keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Luonnossa

Olen niin onnellinen, kun olen vihdoinkin oppinut keräämään suppilovahveroita! Näin kauan siihen sitten meni. 😉 Kerään kyllä muita sieniä, mutta näitä en ole uskaltautunut etsimään, kun en mielestäni ole niitä oikein tunnistanut.  Monesti olen ajatellut , että lyöttäydyn jonkun viisaamman matkaan, oppiin.  Yht´äkkiä siihen tarjoutuikin mahdollisuus ja olin heti valmiina. Pääsin naapureiden innokkaiden metsänkävijöiden matkassa opintoretkelle.
  Aluksi sienen  löytäminen ja tunnistaminen oli jotenkin vaikeaa, kun suppilovahverot ovat niin muuntautuvaisia (ainakin aloittelijan mielestä). Pääsihän se homma sitten käyntiin ja sainkin ihan mukavasti sieniä pussiin. Ilta alkoi jo hämärtää ja pienet, vaikeasti havaittavat vahveroisetkin piiloutuivat entistä paremmin.  Kotiin lähteissä sain vielä yllätyksekseni naapureidenkin sienet, kun heillä oli kuulemma jo niin paljon! Olipa äärimmäisen mukava sienireisu. 💗


Seuraavana päivänä lähdin itsekseni sienestämään. Ensimmäisestä paikasta en löytänyt yhtään sientä. Toisessa paikassa oli hiukan. Saaliin puuttuessa ehtii napata luontokuviakin... 


Vaihdoin vielä paikkaa ja johan alkoi löytyä. Ovat vain niin pieniä kerättäviä, että metsässä samoiluun meni tuntikausia (etenkin, kun ensimmäisissä paikoissa ei ollut).  En olisi malttanut lähteä kotiinkaan siiä vaiheessa, kun sieniä löytyi. Hirveä nälkä ja jano olivat ihan toisarvoisia, kun taas löytyi sieniä. 😓 
Suppilovahveroiden kerääminen on jotenkin toisenluonteista, kuin esim rouskujen kerääminen. Rouskuja ja kanttarellejakin voi tähyillä  kävellessä ympäriltään. Suppiloita pitää usein ihan kumartua lähempää katsomaan, ja kas, siinähän niitä kuitenkin on, ja tuolla, ja tuolla. Perspektiiviä pitää muuttaa matalammaksi.   Tässä sitä nyt annetaan viisauksia suppilovahveroidenkeräyksestä heti toisen sienestyksen jäkeen. 😉 Tämä on vain niin uutta ja ihmeellistä. Hieno juttu, että sain näin hienoa napuriapua. 




Jätin haaveilun ja jossittelun sipuleidenkin kanssa ja painelin kauppaan ostamaan mieleisiäni istutettavia. Onneksi osasin hillitä itseni ja päädyin näihin neljään lajikkeeseen. Lähinnä tein valinnan ulkonäön perusteella. Moni asia venyy ja paukkuu minun touhuissani, mutta nämä sipulitpa ovatkin jo maassa!  Paikat on valittu niin, että kissa ei pääse niitä ylös kaivamaan, kuten tulppaaneilleni on käynyt. Olen painanut ne moneen kertaan takaisin mullan alle.Mikäli kuitenkin ovat sitkeitä, nousevat ehkä ensi keväänä kukkimaan. 

Olen jatkuvasti hämmästynyt tästä sukkaprojektista, joka vastoin kaikkia odotuksiani alkoikin tuolta kärjestä. Tapa on minulle outo, mutta lähdin silti yrittämään. Aloitus oli helppo, mutta kantapään  kanssa oli pieniä vaikeuksia. Harmittaa, kun ohjeessa oletetaan neulojan tietävän jotain, mitä ei lue. Puhuttiin kolmospuikon neulomisesta, mutta ei ollenkaan nelospuikon. Jos ei ole koskaan tehnyt kantapäätä näin, niin ei voi tajuta, että puhutaankin molemmista, vaikka mainitaan vain toinen. Lopulta päätin kokeilla käyttäen molempia ja tulihan se kantapää sieltä esiin.  Kärjen pituus taisi mennä ihan vahingossa oikein.  En tiennyt, miten pitkä kärjestä tulee, kun kantapää on valmis. Mikäli se olisi ollut liian lyhyt, olisin joutunut purkamaan koko kantapään. En ole ihan vakuuttunut näin päin neulottujen sukkien helppoudesta.  Enemmänkin hämmästynyt, että pääsin tähänkin asti. Vielä on pitkälti vartta edessäpäin. 😁



22 kommenttia:

  1. Kauniita sukat tulossa. En ole itse vielä uskaltanut kokeilla sukan aloittamista kärjestä.
    Hieno suppis-saalis ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En olis alottanu miäkään, ellen ois menny lupaamaan kuvan perusteella ohjetta kattomatta, että joo voin tehä.;)

      Poista
  2. Ihanat sukat tulossa. Joskus ohjeet osaavat olla varsin hankalia!
    Jeeee, keväälle kivaa tiedossa <3 Ihania valintoja olitkin tehnyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohjeet pitäis olla vähän nk rautalankaversiot! Pitäis aina olettaa, että ohjeen lukija ei oo ikinä neulonu näin. ;)
      Vähä himo noihin sipuleihin oikeesti tulee. Meinasin jo mennä ostamaan lisää, mut sit hillitsin itseni. En oo ennenkään sipuleita istutellu ihmeemmin, niin katotaan ny ekana, mitä näistä tulee.

      Poista
  3. Muistan tuon mahtavan tunteen, minkä minäkin koin, kun lysin ensimmäiset suppilovahveroni. Sitten niitä alkoi näkyä lisää ja lisää ja minuun iski mahdoton suppiloHIMO - joten varo vaan!

    Just äskön söin päiväkahvin kyytipoikana suppilopiirakkaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän huolestuttaa, kun en tiiä kun ton yhen paikan. ;). Luulin, että niitä löytyy ilman muuta samantyyppisistä metsistä ja kävin vanhassa sienipaikassani , tyhjin tuloksin. Tyhjä ämpäri vähän lannistaa.

      Poista
    2. Älä hyvä nainen lannistu! Yhtenäkin vuonna ajettiin se 150 km suppilopaikalle. Maa oli lumessa eikä yhden yhtä sientä saatu esille. Kas, kun unohdettiin lumikola matkasta. Viime vuonna sama homma, ettei kotio saatu yhtään suppiloa. Ei lunta, muttei sieniäkään. Sinnikkyys kyllä palkitaan - siinähän sitten yötä myöten putsaat saavillista suppiloita!

      Poista
    3. Onko toi lumikola matkassa suppiksia keräämässä ihan totta, vai kenties urbaani legenda?? tiedän kyllä että sienet ei mee pikkupakkasessa mikskään, mut oikeesti?? Miten voi tietää, mistä pitää lunta poistaa???

      Poista
    4. Voi vitsi, kun mää olen hukannut kuvan, missä Vanha herra etsii suppiloita hangen keskeltä. Ei meillä sentään kolaa ollut, mutta havuista tehtiin luuta ;) Juu, ja ne suppilot löytyi vanhan vainun perusteella. Ei ne miksikään mene pikkupakkasesta. Tänäkin syksynä olivat umpijäässä ja napsahtelivat kuin kuivat spagetit, kun niitä keräsimme. Maussa ei ollut mitään vikaa.

      Poista
    5. Toi kuulostaa jo uskottavammalta, jos tietää vielä paikankin. ;) Vanha tuttu se aina puhu siitä lumikolasta ja minulle on jääny mielikuva, että suppiksia on metässä ihan valtavia laattoja, senkun kolan kanssa vaan menee ja ottaa.
      Hirveä pettymys, kun kaikkialla ei olekaan. ;)

      Poista
  4. Hei löysin sattumalta blogiisi . Luin siitä vähän vanhempiakin postauksia . Mukavalta näytti ja kuulosti. Vähän kaikkea. Minulla on puutarha blogi mutta talvella kun puutarha hiljenee niin postaan käsitöistä, sisustuksesta ja leipomisesta . Käy kurkkaamassa minunkin blogiani jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin. Suppiksia en ole tänä vuonna kerännyt ,mutta pitäisi ..... Minä olen pakastanut ja kuivannut niitä . Käytän keittoihin ,sämpylöihin ja piiraisiin . Sienestäminen on hurjan hauskaa. Jännä tapa tehdä sukat. Minä luulen että pysyn vanhassa tutussa tavassa . Kukkaihmisenä laitoin mukuloita minäkin mökille. Laukkoja ja narsisseja . Kivat mukulat olit sinä myös valinnut .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit! Ja mukava kun kommentoitkin. :)
      Miä oon vähän onneton näissä pihajutuissa, niin niistä en juurikaan kirjottele, mut käsityöt on lähinnä sydäntä, niistäkin usein vaan neulominen. Nää on ihan ekat kärjestä alotetut ja tuskin tulee ihan heti toisia. Vaan eipä pitäis koskaan sanoa. ;)
      Sienimetässä ilettää kyllä punkit ja hirvikärpäset, ekana mainitut eniten.
      Kiitos vielä vierailusta. Tulen käymään...

      Poista
  5. Suppilovahveroiden kerääminen on mukavaa puuhaa, paljon mielenkiintoisempaa kuin monen muun sienen. Siinä on sitä löytämisen riemua. Ja voittamisenkin, kun on nokkelampi kuin piileskelevä sieni. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tunne, kun ei näe mitään ja yht´äkkiä on pieniä mitättömän näköisiä sieniä kiikarissa! ;) Siellä sitten kyykistelee ja tuijottelee sammalikkoa.

      Poista
  6. Upea suppilovahvero saalis!
    Hienot villasukat tulossa!
    Mukavaa viikon jatkoa!❤️🍁🍂

    VastaaPoista
  7. Hieno suppilovahvero-saalis:)...koukuttaa..lisää...lisää...
    Niin kuulemma suppis-immeiset kertovat.
    Kauniit tulee sukista,:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On näitä paljon jännittävämpi kerätä, kun tavallisia. ;)

      Poista
  8. Hienoa, oot oppinut kaksi uutta asiaa: suppikset ja kärjestä aloituksen. Oppia ikä kaikki.
    SUppiksia tosiaankin voi lumesta kerätä, ja ilman luntakin pakkaseen jälkeen vaan naps-naps jäisiä suppiksia koriin. Ihan pienet voi jättää seuraavalle retkelle kasvamaan. Ja kannattaa kyllä katsoa, että kaikki ovat suppiksia, joissain paikoin vieressä saattaa kasvaa sen näköinen mutta ei syötävä sieni. Mut tästä ei nyt kannata pelästyä ei jättää suppisten keräämistä, ei niitä vieraita sieniä niin tiuhaan ole mut mä vaan oon niitä havainnut ja oppinut katsomaan.
    Suppikset on niiiiin hyviä ja monipuolisia. Torilta oon nyt joutunu ostamaan ku ei oo metsää tähän hätään. Just söin suppisrisottoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhakin oppii näköjään uusia asioita, niinkun parressakin sanotaan. :)
      Olen tosi tarkkaan kattonu mitä kerään. Välillä on varmaan ollu ihan oikeitakin suppiksia, mut ovat näyttäneet jotenkin oudoilta, niin en oo keränny. Usein ne kasvaa tosiaan muiden sienten kanssa samassa.
      Olen jutellu viime päivinä monen vanhan kansan ihmisen kanssa ja aina on käyny ilmi, että suppiksia ei oo ennen oikein osattu ees kerätä. Nytkin vein 90 -v sukulaiselle, joka sanoi, että ei ole koskaan niitä syöny.

      Poista
  9. Oon kans joskus katsonut sienimetsässä montaakin mätästä näkemättä yhtään suppista. Vaikka niitä siis oli siinä :D.
    Muutaman kerran oon aloittanut kärjestä sukat, mutta en vaan ole oppinut tykkäämään siitä. Joissakin malleissa se varmaan olis hyvä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on mentävä suurennuslasin kanssa mettään. :)
      Ei tää nyt ihan hittituotteelta tunnu, tää kärjestä alotettu versio...

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!