tiistai 3. elokuuta 2021

Palanen kesäistä Verlaa

Kesä on jo pitkällä, mutta nyt vasta pääsin ensimmäisen kerran piipahtamaan tehdasmuseon liepeillä.  Museossa ei tällä kertaa tullut käytyä, kun se on jo useammankin kerran nähty.  Voisihan siellä tietysti olla eri esittelijöitä, kuin aiemmin, jos yksityiskohdat olisivat hieman erilaisia. 

Kalliomaalaus, joka vielä lapsuudessani näkyi, on kadonnut kokonaan näkyvistä. Tietoisuus siitä, että se on siinä ollut ja miten se on mahdollisesti siihen maalattu, luo kuitenkin mielikuvia historiasta. 


 Verlasta olen kirjoittanut useaan otteeseen,  TÄÄLLÄ  ja TÄÄLLÄ JA TÄÄLLÄ

 
Pytingiltä kalliomaalausten luo on näköjään rakennettu puusiltaa, jossa infotaulut kertovat kylän historiasta.  Kesäisin paikalla käy paljon ihmisiä sekä omilla autoilla, että turistibusseilla.  Verlahan on UNESCO:n maailmanperintökohde. 


Puusillalta veteen päin tähytessä voi bongata sorsaemon poikueineen.  Hyvin on poikaset opetettu pysymään perässä. Vesi on sentään tuonne oikealle, padolle päin, aika voimakkaasti virtaava.


Infotaulussa näkyy minun kuvajaiseni lisäksi Verlan kyläläisiä menneiltä ajoilta. Verlassa on toiminut pahvitehtaan myötä kyläkauppa ja -koulu ja varmaan muutakin toimintaa.  
Vesistöstä maalle päin, ylös rinnettä ja metsään, löytyy hiidenkirnuja, sekä kylän entinen, yhteinen kokoontumispaikka kalliolla. 




Kiskot veden alta vanhalle tehtaalle päin....


...jatkuen entisaikaan maakannaksen yli takaisin vesistöön, ohitettuaan padon. Siitä ovat kiskoja myöten työläiset vetäneet ja työntäneet täysiä puukuormia pienellä junavaunulla tarvittaviin paikkoihin. 



Tehtaan patruuna asusteli pytingissään, jonka puutarhasta löytyy  paljon 1900 -luvun alun kukkia, kuten ukonhattua, syysleimua, tuoksuorvokkia... (vakoilin tiedot netistä 😊)



Kahvila on nykyään muuttunut melkein liian hienoksi tarjouksineen. Kalakeittoa on toki tarjolla, mutta mikäli ei ole kalan ystävä, ei vaihtoehtoja ole kovin montaa.  Kahvileipätarjontaa ei tullut niin tarkkaan katsottua.  Minulle maistui skagen -vohveli oikein hyvin. 
(Ainakin tänä vuonna on myös toinenkin ravintola taas auki museoalueen ulkopuolella).


Hyönteishotellin voi tehdä näinkin.  Verlan käsityömyymälöistä löytyy kaikenlaisia käsitöitä. 


Minulle löytyi nippu käsintehtyä, moniväristä kartonkia korttipohjiksi ja uusi pipo. Huomatkaa hillitty väri, mutta kuitenkin veikeät kissanviikset 😻.


Mökillä sain kerättyä puoli ämpärillistä mustikoita. Olen aina kerännyt mustikat käsin, mutta nyt oli niin valtava laiskotusväsymys, että päädyin koukkimaan poimurilla (meinasin kirjoittaa puimurilla..). Kantoja jäi hirveästi kiinni marjoihin, joita oli kyllä aika runsaasti. 


Arttu esittelee taas tähyilytyyliään.  Se sai kaiken huomion, kun Merri ei edes suostunut miettimään mökille lähtemistä. Se ilmaisi hyvin selvästi jo kassien ilmestyessä terassille, että se ei muuten ole lähdössä mihinkään. Alkukesästä se sentään kerran uskaltautui matkaan.  Alakuva onkin siltä reissulta. 



Nämä kuvat ja tapahtumat ovat olleet jo ennen lomaa. Silloin paistoi aurinko, nyt on laitettava jo villasukkaa jalkaan ihan tosissaan. Eilen tehtiin pikkureissu ja oli ihan siinä ja siinä tarkeniko kesävaatteissa. Tänään näyttää vielä kalseammalta. 

Parasta on kuitenkin se, että ei tarvitse lähteä töihin 😜. Yöllä näin kyllä niin ahdistavaa unta töistä, että oksat pois.  Tein uutta asiakaslistaa ja siihen tuli valtavasti nimiä. Uusia asiakkaita oli pilvin pimein. Jossain vaiheessa huomasin, että minulla oli ympärillä kirjapinoja joista otin aina yhden kirjan kerrallaan. Kirjan kirjoittaja oli se uusi asiakas.  Sanoin pomolle, että ei näitä pysty kukaan enää tekemään ja hän sanoi, että  älä valita, kaikki tehdään kuitenkin. Onneksi heräsin, kun olin listalla kirjaimessa L. Tiedä häntä, miten pitkäksi lista olisi lopulta venynyt... 😅 

Näen kyllä aina unia, mutta nyt epäilen lukemani Unikirjan vielä vaikuttavan asiaan.  Se on kyllä mielenkiintoista luettavaa, joskin unettavaa 😏

Väsyttävin terveisin, Sartsa ja Merri

28 kommenttia:

  1. Voi ei, toivottavasti unista häipyvät työasiat!
    Viileää tosiaan on. Aurinkoa tosin täällä on, mutta tuuli on vilakka, ja alle 20 asteen lämpö tuntuu tosi kylmältä.
    Hienon näköinen tuo Verla! En ole koskaan käynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime yönä näin enää unta, että etsin jotain uimahallia ;D
      Verla on nykyään tosi suosittu kohde, ainakin bussikuljetuksista päätellen.

      Poista
  2. Onpa hienot kalliot :) Ja muutenkin mielenkiintoiselta kuulostava paikka, kiitos esittelystä. Suloinen Arttu, ja kiva kuvausasento hänellä:) Oi mustikoita, nam:) Täällä ostan pakastettuja , Serbiassa poimittuja mustikoita, joissa ei kyllä läheskään makua kuten suomalaisissa mustikoissa. Voi että noita uniasi, toivottavasti mukaviakin unia välillä. Hyvää loman jatkoa sinulle ja Merrille:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmettelen sitä, että kalliomaalaukset olivat kestäneet minun lapsuuteeni asti, mutta elinaikanani ne ovat kadonneet täysin. Onko ne ilmansaasteet, vai mikä on vienyt noin nopeasti.
      Eli mustikoita siellä löytyy, vaikkakaan ei omenoita (oliko se niin?).
      Arttu tähyilee usein kahdella tassulla ;D

      Poista
  3. Kauniin näköinen paikka tuo Verla. Harmi, että sinua stressaa työ vielä lomallakin niin, että tulee uniin eri muodoissa. Mitenköhän pääsisit levollisempaan nukkumiseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Verla on kaunis kesäkylä. Talvella on hiljaista.
      Vähän tuntuu, että työaikana mentiin tukka putkella, eikä mietitty. Nyt lomalla on yht´äkkiä pumpsahtanut se mietintävaihe päälle. Olisipa se nappula, että on-off ;) Kovasti yritän miettiä muita juttuja, mutta näköjään yöllä ei kontrolli kestä. ;)

      Poista
  4. Hauskaa kuulla otteita kotimaan matkakohteista. Marjastaminen on oivaa lomapuuhaa. Villasukat piti/sai ottaa käyttöön täälläkin. Merrihan on kunnon teini, ei lähde mökille, ei. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän kun matkailisi itse, kun lueskelee muiden lomajuttuja ;) Lappiin tekisi mieli, mutta ei taida nyt aika riittää. Onneksi voi katsella kuvia muiden Lappireisuista.
      Aivan! Merrihän on tosiaan ihan teini-iässä ;D Kuulostaa tutulta omasta nuoruudesta ;D

      Poista
  5. Verla onkin kokematta, vaikka useita vanhoja tehtaita on nykyään niin monimuotoisesti käytössä - hyvä niin!!
    Olin joku aika sitten Taalintehtaalla ja heh heh... vasta nyt siellä käydessäni selvisi, että se on tehtaan lisäksi paikkakunta; aina sitä oppii uutta. Se on kai se matkailu joka avartaa!!
    Upeat kalliot - rakastan kiviä, joten bongattavahan tuo olisi joskus.. aika läheltä usein ajelemmkin.
    Ruokolahdella on vielä näkyvissä vanha Kolmiköytisen kalliomaalaus - mielenkiintoista!
    Eloisaa elokuuta ja loman jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogeista voi bongailla kohteita ;) Ihmetyttää tosiaan tuo kalliomaalauksen nopea katoaminen, eli minun elinaikanani, kun kesti ensin tuhansia vuosia.
      Välillä tulee noita ahaa-elämyksiä, että näinkö tää juttu menikin :)

      Poista
  6. Verla on vielä käymättä, pahus. Mustikat ovat vielä poimimatta, pahus. Kissa on vielä vain aaveissa - hyvä että edes siellä! Muuten menee mainiosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aavekissa..? Pääasia, että muuten kulkee, vaikka ei ookkaan tehny samoja asioita, kun joku toinen.

      Poista
  7. "Vähän kun matkailisi itse, kun lueskelee muiden lomajuttuja", sinähän sen sanoit. ;)
    Kiitos! Olisi kyllä kiva päästä itsekin kiertelemään johonkin, mutta on tyydyttävä Rovaniemeen ja sielläkin oletettavasti ohjelmassa on erittäin vähän mitään kiertelyä missään. (Huomenna saatan päästä illaksi pois Helsingistä, mutta sen näkee sitten..)
    Mukavaa lomaa, rentoja ajatuksia ja leppoisempia unia! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös Rovaniemikin ole ihan erilainen kuin pääkaupunkiseutu? Ainakin erilaisia fiiliksiä. :)
      Aivan typeriä unia taas näin. ;D

      Poista
  8. Verla vaikuttaa mielenkiintoiselta käyntikohteelta. Ihan liian paljon kivoja paikkoja, ihan liian vähän aikaa pinkaista joka paikkaan.
    Sinulla on ny kova väsymys. Minulla meni vasta kahden viikon jälkeen kovin työuupumus ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän tässä vähän hirvittää, että meneekö koko 2viikkoa palautuessa ja sitten takasiin oravanpyörään. On minulla vielä 1 viikko, kun käyn 2 viikkoa tekemässä, mutta ehtiikö tilanne taas päälle siinä ajassa... En haluais valittaa, olen vähän itsekin hämmästynyt tästä väsymyksen määrästä.
      Verla on minulle niin tuttu paikka lapsuudesta asti. Ennennäkemättömälle siellä on varmaan enemmänkin ihmeteltävää. Tuo kalliomaalaus surettaa (miksi koko ajan pitää surra jotain ? ;D ) .

      Poista
  9. Kaunista! Verla on minulle ihan uusi tuttavuus, kiitos virtuaalimatkasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noissa aiemmissa jutuissa on enemmänkin katsottavaa. Tuossa lähellä on myös työläisasunto museona (pieni) ja silta patoineen.

      Poista
  10. Voi tuota Arttua. :-D Melkoisen suloinen pakkaus hänkin! Mutta tätä ei tietenkään sovi sanoa Merrin kuullen. ;-)

    Oonkohan mä käynyt koskaan Verlassa! En muistaakseni. Kaamea aukko yleissivistyksessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Artulla on omat koiruutensa ;D Merri on niihin jo tottunut. Arttua kyllä taitaa jännittää joka kerta, kun se on niin innoissaan tapaamisista ;D
      Eihän sitä kaikissa paikoissa ehdi käydä, vaikka olisi kotikulmilla :)

      Poista
  11. Kiva reissu sinulla ollut,kauniit kuvat.
    Onpas kirkas vetinen vesistö kuvassa missä kiskot näkyvät vedessä.
    Miten kaunis se valkoinen kartano,tuollaisen haluaisin kyllä. Voi mikä ihanuus!
    Niin alkaa illat viiletä,minäkin villikset jalassa eilen istuin illalla verannalla ja kuistilla.
    Nauti lomastasi,minäkin lomalla.
    Ihanaista loppuviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sattui mukavan aurinkoinen päivä :) Aurinkoisia ja liplattelevia vesiä katsellessa tekee aina mieli mennä uimaan, vaikka olisi minkälainen lämpötila. No kyllä sitten myöhemmin pääsinkin. Normaalisti kylmähkö järvivesi oli mukavan lämmintä. Arttukin kahlaili mahaan asti, vaan ei uinut.

      Poista
  12. Kivoja kuvia Verlasta. Siellä on itsekin tullut perheen kanssa vierailtua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinkoisena, kesäisenä päivänä Verla on kauneimmillaan. Miten mahtaa olla tehtaan työväki pärjännyt talvisin, kovilla pakkasilla, puljatessaan vesien kanssa pahvia valmistaen? Ei varmasti mikään helppo työ sekään.

      Poista
  13. Kiva nähdä kuvia Verlan ympäristöistä. Minä en ole käynyt ikinä Verlalla, vaikka useasti on ollut suunnitteilla. Ei ole oikein ollut asiaa siihen suuntaa ja sen verran on aina laiskottanut, ettei ole tullut vielä lähdettyä päiväseltään ajelemaan. Ehkä ensi kesänä Verlaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä Verlaan, ehkä jonnekin muualle :) Mistä sen aina tietää, mihin nenä milloinkin näyttää ja mistä sattumista elämä koostuu :) Tässä nyt olisi ainakin yksi kiva kohde.

      Poista
  14. Niin hienot kuvat...pohdin vain miksi en ole koskaan ollut täällä? Vaikka onhan sitä monta paikkaa, missä ei ole käyty...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina löytyy paikkoja, missä ei ole tullut käytyä, vaikka asuisi vieressä :)

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!