme.  Alakuvassa tuo vaaleahuippuinen vuori on se, josta puhutaan. Vaaleus ei ole lunta. 


Pico el Teide on 3718 metriä merenpinnasta. Vertauskohdaksi voi sanoa, että Suomen korkein huippu Halti on 1323m meren pinnasta.  Wikipediasta näen, että Teide on maailman kolmanneksi suurin tulivuori, mikä vähän hämmentää, koska opas sanoi minusta ihan selvästi, että tämä on maailman suurin. Ehkä kyse oli siitä, miten tuo mittaus tehdään, tai sitten ymmärsin väärin. 

Vuori on ollut vuodesta 2007 Unescon maailmanperintökohde. Se on purkautunut viimeksi 1909 ja sitä ennen 1700 -luvulla. Tulivuorta pidetään edelleen toimivana tulivuorena. Vuorta ympäröi kansallispuisto. 




Vuorella ja sen ympäristössä kasvisto on sopeutunut ravinnerikkaaseen, joskin ohueen maakerrokseen, kuumuuteen ja kuivuuteen.  Suurikasvuisin kasvi on kanarianmänty, jolla on selkeästi supervoimia.  Viime vuonna alueella riehuneet metsäpalot polttivat ison alueen metsää. Kanarianmänty ei kuitenkaan pala kuoliaaksi asti, vain sen ulkokerros palaa ja runko mustuu.  Melko nopeasti se toipuu ja alkaa uudelleen vihertää ja kasvaa entiseen tapaan. 

Eläimistö on pienikokoista, kuten kaniini, liskot, hyönteiset, linnut jne. 


Meidät ajettiin bussilla köysiradan alatasanteelle, joka on 2353m korkeudella.  Hissi on käytössä, mikäli tuuliolosuhteet sen sallivat.  Ylös ei suositella menemään, mikäli on sydänperäisiä sairauksia, tai on raskaana. Myös ihan pienet lapset piti jättää alas. Onneksi meillä ei ollut sellaisia mukana 😂       
Netissä muistutettiin myös, että ylhäällä voi olla tosi kylmä tuuli.  Olen käynyt joskus Etnalla ja siellä tosiaan oli todella kylmä. Olin varannut reppuun pitkähihaista ja takin. No joo.... eivät suomalaiset ole mitään kylmälle alttiita. Ihan T -paidassa lopulta olin ja oli silti kuuma, kun aurinko paistoi koko ajan.  Ilmeisesti huipulla on kuitenkin kylmemmällä ilmalla ja tuulella todella purevaa.  Kyllä siellä nytkin näkyi porukkaa paksusti puettuina. 
Varoituksen sanan saimme myös ohuemmasta ilmasta.  Vähän aikaa ylhäällä oleiltuaan voi joutua toteamaan, että liikkuminen on tosi raskasta.  Ohut ilma voi myös käydä pahasti henkeen.  Korvat alkoivat naksahdella jo hississä.  Omalta osaltani voin sanoa, että ohut ilma ei käynyt huilunsoittajalle pahasti, mutta minusta on tullut vanhemmiten korkeanpaikankammoinen. 



Ylätasanne on 3555m korkeudessa. Huippu on tuosta vielä 200m ylöspäin. Sinne pääsee vain erikseen haetulla luvalla ja luvan käsittelyyn voi mennä useampi viikko, jopa kuukausi. 

Tuon hissin rakentamisesta täytyy vielä mainita, että tavaroiden kuljettaminen rinteeseen oli todella haastavaa. Sinne ei päässyt millään kulkuneuvolla. Aasien avulla tavarat kuljetettiin rinteeseen. Siinä ovat aasit olleet kovilla!  Rinne on paikoin melkein pystysuora. 
  
Ylhäällä on huikeat näkymät!  Taivas on valtavan sininen, pilvenhaituvat katseen alapuolella ja auringonpaiste kirkkaana ympärillä. 


Siellä on nyt se ylin huippu. Sinne kiipesi luvan hakeneita nytkin. 


Latasin muutaman videon. Toivottavasti ne näkyvät. 


Ylhäällä kulki n.700m pitkä kävelyreitti näköalatasanteelle, toiselle rinteen reunalle.  Onneksi oli hyvät kengät jalassa, sillä polku oli silkkaa kivikkoa. Tuolla kaukana näkyy, minne olimme menossa. Rinteessä näkyy pikkuruisia ihmisiä. 


En ole käynyt kuussa, mutta tästä tuli kyllä kuukävely mieleen 😄 Laavalohkareita toisensa perään. 





Jykeviä onkaloita ja halkeamia. 


Sitä pitää mennä oikein maapallon toiselle puolelle tuijottelemaan kivenlohkareita 😂  Matkan parhaat osiot olivat muutenkin kivenlohkareinen maasto ja muhkeat Atlantin aallot rantakivikkoon. 






Katse kaukaisuuteen ja toteamus, että jokuhan tosiaan asuu täällä!  😆


Tässä on sitä polkua, jota pitkin kuljimme, tai loikimme. Ei muuten ole esteetön reitti! 




Näin kuivassa maastossa ei luulisi minkään kasvavan, vaan totuus on toisenlainen. 



Hissillä alas palattuamme oli vastassa jonkinlainen näyttely, joka koostui enimmäkseen tietokonepelin esittelystä.  Joukossa oli kuitenkin tämä edesmennyt henkilö, jonka luulen olevan tulivuorenpurkauksen uhri. Sanon luulen, koska en ehtinyt lukea vieressä olevaa infotaulua.  Lähetin tämän kuitenkin työkavereille ja totesin, että lomalla  mieli ja keho lepää ja rentoutuu. 



Tällä matkalla ei ollut mitenkään erityisesti tarkoitus matkustaa tämän tulivuoren lähelle.  Tämä oli kuitenkin kolmas tulivuori, jolla olen käynyt.   Olen aiemmin käynyt Etnalla (tästä on niin kauan, että ei taida olla juttua)  ja Vesuviuksella (TÄÄLLÄ). 

Työpäivät ovat  nyt sujuneet todella hyvin tuon virkistävän matkan jälkeen.    
EDIT: 😂😂   Kirjoitin tuon aiemman pari päivää sitten ja nyt on pakko korjata, että olen sairaslomalla. Minulle sattui tosi outo juttu eilen ja vietin puoli päivää päivystysosastolla.  Homma  korjaantui melko pian, mutta nyt  pitää ottaa rauhallisesti muutama päivä. 

22 kommenttia:

  1. Maisemia ei oikein voi kehua kauniiksi, mutta vaikuttavan näköistä siellä on. Onpa erikoinen puu se kanarianmänty. Luulisi puun kuolevan kun se palaa, mutta ei luulo kaikkia puita näköjään koske. Luonto on ihmeellinen ja korjaa tuhon jälkiä yllättävällä tavalla. Pikaista paranemista sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rinteillä ei tosiaan näkynyt juuri mitään merkkiä aiemmista maastopaloista. Joissain kohtaa oli kanarianmäntyjen rungot mustuneita, mutta silti näyttivät ihan eloisilta. Onneksi luonto osaa korjautua edes osan tuhojen jälkeen.

      Poista
  2. Hulppeita kuumaisemia ja tiukan näköisiä koloja. Ei niistä ihan joka "mamma" kuljekaan :-). Silmääni pisti myös tuo ihanan kirkkaan sininen taivas. Kun me teimme aikoinaan Teide-retken ominpäin niin vain autolla ajeltiin sillä hissiin oli tosi piiiiitkä jono ja toisekseen olen sen verran korkeanpaikan kammoinen niin se oli helppo jättää silloin välistä :-). Mutta kun katson noita kuviasi niin oliskohan sittenkin pitänyt jonottaa ja mennä ihan ylös asti ? :-).
    Ps. poikkesin myös Napolissa :-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei noissa koloissa tarvinnut kulkea, muuten vaan kuvasin :) Oli kyllä muutama paikka, jossa piti vähän kumartua, ettei pää kolahda. Voisiko taivas todella olla sinisempi eri paikoissa, sitä minäkin täällä olen miettinyt. Aivan syvän sininen oli tuo ainakin.
      Napolin Vesuvius oli hieno paikka, mutta siellä hämmästelin vielä enemmän Pompeijia.

      Poista
  3. Auts - malttia ja toipumista....
    Ja kiitos kuvakimarasta...
    Korkeudet kiehtoneet aina.... ylhäältä näkee kauas.... ihan kuin elämääkin enemmän...
    Joskus toivoisi voivansa katsella tätä omaakin eloa kauempaa, korkeammalta... hih...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, millaisen perspektiivin sitä saisikaan, jos pääsisi välillä katsomaan omaa touhuaan jostain ylempää. Olisiko se silloin jonkinlaista levitaatiota? Kehosta irtautumista? Minulle taisi itse asiassa käydä just noin täällä kotona ;D Joku tuli ja söi minun ruuat. Oli kuule tosi mystinen juttu, usko tai älä ;D

      Poista
  4. (enkulinkäsityöt) on kyllä jylhää ja karua. Uskomatonta, että tuolla voi edes olla elämää. Minulla olisi jäänyt menemättä, koska pelkään korkeita paikkoja ja olen astmaatikko. Varmasti vaikeaa hengittää tuolla ylhäällä. Paranemishalit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuo jonkin verran raskaammalta tuntui tuolla ylhäällä, mutta ei läheskään niin paljon, kuin mitä etukäteen oli peloteltu. Minulla ei tosin ole mitään hengitystiesairauksia. Penskana kiipeiltiin ties minne, eikä tuntunut missään. Nyt alkaa heti tuntua siltä, että putoaa jostain, vaikka ei ole edes reunalla :)

      Poista
  5. Karua kauneutta, mielestäni kannatti mennä ylös katsomaan. Että voikin taivas olla sininen. Rinteillä on varmaan aika vaikea kävellä, kun pitää varoa kolauttamasta itseään teräviin kiviin.
    Teidehän on Espanjan korkein huippu. Olisikohan opas sekoittanut maailman ja oman maan?
    Onneksi olet jo toipumassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo on sellaisia näkyjä ja maisemia, joita ei voi edes kuvitella, kun katselee suurimman osan elämää näitä kotikulmia. Ja sitten joku vielä asuu tuollaisissa maisemissa! Uskomatonta! :)
      Opas vertasi vielä miten paljon matalampia on Amerikassa. No korkea oli joka tapauksessa, on sitten korkein tai jotain sinne päin ;)
      Muutamankin kerran mietin, että nilkka saattaisi helposti nyrjähtää noilla kivipoluilla. Onneksi oli tosiaan kengät hyvät ja askel varovainen.

      Poista
  6. Teide on karun kaunis ja kohteena tuttu.
    Pikaista paranemista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauneus on myös katsojan silmässä, tai jotain sinne päin :)
      Kiitos, luulen, että olen ihan kunnossa, vähän säikähdin kylläkin.

      Poista
  7. Ei olisi minun paikkani, sillä jo pelkästään keittiöjakkaralle nouseminen huimaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa se menisi ohi siedättämällä? Minäkin pystyin :)

      Poista
  8. Kiitos vaikuttavista kuvista. Maailma on ihmeellinen.
    Minä olen käynyt Etnalla - ainakin melkein. Oli huhtikuu, eli aivan kevään alku. Bussilla mentiin, mutta tie oli niin jäässä, että kuljettaja päätti yrittää toista kiertotietä. Sekin oli jäässä. Emme siis päässeet niin ylös, kuin oli tarkoitus, mutta saimme kävellä ulkona, katsella laavakiviä ja "kuumaisemia". Vaikuttavaa oli sekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta jutusta ensimmäinen ajatus on, että hyvä, että ette päässeet ja hyvä, että selvisitte kuitenkin tasaisemmille maille! Ihan hirveä ajatuskin, että jossain korkeuksissa ajellaan bussilla ja tie on jäässä!

      Poista
  9. Minä kävin aikoinaan Teidellä marraskuussa ja edellisenä yönä huipulle oli satanut lunta. Siitä johtuen meiltä jäi gondolikyyti saamatta, gondolihissi ei auennut koko päivänä. Vähän vaikea oli uskoa, että syynä oli mahdollinen jää, kun aurinko paistoi alhaalla niin, että välillä olin ilman takkia. Ajattelimme matkaseuran kanssa, että gondolihissin kuljettajat päättivät ottaa ylimääräisen vapaapäivän :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika vastuullista on varmaan seurailla säätä ja päättää liikkuuko hissi vai ei. Onkohan hissin kanssa tapahtunut koskaan mitään onnettomuuksia?

      Poista
  10. Vaikuttava näky. Hienosti luonto korjaa itseään, jos puut viheriöi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olisipa muuallakin maailmassa itsensä korjaavia puita ja kasveja. Ehkä onkin, kun en asiaa tiedä :)

      Poista
  11. Olipa jännää maastoa ja tuosta yhdestä kuvasta oikein saa selvää, että on se vain sittenkin korkealla tuo korkein huippu👍⛰️
    Niin asuiko siellä rinteellä ihmisiä vain tulivuoren juurella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla alarinteellä, kaukaisuudessa näkyvät nuo rakennukset. Ylempänä en nähnyt rakennuksia ainakaan ylhäältä katsoen. Bussikuljetuksen aikana satunnaisia rakennelmia kuitenkin oli. Aina sanotaan, että tuliperäinen maa on hedelmällistä, mutta kyllä tuo oli ainakin tosi karun näköistä, eikä varsinaista maakerrosta varmaan kovin paljoa ollut.

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!